TRAVMA VE ENGELLİ DANIŞANLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ. İÇİNDEKİLER  DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ OKULLARDA DESTEK EĞİTİM HİZMETİ NERELERDE VERİLİR? NEDEN DESTEK EĞİTİM? DESTEK EĞİTİM.
Advertisements

ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖZÜRLÜ KİŞİLERİN HAKLARI SÖZLEŞMESİ.
Avrupa Birliği Yaşamboyu Öğrenme Proğramı Grundtvig Learning Partnership Project.
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Okul Kademelerine Göre Gelişim Özellikleri YRD.DOÇ.DR. MUSTAFA TOPRAK.
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
Kayna ş tırma Uygulamaları ve Ö ğ retmen Yeterlilikleri: Ö ğ retmenler Yeti ş tirilmeli mi? Geli ş tirilmeli mi? Doç.Dr. Hasan Gürgür Bu çalı ş ma Türkiye.
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GRUNDTVIG Yetişkin Eğitimi ve Yaşam Boyu Öğrenme.
Pazarlama İlkeleri.
Bireyi Tanıma Teknikleri I
YETİŞKİN İYİLEŞTİRME BÜROSU
GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
BDÖde Kullanılan Yaygın Formatlar
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
AİLELERİN YAŞADIKLARI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
REHBERLİK SERVİSİ.
Bütünleştirme uygulamaları
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARININ (BEP) HAZIRLANMASI
MADDE BAĞIMLILIĞI VE AİLE
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Olgu Yönetimi Standartları
Fahri TEKİNOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
SarIyer beledİyesİ gençlİk eğİtİm merkezİ Aİle-eğİtmen buluŞmasI
Prof. Dr. Özgür Erdur- Baker,
Evlilik ve Aile Danışması
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMI
DÜNYA ENGELLER GÜNÜ.
Okullarda Rehberlik Hizmetleri
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
GAZİKENT İMKB ORTAOKULU
OKUL-AİLE-ÇEVRE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
OKUL TEMELLİ ÖNLEYİCİ REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Örgüt yapısı ve özel eğitim
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
Pedagojİk Formasyon Sertifika programI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta V Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Nitel Araştırmalar.
Program geliştirme.
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Sunum transkripti:

TRAVMA VE ENGELLİ DANIŞANLAR TÜRK PDR DERNEĞİ  ERASMUS+ PROGRAMI YETİŞKİN EĞİTİMİ PERSONEL HAREKETLİLİĞİ PROJESİ AFET SONRASI PSİKOSOSYAL DESTEK TRAVMA VE ENGELLİ DANIŞANLAR T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı TÜRKİYE ULUSAL AJANSI

TRAVMA VE ENGELLİ DANIŞANLAR Türk PDR Derneği Travma Birimi Üyesi Doç. Dr. Zeynep Hatipoğlu Sümer tarafından hazırlanmıştır T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı TÜRKİYE ULUSAL AJANSI

ENGELLİ ERGEN, ÇOCUK VE YETİŞKİN TRAVMA MAĞDURLARINDA odaklanamama, hafıza kaybı, öğrenme güçlüğü, kaygı, ayrılma kaygısı, uyuma güçlüğü, saldırganlık, depresyon, akut stres bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ve riskli davranışlar görülebilir.

Ne yapılmalı? birey, engel durumu ne olursa olsun, tüm travma mağdurlarına sunulan psiko-sosyal destek hizmetlerinden yararlanmalıdır. Çocuk, ergen ve yetişkinlerin, çeşitli sosyal faaliyetlerle, olumsuz yaşantılarına ilişkin duygularını ifade etmeleri, yaşadıklarını başkaları ile paylaşarak yalnız olmadıklarını hissetmeleri, kendi baş etme yöntemlerini belirlemeleri, var olan sosyal ağlarını güçlendirmeleri ve yeni sosyal ağlar kurmaları sağlanmalıdır.

ANCAK, Verilecek destek bireyin gelişimsel düzeyine, engel durumuna uygun olmalı ve gerekli uyarlamalar yapılmalıdır.

ENGELLİ BİREYLERLE PSİKOLOJİK DANIŞMA SÜRECİ FARKLI MIDIR? Psikolojik danışmanların, her danışma ilişkisi için gerekli olan bilgi ve becerilere sahip olması gerekir. ANCAK engelliliği anlama bir sistem bakış açısını gerektirir. Gözlenen bireysel semptomlarda sistemin olumsuz etkileri yok sayılmamalıdır. müdahale sürecine sosyopolitik faktörler dahil edilmelidir. Akademik başarı için makul uyarlamaların yapılması, gerekiyorsa aile ve okulun sürece dahil edilmesi, sağlık hizmetlerinden düzenli olarak yararlanmasının sağlanması, diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliğinin yapılması gibi.

DANIŞMA SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Danışanın engel durumuna ilişkin soru sormaktan kaçınılmamalı ve engel durumu vaka kavramsallaştırmaya dahil edilmelidir. Ancak; danışma oturumlarına getirilen her sorunun engellilik durumuyla ilgili olduğu varsayılmamalı, her engelli kişinin aynı sorunları yaşadığı düşünülmemeli, bireylerin farklılıklarını temel alan (idiyografik) bakış açısından uzaklaşılmamalıdır.

DANIŞMA SÜRECİNDE Danışanın engel durumu nedeniyle özel ihtiyaçlarının olabileceği (farklı beden dili kullanabileceği, sözel ifadede zorlanabileceği, sözel ve sözel olmayan mesajlarının her zaman uyumlu olmayabileceği, danışmanın beden dilini gözlemleyemeyebileceği gibi). Danışanın güçlü yönlerinin olduğu (yapamadıklarına değil, yapabildiklerine odaklanmak, diğer engelli çocuk, genç ya da yetişkinler için iyi bir rol model olması ve bu yönde çalışmalar yapması için desteklenmesi gibi) ve süreçte danışanı güçlendirmek için çalışmaların yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

ENGELLİ BİREYLERLE ÇALIŞIRKEN PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN Esnek düşünmesi, Savunucu bir tavır takınmaması, Kendisinin ve de yaşadığı toplumun mevcut kalıp yargılarını ve önyargılarını sorgulayabilmesi, Müdafilik görevinin farkında olması gerekir.

YARARLANILAN KAYNAKLAR Boon, H. J., Brown, L. H., Tsey, K, Speare, R., Pagliano, P., Usher, K., ve Clark, B. (2011). School disaster planning for children with disabilites: A critical review of the literature. International Journal of Special Education, 26(3), 223-237. Lazarus, P. J., Jimerson, S. R., ve Brock, S. E. (2002). Natural disasters. In S. E.Jimerson (Eds.), Best practices in school crisis prevention and intervention (pp. 435-450). Bethesda, MD: National Association of School Psychologists. Miyamoto, S. (2013). Brief manual for the care of disabled children after disasters. Brain & Development, 35, 195-200. doi: 10.1016/j.braindev.2012.10.010 Olkin, R. (2001). Disability-affirmative therapy. SCI Psychosocial Process, 14(1),12-23. Saylor, C. F., Macias, M., Wohlfeiler, M., Morgan, L., ve Awkerman, N. G. (2009). Exposure to potentially traumatic life events in children with special needs. Child Psychiatry and Human Development, 40, 451-465. doi: 10.1007/s10578-009-0137-x.