GÜÇ MESAFESİ VE YÖNETİME ETKİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BULUT BİLİŞİM GÜVENLİK VE KULLANIM STANDARDI M. Raşit ÖZDAŞ Huzeyfe ÖNAL Zümrüt MÜFTÜOĞLU Ekim 2013.
Advertisements

DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
Prof. Dr. Rana Özen Kutanis İLETİŞİM ÇEŞİTLERİ A.Kişi-Kişi (İnsan - İnsana) İletişim B.Kişilerarası İletişim C.Kişi – Grup ve Gruplar Arası İletişim D.Örgüt.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
AVRO BÖLGESİ VE AVRUPA MERKEZ BANKASI Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
Kamu Personel Yönetimine İlişkin Sorunlar. Kamu kurumlarının sahip olduğu insan kaynağı ve bu insan kaynağının nicelik ve niteliği özelde kurumsal kapasitenin.
Okul Kademelerine Göre Gelişim Özellikleri YRD.DOÇ.DR. MUSTAFA TOPRAK.
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
AİLE İŞLETMELERİNDE ROLLER VE STATÜLER AİLE İŞLETMELERİNDE STATÜLER AİLE ÜYESİAİLE DIŞI Girişimci / Kurucu Veliaht Aile Bireyleri işgören Profesyonel Yönetici.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
STRES YÖNETİMİ.
Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
Demokrasinin Serüveni (Demokrasi İle)
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
Yönetsel Sorunlar. Yöneticiler düşük profilli ve düşük niteliklidir. Kıdem ve liyakat ilkesine uyulmadan yönetici atamasına rastlanılmaktadır. Yöneticilerin.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sorular Yoluyla Sorun Çözmek
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
İşler nasıl gruplandırılacak (bölümleme)?
Parametrik Olmayan İstatistik
Parametrik Olmayan İstatistik
ÖRGÜTSEL BAĞLILIK.
İLETİŞİM.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
ÖRGÜTSEL DEĞİŞMEYİ YÖNLENDİREN İÇ GÜÇLER
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Belirsizlikten Kaçınma Derecesi ve Yönetime Etkisi
İŞ TATMİNİ.
PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin.
SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
ÖRGÜT SAĞLIĞI SADEGÜL AKBABA-ALTUN.
Başarılı Uluslararası İnsan Kaynakları Yöneticisi Kimdir?
KRİZ YÖNETİMİ Öğretim Görevlisi Meral GÜNEŞ.
SOSYAL MEDYA VE HALK KÜLTÜRÜ
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
TUTUM VE ALGILAR.
Hayvancılık İşletmeleri Açısından Yönetim
Kırınım, Girişim ve Müzik
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KABUL DİLİ.
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sanal ve Şebeke Örgütleri
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Sunum transkripti:

GÜÇ MESAFESİ VE YÖNETİME ETKİSİ Doç. Dr. Mahmut HIZIROGLU

Güç Mesafesi Güç mesafesi boyutu toplumun bir kurum veya örgütte gücün eşitsiz dağıldığını kabullenmesine işaret etmektedir. Dar bir güç mesafesini savunanlar “herkesin eşit hakları olmalı” derken; geniş bir güç mesafesini savunanlar ise “güce sahip kişilerin ayrıcalıkları olmalı” demektedir. Örneğin, Filipinler, Venezüella, Hindistan gibi ülkelerde güç mesafesi çok yüksek iken; Danimarka, İsrail ve Avusturya gibi ülkelerde güç mesafesi düşüktür. Türkiye örneğinde ise güç mesafesinin özellikle gelir dağılımındaki adaletsiz durumu da göz önüne alındığında bir hayli yüksek olduğu söylenebilir.

Güçlü hiyerarşi Zayıf hiyerarşi Yatay, eşitlikçi Dikey, hiyerarşik

Vücut Dili-Güç İlişkisi Genelde başkalarının vücut dilinde hareketle onların verdiği mesajları anlamaya çalışırız. Ya kendi vücut diliniz? Şu andaki vücut pozisyonunuz ile duygu dünyanız arasında bir ilişki var mı? İçinde bulunduğumuz duygu dünyası mı vücut pozisyonumuzu belirler yoksa vücut pozisyonumuz mu duygularımızı belirliyor? Vücut pozisyonunuzu değiştirdiğinizde duygularınızda bir değişme olur mu?

Zihin dünyamız vücut pozisyonumuza yansır. Vücudumuz/vücut pozisyonumuz zihin/duygu dünyamızı değiştirir mi?

Güçlü insanlar Daha iddialı Daha özgüven sahibi Daha iyimser Daha fazla risk alan kişiler Güçlü insanlarda Duygusal olduğu kadar fizyolojik/hormonal farklılıklar da var Güçlü insanlar daha fazla testesteron (üstünlük hormonu) hormonu salgılar Zayıf insanlar daha fazla kortizol (stres hormonu) hormonu salgılar

Güçlü İnsan Pozları

Zayıf İnsan Pozları

Düşük Güç Mesafesine Karşılık Yüksek Güç Mesafesi Ülkeler Düşük statü farklılığı Yüksek statü farklılığı Güç pek çok insan arasında paylaşılır Güç birkaç insan arasında paylaşılır İnsanlar güçlü insanlara bağımlıdır İnsanlar karşılıklı bağımlılık halindedir İnformel sosyal ilişkiler yüksek Formel sosyal ilişkiler yüksek Düşük gelir farklılığı Yüksek gelir farklılığı Otoriterlik kişilikten gelir Otoriterlik sosyal normlardan kaynaklanır Yaşlı insanlara saygı minimum düzeyde Yaşlı insanlara saygı maksimum düzeyde Mağduriyetlere tazminat mekanizmaları var Mağduriyetlere tazminat mekanizması yok İnsanların özgüveni ve güven tutumu yüksektir. İnsanların özgüveni ve güven tutumu düşüktür Kişi başına düşen gelir yüksek Kişi başına düşen gelir düşük

Güç Mesafesi «Bir astın yöneticisine işi ile ilgili sorular sorması durumunda yöneticinin soruların cevabını bilmesi önemlidir» İsveç %8 Hollanda %12 Amerikalılar %18 İngiltere %18 Almanya %20 Fransızlar %53 İtalya %54 İspanya %56

Güç Mesafesinin Yönetim ve Organizasyona Etkisi Üstlere saygı minimum düzeyde Üstlere saygı maksimum düzeyde Amir/üst sorgulanabilir Amir/üst sorgulanamaz Yetki devri çok yüksek Yetki devri çok düşük Astlar bağımsız olmaya değer verir Astlar güven duyacak ortam arar Yöneticiler, astlarına danışıp karar alırlar Yöneticiler otokratiktir Sıkı denetim astlarda rahat­sızlık uyandırır Sıkı denetim astlarda güven hissi uyandırır Örgüt yapısı merkezileşmiştir Örgüt yapısı ademi merkezidir Çalışanlar kendilerine danışılmasını ister Çalışanlar emir bekler