İSLAM TARİHİ I.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
9. SINIF TARİH / 03 / 2014.
Advertisements

Hz.Ali Dönemi ( ).
9. SINIF TARİH EMEVİLER DÖNEMİ / 03 / 2014.
KONU:DÖRT HALİFE DÖNEMİ
TÜPRAŞ 50.YIL ANADOLU LİSESİ
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
Emevîler ( ).
Emevi Tarihi Berat Köse.
Emevi Tarihi Berat Köse.
4 Halife Dönemi Berat Köse.
GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.
1 K-3 AKAİD İLMİNİN GEÇİRDİĞİ MERHALELER A. Asrı Saadetteki Durumu Asr-ı Saadette itikadi konularda mutlak bir teslimiyet hakimdir. Peygamberimizin irşadının.
ESMA ŞAHİN &BENSU TAŞÇI 7.SINIF OLTU İMAM HATİP ORTAOKULU.
Mücahit AKINCA G Melih SÜLEYMAN G Yasin GEDİK G Yunus Emre KESKİN B Engin TAŞKIN B Tayyip SOYSAL G
I.Dünya Savaşı Öncesi ve Savaş Dönemi Sorular. 1. I.Dünya Savaşı sırasındaki cephelerden hangisi, savaşın süresini en fazla etkilemiştir? 1. I.Dünya Savaşı.
İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı.
MED İ NEL İ LERLE GÖRÜ Ş ME VE AKABE ANLA Ş MALARI.
 Kurultay (Kongre) Detay : Bir konuyu görüşmek üzere çeşitli ülkelerden gelen delegelerin katılImıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantılara veya.
AFYON KACATEPE ÜNİVERSİTESİ ÇAY MESLEK YÜKSEK OKULU İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ZELİŞ KESKİN NO:
Tarihin En Büyük 10 Devleti
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı
EMEVİLER DÖNEMİNDE DİNİ İLİMLER
EMEVÎLER (661–750).
K-4 Kelam ilminin doğuşu ve Mutezile kelamı
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
NİYAZİ MEMUR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10. SINIFLAR ARASI SİYER YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ.
TARİH PERFORMANS ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR HAZIRLAYANLAR Veli KORUZ & Ali TÜLÜ Veli KORUZ & Ali TÜLÜ.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
Hz.Muhammed’in Hayatı Hazırlayan:Tankut AYAS. Hz.Muhammed’in Hayatı Hz.Muhammed 20 Nisan 571 yılında Mekke’de do ğ du. Babası Abdullah, annesi Âmine,
 Pamela Spence, 1975 doğumlu şarkıcı, oyuncu. 80ler synth pop tarzını günümüze uyarlayan Spence, Teoman ’ın vokalisti olarak ünlendi. Birçok tiyatro.
İran ile birlikte Mısır ve Suriye’de de faaliyet gösteren Haşhaşiler, dinî tarikat ve aynı zamanda siyasi hedefleri olan bir terör örgütü gibi hareket.
KUREYŞ KİMDİR ? KUREYŞ = FİHR BİN MALİK (11.KUŞAK) : Adnânîler’in Mudar kolundandır. Bu zatın asıl adının Kureyş, lakabının Fihr olduğu da belirtilir.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
TAHTA ÇANAK Haz. İlknur Eryiğit DEM 2011.
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
İletişimin Zamanda yolculuğu
TURİZMDE REHBERLİK.
Bireysel Konularda İstişare
Hz.Muhammed, (12 Rebi’ul-evvel 571)
İSLAM TARİHİ I.
TÜRK VALİLERİNCE KURULAN DEVLETLER TOLUNOĞULLARI
Din ve devlet ilişkileri bağlamına kavramsal netlik açısından bakış
İSLAM TARİHİ I.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Karmatîler: Mu’tazıd döneminde en tehlikeli isyan Karmatilerden geldi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hz. Osman Dönemi.
Maç Sonucunun Belirlenmesi
İçindekiler İslamiyet’ten Önce Arap Yarımadası Hz. Muhammed Dönemi
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hz. Ali Dönemi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hicret Olayı.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
İSLAM TARİHİ I.
Abbasilerde Eğitim ve Öğretim
Sunum transkripti:

İSLAM TARİHİ I

Kaynaklar *İsmail Yiğit, A. Engin Beksaç, “Emeviler”, DİA, XI, 87-108. İrfan Aycan-İbrahim Sarıçam, Emevîler, Ankara, 1999. İrfan Aycan, Saltanata Giden Yolda Muâviye b. Ebî Süfyân, Ankara, 1990. * Bahriye Üçok, İslâm Tarihi Emeviler- Abbasiler, Devlet Kitapları, Ankara, 1979

Konular Emeviler Kuruluş * Emevilerin Süfyaniler Kolu Emevilerin Mervaniler Kolu Ömer b. Abdülaziz ve Sonrası Yıkılış

Emeviler Emeviye Camii

Emeviler Kuruluş Kuruluş Süreci: Cemel Vak‟ası Sıffin Savaşı Hakem Olayı

Emeviler Süfyaniler Mervaniler Muaviye b. Ebi Süfyan Yezid b. Muaviye Muaviye b. Yezid Mervan b. Hakem Abdülmelik b. Mervan Velid b. Abdülmelik Süleyman b. Abdülmelik Ömer b. Abdülaziz Yezid b. Abdülmelik Hişam b. Abdülmelik Velid b. II. Yezid Yezid b. Velid İbrahim b. I. Velid II. Mervan b. Muhammed

1.Muaviye b. Ebu Süfyan (661-680) 19 Yıl Emeviler Süfyaniler 1.Muaviye b. Ebu Süfyan (661-680) 19 Yıl *Ümeyye ile Haşimi arasında hep çekişme olmuştur. *Ümeyyeoğulları idari konularda iyi olmuşlardır. *Mekke‟nin fethinden sonra Müslüman olmuşlardır genellikle. *Muaviye Hz. Ebu Bekir döneminde kardeşi Yezid‟e yardımcı, Ürdün‟de idareci oluyor, Hz. Osman zamanında Suriye umumi valisi oluyor. *Hz. Ali‟ye biat etmiyor. *Cemel vak‟asına karışmıyor. *Sıffin Savaşında siyasetinin kıvraklığını gösteriyor. *661 yılında Hz. Ali‟nin öldürülmesi üzerine halife oluyor. *Hz. Hasan da ümmetin birliği için kendisine biat ediyor. *‟Halifetullah‟ ünvanını kullanıyor. *Muaviye‟nin siyasi mücadele ile hilafete geçişi ehli sünnet tarafıdan „ictihad hatası‟ olarak değerlendirilmiştir.

Emeviler Süfyaniler *Emevi Hilafeti İslam tarihçileri arasında tartışılmıştır. *Hilafeti veliaht sistemine çevirdi. *Muaviye siyasi iktidarı sağladıktan sonra Ziyad b. Ebih‟in de yardımıyla fetih hareketlerine başlamıştır. *Fetihle üç cephede gerçekleşmiştir. Anadolu ve Ermenistan Horasan, Marevaünnehir ve Sind Kuzey Afrika *Muaviye‟nin siyasetinin inceliği hilm idi, ancak Ziyad b. Ebih gibi sert valilere göz yummuştur. *Ziyad‟ın sergilediği tavırlar sayesinde zun süre sükunet sağlanabildiği gibi validen memnun olmayan grupların da isyanına sebep olmuştur. *Muaviye Yezid‟i veliaht tayini için kamoyu oluşturdu. İstanbul seferi Hac Emirliği

Emeviler Süfyaniler 2.Yezid b. Muaviye (680-683) 3 yıl *Hariciler e Ali taraftarları isyan ediyorlar. *Abdulah b. Zübeyr biat etmiyor Yezid‟e *Hz. Hüseyin‟e hilafet teklif ediliyor. *Hz. Hüseyin harekete geçiyor, Kufe yakınlarında durduruluyor, yanındakilerle beraber öldürülüyor.Kerbela olayı. *Medineliler de ayaklanıyor, Harre savaşı yapılıyor. *Mekke‟nin muhasarası ve yağmalanması Yezid‟in bir diğer köt icraatı olarak tarihe kaydediliyor. *Yezid‟in ölümü. *Yezid dönemi Emevi hilafetinin İslam alileri tarafından eleştirilmelerini artıran dönem olmuştur. İslam Tarihinde en kötü dönem olarak bilinir, bu dönemden sonra artık Ali taraftarları Şii olarak siyasi ve itikadi kimlik kazanırlar.

Emeviler Süfyaniler 3.Muaviye b. Yezid (683) 3 ay *Yezid parçalanış ve geriye gitmiş bir devlet devretmiştir. *II. Muaviye bu görevden layık olmadığını düşünerek ayrıldığını beyan eder. *Abdullah b. Zübeyr bunun üzerine halifelik çalışmalarına başlar, Ehli Beyt mensuplarının da desteğini kazanmıştır. *Mervan başlangıçta Abdullah b. Zübeyr‟e katıacakken Ubeydullah b. Ziyad‟ın teklifiyle halifeliğe niyetlenir. *Emeviler dönemi Mervaniler kolu başlar.

Emeviler