VİTAMİNLER Y.Elif KABA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
Advertisements

İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Vİtamİnler BAŞLA.
VİTAMİNLER.
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı.
Kenevir Yağı İçeren SPAKARE. Kenevir, benzersiz, olağanüstü bir bitkidir. Geleneksel olarak kenevir, yelkenli gemi halatlarının imalatında kullanılır.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
Bizi hasta eden mikroorganizmalar neler? 1- Bakteriler 2- Virüsler 3- Mantarlar 4- Parazitler.
Kan Fizyolojisi.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Yazılım ve resimler alıntıdır!
Sigara Ve Alkolün Zararları
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
PROTEIN METABOLIZMASı BOZUKLUKLARı 1. Serum proteinlerine ili ş kin bozukluklar Serum proteinlerine ili ş kin bozukluklar Beslenim eksikli ğ i (malnutrisyon)
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
VİTAMİNLER.
Türkiye Futbol Federasyonu
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
MİNERALLER Kalsiyum Demir Fosfor Magnezyum Potasyum Sodyum.
Klinik Belirtilerle Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
VİTAMİNLER.
BESLENME VE DİYETETİKTE
UYUŞTURUCUNUN ZARARLARI
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
KARBONHİDRAT NEDİR...
Sınav öncesi ve sabahında yaşanan stres ve heyecan, vücuttaki enerjiyi azaltır. Özellikle dikkat dağınıklığı yaşamamak için sınav öncesi sağlıklı.
GEBELİKTE SAĞLIKLI BESLENME
AKILLI BESİN ANNE SÜTÜ.
Serdar Erşeker Mehmet Şen
SİGARANIN ZARARLARI.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
SAĞLIKLI BESLENME.
ŞEKER HASTALIĞI.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
Böbrek Hastalıkları.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Vitaminler.
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
Sığır Beslemesinde Yem Katkı Maddelerinin Önemi
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
Bu sunum; Hikmet GÜRBÜZ SONGÜR YAYINCILIK
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 6.
Beslenme İlkeleri - 5.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Beslenme İlkeleri - 8.
Sunum transkripti:

VİTAMİNLER Y.Elif KABA

A VİTAMİNİ Gece körlüğü ve diğer göz sorunlarıyla beraber, akne gibi bazı cilt bozukluklarını da önler. Kanser ve diğer hastalıklara karşı vücudu koruyucu etki gösterir. Bağışıklığı arttırır, diş ve kemiklerin oluşumunda önemlidir, yağ depolanmasına yardımcı olur. Eksikliğinde; cilt, göz ve saç kuruluğu, büyümede yavaşlık, gece körlüğü, uykusuzluk, yorgunluk, sık soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonları ve kilo kaybı görülür. Gıdalar, hayvan karaciğeri, balık yağı, yeşil-sarı sebze ve meyvelerdir. Önemli miktarda A vitamini içeren sebze ve meyveler, kayısı,havuç, sarımsak, şeftali, balkabağı, lahana, ıspanak, tatlı patates, kırmızı biber ve yeşil kabaktır.

Ispanak mı ?

Evet

B KOMPLEKS VİTAMİNLERİ B vitaminleri sinirlerin; cilt, saç, karaciğer ve ağız sağlığın; sindirim sistemi ile beyin fonksiyonlarının devamında yardımcıdır. Bu vitaminlere yaşlılıkta daha fazla ihtiyaç duyulur. Çünkü bu vitaminlerin emilimi yaşlandıkça azalır.

B1 (TİYAMİN) Dolaşımı arttırır, kan oluşumuna ve karbonhidrat metabolizmasına yardımcı olur. Eksikliğinde beriberi denen sinir hastalığı oluşur. Besinler, kahverengi pirinç, yumurta sarısı, balık, bakla, karaciğer, bezelye, yer fıstığı, kümes hayvanları, buğday tohumu,hububatlardır.

B2 (RİBOFLAVİN) Vücutta antikor üretimi ve büyüme için gereklidir. B2 vitamini cilt, saç ve tırnakların oksijen kullanımını kolaylaştırır, kepeği önler, demir ve B6 vitaminlerinin emilimine yardımcı olur. Eksikliğinde, ağız kenarında çatlaklar, göz bozuklukları, cilt yaraları, ağız ve dilde iltihaplanmalar, saç dökülmesi, uykusuzluk ve sindirim bozuklukları görülür. Besinler, peynir, yumurta sarısı, balık, baklagiller, et, süt, kümes hayvanları, ıspanak, yoğurt, yapraklı yeşil sebzeler, mantar ve kabuklu yemişlerdir.

B3 (NİASİN) Dolaşım ve sağlıklı bir cilt için gerekli bir vitamindir. Eksikliğinde pellegra denilen hastalık meydana gelir. Bunama, depresyon, uykusuzluk, kol-bacak ağrıları, iştah kaybı, ishal, kaslarda zayıflık ve cilt döküntüleri eksikliğinde görülen diğer bulgulardır. Sığır karaciğeri, bira mayası, brokkoli, havuç, peynir,mısır unu, hurma, yumurta, balık, süt, yerfıstığı, patates, buğday bol miktarda niasin içeren besinlerdir.

B5 (PANTOTENİK ASİT) Adrenal hormonların üretiminde ve antikor oluşumunda rol oynar. Eksikliğinde, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı ve ellerde karıncalanma gibi durumlar görülebilir. Gıdalar, sığır eti, bira mayası, yumurta, taze sebzeler, böbrek, baklagiller, karaciğer, mantar,sert kabuklu yemişler, jöle, çavdar unu ve buğdaygillerdir.

B6 (PRİDOKSİN) Hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı etkiler. Yağ ve protein emilimini sağlar. Sodyum-potasyum dengesinin devamında yardımcıdır. B12 vitamininin emiliminde, bağışıklık sisteminin fonksiyonunda, kanser bağışıklığında rol oynar ve damar sertliğini önlemede yardımcıdır. Eksikliğinde, kansızlık, baş ağrısı, bulantı, kusma, ciltte soyulmalar, dilde acılık gibi bulgular belirebilir. Besinler,bira mayası, havuç, tavuk, yumurta, balık, et, bezelye, börülce, ıspanak, ayçiçeği tohumu ve ceviz olarak sayılabilir.

B12 (SİYANOKOBALAMİN) Kansızlığı önlemek için gereklidir. Kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve demirin kullanımında yardımcı bir vitamindir. Sindirim, besinlerin emilimi, protein sentezi ve karbonhidrat-yağ metabolizması için gereklidir. Eksikliğinde kronik yorgunluk, kabızlık, depresyon, sindirim bozuklukları, sinirlilik, karamsarlık, kalp çarpıntısı, pernisiyöz anemi gibi şikayetler görülür. Gıdalar, bira mayası, istridye, karaciğer, böbrek, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleridir. B12 vitamini genellikle hayvansal gıdalarda bulunduğundan, vejeteryanlar için ek B12 vitamini gereklidir.

BİYOTİN ( B 7 VİTAMİNİ)(H VİTAMİNİ) Sağlıklı cilt , saçlar ,ter bezleri, sinir dokusu ve kemik iliği sağlar. Eksikliğinde, kansızlık depresyon, saç dökülmesi, kan şekeri yüksekliği, ciltte solukluk, iştahsızlık, uykusuzluk gibi durumlar görülür. Gıdalar, bira mayası, pişmiş yumurta sarısı, et, süt, soya fasulyesi ve tüm hububatlardır.

FOLİK ASİT ( FOLAT , B9) Enerji üretimi, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu ve fonksiyonuna yardımcı olarak bağışıklığı güçlendirir. Yetişkinlerde gereksinim günlük 400 mcg (mikrogram) dır. Gebelik ve emzirme süresinde 400-800 mcg ‘a gereksinim vardır Yetmezliğinde,ağrılı ve kırmızı dil, anemi, sindirim bozuklukları, saçlarda beyazlaşma, büyüme geriliği, hafıza-hatırlama sorunları, zayıflık gibi bulgular görülür. Folik asit en fazla yapraklı yeşil sebzeler, bira mayası, karaciğer, böbrek, yumurta, zarı alınmamış tahıllar, ceviz, badem, fındık, fıstık, mercimek, ıspanak, yonca, maydanoz, nane, kurufasulye (baklagiller) ve tohumlu gıdalarda bulunur. Folik asit, besinlerin pişirilmesi sonucunda zarar gördüğünden, meyve ve sebzelerin pişirilmeden yenmesi gerekmektedir.

İNOSİTOL ( B8 ) Saçlar için gerekli bir vitamindir. Sakinleştirici etkisi vardır, kolestrol düzeylerini azaltmaya yardımcıdır. İnositol yetmezliğinde, damar sertliği, saç dökülmesi, kabızlık, cilt döküntüleri ve psikolojik değişiklikler görülebilir. Besinler, bira mayası, meyveler, sebzeler, kuru üzüm, etler, süt ve tüm hububatlardır. Aşırı miktarda kafein üretimi inositol eksikliği yaratabilir.

C VİTAMİNİ (ASKORBİK ASİT) Dokuların gelişimi ve tamiri, adrenal bez fonksiyonu ve sağlıklı dişetleri için gereklidir. Cildi koruyup cilt gerginliği ve parlaklığını destekler. Kanseri önlemede yardımcıdır. Damarları korur ve demir emilimine yardımcı olur. Eksikliğinde skorbüt( dişeti iltihabı )görülür. Yara iyileşmesinde gecikme, kolay kanayan dişetleri, enfeksiyonlara eğilim, enerji yokluğu görülür. Besinler, kuşkonmaz, kavun, greyfurt, lahana, limon, soğan, portakal, avokado, papatya, bezelye, taze biber, ananas, turpgiller, kuşburnu, ıspanak, çilek, pazı, domates, şalgamdır. Alkol, bazı ilaçlar (ağrı kesiciler, antidepresanlar, kortizonlu ilaçlar),sigara kullanımı vücuttaki C vitamini oranını azaltabilir.

D VİTAMİNİ D vitamini kalsiyum ve fosforun emilimi ve kullanımı için gereklidir. Çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesi ve gelişmesi için gereklidir. Kas zayıflığına karşı koruyucudur ve kalp atımlarının düzenlenmesine yardımcıdır. D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizme yetişkinlerde ise osteomalaziye neden olur. Hafif D vitamini eksikliğinde ise iştah kaybı, görme bozuklukları ve kilo kaybı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Güneş ışığına maruz kalmak D vitamini miktarını depolamak için bir yoldur. Gıdalar balıkyağı, tuzlu su balığı, süt ve süt ürünleri, yumurtanın sarısı, sardalya, tonbalığı ve sıvı yağlardır.

E VİTAMİNİ Dolaşımı düzenler. Kanser ve kalp-damar rahatsızlıklarının önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Yetişkin ihtiyacı 1mg/kg. Kan basıncını düşürür. Kataraktı önler ve saç ve cilt sağlığının devamını sağlar. Yaşlanmayı geciktirir ve yaşlılık lekelerini önleyebilir. E vitamini eksikliği, sinirlerde hasara yol açar. Eksiklik belirtileri, kısırlık, adet sorunları, rahimde bozukluklar, sinir-kas sisteminde bozukluklardır. Besinler, yeşil yapraklı sebzeler, sıvı yağlar, baklagiller, fındık ceviz gibi kabuklu yemişler, tohumlu bitkiler ve tüm hububatlardır.

K VİTAMİNİ Kanın pıhtılaşması için gereklidir. Kemiklerin oluşumu ve tamiri için gerekli olup, osteoporozu önlemede yardımcı olur. Çocuklarda enfeksiyonlara karşı direnci arttırır. Bağırsaklarda önemli rol oynar, karaciğerde glikozun glikojene çevrilmesinde yardımcıdır. Eksikliğinde anormal kanamalar gelişebilir. Gıdalar, kuşkonmaz, lahana, karnabahar,yeşil yapraklı sebzeler, yumurta sarısı, karaciğer, yulaf, çavdar, soya fasulyesi ve buğdaydır.

VİTAMİNLERE TEŞEKKÜR EDERİZ