Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF OKULA UYUM PROGRAMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF OKULA UYUM PROGRAMI"— Sunum transkripti:

1 ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF OKULA UYUM PROGRAMI
VELİ, VELİ EL KİTABI ve VELİ ETKİNLİK KİTABI TANITIMI

2

3 Veliler okulun bir parçasıdır
Veliler okulun bir parçasıdır. Bu nedenle çocukların okula uyum sağlamalarında okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz kadar velilere de önemli rol ve sorumluluklar düşmektedir. Çocuğun okula uyum sağlaması ancak ailenin desteğini hissetmesiyle gerçekleşir.

4 Aileler okul sisteminin bir parçası olmaları sebebiyle ortaokula uyum çalışmaları kapsamında ailelere önemli görevler düşmektedir. Ailelerin okulda yapılan etkinliklere katılımı, öğretmenlerle iletişim içerisinde olmaları, çocuklarının durumunu izlemeleri ve benzeri konulardaki destekleri, uyumsuzluğa neden olabilecek durumların engellenmesini ve çocuğun ortaokula hazırlanmasını kolaylaştıracaktır.

5 Ortaokula geçiş, öğrenciler için olduğu kadar veliler için de kaygı verici bir durumdur. Bu kaygının normal düzeyde tutulması ve sürecin olumlu atlatılması için öncelikle velilerin bilgilenmesi gerekir. Bu nedenle ortaokula uyum kapsamında velilerin bilmesi gereken öncelikli bilgiler şunlardır:

6 Çocukları en iyi tanıyanlar aileleridir
Çocukları en iyi tanıyanlar aileleridir . Bu nedenle yaşadığı olumsuz durumu ilk fark eden de aileleri olacaktır. Bir çocuk kaygılı davranıyor, kendisini ifade etmiyor ve okuldan bahsetmekten kaçınıyorsa, aile okulun rehber öğretmeniyle (okul psikolojik danışmanı) bu durumu konuşması gerekmektedir.

7 Aileler her gün okulda yaptıklarıyla ilgili çocuklarıyla sohbet etmelidirler. Çocuklarının arkadaşlarıyla kolay iletişim kurmasını ve sosyalleşebilmesini desteklemeleri gerekmektedir. Okul uyumunun gerçekleşmesinde en önemli adım ortaokul başlamadan önce ortaokulla ilgili bilgi sahibi olmaktır. Bu nedenle ortaokul sistemi ile ilgili aileler öncelikli bilgi sahibi olmalı ve bu bilgileri çocuklarıyla paylaşmaları gerekmektedir.

8 Bir çocuk ortaokula başlamakla ilgili kaygı hissediyorsa aileleri onu yargılamamalı. “Herkes gidiyor.”, “Biz senin zamanındayken….” gibi genelleyici ve yargılayıcı ifadelerden kaçınmaları gerekmektedir. Düşüncelerini ve duygularını kendilerine anlatmasını sağlamaları ve onu dinlemeleri gerekmektedir. Aileler uyum haftasında çocuklarına eşlik etmeli ve aileler kendilerini de kapsayan etkinliklere katılmaları gereklidir.

9 Aileler okul başlamadan çocuklarının okullarını birlikte ziyaret edebilir, heyecanlarına ortak olabilirler. Aileler okul rutinlerini ve okul kurallarını bilmeleri gerekmektedir.

10 Evdeki konuşmalar çocuğun okula karşı tutumunda önemlidir
Evdeki konuşmalar çocuğun okula karşı tutumunda önemlidir. Eğer çocuğun okulda başarılı bir birey olmasını istiyorsa ebeveynler tüm aile bireyleri eğitime ve okula önem vermelidir. Anne ve babalar çocuğa okula gitmeden önce onu nelerin beklediği ile ilgili bir konuşma yapabilirler. Çocuğa öğretmenlerinin ve sınıf arkadaşlarının değişeceğini anlatılmalıdır.

11 Aileler çocuğun okul alışverişini çocukla beraber yapabilirler
Aileler çocuğun okul alışverişini çocukla beraber yapabilirler. Çocuk kullanacağı çantayı, defteri veya kalemleri çocuğunuz kendi seçebilir. Böylelikle okula olan motivasyonu daha da artacaktır. Okulunuzda zaman zaman piknik, gezi, kermes gibi etkinlikler yapılabilir. Aileler bu tür etkinliklere katılmayı zaman kaybı olarak görebilirler. Ama anne babalarını orada görmek hem çocukları mutlu eder hem de siz değerli öğretmenlerle ve sınıftaki diğer velilerle iyi bir iletişim kurmalarına yardımcı olur.

12 Aileler veli toplantılarını ihmal etmemelidirler
Aileler veli toplantılarını ihmal etmemelidirler. Veli toplantılarının yanı sıra, ihtiyaç duyduğunuz dersin öğretmeniyle zaman zaman bireysel olarak görüşebilmeleri için sizlerden randevu alabilirlerse daha katılımcı olabilirler.

13 AKRAN ZORBALIĞI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Velilerimize akran zorbalığı ve tanımı hakkında bilgi vermeliyiz. Ailelerin bilmesi gerekenler: Akran zorbalığı herhangi bir kışkırtma sonucu ortaya çıkmaz. Zaman içinde tekrarlanır. Akran zorbalığını gösteren çocuk, hedef çocuğa göre daha güçlüdür ya da daha güçlü olarak algılanır.

14

15 Akran zorbalığı gösteren çocukların özellikleri veli el kitabının 26
Akran zorbalığı gösteren çocukların özellikleri veli el kitabının 26. sayfasında anlatılmıştır. Velilerimize “olumlu yetişkin modellere sahip olmak zorba davranışın görülme olasılığını azaltır. Evde fiziksel şiddet gören öğrencilerin, yetişkin kontrolünün olmaması, olumsuz akran etkisiyle karşı karşıya bulunan öğrencilerin akranlarına karşı daha yüksek düzeyde zorbaca davranışlarda bulundukları görülmektedir” bilgisini aktararak olumlu yönlendirme yapabiliriz.

16 Akran zorbalığına maruz kalan öğrencilerin özellikleri de veli el kitabının 28. sayfasında açıklanmıştır. 29. sayfasında okulda zorbalığa uğramanın yaygın bazı belirtileri işlenmiştir.

17 SYF:29

18 Akran Zorbalığı ile Başa Çıkmada Velilere Öneriler de el kitabının 30 ve 31. sayfalarında yeterince açıklanmıştır.

19

20

21 Okula Hazırlanma Etkinlikleri Hazırlık 2 İlkokuldan Farklar?
Materyal: Kağıt-Kalem Süre: 25 dk Bu Etkinlik Sonunda Çocuğunuz Neler Kazanacak? Ortaokulun ilkokuldan hangi yönlerden farklı olduğunu fark etme Okulda karşılaşabileceği durumları tanımlama

22 Süreç Çocuğunuza, birlikte cümle listesi oluşturacağınızı söyleyiniz. Cümlelerin hepsi ‘’Ortaokulun ilkokuldan farkları….’’ ile başlamak zorundadır. Örnek olması açısından oyunu önce siz başlatınız. Örneğin, ortaokulun ilkokuldan farkı ortaokulda birbirinden farklı birçok ders vardır veya birden fazla öğretmen vardır gibi cümleler kurabilirsiniz. Listeyi tamamladıktan sonra çocuğunuz ile birlikte listedeki cümleler hakkında konuşunuz.

23

24 Ortaokul beşinci sınıf okula uyum programı veli etkinlik kitabında 3 okula hazırlık , 4 okula yerleşme , 3 tane de okulla bütünleşme etkinliği olmak üzere çocuklarımızın aileleriyle yapabilecekleri toplam 10 etkinlik bulunmaktadır.

25 KOLAY GELSİN ARKADAŞLAR…


"ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF OKULA UYUM PROGRAMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları