Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Farabi, yılları arasında yaşamış bir alimdir. Matematik, botanik, tıp, musiki, felsefe ve mantık alanında eserler yazmış olan bir alimdir. Asıl.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Farabi, yılları arasında yaşamış bir alimdir. Matematik, botanik, tıp, musiki, felsefe ve mantık alanında eserler yazmış olan bir alimdir. Asıl."— Sunum transkripti:

1

2  Farabi, 870-950 yılları arasında yaşamış bir alimdir. Matematik, botanik, tıp, musiki, felsefe ve mantık alanında eserler yazmış olan bir alimdir. Asıl adı Ebu Nasır Muhammed İbn Türkan El Farabidir. Farabi aslında Türk’tür. Batı felsefesinde Alfarabius olarak tanınmaktadır. Farabi, ilk eğitimini Farab’da almıştır. Sonrasında babasının isteği üzerine Bağdat’ta eğitimine devam etmiştir. Bağdat’ta Hristiyan filozof olan Ebu Bişr Metta Bin Yunus’tan felsefe alanında dersler görmüştür. Bu sırada da Arapça, Farsça, Grekçe ve Latince dilerini öğrenmiştir. Aristo ve Eflatun eserlerini çok kez okumuştur.

3  Gramer ve mantık alanında kendini geliştiren Farabi, felsefe alanına yoğunlaşmıştır. 941 senesinde Halep’e giden Farabi, burada felsefi düşüncelerini kaleme almıştır.

4  Farabi, ilimleri üç gruba ayırmıştır;  metafizik,  matematik  ve fiziki bilimler.  Avrupa bilim adamları da Farabi’nin metodunu kabul etmiştir. Ses olayları konusunda ilk mantıklı açıklamayı öne sürmüştür. Deneyler yaparak havadaki titreşimlerin dalga uzunluklarına göre azalıp çoğaldığını kanıtlamıştır. Farabi, tıp alanında çalışmalar yaparak ilaçlarla ilgili kitaplar yazmıştır.

5  Farabi öne sürdüğü görüşleriyle Kuran, hadisler ve imanın esaslarından farklılık göstermiştir. Farabi’nin görüşlerindeki yanlışları İmam-ı Gazali ve İmam-ı Rabbani gibi alimler dile getirmiştir.

6

7

8

9

10  Farabi'nin Felsefe'ye Giriş Eserleri  Felsefe öğrenmeden önce takdim esilmesi lâzım gelen şeyler kitabı (Kitâb-ü mâ yenbağî en mukaddeme kable taallüm-il felsefe)  İlimlerin sayımı kitabı (Kitâb-u İhsâ-il-ulûm)  İlimlerin mertebeleri (Merâtib-ül- ulûm)

11  Farabi'nin Mantık Alanında Yazdığı Eserler  Harfler kitabı (Kitâbul-Hurûf)  Mantıkta Kullanılan Lafızlar (Kitâbu’l-Elfâz)  Mantığa başlangıç (Al-Tavti'a fı'1-Mantık)  Mantık Sanatına Başlamak İsteyen Bir Kimsenin Bilgi Edinmek Zorunda Bulunduğu Bütün Hususlara Dair Olan Bölümler (el-Fusûlu’l- Hamse)  Mantık kitapları dergisi (Cevâmi'-ü kütüb-il- mantık)  Mantığa giriş kirabı (Kitab-üş müdhal fi'l-mantık)  Mantık sanatında gerekli olan fasıllar (Fusûl-u yuhtâc ileyhâ f'i sınâat-il-mantık)

12  Küçük kıyas kitabı (Kitâb-ü kıyâs sagîr)  Kitâbu Makûlât  Kitâbu’l-Kıyas  Kitâbu’l-Burhan  Kitâbu’l-Cedel  Kitâbu’l-İbâre  Şerhu Kitâbi’l-İbâre  Kitâbu İsâguci  Kitâbu’l-Emkineti’l-Muğâlata  Peri Hermeneias Muhtasarı  Eflâtun ve Aristoteles’in Görüşlerinin Uzlaştırılması (el- Cem Beyne’r Re’yeyn el-Hakimeyn Eflâtun el-İlâhi ve Aristûtâlîs)  Safsata hakkında kitap (Kitâb-ün fî's-safsata)  Hitabet hakkında kitap (Kitâb-ün fi'l-hitâbe)  El-Elfazu’l-Müsta’mele fi’l-Mantık

13  Uygulamalı Bilimlere Dair Eserleri  Öklid'in "Kitâb-ül-usul" adlı eserinin 1. ve 5. kısımlarına ilişkin açıklamalar  Yıldızlar üzerine doğru olan ve olmayan şeyler hakkında nükteler kitabı (Kitâb-ün- nüket fî-mâ yesihhü velâ yesihhü min ahkâm-in-nücüm)  Büyük musiki kitabı (Kitâb-ül-mûsîkî'l-kebîr)  Musikiye giriş kitabı (Kitâb-ül-mğdhal fî'l- mûsîkî)

14  Farabi'nin Siyaset ve Ahlak'a Dair Eserleri  Mutluluğu kazanma kitabı (Kitâb-ü tahsil-il saâde)  Mutluluk yolunu gösterme kitabı (Kitâb-üt- tenbîh alâ sebil-il-saâde)  Faziletli şehir halkı fikirlerinin esasları (Kitâb-ün fî mebâdî ârâ-i ehl-il Medînet-il-fâzıla)  Şehir siyaseti kitabı (Kitâb-ül-siyâset-il- medeniye), Varlıkların başlangıcı (Mebâdi 'l- mevcûdât)  Platon'un sözleri kitabı (Kitâb-ül-elfâz-il- Eflâtuniye)

15  Farabi'nin Din Bilimine (İlahiyat) Dair Eserleri  Akıl hakkında kitap (Kitâb-ün fi'l-akl)  Önemli sorular kitabı (Kitâb-ü uyûn-il-mesâil)  Bir ve birlik kitabı (Kitâb-ül-vâhid ve'l-vahde)  Filozof Aristoteles'in amaçları (Kitâb-ül agrâz- il-Hâkîm Aristôtâlis)  Platon felsefesi (Kitâb-u felsefet-i Eflatûn)  Aristo Felsefesi (Felsefet Aristutalis)  Felsefe soruları ve onların cevapları (El- mesâil-ül-felsefîye ve'l-ecvibet-ü'anha)

16

17

18

19

20

21

22  BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM ALLAH BİN KERE RAZI OLSUN SAVULASINIZZ…

23  AD:ELİF  SOYADI:AKSOY  SINIF:10/A  NO:642


" Farabi, yılları arasında yaşamış bir alimdir. Matematik, botanik, tıp, musiki, felsefe ve mantık alanında eserler yazmış olan bir alimdir. Asıl." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları