İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Iyot yetersizliği hastalıkları.
Advertisements

1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI
ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇS/AP Şube Müdürlüğü
BURDUR HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü. SA Ğ LIK BAKANLI Ğ I TUZ TÜKET İ M İ PROGRAMI T.C. Sağlık Bakanlığı, Kasım 2011 itibarıyla “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
İç salgı(endokrin) bezleri
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Boşaltım sistemi.
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
EKMEK İSRAFI. Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten.
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Hazırlayan : Rıdvan Öztürk Bölümü : Spor Yöneticiliği SPOR VE SAĞLIK
Türkiye Futbol Federasyonu
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
BESLENME VE DİYETETİKTE
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
SPORCU BESLENMESİ.
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
E R G E N L İ K (BÜYÜME VE GELİŞME DÖNEMLERİ).
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
KANSER.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
SAĞLIKLI BESLENME.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
ŞEKER HASTALIĞI.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
Doğum Öncesi Gelişim.
Gelişim ve Temel Kavramlar
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
BOŞALTIM SİSTEMİ.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 5.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sunum transkripti:

İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI

İyot insan vücudunda çok az miktarda bulunan bir eser elementtir. İYOT NEDİR? İyot insan vücudunda çok az miktarda bulunan bir eser elementtir.

Vücutta 15-20 mg kadar iyot bulunur. Tiroid bezinde (%75’i) Meme bezlerinde Gastrik mukozada Kanda

Besinlerle alınan iyodun yaklaşık %50’si emilir. Emilim mide ve bağırsaklarda gerçekleşir ve 1 saatte tamamlanır. Atımı ise; Büyük oranda idrarla (%90) Ter Dışkı

İYOTUN GÖREVLERİ TİROİD HORMONLARININ YAPIMI İÇİN Hücre solunumunda ve oksijen tutulumunda Büyüme ve gelişmede Protein sentezinde ve enerji üretiminde Sinir ve kemik dokusunun yapısı üzerine Vücut ısısının düzenlenmesi TİROİD HORMONLARININ YAPIMI İÇİN

Tiroid bezi, boynun ön kısmında yerleşmiş olan ve salgıladığı hormonlarla vücut metabolizmasını düzenleyen endokrin bir organdır.

İyot, tiroid bezinden salgılanan “triiyodotironin” (T3) “tiroksin” (T4) hormonlarının bileşiminde bulunur.

Tiroid bezinde I Tiroksin Triiyodotironin Tirozin Bu hormonların kandaki düzeyi hipofiz bezinden salgılanan bir hormonla (Tiroid Stimüle Edici Hormon-TSH) ayarlanır. Tiroksin Triiyodotironin Tirozin

İYOT EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ Diyette iyot eksikliği İyodun barsaklardan yetersiz emilimi Dışkı ve idrarla iyot kaybının artması Emziklilik Gebelik Vücudun tiroid hormonlarına ihtiyacının artması Antitiroid ilaçlarla uzun süreli tedavi Aşırı terleme gibi yollarla iyot kaybının artması

Günlük iyot gereksinimi karşılanamadığı zaman İyot Yetersizliği Hastalıkları adı verilen bir dizi gelişimsel ve fonksiyonel hastalık ortaya çıkabilir.

Bu hastalıkların belki de en az problem yaratanı, yetersizliğinin en sık ve en kolay görülen belirtisi guatırdır.

İyot yetersizliği; Dünyada, önlenebilir zeka geriliği ve beyin hasarının en önemli nedenidir.

İYH (İyot Yetersizliği Hastalıkları) ile İLGİLİ SORUNLAR YAŞAMIN DÖRT EVRESİNE İLİŞKİNDİR.

Yaş gruplarına göre İYH Fetüs(Fetüsteki iyot yetersizliği, annedeki iyot yetersizliğinin bir sonucudur) Düşükler Ölü doğumlar Doğum anomalileri Perinatal ölümlerde artış Nörolojik kretenizm(mental gerilik, sağırlık-dilsizlik şaşılık, spastik dipleji) Miksödem kretenizm (cücelik, mental gerilik) Psikomotor bozukluklar Yenidoğan Guatr Hipotroidi Mental gerilik Çocuk ve gençlerde Hipotiroidi Mental fonksiyonlarda bozukluk Okul başarısında düşme Büyüme geriliği Yetişkin Guatr ve komplikasyonları Hipotiroidizm

guatrın oluşumunu kolaylaştıran faktörler arasında sayılabilir. Kalıtım, Yaş, Cinsiyet, Ergenlik, Gebelik-emzirme, Psikolojik stres guatrın oluşumunu kolaylaştıran faktörler arasında sayılabilir.

İyot yetersizliği olan bireyler; Zekaca daha yavaş ve daha az tepkili, Daha zor eğitilebilen, Daha güç anlayan, İşlerinde daha az üretken olan kişilerdir. Bu tür bireylere sahip olan bir ülkede; ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyi düşer, verimlilik azalır. Genel olarak iyot yetersizliği; toplumda zihinsel işlevlerde azalmaya yol açmakta, ve insanların düşünme ve karar verme yetenekleri olumsuz etkilenmektedir.

Hayvanlarda İyot Yetersizliği Düşükler Ölü doğum Guatr Hipotroidizm Fetüste düşük vücut ağırlığı görülür, Yün, süt, yumurta üretimi düşer.

GÜNLÜK İYOT GEREKSİNMESİ Günlük iyot ihtiyacı en az, tiroid bezi tarafından o gün içinde yıkılan, yenilenen tiroid hormonundaki kadardır.

GÜNLÜK İYOT GEREKSİNMESİ 0-59 ay 90 mcg 6-12 yaş 120 mcg >12 yaş 150 mcg Gebe, emzikli 250 mcg (WHO, UNICEF, ICCIDD) Böbrek kan akımı idrarla iyot kaybını artırır.

Deniz balıkları 832-1220 mcg/kg Midye 798 mcg/kg İYOT KAYNAKLARI İyot başlıca toprakta bulunan bir eser elementtir. Yağmurlarla ırmaklara, oradan da göllere ve denizlere taşınır, tekrar buharlaşma yoluyla topraklara döner. Her yıl denizlerden 400 bin ton iyodun buharlaştığı hesaplanmıştır. İnsan, iyodu, sudan ve yiyeceklerden sağlamaktadır Genel olarak, çoğu yiyeceğin iyot konsantrasyonu düşüktür. En iyi iyot kaynağı yiyecekler deniz ürünleridir. Deniz balıkları 832-1220 mcg/kg Midye 798 mcg/kg

BAZI BESİNLERİN İYOT MİKTARLARI g Guatırsız bölge İyot-mcg Guatrlı Bölge Su 1 çay bardağı 100 0.47 0.24 Süt 4.15 2.50 Yumurta 1 adet 50 13.40 1.90 Tavuk 1 porsiyon 125 62.75 11.90 Et yemeği 3.00 1.30 Kurubaklagil 60 2.00 Beyaz peynir 1 kibrit kutusu 30 4.56 2.55 Ekmek 2 orta dilim 1.56 0.54 Ispanak 200 40.20 - Elma 150 2.40

İYH saptanması *Klinik yöntemler Palpasyon Ultrason *Biyokimyasal yöntemler İdrarla iyot atımı Kanda T3, T4, TSH, tiroglobulin

Ayrıca; Beslenme alışkanlıkları Bölge sularında iyot düzeyleri Guatrojen olduğu tahmin edilen besinler Beslenme alışkanlıkları Ayrıca; 10 mcg/L altı İYH 2 mcg/L altı ciddi İYH

İyot Yetersizliği Hastalıkları (İYH) Dünyada ~2 milyar insan risk altında Her yıl 100 bin kreten doğuyor Endemik guatr 750 milyon kişi Kreten 11.2 milyon kişi Önlenebilir beyin özürü 43 milyon kişi

İYOT YETERSİZLİĞİ ÜLKEMİZDE ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR

TÜRKİYE’DE YAPILAN ÇALIŞMALAR

1974 Ulusal Beslenme ve Sağlık araştırmasına göre guvatr prevalansı %6 1974 Ulusal Beslenme ve Sağlık araştırmasına göre guvatr prevalansı %6.1’dir.

Günay’ın (1995) Kayseri’nin Hisarcık kasabasında yaptığı çalışmada; Genel guvatr prevalansı %31.6 Öğrencilerde %41.2 Kız öğrencilerde %47.1 Erkek öğrencilerde %35.0 bulunmuştur.

6-12 yaş arası 7144 çocukta yapılmıştır. Guatr görülme sıklığı 15 il’de 6-12 yaş grubu çocuklarda iyot yetersizliği hastalıkları görülme sıklığı araştırması (H.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Sağlık Bakanlığı 1995) 6-12 yaş arası 7144 çocukta yapılmıştır. Guatr görülme sıklığı Tüm çocuklarda % 30.3 Erkek çocuklarda % 27,3 Kız çocuklarda % 31,9 12 yaşta % 45.6

Kirkizoğlu-Köksal 1996 Ankara Çubuk ilçesi Kışlacık ve Kuruçay Köylerinde yaptığı çalışmada guvatr prevalansını %31.2 (ikinci ve üçüncü derece %6.2) olarak saptamıştır.

Borazan (1999) Kayseri ili Tomarza ilçesi ve Alakuşak köyü, 10-13 yaş İlköğretim öğrencileri ve 15 yaş ve üzeri grup Palpasyon ile; Kız öğrencilerin %51.14’ü Erkek öğrencilerin %31.03’ü Kadınların %86.27’si Erkeklerin % 35.0’i guvatırlı olarak belirlenmiştir.

%46’sında idrar iyot düzeyi düşük bulunmuştur. Zorlu ve Ark (2001) Ankara Altındağ ilçesinde 6-12 yaş toplam 300 çocukta idrar iyot düzeyi araştırmışlardır. %46’sında idrar iyot düzeyi düşük bulunmuştur. %8 ağır %12 orta %26 hafif yetersizlik

Çolak ve ark. (2004) Elazığ’da 15-88 yaş 253 kişi ile çalışmışlar (103 erkek, 150 kadın). Palpasyonla genelde %45.4 kadınlarda % 54.0 erkeklerde %33 guatr. Ultrasonla %22.9’unda guatr

Gözkaya (2011) Düzce’nin Yığılca ilçesinde 2. ve 8 Gözkaya (2011) Düzce’nin Yığılca ilçesinde 2. ve 8. sınıfta öğrenim gören 709 öğrenci ile yaptığı çalışmada; %15.4 hipotiroidi, fizik muayeneye göre %22.3’sinde guatr belirlendi. Guatrın nedeni için idrar iyot düzeylerine bakıldı. %7.8’inde orta iyot eksikliği %63.9’unda hafif iyot eksikliği tespit edildi.

düzeyleri

TÜRKİYE İDRARDA İYOT MONİTORİZASYON ARAŞTIRMASI (2007) 30 ilden 20 sinde sorun çözümlenmiş

TBSA 2010 DİYETLE İYOT ALIMI İYOT (mcg) Günlük Alınması Önerilen (mcg) GEBE KADIN KENT 61.14 KIR 65.18 TOPLAM 220

İYOT YETERSİZLİĞİNDEN KORUNMA

Tek ve en mantıklı yaklaşım iyot profilaksisidir.

İYOT YETERSİZLİĞİNDEN KORUNMAK İÇİN DÜNYA ÇAPINDA UYGULANAN YÖNTEMLER İyotlu Ekmek İyotlu Su İyotlu Çay İyotlu Yağ İyot Tabletleri ve Kapsülleri İyotlu Tuz

İyot takviyesi alan ve almayan annelerin yenidoğanlarında tiroid volümleri incelendiğinde İyot takviyesi almayanların %40 daha büyük tiroid volümü Tiroid bezi büyümesi iyot takviyesi almayan annelerin bebeklerinde doğumda görülürken İyot takviyesi alanlarda görülmez.

İyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesinde en etkin ve en yaygın kullanılan yol iyotlu tuzdur.

İYOTLU TUZ İyot işleme Basit Ucuz Tuzun tadını rengini değiştirmez. Dünyada en yaygın kullanılan yöntem

İyot sofra tuzuna; Potasyum iyodür (KI) Potasyum iyodat (KIO3) şeklinde eklenmektedir.

Potasyum iyodat; Buharlaşmaya karşı daha stabil ve dayanıklıdır. Isı, nem veya uzun depolama ve taşıma koşullarında daha dayanıklıdır. İnsan vücudunda hızlı yıkılır. Yüksek dozlarda tolere edilebilir.

İyotlu tuz, kayıpları önlemek amacıyla; *Koyu renkli kavanozlarda, *Serin yerde, *Işık ve güneş temasından uzakta saklanmalıdır. *Pişme ile de iyotlanmış tuzun iyot içeriği azalabileceği için, yemeklere pişirildikten sonra tuz eklenmelidir.

İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ AÇSAP UNICEF İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ ve TUZUN İYOTLANMASI Programı 1994 YILINDA başlatılmıştır.

15 ilde 6-12 yaş grubu çocuklarda iyot yetersizliği hastalıkları görülme sıklığı araştırması (H.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Sağlık Bakanlığı 1995) İyotlu tuz kullanım oranı Tüm illerde % 24.2 Ara sıra kullananlar % 18.9

Kirkizoğlu-Köksal (1996) Ankara Çubuk ilçesi Kışlacık ve Kuruçay Köylerinde; İyotlu tuz tüketim sıklığını %8.5 olarak saptamıştır. Ara sıra kullananların oranı %6.0’dır.

TNSA 2003, 2008 iyotlu tuz kullanımı

İyotlu tuz ile; İYH önlenebilir, ancak tedavi edilemez.

İyot proflaksisinin başlıca komplikasyonu tirotoksikoz oluşumudur. Terleme, ağırlık kaybı, taşikardi, sinirlilik, yorgunluk, sıcağa intolerans, gözlerde değişiklikler görülebilir.