 Ünlü bir co ğ rafya, matematik ve astronomi bilim adamı olan harezminin hayatını kısaca özetleyelim. 9.yy.da ya ş ayan harezmi 780 yılında do ğ mu ş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Matematikçi,astronot , filozof ve şair olarak bilinen ÖMER HAYYAM Tarihçilerin verdiği bilgiye göre 1048 yılında Nişabur(İran) kentinde doğdu. (Doğum.
Advertisements

Özel Bilkent Lisesi Matematik Zümresi 3. Genç Matematikçiler Günü
BBY 206 Bilginin Organizasyonu Uygulama II
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
 HAZIRLAYAN : MEHMET RAC İ KILIÇ.  Anne ve babalar!  Genellikle çocuklarımızın çok zeki oldu ğ unu dü ş ünürüz; ancak okulda bazı derslerden ba ş.
Yaşadığı çağa damgasını vurup
VERİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Turan SET
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
DUYU ORGANLARIMIZ.
BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
Uzaktan Eğitim Kuramları
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
1.Dereceden 1 Bilinmeyenli Denklemler
BANU MUSA (Musa’nın Oğulları) ( )
İRAN UYGARLIĞI.
ARILARIN MATEMATİĞİ.
Armand Vallin Feigenbaum

Geleneksel Türk Görsel Sanatları
SAYI ÖRÜNTÜLERİ ANAHTAR KAVRAMLAR MODELLEME ÖRÜNTÜ SAYI ÖRÜNTÜSÜ ÜS
1.Gün MATEMATİK 1.KİTAP TOPLAMA - ÇIKARMA ANTRENMANLARLA
OSMANLI’DA BİLİM İNSANLARI
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
Matematik Dersine Nasıl Çalışmalıyız??
9.Gün MATEMATİK 1.KİTAP PARANTEZ AÇMA ANTRENMANLARLA
45. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI 2014
HAZIRLAYAN: FATMA ŞENGÜL MAKAS NO: MATERYAL TASARIM ÖDEVİ PEDAGOJİK FORMASYON 2014 YAZ DÖNEMİ.
13.Gün MATEMATİK 1.KİTAP Şimdi Test Zamanı ANTRENMANLARLA
Ünlü Türk Matematikçilerden Bazıları
20.Gün MATEMATİK 1.KİTAP RASYONEL DENKLEMLER -II ANTRENMANLARLA
BUGÜN BİRAZ MATEMATİK SEVDİRELİM İSTEDİM
CEBİR CEBİRSEL İFADELER Cebirsel ifadelerde toplama ve çıkarma işlemi
MS ASIR İSLAM DÜNYASI MATEMATİKÇİLERİ
Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler
MATEMATİK DENKLEMLER.
İSLAM MATEMATİĞİ.
6. KADEME SINIFLAR ARASI BİLGİ YARIŞMASI 30 AĞUSTOS ORTAOKULU.
Şehit Hakkı Çelik Çok Programlı Anadolu Lisesi EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.
SIFIRIN TAR İ HÇES İ NESL İ HAN KAPLAN Haluk Bingöl CMPE 220-Fall 2010/ /11.
Tropikal Yağmur OrmanlarI BİYOMU.
Geçmişte yaşamış birçok ünlünün aksine Ömer Hayyam’ın doğum tarihi günü gününe bilinmektedir.Bunun sebebi ise Ömer Hayyam’ın birçok konuda olduğu gibi.
Geçmişte yaşamış birçok ünlünün aksine Ömer Hayyam’ın doğum tarihi günü gününe bilinmektedir.Bunun sebebi ise Ömer Hayyam’ın birçok konuda olduğu gibi.
TOPLUMSAL HAREKETLİLİK
ATATÜRK MATEMATİK KİTABI GEOMETRİ KİTAP İNCELEMESİ.
ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKÖĞRETİM OKULU 1-A SINIFI SAKARYA/ ARİFİYE
EŞİTLİK VE DENKLEM DOĞRUSAL DENKLEMLER
Koray Torun 6 / F 429 İyi seyirler 
Türk-İslam Bilim Adamlarının Astronomiye Katkıları
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
GİZEM KÖSE AYSİMA AŞIK AYŞE UZUN
MEHMET CAN D İ NÇER 10\H  Yunan heykelinde, ki ş isel özellikler de ğ il, ortak ideal tip önemlidir. İ deal yüzler, ideal ölçülere uygun insan.
ADI : EFEKAN TALHA SOYADI : CAN SINIFI : 7/E NO : 624.

ESERLERİ Âsâr-ül-Bakiyye Tahkîku mâ lil-Hind El-Kânûn-ül-Mes’ûdî Taksîm-ül-ekâlîm Beyruni olarak da anılır. Türk-İslam dünyasının yetiştirdiği büyük.
EL-HAREZMİ. Hayatı  Ebu Abdullah Muhammed bin El-Harezmi 780 yılında Özbekistan'ın Harezm vilayetinde dünyaya gelmiştir. Horasan bölgesinde bulunan Harezm'de.
AD ve SOYAD : Batuhan Ş AHBAZ NUMARA : 7164 KONU: Erwin Schrödinger.
HAYATIMIZ MATEMATİK. Matematik...ilk duyulduğunda çoğu insanın korktuğu aslında mantık ve zekanın ortak hareket ettiği bir bilimdir.olmazsa olmazdır hayatımızda.
6.1.3.D1 Dosyalarım Nereye Gitti?
SAYI ÖRÜNTÜLERİ ANAHTAR KAVRAMLAR MODELLEME ÖRÜNTÜ SAYI ÖRÜNTÜSÜ ÜS
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
HAZIRLAYAN : EDANUR BİZAN. Ali Kuşçu'nun Hayatı Ali Kuşçu asıl adı Ali Bin Muhammed (d. 1403, Semerkant – ö. 16 Aralık 1474, İstanbul), Türk. gökbilimci,
 Farabi, yılları arasında yaşamış bir alimdir. Matematik, botanik, tıp, musiki, felsefe ve mantık alanında eserler yazmış olan bir alimdir. Asıl.
ÜNLÜ MATEMATİKÇİLER HAZIRLAYAN:EFE ERKESKİN SINIF:6/A.
NERG İ S ALTIN\MEL İ KE ACIBUCA.  İ nsan beyninin fonksiyonlarını yerine getirmesi için su tüketimi önemlidir.  Su vücut sıcaklı ğ ı seviyesini düzenleyen.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
CEB İ R’ İ N TAR İ HSEL GEL İ Ş İ M İ TÜRK- İ SLAM DÜNYASI'NDA CEB İ R Objektif olarak hazırlanmış, matematik tarihi eserleri incelen- di ğ inde, açık.
FİLLER.
Sunum transkripti:

 Ünlü bir co ğ rafya, matematik ve astronomi bilim adamı olan harezminin hayatını kısaca özetleyelim. 9.yy.da ya ş ayan harezmi 780 yılında do ğ mu ş tur. Çocukken oldukça zeki ve akıllı olan Harezmi o yy. da en iyi ilim ve bilim merkezi olan Ba ğ datta giderek burada ilim ö ğ renir.

 Ba ğ dat bilim akademisinde görev alan Harezmi burada co ğ rafya, matematik ve astronomi dallarında ara ş tırmalar yapmı ş tır.1. ve 2. derecelerden denklemler üzerine çalı ş ma yapan bilim adamı olarak bilinir. Harezmi tek bilinmeyenli denklemleri cebirsel ve geometrik yöntemlerle çözmeyi ba ş ardı

Harezminin en önemli özelli ğ i ise sıfır rakamını ilk olarak kullanan ve bulan ki ş idir. Matemati ğ e cebir kavramını sokan Harezmi matematik, co ğ rafya ve astronomi üzerine çe ş itli eserler yazmı ş tır. Harezminin belli ba ş lı önemli eserleri ise ş unlardır.

Kitabu suretil-arz yeryüzünün çapına dair incelemelerde bulunan Harezmi bulu ş larını bu eserde toplanmı ş tır. Sindhind Zîci (Zîc el-Sindhind) Usturlap Yapımı Üzerine (Kitâb al-Amal bil-Usturlâb) Toplama ve Çıkarma Üzerine (Kitâb elCem‘ ve el-Tefrîk)

 1) Kitab fil-Hisab:  2) Kitabu Cedavil-in-Nücûm ve Harekatiha  3) Kitab-ul-Muhtasar fil-Hisab-il-Hindi:  4) Kitab-ül-Muhtasar fi Hisab-il-Cebri vel- Mukabele:  5) Kitabun fil Co ğ rafya,  6) Kitabün fil-Hisab vel-Hendese vel- Mûsiki,  7) Kitabun fit-Tarikati Marifet-il-Vakt bi Vesatat-i ş - Ş ems,

 8) Sun-il-Usturlab,  9) Kitabun fil-Cem?ivet-Tarh,  10) Kitab-ut-Tarih,  11) Kitabu-Sûret-il-Erdi ve Co ğ rafiyyetiha,  12) Kitab-ül-Macisti,  13) Kitabu Zic-il-Harezmi,  14) Kitabu Takvim-il-Büldan

Hazırlayanlar; Ömer ASLAN Ercan ARSLAN