Steven Spielberg.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OBJEKTİF BİR GÖZLE KEMAH VE KEMAHLILAR Türkiye’de çok sık kullanılan bir “memleketim” kavramı vardır. Bu kavram insanın kendisinin veya ailesinin doğduğu.
Advertisements

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya Çalışanları -.
(Kurumsal / Şirket / Fabrika / Ürün)
Jean-Christophe Grangé ( ? ).  15 Temmuz 1961’de Fransa’da dünyaya geldi.  Üniversite eğitiminin ardından serbest gazeteci olarak çeşitli haber.
ÇOCUKLA İLETİŞİMDE KULLANILAN DİL.
REKLAMCILIK Hafta 5.
A-BİLİŞSEL GELİŞİM İlk İki Yılda Görülen Bilişsel Gelişim : Bebek doğumunun ilk gününden itibaren çevresini keşfetme çabasına başlar. Keşif çabasında.
REKLAM KAMPANYALARI VE UYGULAMALARI
(Personel / Satış / İş Güvenliği Eğitim Filmleri)
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
“ Hayatın Ortağı Olmak …” ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
Günlük taze haberlerimiz
BİYOGRAFİ NEDİR? , BİYOGRAFİ ÖRNEĞİ,
KAPIDAN OLMUYORSA BACADAN GİRİN
Edebiyat kendimizi daha iyi anlamamıza nasıl yardım eder?
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
YARDIM ETME Amaç : Öğrencilerin yardım etme duygularının geliştirilmesi Düzey : 1. sınıf ve üstü Materyal: Yazı tahtası,kalem,fon kağıdı Süre.
Assos’da arka 6lı olarak yapılan program 11 Ağustos Cumartesi günü gerçekleşti. Şirin-Gül-Necdet-Didem-Şebnem-Deniz-Defne ve Delfin çok ama çok keyifli.
ANNE BABA TUTUMLARI VE ÇOCUKLA İLETİŞİM
İBRETLİK BİR HİKAYE.
OSMANİYE ORTAOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
Ekim 1985 günü Anvers yakınlarındaki Mol kasabasında Sivaslı bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Kafkasya kökenli olan Hadise'nin annesi Sivas'ın.
15 Eylül15 Eylül 1890 – 12 Ocak Ocak1976.
DEMI LOVATO ‘NUN HAYATI
Güce Çok Programlı Anadolu Lisesi
Konu: Kemal SUNAL kimdir?
Film Okuma.
FEDAKARLIK.
ÇOCUKLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK
Oyuncu Kadrosu ZEHRA SADIÇ İLKNUR BİLEN GAMZE KAÇMAZ
Kazanım 6. Üretime katkıda bulunma konusunda görüş oluşturur.
Yapım Aşamaları (Production Steps)
BİR YAŞAM TARZI OLARAK SPOR Doç.Dr.Sebahattin DEVECİOĞLU
BÖLÜM 12 Örgütlerde Grup Süreçleri. BÖLÜM 12 Örgütlerde Grup Süreçleri.
Tatlı – Tuzlu Yiyecek Kategorisi
AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
İtalyan yönetmen Roberto Benigni‘in yönettiği 1997 yapımı İtalyan drama filmidir. II. Dünya Savaşı zamanında karısı ve oğlu ile birlikte Yahudi kamplarına.
ONUR ÜNLÜ.
Topluma Hizmet Edenler
BARIŞ MANÇO’NUN HAYATI
ÜRÜN YERLEŞTİRME NEDİR?
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
Alibaba 12 dolardan 300 milyar dolara…
İLETİŞİM NEDİR?. İLETİŞİM NEDİR? İLETİŞİM: Duygu,düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı.
POWERPOINT SUNUM İLKELERİ
Er Ryan'ı Kurtarmak ( Saving Private Ryan)
Hollandada yaşayan Türk eşcinselleri
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
Gamze Nur yurtseven Elif sıla soytürk
FİGHT CLUB – DÖVÜŞ KULÜBÜ
Helal ve Haram.
Film Gösterim Proğramı (OCAK 2017)
William Wyler Hayatı ve Filmleri
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
MEL GİBSON (CESUR YÜREK)
Film Türleri / Prof. Dr. S. Ruken Öztürk
BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI
POP ŞARKıLAR Tarkan tevetoğlu. Tarkan tevetoğlu hayatı Tarkan Tevetoğlu altı çocuklu bir ailenin beşinci çocuğu olarak 17 Ekim 1972'de Almanya'nın Frankfurt.
Başlık Düzeni Alt Başlık. Krzysztof Kieślowski 21 Haziran 1941 tarihinde Avrupa’da savaşın en zorlu geçtiği dönemde Varşova’da doğdu. Babası inşaat mühendisi.
Biyografi Nedir? Ünlü bir yazarın, oyuncunun, bilim insanının, profesörün, tarihçinin kısaca önemli insanların hayatını başka.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
Josef STALİN’İN Kimdir?
2018 Mart Ayı Film Gösterimi /08. 03
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK BESTECİLERİMİZ Hazırlayan :OMÜ Eğitim Fak.Resim –iş Öğrt. 2.Sınıf Öğrencisi Buket AKSAKAL CEMAL REŞİT REY
KURUMSAL İLETİŞİM.
Dünyaca ünlü Fransız bir ressamdır. 14 Kasım 1840 yılında Paris’te do ğ muş 5 Aralık 1926 tarihinde Fransa Giverny’de 86 yaşında iken hayata gözlerini.
YAZI KARAKTER ANAL İ Z İ GOTHAM FONT:. Gotham, yirminci yüzyılın ba ş larındaki en ba ş arılı yazılardan biridir. Gotham, oldukça yüksek x uzunlu ğ una.
Sunum transkripti:

Steven Spielberg

Hayatı 18 Aralık 1946’da 4 çocuklu bir ailenin en büyüğü olarak Cincinnati, Ohio’da dünyaya geldi. Çocukluk yaşları Camden, New Jersey, Haddon Township, New Jersey, Phoenix, Arizona ve Saratoga, gibi farklı şehirlerde geçti. Son olarak anne ve babasının boşanma sebebiyle California’ya yerleşti.

İlkler Küçük yaşlarda sierg, daha sonraları American Film Institute’ye verdiği bir röportajda, ilk kurgusunun oyuncak trenlerini çarpıştırması olduğunu söyleyecekti. Henüz buluğ çağına gelmeden, arkadaşlarıyla birlikte 8mm’lik macera filmleri çeken Spielberg, filmlerin gösterimini evde para karşılığında yapıyor, ablası da misafirlere pop corn satıyordu.

Spielberg ilk ödülünü 13 yaşındayken adını Escape to Nowhere koyduğu 40 dakikalık savaş türündeki filmiyle kazandı. 1963 yılında Phoenix, Arizona’daki Arcadia High School’a devam ederken Spielberg ilk uzun metrajlı bağımsız filmini yazıp yönetti. 140 dakikalık bir bilimkurgu filmi olan ve daha sonra Close Encounters’ı çekerken ona ilham verecek Firelight’ı 400 dolarlık bir bütçeyle çekip, 100 dolar kazandı. Firelight, Spielberg’in ilk büyük tanıtım başarısı oldu, zira Phoenix gazeteleri 16 yaşındaki bu çocuğun büyük gelecek vaat ediğini yazıyordu.

1968’de, Universal Studios’ta çalışırken ilk kısa filmi olan Amblin‘i çekti. Universal TV başkan yardımcısının 24 dakikalık filmi görmesinden sonra, 21 yaşındaki Spielberg kendisiyle uzun vadeli kontrat imzalanan en genç yönetmen olacaktı. Daha sonraları ona profesyonel anlamda yönetmenlik yolunu açan bu kısa filmin anısına ilk prodüksiyon şirketinin adını da Amblin’ koyacaktı. 1969’da California State University’deki eğitimini Universal Studios’la imzaladığı anlaşma nedeniyle bıraktı ve profesyonel olarak yönetmenlik yapmaya başladı.

Spielberg’in Universal Studios’taki ilk işi Joan Crawford’un başrolde oynadığı TV dizisi Night Gallery’ydi. Spielberg’in izlediği ilk film, Cecil B. DeMille’in The Greatest Show on Earth’üydü. Universal Studios, Spielberg’ün işlerinden çok memnun kalınca yönetmenle 3 TV filmi için yeni bir anlaşma daha imzaladı.

Spielberg, yola 1974 tarihli The Sugarland Express’le devam ettikten sonra, ona kariyerinin ilk yıllarında büyük bir başarı getirecek olan Jaws filmi için 1975’te kamera arkasına geçti. Kurgu, film müziği ve ses dallarında 3 oskarı kucaklayan filmin gişe hasılatı 100 milyon dolar oldu. Box-office rekoru kıran film için basın “Jawsmania” tanımlamasını yaptı.

1982’de Spielberg ikinci bilimkurgu filmi için kamera arakasındaydı: E 1982’de Spielberg ikinci bilimkurgu filmi için kamera arakasındaydı: E.T. the Extra-Terrestrial. ET yönetmenin 1993’te çekeceği Jurassic Park’a kadar en çok gişe hasılatı yapan ve Spilberg’in en kişisel filmi oldu. 4 dalda oscar kazandı. Ayrıca prodüksiyonunda storyboard kullanılmayan ve global pazarlama&reklamcılık stratejileriyle hazırlanan ilk Spielberg filmiydi. Spielberg filmi, anne ve babası ayrıldığında ne hissettiği hakkında çektiği çok kişisel bir film olarak tanımladı.

Sinema Anlayışı Amerikan toplumunu incelemeyen, mesaj kaygısı gütmeyen ya da izleyiciyi düşüncelerle boğmayan yapımlara imza atmış olması vardır. Her ne olursa olsun Spielberg sineması, sinema tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. O bir fantazya üreticisidir ve bunu olabildiğince gerçekmiş gibi sunmuştur.

Spielberg sinemasını ele almaya başladığımızda; Spielberg filmleri iki ana kategoride ele alınabilir, bunlardan ilki; aile ile birlikte izlenebilecek, fantazmayı ön plana çıkaran ve macerayla süslenmiş filmlerdir. Bu kategoridekilere örnek olarak; E.T. (1982), Üçüncü Türle Yakın İlişkiler (Üçüncü Türden Yakınlaşmalar) (1977), Indiana Jones Serisi (1984), Jurassic Park Serisi (1993) gibi filmler gösterilebilir. İkincisi ise; önemli tarihsel konuları ele alan ve daha çok yetişkinlere yönelik filmlerdir. Bunlara örnek verecek olursak; Mor Yıllar (1985), Güneş İmparatorluğu (1987), Schindler'in Listesi (1993), Amistad (1997), Er Ryan'ı Kurtarmak (1998) gibi filmlerdir. Özellikle birinci kategori içindeki filmlerin birçoğu gişe tarafından büyük başarı elde etmiş, hatta bir çok gişe rekoru kırmış filmlerdir. Spielberg bu filmler sayesinde ABD'deki en zengin kişiler arasına girmeyi başaran birisidir. İkinci kategori içindekiler ise eleştirmen ve sinema yazarları tarafından büyük övgüler almış filmlerdir.

Serbest ve hızla hareket eden bir kameranın yaratmış olduğu heyecan ve gerilim Schindler'in Listesi, Er Ryan'ı Kurtarmak ve Güneş İmparatorluğu filmlerinde el kamerasıyla ve üst açıdan yapılmış çekimlere yer veren sekanslardakine benzer biçimde, Indiana Jones filmlerindeki vagon sahnelerinde de büyük önem taşımıştır. Bulanıklaştırılmış görüntüler, gerilim yaratan aydınlatma, renklerin zengince kullanımı ve mizansen seçimleri Mor Yıllar ve Güneş İmparatorluğu'nun yanı sıra E.T.ve Üçüncü Türle Yakın İlişkiler filmlerinde de karşımıza çıkmaktadır.

Spielberg sineması ikiliklerden oluşmaktadır Spielberg sineması ikiliklerden oluşmaktadır. Birçok filminde hemen hemen aynı karşıtlıklar tekrar tekrar belirmektedir. Bunlara örnek olarak; bilim - duygu, mantık ve tinsellik, bastırılmış cinsellik ve ideal aile yaşamı… gibi konular görülmektedir. Bu noktada oluşturulan ikilikler Amerikan kültürünün belirleyici bir biçimde bölünmesini, muhafazakâr ideolojinin kamusal dünyası ile liberal ideolojinin özel dünyası arasındaki ikiliğe de dikkatleri çekmiştir. Onun filmlerinde eşduyum, duygu ve cemaat en az aile kadar ön plana çıkan diğer unsurlardır.

Er Ryan’ı Kurtarmak Dört çocuk annesi bir annenin İkinci Dünya Savaşı’nda kaybettiği üç oğlunun ardından fazlasıyla yaralanmıştır. Şimdi tek dileği hayatta kalan tek oğlunun savaştan sağ salim dönmesidir. Yakarışları karşılık bulur ve Başkan tarafından verilen bir emirle James Ryan’ın ne pahasına olursa olsun bu savaştan sağ çıkması sağlanacaktır. Normandiya çıkarmasının yapıldığı gün, sekiz kişilik bir asker birliği farklı bir göreve, Ryan’ı kurtarma görevine atanır. Ancak yüzbaşı John Miller tarafından yönetilen bu birim, can pazarının yaşandığı bu zorlu ortamda hakikatli bir yaşam mücadelesine atılacak; tek bir adamı kurtarmak için sekiz kişinin hayatının tehlikeye atılmasının meşruluğunu sorgulayacaktır.

Kamera Açıları

Amors

Mezopan

Sabit Kamera

Birincil Kişi

Hareket Halindeki Kamera

Dar Açılı Görüntüler

Yüksek Şiddette Sallanan Kamera

Genel Plan

Kurgu Anlayışı Düz bir kurgu anlayışı vardır.