İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI
İyot insan vücudunda çok az miktarda bulunan bir eser elementtir. İYOT NEDİR? İyot insan vücudunda çok az miktarda bulunan bir eser elementtir.
Vücutta 15-20 mg kadar iyot bulunur. Tiroid bezinde (%75’i) Meme bezlerinde Gastrik mukozada Kanda
Besinlerle alınan iyodun yaklaşık %50’si emilir. Emilim mide ve bağırsaklarda gerçekleşir ve 1 saatte tamamlanır. Atımı ise; Büyük oranda idrarla (%90) Ter Dışkı
İYOTUN GÖREVLERİ TİROİD HORMONLARININ YAPIMI İÇİN Hücre solunumunda ve oksijen tutulumunda Büyüme ve gelişmede Protein sentezinde ve enerji üretiminde Sinir ve kemik dokusunun yapısı üzerine Vücut ısısının düzenlenmesi TİROİD HORMONLARININ YAPIMI İÇİN
Tiroid bezi, boynun ön kısmında yerleşmiş olan ve salgıladığı hormonlarla vücut metabolizmasını düzenleyen endokrin bir organdır.
İyot, tiroid bezinden salgılanan “triiyodotironin” (T3) “tiroksin” (T4) hormonlarının bileşiminde bulunur.
Tiroid bezinde I Tiroksin Triiyodotironin Tirozin Bu hormonların kandaki düzeyi hipofiz bezinden salgılanan bir hormonla (Tiroid Stimüle Edici Hormon-TSH) ayarlanır. Tiroksin Triiyodotironin Tirozin
İYOT EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ Diyette iyot eksikliği İyodun barsaklardan yetersiz emilimi Dışkı ve idrarla iyot kaybının artması Emziklilik Gebelik Vücudun tiroid hormonlarına ihtiyacının artması Antitiroid ilaçlarla uzun süreli tedavi Aşırı terleme gibi yollarla iyot kaybının artması
Günlük iyot gereksinimi karşılanamadığı zaman İyot Yetersizliği Hastalıkları adı verilen bir dizi gelişimsel ve fonksiyonel hastalık ortaya çıkabilir.
Bu hastalıkların belki de en az problem yaratanı, yetersizliğinin en sık ve en kolay görülen belirtisi guatırdır.
İyot yetersizliği; Dünyada, önlenebilir zeka geriliği ve beyin hasarının en önemli nedenidir.
İYH (İyot Yetersizliği Hastalıkları) ile İLGİLİ SORUNLAR YAŞAMIN DÖRT EVRESİNE İLİŞKİNDİR.
Yaş gruplarına göre İYH Fetüs(Fetüsteki iyot yetersizliği, annedeki iyot yetersizliğinin bir sonucudur) Düşükler Ölü doğumlar Doğum anomalileri Perinatal ölümlerde artış Nörolojik kretenizm(mental gerilik, sağırlık-dilsizlik şaşılık, spastik dipleji) Miksödem kretenizm (cücelik, mental gerilik) Psikomotor bozukluklar Yenidoğan Guatr Hipotroidi Mental gerilik Çocuk ve gençlerde Hipotiroidi Mental fonksiyonlarda bozukluk Okul başarısında düşme Büyüme geriliği Yetişkin Guatr ve komplikasyonları Hipotiroidizm
guatrın oluşumunu kolaylaştıran faktörler arasında sayılabilir. Kalıtım, Yaş, Cinsiyet, Ergenlik, Gebelik-emzirme, Psikolojik stres guatrın oluşumunu kolaylaştıran faktörler arasında sayılabilir.
İyot yetersizliği olan bireyler; Zekaca daha yavaş ve daha az tepkili, Daha zor eğitilebilen, Daha güç anlayan, İşlerinde daha az üretken olan kişilerdir. Bu tür bireylere sahip olan bir ülkede; ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyi düşer, verimlilik azalır. Genel olarak iyot yetersizliği; toplumda zihinsel işlevlerde azalmaya yol açmakta, ve insanların düşünme ve karar verme yetenekleri olumsuz etkilenmektedir.
Hayvanlarda İyot Yetersizliği Düşükler Ölü doğum Guatr Hipotroidizm Fetüste düşük vücut ağırlığı görülür, Yün, süt, yumurta üretimi düşer.
GÜNLÜK İYOT GEREKSİNMESİ Günlük iyot ihtiyacı en az, tiroid bezi tarafından o gün içinde yıkılan, yenilenen tiroid hormonundaki kadardır.
GÜNLÜK İYOT GEREKSİNMESİ 0-59 ay 90 mcg 6-12 yaş 120 mcg >12 yaş 150 mcg Gebe, emzikli 250 mcg (WHO, UNICEF, ICCIDD) Böbrek kan akımı idrarla iyot kaybını artırır.
Deniz balıkları 832-1220 mcg/kg Midye 798 mcg/kg İYOT KAYNAKLARI İyot başlıca toprakta bulunan bir eser elementtir. Yağmurlarla ırmaklara, oradan da göllere ve denizlere taşınır, tekrar buharlaşma yoluyla topraklara döner. Her yıl denizlerden 400 bin ton iyodun buharlaştığı hesaplanmıştır. İnsan, iyodu, sudan ve yiyeceklerden sağlamaktadır Genel olarak, çoğu yiyeceğin iyot konsantrasyonu düşüktür. En iyi iyot kaynağı yiyecekler deniz ürünleridir. Deniz balıkları 832-1220 mcg/kg Midye 798 mcg/kg
BAZI BESİNLERİN İYOT MİKTARLARI g Guatırsız bölge İyot-mcg Guatrlı Bölge Su 1 çay bardağı 100 0.47 0.24 Süt 4.15 2.50 Yumurta 1 adet 50 13.40 1.90 Tavuk 1 porsiyon 125 62.75 11.90 Et yemeği 3.00 1.30 Kurubaklagil 60 2.00 Beyaz peynir 1 kibrit kutusu 30 4.56 2.55 Ekmek 2 orta dilim 1.56 0.54 Ispanak 200 40.20 - Elma 150 2.40
İYH saptanması *Klinik yöntemler Palpasyon Ultrason *Biyokimyasal yöntemler İdrarla iyot atımı Kanda T3, T4, TSH, tiroglobulin
Ayrıca; Beslenme alışkanlıkları Bölge sularında iyot düzeyleri Guatrojen olduğu tahmin edilen besinler Beslenme alışkanlıkları Ayrıca; 10 mcg/L altı İYH 2 mcg/L altı ciddi İYH
İyot Yetersizliği Hastalıkları (İYH) Dünyada ~2 milyar insan risk altında Her yıl 100 bin kreten doğuyor Endemik guatr 750 milyon kişi Kreten 11.2 milyon kişi Önlenebilir beyin özürü 43 milyon kişi
İYOT YETERSİZLİĞİ ÜLKEMİZDE ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR
TÜRKİYE’DE YAPILAN ÇALIŞMALAR
1974 Ulusal Beslenme ve Sağlık araştırmasına göre guvatr prevalansı %6 1974 Ulusal Beslenme ve Sağlık araştırmasına göre guvatr prevalansı %6.1’dir.
Günay’ın (1995) Kayseri’nin Hisarcık kasabasında yaptığı çalışmada; Genel guvatr prevalansı %31.6 Öğrencilerde %41.2 Kız öğrencilerde %47.1 Erkek öğrencilerde %35.0 bulunmuştur.
6-12 yaş arası 7144 çocukta yapılmıştır. Guatr görülme sıklığı 15 il’de 6-12 yaş grubu çocuklarda iyot yetersizliği hastalıkları görülme sıklığı araştırması (H.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Sağlık Bakanlığı 1995) 6-12 yaş arası 7144 çocukta yapılmıştır. Guatr görülme sıklığı Tüm çocuklarda % 30.3 Erkek çocuklarda % 27,3 Kız çocuklarda % 31,9 12 yaşta % 45.6
Kirkizoğlu-Köksal 1996 Ankara Çubuk ilçesi Kışlacık ve Kuruçay Köylerinde yaptığı çalışmada guvatr prevalansını %31.2 (ikinci ve üçüncü derece %6.2) olarak saptamıştır.
Borazan (1999) Kayseri ili Tomarza ilçesi ve Alakuşak köyü, 10-13 yaş İlköğretim öğrencileri ve 15 yaş ve üzeri grup Palpasyon ile; Kız öğrencilerin %51.14’ü Erkek öğrencilerin %31.03’ü Kadınların %86.27’si Erkeklerin % 35.0’i guvatırlı olarak belirlenmiştir.
%46’sında idrar iyot düzeyi düşük bulunmuştur. Zorlu ve Ark (2001) Ankara Altındağ ilçesinde 6-12 yaş toplam 300 çocukta idrar iyot düzeyi araştırmışlardır. %46’sında idrar iyot düzeyi düşük bulunmuştur. %8 ağır %12 orta %26 hafif yetersizlik
Çolak ve ark. (2004) Elazığ’da 15-88 yaş 253 kişi ile çalışmışlar (103 erkek, 150 kadın). Palpasyonla genelde %45.4 kadınlarda % 54.0 erkeklerde %33 guatr. Ultrasonla %22.9’unda guatr
Gözkaya (2011) Düzce’nin Yığılca ilçesinde 2. ve 8 Gözkaya (2011) Düzce’nin Yığılca ilçesinde 2. ve 8. sınıfta öğrenim gören 709 öğrenci ile yaptığı çalışmada; %15.4 hipotiroidi, fizik muayeneye göre %22.3’sinde guatr belirlendi. Guatrın nedeni için idrar iyot düzeylerine bakıldı. %7.8’inde orta iyot eksikliği %63.9’unda hafif iyot eksikliği tespit edildi.
düzeyleri
TÜRKİYE İDRARDA İYOT MONİTORİZASYON ARAŞTIRMASI (2007) 30 ilden 20 sinde sorun çözümlenmiş
TBSA 2010 DİYETLE İYOT ALIMI İYOT (mcg) Günlük Alınması Önerilen (mcg) GEBE KADIN KENT 61.14 KIR 65.18 TOPLAM 220
İYOT YETERSİZLİĞİNDEN KORUNMA
Tek ve en mantıklı yaklaşım iyot profilaksisidir.
İYOT YETERSİZLİĞİNDEN KORUNMAK İÇİN DÜNYA ÇAPINDA UYGULANAN YÖNTEMLER İyotlu Ekmek İyotlu Su İyotlu Çay İyotlu Yağ İyot Tabletleri ve Kapsülleri İyotlu Tuz
İyot takviyesi alan ve almayan annelerin yenidoğanlarında tiroid volümleri incelendiğinde İyot takviyesi almayanların %40 daha büyük tiroid volümü Tiroid bezi büyümesi iyot takviyesi almayan annelerin bebeklerinde doğumda görülürken İyot takviyesi alanlarda görülmez.
İyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesinde en etkin ve en yaygın kullanılan yol iyotlu tuzdur.
İYOTLU TUZ İyot işleme Basit Ucuz Tuzun tadını rengini değiştirmez. Dünyada en yaygın kullanılan yöntem
İyot sofra tuzuna; Potasyum iyodür (KI) Potasyum iyodat (KIO3) şeklinde eklenmektedir.
Potasyum iyodat; Buharlaşmaya karşı daha stabil ve dayanıklıdır. Isı, nem veya uzun depolama ve taşıma koşullarında daha dayanıklıdır. İnsan vücudunda hızlı yıkılır. Yüksek dozlarda tolere edilebilir.
İyotlu tuz, kayıpları önlemek amacıyla; *Koyu renkli kavanozlarda, *Serin yerde, *Işık ve güneş temasından uzakta saklanmalıdır. *Pişme ile de iyotlanmış tuzun iyot içeriği azalabileceği için, yemeklere pişirildikten sonra tuz eklenmelidir.
İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ AÇSAP UNICEF İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ ve TUZUN İYOTLANMASI Programı 1994 YILINDA başlatılmıştır.
15 ilde 6-12 yaş grubu çocuklarda iyot yetersizliği hastalıkları görülme sıklığı araştırması (H.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Sağlık Bakanlığı 1995) İyotlu tuz kullanım oranı Tüm illerde % 24.2 Ara sıra kullananlar % 18.9
Kirkizoğlu-Köksal (1996) Ankara Çubuk ilçesi Kışlacık ve Kuruçay Köylerinde; İyotlu tuz tüketim sıklığını %8.5 olarak saptamıştır. Ara sıra kullananların oranı %6.0’dır.
TNSA 2003, 2008 iyotlu tuz kullanımı
İyotlu tuz ile; İYH önlenebilir, ancak tedavi edilemez.
İyot proflaksisinin başlıca komplikasyonu tirotoksikoz oluşumudur. Terleme, ağırlık kaybı, taşikardi, sinirlilik, yorgunluk, sıcağa intolerans, gözlerde değişiklikler görülebilir.