ADALET MESLEK YÜKSEK OKULU ÖNLİSANS PROGRAMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DENETÇİ BELGESİ VİZE İŞLEMİ
Advertisements

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ
E-SAĞLIK VERİLERİ VE ADLİ BİLİŞİM
Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES
HASTANE BİLGİ İŞLEM SİSTEMLERİ
Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulamalarında GELİR İDARESİ DAİRE BAŞKANI
T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ
VELİ BİLGİLENDİRME SİSTEMİ (VBS)
Çankaya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
(Mali Hizmetler Uzmanı)
SALDIRI VE TACİZ DURUMUNDA GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI
HAZIRLAYAN BEYZA NUR GÖGEN
5941 YENİ ÇEK KANUNU Resmi Gazete No : Resmi Gazete Tarihi :
Doç. Dr. Abdi ÖZASLAN Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı
Kurulun İnceleme ve Araştırması
MÜGENUR BAŞÇOBAN 162 6/B.
MEB – ÇİM İŞBİRLİĞİ SAMSUN ÇOCUK İZLEM MERKEZİ.
Gündem Belge, herhangi bir bireysel veya kurumsal fonksiyonun yerine getirilmesi için alınmış veya fonksiyonun sonucunda üretilmiş, * içerik, * ilişki.
AVUKAT 1.AVUKAT KİMDİR 2.AVUKATIN GÖREVLERİ NELERDİR
Adli Muhasebe SELÇUK GÜLTEN S.M.MALİ MÜŞAVİR.
Uluslarası Katılımlı 1. Ulusal Aile Hekimliği Günleri
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
Muhtar Bilgi Sistemi.
5. Oturum Olası güçlükler ve çözüm yolları
EDS462 Okul Deneyimi Dersi
ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Çocuk İzlem Merkezinin tanıtımı ve işleyişi
Çocuk Koruma ve İzlem Merkezinin
1. SINAV İTİRAZLARI. 2 MEB Merkezi Sistem Sınav Yönergesinin Sınav itirazları konulu 20. maddesi; Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen,
5. Oturum Olası güçlükler ve çözüm yolları
TIBBİ RAPOR YAZMA SÜRECİ
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Türk Yargı Sistemi
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlık Bürosu Müdürlüğü’nün başlıca görevleri arasında; Yönetim Kurulu ve Meclis toplantılarının gündemlerini.
Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu
Kurullar, Meslekî Çalışmalar ve Komisyonlar
1 A R Ş İ V D A İ R E B A Ş K A N L I Ğ I
ALTINCI BÖLÜM ÇALIŞMA KAĞITLARI VE DENETİMİN RAPORLANMASI
Metin eklemek için tıklayın BİRLEŞİK DEVLETLER CEZA ADALET SİSTEMİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESi John Engstrom Yerleşik Hukuk Müşaviri, Amerikan Büyükelçiliği,
Ölüm Belgesinin Veri akışı. Hastane HekimiBelediye TabibiSağlık Ocağı Hekimi Aile HekimiAdli Hekim Hastane Referans Hekimi Belediye Tabipliği Referans.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Diyarbakır Çocuk Hastanesi
Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ
Staj Bilgilendirme 2017 Makina Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu
SEÇİM KURULU ASİL ve YEDEK ÜYELERİ İLE GÖZLEMCİ TEMSİLCİLER
ÇOCUK MAHKEMELERİNDE PSİKOLOJİK DANIŞMAN OLMAK
Türkiye’de Cinsel İstismar Bildirimi Nasıl Yapılmalı?
ANAYASA YARGISI. ANAYASA YARGISI Uyuflmazl›k Yarg›s› Farkl› yarg› kollar› aras›nda ortaya ç›kan yarg› yolu uyuflmazl›klar›n› gidermek amac›yla.
HASTA HAREKET KISITLAMASI
EDS462/OMB504 Okul Deneyimi Dersi
ÖZEL SORUŞTURMA FAALİYETLERİ
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
Kaynaklar Timuçin MUŞUL, Tebligat Hukuku
Staj Bilgilendirme 2018 Makina Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu
MODÜL 6.6 arabuluculuk sözleşmesinin hazırlanması
MODÜL 6.3 arabuluculuk sürecine davet mektubu hazırlamak
MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI NEDİR
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
İŞ MAHKEMELERİ.
DAVA İŞLEMLERİ 12 – 16 ARALIK 2016.
V. Bireysel Başvuru Usulü
S.B.Ü. ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK İZLEM MERKEZİ Vildan DÖNMEZ Sosyal Hizmet Uzmanı Adli Görüşmeci.
İSPAT KAVRAMI.
Hemşirelik Kayıtları Planlama aşamasında hemşirelik girişimleri saptanırken, bunlardan kimlerin, hangi işlevlerden sorumlu olacağı ve ne zaman yerine.
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA CEZA SORUŞTURMASI USULÜ
Zorunluluk hali Şartları Hüküm ve sonuçları
Sunum transkripti:

ADALET MESLEK YÜKSEK OKULU ÖNLİSANS PROGRAMI ADALET PSİKOLOJİSİ pRof. Dr. Yasemİn işiktaç

14. DERS ADLİ TIP RAPORU

Adli Tıp Raporu Adli olguyu değerlendiren rapor “adli rapor” olarak isimlendirilir. Resmi talep bağlantısı dışında ilk müdahale hallerinde özellikle acil servislerde ihbar niteliğinde adli rapor düzenlenebilir.

Adli muayenede ve raporun düzenlenmesinde şu hususlar dikkate alınır: 1- Genel insan hakları ve özel olarak evrensel hasta hakları her aşamada gözetilmelidir. 2- Kişinin rızası ve gizlilik talepleri dikkate alınmalıdır. 3- Kimlik bilgileri ve kimlik bilgisi ile kişinin aynı kişi olup olmadığı hususu titizlikle gözetilmelidir. Kişinin kimlik bilgileri, görevli memurun kimliği, el bileği iç yüzü mühürü kontrol edilmelidir. 4- Adli makamlar için soruşturmanın seyrine etki edebilecek durumlar rapora eklenmelidir. 5- Adli tıp kurumunun liste ile belirlediği kavramlar kullanılarak rapor oluşturulmalıdır. Hayati tehlike, iş ve güce engel olma, kalıcı sakatlık, organ kaybı vb gibi. 6- Yapılan muayene mutlaka ayrıntılı olmalıdır ve raporda açıkça belirtilmelidir. Adli olgu niteliği taşıyan bir olgunun adli işlemler yapılmadan ölüm raporu hazırlanması özel olarak cezai takibatı gerektirir.

Adli tıp raporları konularına göre, yaralama raporları, cinsel suç raporları, adli-psikiyatrik raporlar ile özgülenmiş raporlar olarak suç tayini, maluliyet, grafoloji, alkol, keşif ve otopsi raporlarıdır. Sonuçları açısından ise adli tıp raporları geçici raporlar, kesin raporlar ve ek raporlar olarak ayrılır.

Geçici raporlar, olgunun takibinin gerektiği hallerde esas rapora giriş niteliği taşıyan raporlardır. Hekimin kendi alanı dışında kalan ancak acil olarak da yapılması gereken tespit ve işlemlerle ilgili tuttuğu rapordur. Kesin rapor ise her türlü ön hazırlığın tamamlandığı ancak nihai durumun ortada olduğu hallerde düzenlenen rapordur. Ek rapor ise önceden muayene edilip zaman içinde değişebilecek hallere ilişkin olarak nihai durumla bağlantılı olarak düzenlenen raporlardır. Ek raporlar da kesin raporlardır. Yaranın iyileşmesi, kırık veya yanlış kaynamış çıkıklar veya travmanın sonradan doğurduğu bağlantılı neticeler için ek raporlar düzenlenebilir.

Adli tıp raporları bilgisayar, daktilo veya okunaklı el yazısı ile yazılabilir. Resmi rapor yazım kuralları ve rapor tekniklerine uygun olarak yazılmalıdır. Adli tıp raporları üç nüsha hazırlanır, raporun aslı raporu talep eden Cumhuriyet Savcılığına kapalı zarf içinde imzalı olarak teslim edilir. Diğer nüsha raporu verenin bağlı bulunduğu üst sağlık kurumu olarak başhekimlik, sağlık müdürlüğü vb arşivinde muhafaza edilmek için en az 5 sene saklanmak üzere gönderilir. Ayrıca raporun verildiği yerde tutulmakta olan “adli rapor protokol defterinin” takip eden sayfasına tarih, sıra, muayene tarih ve saati, hakkında rapor yazılanın kimlik bilgileri, TC numarası ve olayın kısa bir tanımı ile sonuç yazılır.

Adli rapor yazılma biçimleri otopsi raporu, zehirlenme ve yaralanma hallerine ilişkin olarak konunun özellikleri göz önünde tutularak farklı format ve içerikte hazırlanmaktadır. Her ceza, hem de medeni hukuk alanında yapılan muayenede kişinin bağımsız karar verebilme ve sorumlu tutulabilme halleri saptanmaya çalışılır. Bunun için de raporda şu hususların yer aldığına dikkat etmek gerekir: 1. Genel ve soruna yönelik öykü alma 2. Aklı sağlığı durumu 3. Kayıtların tutulması 4. Kayıtların anlaşılabilirliği 5. Hastaya uygun yönlendirme 6. Psikiyatrik ve nörolojik bulguların kaydı 7. Objektiflik.

Kanıtların Ayıklanması Yargılamanın asıl amacı gerçeği bulma ve bu gerçeği hukuken önceden düzenlenmiş olan normlar çerçevesinde adil bir kararla sonuçlandırmadır. Bu süreçte yargının adil karar verme külfeti kadar kişinin bir insan hakkı olarak ele alınabilecek adil yargılanma hakkının gerçekleşmesi açısından da görevleri vardır. Adil yargılanma hakkı, yargılamanın tüm yapısal öğelerinde yani iddia, savunma ve hüküm vermede özel koşulların aranmasını gerekli kılar.

Yargı, adil karara ulaşabilmek için - Uygun olan ve olmayan kanıtları ayıklamak - Hukuka aykırılığı yasalar çerçevesinde uygun bir biçimde isimlendirmek (somut olayın aydınlatılması) - Tanık ifadelerini değerlendirmek - Tarafsız ve bağımsız yargıyı garanti etmek gerekir. - Kriminalistik ve kriminoloji kendi özel teknikleri ile çalışırken örneğin söz konusu imzanın kime ait olduğu, parmak izi, ses kaydı, doku örnekleri DNA v.b. gibi maddi verilerden yola çıkarak suçun aydınlatılmasında son derece önemli işlevleri yerine getirir. - Adli tıp kurumu bu amaçla oluşturulmuş teknik bir birim olarak bünyesi içinde özel uzmanları barındırır. Yargıç önüne gelen davada olayı aydınlatacak delillere ve bilgilere ilişkin olarak adli tıp kurumuna başvurabilir. Almış olduğu teknik yardım önüne gelmiş olan davayı adil bir biçimde sonuçlandırmada ve yasada karşılık olarak öngörülen cezayı tespit etmede kullanacaktır.