PARALİMPİK OYUNLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PARALİMPİK OYUNLARI PARALYMPIC GAMES Av. Osman BULDAN.
Advertisements

B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
OLİMPİYATLAR.
Hipnoz Eğitimi Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist Halk sağlığı Bilim Doktoru 2. Ulusal Hipnoz Kongresi Ekim 2005 İst.
UNIVERSIADE FISU. FISU Fransız Jean Petit ‘in Dünya Öğrenci Oyunlarını 1923 yılının Mayıs ayında ilk defa düzenlemesi FISU’nun kuruluşunun ilk aşaması.
ULUSLARARASI STANDARD İ ZASYON ÇALIŞMALARI. Standardizasyon.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
SPOR TAHKİM MAHKEMESİ (CAS)
Spor tesis işletmesi-2.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
DESTEK EĞİTİM ODASI.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
Lizbon Antlaşması Sonrası Avrupa Birliği Spor Politikası ve Hukuku
ERASMUS+ SPOR DESTEKLERİ. SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ AD-SOYAD: GİZEM YENİLMEZ ÖDEV KONUSU: DOPİNG ve TÜRKİYE’DEKİ DOPİNG OLAYLARI.
Italya. İ talya, 1861 yılında birli ğ ini sa ğ layana dek tek bir ülke de ğ ildi. İ talya topraklarındaki küçük devlet ve krallıklar birbirleri arasında.
ATATÜRK’ÜN SPORA VE SPORCUYA VERDİĞİ ÖNEMİ ÖĞRENELİM
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
Abdulkerim ÇÖMÇE Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ankara – 2 Mayıs 2016.
ENGELLİLERİN İSTİHDAMINA YÖNELİK DENEYİMLER Prof.Dr.Kamil Ufuk BİLGİN
Engelli Amerikalılar Yasası (Americans with Disabilities Act -ADA)-(1990)
EĞİTİM ORTAMLARININ DÜZENLENMESİ
Uzamsal Düşünme Mekanda konum Parça-bütün ve Alan ilişkisi
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Stratejik Planı Yrd. Doç. Dr. Günver GÜNEŞ Merkez.
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Yeni Dil, Yeni Tarih
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
Bu BEP’in Geliştirildiği BEP Toplantısı
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
ENGELLİ ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRME
KONGRE TURİZMİNDE KURULUŞLAR
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
ABD’de engelli bireylere yönelik ilk yasa 1798 yılında çıkarılmış,
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
SarIyer beledİyesİ gençlİk eğİtİm merkezİ Aİle-eğİtmen buluŞmasI
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
1982 Anayasası’nda Yerel Yönetimler (V. Hafta)
AFETLERDE SAĞLIK HİZMETİ ORGANİZASYONU
ÖZEL OLİMPİYATLAR.
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
2009 Nisanında Hırvatistan ve Arnavutluk da NATO üyesi oldu.
TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI
ADR KONVANSİYONU
Spor Hukuku Doç. Dr. Yusuf Solmaz BALO e.posta:
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
DÖNEMİ FAALİYET RAPORU Sunucu: Yrd. Doç. Dr. Fevzi HANSU
YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ
HEDEF BELİRLEME.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (HÜSAM)
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ENGELLİLER İÇİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR
MERKEZİ VE MAHALLİ İDARELER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hastane Bilgi Sistemlerinin Teknik Yönleri
OKÇULUK RUMEYSA ÇETİN.
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU.
Sunum transkripti:

PARALİMPİK OYUNLAR

PARALİMPİK Modern oyunlara paralel yapılan oyunlardır. İlk organizasyona Paraplejiler katılmışlardır. Para latincede birlik, beraberlik anlamına gelir.

Paralimpik Oyunlar Parapleji,tetrapleji, ampute, CP, işitme, görme engelli sporcular tarafından yapılan elit sporların uluslar arası bir organizasyonudur

Tarihçe Sir Ludwig Guttmann'ın, 1948'de İngiltere Stoke Mandeville'de, II. Dünya Savaşı'na katılmış olan omurilik zedelenmesinden muzdarip gaziler için düzenlediği spor karşılaşmalarından dört yıl sonra, Hollandalı sporcuların katılımıyla, bugün 'Paralimpik Oyunlar' adıyla bilinen uluslararası hareket doğmuştur.

Tarihçe Zaman içinde hızla gelişen bu hareket ile 1982'de "Uluslararası Dünya Engelliler Spor Organizasyonları Koordinasyon Komitesi" (ICC) kurulmuş ve sadece beş yıl sonra bu komitenin yerini Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) almıştır.

Paralimpik Oyunlar İlk paralimpik oyunlar 1960 yılında yapıldı. Türkiye bu oyunlara ilk defa 1992 yılında katıldı. TS rugby, TS basketbol, atletizm, okçuluk, eskrim, bisiklet, golbal, boccia, atıcılık, yüzme, tenis, masa tenisi, futbol, binicilik, yelken, judo,halter, atıcılık, voleybol.

ULUSLARARASI PARALİMPİK (ENGELLİLER) KOMİTESİ 'Uluslararası Paralimpik Komitesi' engelli sporcular tarafından yapılan elit sporların temsil edildiği en geniş kapsamlı uluslararası kuruluştur. Her dört yılda bir düzenlenir. Kış oyunları 16 yaz oyunları 12 gün sürer.

ULUSLARARASI PARALİMPİK (ENGELLİLER) KOMİTESİ Temel işlevi Paralimpik Oyunlar ve aralarında dünya, bölge ve diğer seçkin engelli spor etkinliklerinin bulunduğu yarışmaları düzenlemek, yürütmek ve idare etmektir. 5 özel, uluslararası spor federasyonu ve 160 Milli Paralimpik Komite'den oluşan komite kar amacı gütmeden bu görevleri yürütür.

Aşağıda ki tüm kuruluşlar, Uluslararası Paralimpik Komitesi'nin üyesidir: CP-ISRA: Cerebral Palsy International Sport and Recreation Association IBSA: International Blind Sports Association INAS-FID: International Association Sport for Persons with an Intellectual Disability ISMWSF: International Stoke Mandeville Wheelchair Sports Federation ISOD: International Sports Organisation for the Disabled CISS: Uluslararası Sağırlar Spor Komitesi (Comité International Sports des Sourds)

ULUSLARARASI PARALİMPİK KOMİTESİNİN AMAÇ VE İLKELERİ Paralimpik Oyunlar, Dünya Engelliler Oyunları ve Dünya Engelliler Şampiyonaları'nı düzenleyen (IPC) bu alandaki tek yetkilidir. Bu amaca yönelik olarak IOC ve diğer ilgili uluslararası kuruluşlarla bağlantıları sağlar.

ULUSLARARASI PARALİMPİK KOMİTESİNİN AMAÇ VE İLKELERİ Engelli sporcuların kendi kimliklerini koruyarak diğer uluslararası spor olaylarına katılımını sağlamak.

ULUSLARARASI PARALİMPİK KOMİTESİNİN AMAÇ VE İLKELERİ Paralimpik Oyunların ve diğer Engelliler Dünya ve Bölge Oyunlarının zamanlarını belirlemek ve tüm engelli kategorilerindeki sporcuların teknik ihtiyaçlarının karşılanacağının garantisini verir.

ULUSLARARASI PARALİMPİK KOMİTESİNİN AMAÇ VE İLKELERİ Bu amaçlara hizmet edecek eğitim, araştırma ve promosyon faaliyetlerine destek olmak ve bu tür faaliyetleri özendirmek.

ULUSLARARASI PARALİMPİK KOMİTESİNİN AMAÇ VE İLKELERİ Politik görüş, din, ekonomik durum, cinsiyet ve ırk farkı gözetmeden, engellilerin spor olanaklarını arttırmak.

Paralimpikler Londra 2012 olimpiyatlarına 70 000 gönüllü katıldı.

Paralimpik oyunlarda doping IPC Sydney oyunlarında 4 haltercinin testlerinin pozitif olduğunu açıklamış (Romanya, İran, Rusya, Bulgaristan). Amerikalı atletin ise gümüş madalyası (200m) yarışma sonrası geri alındı