Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL OLİMPİYATLAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL OLİMPİYATLAR."— Sunum transkripti:

1 ÖZEL OLİMPİYATLAR

2 ÖZEL OLİMPİYATLAR Özel Olimpiyatlar, zihinsel engelli gençlere ve erişkinlere çeşitli spor dallarında eğitim ve yarışma olanağı sağlayan uluslararası bir spor organizasyonudur.

3 ÖZEL OLİMPİYAT DİLEĞİ Bana kazanma şansı verin. Kazanamasam bile çabamda cesur olmama yardım edin

4 TARİHSEL GELİŞİMİ 1960’lı yıllarda eski ABD Başkanı John F.
Kennedy’nin kız kardeşi Eunice Kennedy Shriver zihinsel engelli kardeşleri Rosemary’nin evin havuzunda oynarken daha mutlu ve hareketli olduğunu farketti. Bu ona zihinsel engelli kişilerin spor yoluyla hayata daha kolay katılabileceği fikrini verdi ve bir yaz kampı uygulaması başlattı. (kurulduhttp://

5 TARİHSEL GELİŞİMİ Zihinsel engellilerin bu yaz kampı, Özel Olimpiyatların (Special Olympics) çekirdeğini oluşturdu ve 1968 yılında Özel Olimpiyatlar resmen Chicago’da yapılan ilk Özel Olimpiyat Yaz Oyunları’nda yaklaşık 1000 zihinsel engelli sporcu, atletizm ve yüzme dallarında yarıştı. .(kurulduhttp://

6 GÜNÜMÜZDEKİ YERİ Özel Olimpiyatlar, Bugün 160 ülkede,
1.5 milyon engelli sporcu, antrenörü, 3 milyon aile ferdi, 1 milyon gönüllü çalışanı, 5 milyondan fazla finansal destekçisi ile dünyanın en büyük amatör spor organizasyonu haline geldi.

7 Uluslararası Özel Olimpiyatlar programı
çerçevesinde her 4 yılda bir Uluslararası Yaz ve Kış Oyunları ve yine 4 yılda bir Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika Özel Olimpiyat Oyunları gerçekleştiriliyor. Her ülkenin Ulusal Oyunları ise 2 yılda bir düzenleniyor. .(kurulduhttp://

8 BRANŞLAR Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından da tanınan Özel
Olimpiyatlar Bünyesinde 26 Olimpik spor dalında yarışmalar düzenleniyor. Atletizm, Badminton Basketbol Binicilik Bisiklet Bocce Ball Bowling Buz Pateni Futbol Golf Halter Hentbol Paten, Ice Hokey Jimnastik Kayak Masa Tenisi Roller Skate Softball Su sporları Tenis Voleybol Yelken

9 TÜRKİYEDE’Kİ GELİŞİMİ
Türkiye’de Özel Olimpiyat çalışmaları ilk olarak 1982 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan ile Kennedy Vakfı arasında imzalanan anlaşma sonucu Türk Spastik Çocuklar Derneği’nde başlatıldı.

10 TÜRKİYEDE’Kİ GELİŞİMİ
26 Kasım 2002’de Dilek Sabancı’nın başkanlığında, Sakıp Sabancı ve Prof. Dr. Hıfzı Özcan’ın onur üyeliğinde kurulan Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği (ÖSSED) ile özerk bir statü kazandı.

11 TÜRKİYE’DEKİ FAAL BRANŞLAR
BASKETBOL FUTBOL ATLETİZM YÜZME MASA TENİSİ VOLEYBOL KAYAK BOWLİNG CİMNASTİK    

12 Özel Olimpiyatların Amacı
Zihinsel özürlü kişilere yıl boyunca spor eğitimi ve yarışmalar yolu ile kişiliklerini güçlendirme, fiziksel yeteneklerini geliştirme, sergileme ve potansiyellerini ortaya koyma şansı vermektir.

13 Özel olimpiyatların felsefesi
Zihinsel engelli (ZE) kişilerin, bireysel ve takım sporlarına katılımı sağlanır. Yarışmalar yetenekleri eşit kişiler arasında düzenlenir. ZE kişilerin toplumsal, duygusal, sağlığına yarar sağladığı Aileleri güçlendirip, toplumun katılarak ya da gözleyerek onlarla bütünleşmesini sağlar.

14 Özel Olimpiyat Programları
4 şekilde uygulanır.

15 Lider Sporcu Sporculara Özel Olimpiyatlar'a spor dışındaki
bir alanda katılmak için fırsat tanır. Bu program ile sporcular, yaşamlarından ve Özel Olimpiyatlar tecrübelerinden gelen birtakım istekleri hayata geçirmek için yeni yollar bulurlar ve bu arada daha önce Keşfedilmemiş bazı yetenek ve ilgi alanlarını daha geniş kitlelere gösterme şansı bulurlar.

16 Sağlıklı Sporcular Dünya çapında 300.000 Özel olimpiyatlara katılan
den fazla özel sporcuya taramalarla ağız ve diş sağlığı konusunda faydası olmuştur.Ayrıca; sporcular ihtiyaçlar doğrultusunda göz, kulak-burun-boğaz, dermatoloji, ortopedi, fizik tedavi ve beslenme dallarında da tedavi uygulanır. Özel olimpiyatlara katılan sporcuları sağlık durumlarını geliştirmek için hazırlanan bir programdır.

17 Haydi Sen de Katıl (So Get Into It)
İlköğretim 6-8.sınıf öğrencilerine yönelik hazırlanmış bir müfredat programıdır.Ne olursa olsun herkesin kullanabileceği farklı yetenekleri olduğunu anlatılır.Bireysel farklılıkları anlamak, kabul etmek ve saygı göstermek ve Özel Olimpiyatlar hakkında bilgi edinmek ve ilgilenmeye başlamayı salar.

18 Emniyet Güçleri Meşale Koşusu
Kansas Polis Şefi Richard LaMunyon’un Özel olimpiyatlar’ın tanıtımı ve gelir ihtiyacını fark etmesiyle 1981’de doğdu. Halkın büyük ilgisiyle karşılaşılınca; 1985’de 7 eyalete, 1986’da 43 eyalete 1997’de 25 ülkeye yayıldı. 20 yılda 100 milyon dolardan fazla gelir sağlandı.

19

20 1 -Sporcu Olarak Sporcu olarak Özel olimpiyat’a katılmanın şartı 8 yasın üstünde olmak ve bir kurum veya hekim tarafından zihinsel engel yada öğrenme bozukluğu tanısı konmasıdır.( )

21 2-Eğitimci Olarak 1996‘yılından itibaren beden eğitimi ve spor
yüksekokullarında engellilere yönelik spor eğitimi konusunda dersler verilmeye başlanmıştır.

22 3-Aile Ferdi Olarak En büyük destek sporcuların ailelerinden
geliyor. Çocukları için daha iyi bir program ve eğitim sağlayabilmek için aileler vakitlerini ve enerjilerini gönüllü olarak harcıyorlar. (

23 4-Gönüllü Olarak Özel Olimpiyatların en büyük zenginliği
gönüllülerdir. Özel Olimpiyatlar'ın çeşitli etkinlikleri ve yarışmaları okullardan, iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinden pek çok gönüllünün katılımı ile organize edilmektedir.

24 5-Bağış Yaparak Özel Olimpiyatlar Türkiye'ye destek olmak İçin
dilediğiniz miktarda bağış yapabiliriz.

25 6-Sponsor Olarak Dünyanın en önemli firmaları Özel Olimpiyatlar'da
“Resmi Sponsor” veya “Etkinlik Sponsoru” olarak çok önemli katkı sağlıyorlar.

26 Türkiye’de ise özellikle Sabancı Holding’e bağlı şirketler başta olmak üzere 20 den fazla şirket, çeşitli dernekler ve federasyonlar bu önemli organizasyona sponsor olmuştur.

27 Yüksek Tüketici Bağımlılığı
Araştırmalara göre, tüketiciler Özel Olimpiyatlar logolu ürünleri,Dünya Kupası logolu ürünlere göre %143, Olimpiyat Oyunları logolu ürünlere göre ise %47 oranda daha fazla satın alıyorlar.

28 Yüksek izlenme oranı 16.000’den fazla ulusal, bölgesel ve yerel
yarışmalarıyla Özel Olimpiyatlar, Uluslar arası Olimpiyat Komitesi tarafından en yüksek izlenme oranına sahip organizasyon olmaya aday gösteriliyor.

29 Ünlü destekçiler Kurucusu Eunice Kennedy Shriver’dan
aktör Arnol Schwarzenegger’e, müzisyen Bon-Jovi’den Stevie Wonder’e, sporcular Michael Jordan’dan Nadia Comeneci’ye kadar bir çok ünlü kişi, dünyayı Özel Olimpiyatlar'a destek oluyor. (

30 VIII. Özel Olimpiyatlar Dünya Kış Oyunları 26 Şubat-5 Mart 2005 Nagano, Japonya
Özel Olimpiyatlar Dünya Kış Oyunları, Asya'da ilk kez gerçekleştirildi. Japonya'nın Nagano kentinde düzenlenen yarışmalara 80 ülkeden, 2,500 sporcu, 650 antrenör, 8,000 gönüllü, 800 etkinlik görevlisi katılım sağladı.

31 XII. Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları 2007 Şangay, Çin
2007 yılında Şangay'da yapılacak Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları  Asya kıtasında düzenlenen ilk Özel Olimpiyat Oyunları olma niteliğini taşıyor. Ekim 2007 tarihlerinde yapılacak XII. Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları'na 150'den fazla ülkeden 7,000 sporcu, gönüllü, etkinlik görevlisi, binlerce aile, gözlemci ve basın mensubunun katılmıştır. Yarışmalar, 20 farklı Olimpik spor dalında gerçekleştirilmiştir.

32 Özel Olimpiyatlar Türkiye,Atletizm - Yüzme Masa Tenisi – Cimnastik - Bowling - Futbol Basketbol ve Voleybol branşlarında, 62 sporcu 16 antrenör - 1 kafile başkanı ve 1 kafile başkan yardımcısı olmak üzere toplam 80 kişilik kafile ile Özel Olimpiyatlar 2007 Dünya Yaz Oyunlarına katılmıştır.


"ÖZEL OLİMPİYATLAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları