KOYUN - KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Koyun ve Koyun Yetiştiriciliğinin Önemi Keçi ve Keçi Yetiştiriciliğinin Önemi
Bazı Avrupa Birliği Ülkeleri Koyun Sayıları (x Milyon baş) 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 2014 DÜNYA 1 098,7 1 118,8 1 205,7 1 072,6 1 059,1 1 115,5 1 119,4 1 209,9 Türkiye 46,0 40,4 43,7 (40,4) 35,7 (33,8) 30,3 (28,5) 25,2 (25,3) 21,8 (23,1) 31,1 (31,1) Bazı Avrupa Birliği Ülkeleri AB TOPLAM 110,8 122,5 143,5 128,7 123,2 111,2 99,8 97,7 İngiltere 21,6 24,0 43,8 43,3 42,3 35,2 33,7 Almanya 3,1 3,8 3,3 3,0 2,7 2,6 2,1 1,6 Fransa 11,9 12,7 11,2 10,3 9,6 9,1 7,9 7,2 İspanya 14,6 17,5 22,7 23,1 22,8 17,0 15,4 İtalya 11,1 10,9 10,7 6,8 8,1 8,0 Bazı Ülkeler 1.Çin 102,6 95,2 113,9 131,1 170,9 176,9 202,2 2.Avustralya 136,0 150,0 170,3 120,9 118,6 101,1 68,1 72,6 3.Hindistan 45,0 46, 3 48,7 54,7 59,5 66,3 67,7 63,0 Y.Zelanda 68,8 67,9 57,8 48,8 39,9 32,6 29,8 Yunanistan 8,3 8,7 8,8 9,0 Bulgaristan 10,5 3,4 2,5 1,7 1,4
Koyun Sayıları
Koyun Sayıları (FAO, 2014)
Türkiye Koyun Sayısı
Bazı Avrupa Birliği Ülkeleri Keçi Sayıları (x Milyon baş) 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 2014 DÜNYA 464, 3 486,1 589,2 669,3 751,6 883,2 954,0 1 006,8 Türkiye 18,8 13,1 11,9 (10,8) 9,6 (9,1) 7,8 (7,2) 6,6 (6,5) 5,1 (6,3) 10,4 (10,4) Bazı Avrupa Birliği Ülkeleri AB TOPLAM 10,65 12,02 14,46 14,32 14,51 13,98 13,24 12,62 İngiltere - 0,11 0,09 0,08 Almanya 0,06 0,07 0,10 0,14 0,17 0,15 0,12 Fransa 1,13 1,11 1,23 1,07 1,21 1,44 1,28 İspanya 2,10 2,64 3,78 3,16 2,63 2,91 2,90 2,70 İtalya 0,98 1,09 1,25 1,45 1,40 0,96 0,94 Bazı Ülkeler 1. Çin 80,6 63,2 96,2 119,4 148,2 195,5 195,7 187,9 2. Hindistan 86,9 99,5 113,2 119,7 123,5 132,2 137,3 133,0 3. Nijerya 11,3 16,9 23,3 30,0 42,5 50,0 56,5 71,0 4. Pakistan 25,0 29,7 35,5 43,8 47,4 56,7 59,9 66,6 5.Bangladeş 9,2 14,8 21,0 30,3 34,1 41,8 51,4 55,9 Yunanistan 4,5 4,8 5,4 5,6 5,5 4,3 4,4 Bulgaristan 0,4 0,5 0,8 1,1 0,7 0,3
Keçi Sayıları
Keçi Sayıları (2014, FAO)
Türkiye Keçi Sayısı
Dünya’da kırmızı et üretimi ve türlerin payı (MT: Milyon ton) Yıllar Kırmızı Et* Üretimi (MT) Türlerin Payı Sığır Manda Koyun Keçi Domuz MT % 1980 107,3 45,6 42,5 1,6 1,5 5,7 5,3 1,7 52,7 49,1 1990 134,7 53,0 39,4 2,3 7,0 5,2 2,7 2,0 69,7 51,7 2000 156,6 56,1 35,8 2,9 1,9 7,8 5,0 3,8 2,4 86,0 54,9 2010 189,1 63,1 33,4 3,6 8,2 4,3 6,6 3,5 107,6 56,9 2013 195,0 64,2 32,9 3,7 8,7 4,5 5,4 2,8 113,0 57,9 1980-2013 arası toplam en fazla Koyun eti 1. Çin 2. Avustralya 3. Yeni Zelanda 4. İngiltere Keçi eti 1. Çin 2. Hindistan 3. Pakistan 4. Nijerya
Dünya’da süt üretimi ve türlerin payı (MT: Milyon ton) Yıllar Süt Üretimi (MT) Türlerin Payı Sığır Manda Koyun Keçi MT % 1980 464,4 422,4 90,9 27,5 5,9 6,8 1,5 7,7 1,7 1990 542,7 480,3 88,5 44,1 8,1 10,2 1,9 2000 580,3 492,9 84,9 66,5 11,5 8,2 1,4 12,7 2,2 2010 722,5 603,2 83,4 92,2 12,8 9,9 17,2 2,4 2013 768,9 638,2 83,0 102,0 13,3 10,3 1,3 18,4 1980-2013 arası toplam en fazla Koyun sütü 1. Çin 2. Türkiye 3. Yunanistan 4. İtalya Keçi sütü 1. Hindistan 2. Bangladeş 3. Sudan 4. Pakistan 5. Fransa
Türkiye’de kırmızı et üretimi ve çeşitli türlerin payı Türkiye’de süt üretimi ve çeşitli türlerin payı
Koyunculukta İşletme Şekilleri Çiftlik Mera Göçer
Koyun ve Keçinin Tür Özellikleri
Koyun ve Keçinin Bazı Özellikler Bakımından Karşılaştırılması
Koyun ve Keçilerde Yaş Tayini Sol Taraf Sağ Taraf M P C I Süt Üst Alt 3 4 Daimi
1 yaş 1,5 yaş 1,5 yaş