DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE GİDERİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

AİLELERİN EĞİTİM SÜRECİNE KATILIM ÇALIŞMALARI
EĞİTİM YÖNETİMİNE KATILIM
TED ANTALYA KOLEJİ REHBERLİK HİZMETLERİ.
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin Tanıtımı
BORUSAN ASIM KOCABIYIK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2013/2014
EVCİLER İLKÖĞRETİM OKULU BRİFİNG SUNUSU
DERS SEÇİMİ NEVİM DEMİRCİ DANIŞIK.
REHBERLİK.
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
OKUL AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ & OKUL-AİLE BİRLİĞİ.
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
EĞİTİM –ÖĞRETİMDE ÇEVRE OLANAKLARIN KULLANILMASI
REHBERLİK DERS II.
Sunuyu Hazırlayan:Belgin Topal
BALIKESİR VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
FEVZİ PAŞA ORTAOKULU PROJENİN ADI: PROJENİN ADI: EĞİTİMDE BAŞARI İÇİN BULUŞUYORUZ EĞİTİMDE BAŞARI İÇİN BULUŞUYORUZ.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
Patlangıç Ortaokulu Tanıtım Sunusu.
KAYNAŞTIRMA öğrencileri Ölçme ve Değerlendirme Esasları
POLATLI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
MERHABA.
OKUL GELİŞİMİ YÖNETİM EKİBİ (OGYE) TOPLANTISI
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİNİN ÖĞRETMENLERE TANITIMI
Okula uyum konusunda: Öğretmen ve velilere müşavirlik
Öğretmen Veli İşbirliği için Web Tabanlı Platform Tasarımı
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ Özel eğitim gerektiren bireylerin,yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte eğitim-öğretimlerini resmi okullarda sürdürmesi esasına.
OKUL REHBERLİK SERVİSİ – ORS-
28 – 29 Kasım 2013 Merkezi Ortak Sınavlar Taşra Teşkilatı Görevleri.
MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU
DESTEK EĞİTİM ODASI Kaynaştırma eğitimine tabi olanlara sunulan bir hizmet Kaynaştırma uygulamalarının bir parçası ve tamamlayıcısı.
OKUL BAŞARISIZLIĞI.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİNİN GÖREVLERİ
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
AKSU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ZORBALIK.
EĞİTİM ÖĞRETİMDE REHBERLİĞİN YERİ VE REHBERLİĞİN ÖNEMİ
GELİŞİM İÇİN DEĞİŞİM PROJESİ”
PROJE 1 AKRAN ARABULUCULUĞU.
SINIF SINIF YÖNETİMİ YÖNETİMİ
Ş AH İ NBEY REHBERL İ K VE ARA Ş TIRMA MERKEZ İ. KAYNAŞTIRMA Kaynaştırma yoluyla eğitim nedir? Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan.
E Ğİ T İ M KAL İ TES İ N İ YÜKSELTMEYE YÖNEL İ K EYLEM PLANI.
KAYNAŞTIRMA VE DESTEK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
EMİRDAĞ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ TOPLANTISI
Kurullar, Meslekî Çalışmalar ve Komisyonlar
ÇEKMEKÖY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Özel Eğitime İhtiyacı Olan Çocukların Eğitim Sürecine Uyumu Kursu Çiğdem ÇAMUR Özel Eğitim Öğretmeni Ahmet KAHRAMAN.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
DİĞER TUTUMLAR.
KAYNAŞTIRMA.
Destek Eğitim Odaları.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
AMAÇ, İÇERİK VE AKADEMİK YAKLAŞIM UYGULAMA SÜRECİ BEKLENEN SONUÇLAR.
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
MURAT KARADUMAN AFYONKARAHİSAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
GÜNDEM 1.Açılış 2.Yeni müfredat programı 3.Öğrencilere evde yapılacak rehberlik çalışmaları 4.Eğitim öğretim çalışmalarının ailede de desteklenmesi 5.Ailede.
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE VE İLKELER
Aile katılımının artırılması
DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE GİDERİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?
ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF OKULA UYUM PROGRAMI
Şiddetin Birey Üzerindeki Etkileri AD ve SOYAD: Yunus Emre Ataman Sınıf:9/E No:640 Ders: Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü.
SAVUR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ Gülçin UYSAL Psikolojik Danışman.
REHBERLİK DERS II.
GRUP REHBERLİĞİ HİZMETLERİ
Sunum transkripti:

DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE GİDERİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?

Devamsızlık nedir? Devamsızlık, eğitim-öğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin okula ya aralıklı gelme ya da hiç gelmeme durumudur.  Devamsızlık sayısının az olması öğrencilerin istekle okula geldiği, öğrenci devamı konusunda öğretmen ve yöneticilerin dikkatli olduğu şeklinde yorumlanabilir. 

İki tür devamsızlık vardır: Aralıklı devamsızlık: Öğrencilerin, eğitim-öğretim görmekte oldukları okullarına bazen gelip bazen gelmemeleri durumunda ortaya çıkan devamsızlık türüdür. Sürekli devamsızlık: Hazır bulunuşluğu yeterli seviyede olmasına rağmen öğrencinin okula hiç gelmemesidir.

Aralıklı Devamsızlık Nedenleri Öğrencinin evinin okula uzak olması Öğrencinin sağlık problemlerinin olması, Okulun ilk ve son haftalarında ders olmaz gibi inanışı Başarı duygusunu yaşayamaması Öğrencilerin, grup psikolojisini yaşama isteğinden dolayı akran gruplarına girebilme ya da akran gruplarında kalabilme isteği Aile içi sorunların neden olduğu psikolojik faktörler Okuldaki sosyal etkinliklerin yetersizliği Maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin bir işte çalışması Öğrencilerin gerekli olan araç-gereçlere sahip olamayışı Öğrencilerin okulu ve öğretmenleri sevmemesi Zamanında uyumayan öğrencilerin sabahları uyanamaması Okullarda yaşanan zorbalıklar

Sürekli Devamsızlık Nedenleri Kırsal kesimlerde erken yaşta kız çocuklarının evlendirilmesi Ailelerin ekonomik yönden iyi seviyelerde bulunmamaları Kırsal kesimdeki çocuklara çobanlık yaptırılması Hasat mevsiminde tarla işleri ile uğraştırılması Öğrencilerden bazısının öğrenim isteğinin olmayışı ve okula karşı isteksizliği, Öğrenci velilerinin taşımalı eğitim, pansiyonlu okullara olumlu yaklaşmaması,

Devamsızlık- başarı ilişkisi Öğrencilerin akademik başarıları ile devamsızlıkları arasında ters yönde bir ilişki vardır. 

Devamsızlığın giderilmesi için neler yapılmalı? Öğrenciyi ilgilendiren herkesle işbirliği içine girilmeli. Üst üste yapılan devamsızlıklarda aileyle iletişime geçilmelidir.Devamsızlık nedeni belirlenmeli ve çözüm yolları aranmalıdır. Okul çevresindeki internet ve oyun salonları ile işbirliği yapılarak, okul saatlerinde bu tür yerlere öğrencilerin girmeleri engellenmeli Hayatında önemli değişmeler olan öğrencilere daha dikkatli ve ilgili davranılmalı Öğrenciler devamsızlık yaptığı zaman devamsızlık nedeni öğrenciyle konuşulmalı ve iyileştirici çalışmalarda bulunulmalıdır.

Öğrencilere değişik sorumluluklar verilerek değerli bir birey olduklarının farkına varmaları sağlanmalı Okullarda sosyo-kültürel faaliyetler hazırlanabilir ve özellikle de devam sorunu yaşayan öğrencilerin katılımları sağlanabilir.  Öğrencilere başarma duygusu tattırılmalıdır. Öğrenciyi merkeze alarak dersler işlenmelidir. Sınıf kuralları belirlenirken onlarında görüş ve tutumları dikkate alınabilir. Ekonomik nedenlere dayanan devamsızlıkları asgariye indirebilmek için bu ailelerin sosyal yardımlaşma-dayanışma fonlarından yararlandırılması gerekir. Sınıf ortamında istenmeyen bir davranış meydana gelir ve bu durum gözlenirse öncelikle sorunun kaynağı incelenmelidir. Gerekirse de okul rehberlik servisinden yardım istenilebilir.

Sınıflardaki olumsuz koşullar düzeltilmelidir Sınıflardaki olumsuz koşullar düzeltilmelidir. Yeterli ısısal, işitsel, görsel konforun ve iyi bir iç hava kalitesinin sağlanması gerekmektedir.  Öğrenciler gerek ders esnasında gerekse ders dışında gözlenmelidir. Aynı zamanda sınıf içerisinde ders işenirken de sınıfın tamamına hakim olabilecek bir yerlerde durulmasının daha etkili olduğu düşünülmektedir.  Öğrencilere başarma duygusu tattırılmalıdır. 

VELİLER Öğrenciler okula kayıt edildikten sonra, velileri onların devamını sağlamaya çalışmalıdır.Öğrencinin takibini yapmalıdır.

Yapılan devamsızlıkların haklı mazeretlere (sevk, rapor, izin belgesi vs.) dayanması durumunda aşırı bir tepki gösterilmemeli,  izinsiz olarak devam etmeyen öğrencilerin devamsızlık nedenleri araştırılmalıdır.

BİTTİ TEŞEKKÜRLER…