Şekil 1. Fındık turplarının arazideki görünümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Advertisements

TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
PATATESTE AKRİLAMİT KONSANTRASYONUNUN GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Caner Yavuz, İlknur Tındaş, Ufuk Demirel, Mehmet Emin Çalışkan.
Fen tutum. Fen eğitimi ve fene karşı tutum ile ilgili araştırmalar incelendiğinde öğrencilerin, öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin fene karşı tutumları,
F. Çiğdem SAKİNOĞLU ORUÇ 1 S. Hasan ORUÇ 2 1.Düzce Üniversitesi Çilimli M.Y.O. Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü 2.Güçlü Fındık A. Ş. Özet Bu araştırmada.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
NEPETA MEYERİ ESANSİYEL YAĞLARI İÇERİSİNDEKİ ALLELOPATİK POTANSİYELLİ TRANS-PİNOCARVEOL KİMYASALININ ALLELOPATİK ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Veli İLHAN a, Salih.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
2014 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ – 2015 E ğ itim- ö ğ retim yılında altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Seraların sınıflandırılması
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Fatih YAZICI, Şeyda GÜL, Mustafa SÖZBİLİR
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Biyolojik Özellikleri, Yaşam Çizelgesi ve Zarar Oranı
Parametrik Olmayan İstatistik
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
Parametrik Olmayan İstatistik
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
KEKİK BİTKİSİNDE ZARARLI ORTHOPTERA TÜRÜ
Kırınım, Girişim ve Müzik
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Hurma Bitkisinin Farklı Çimlenme Ortamlarına Göre Botanik Özelliklerindeki Değişiminin İncelenmesi Baboo Ali1* , Betül Gül2 1Çanakkale Onsekiz Mart.
İK MAKALESİ.
Silajda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması
TERE Lepidium sativum L.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Ağustos 2009 Eğitim Merkezi Seminerleri
Türk Standartlarına göre Beton Karışım Hesabı
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Öğrenci Başarısının Belirlenmesinde Yeni Yaklaşımlar
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
YÜZEY DRENAJ YÖNTEMLERİ
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
GÖVDE ANALİZİ Bir ağacın fidan aşamasından kesim aşamasına kadar geçen süre içerisinde büyüme öğelerinde (çap, boy, göğüs yüzeyi ve hacim) meydana gelen.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Nimet IŞIK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlköğretim Bölümü
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

Şekil 1. Fındık turplarının arazideki görünümü Örtüaltında Yetiştirilen ve Farklı Zamanlarda Hasatı Yapılan Fındık Turplarının Bitkisel ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması Selen Akan, Serkan Veziroğlu, S. Serkan Bilgin, İlhan Taşan, Özlem Özgün, Faruk Ceceloğlu, Gamze Çakırer, Şebnem Ellialtıoğlu, Nilgün Halloran Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110, Ankara Giriş Turp (Raphanus sativus L.) Brassicaceae (Cruciferae) familyasına ait olan, kökleri tüketilen sebze olup farklı şekil, renk ve irilikte yenilebilir köklere sahip çeşitleri mevcuttur. Ülkemizde 2011 yılı TUİK verileri incelendiğinde, turp üretim miktarlarının kırmızı turp için 142.024 ton, bayır turbu için de 15.564 ton olduğu görülmektedir (Tüik, 2011). Ankara, serin iklim sebzelerinin yetiştiriciliği için gerekli koşullara sahip bir ekolojiye sahip olup örtü altı olanaklarının da devreye katılmasıyla bu potansiyelini geliştirme şansı bulunmaktadır. Burada sonuçları sunulan çalışmada Ankara koşullarında ilkbahar döneminde örtüaltında yetiştirilen ve farklı zamanlarda hasadı yapılan fındık turplarının bitkisel ve kalite özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çizelge 2. Farklı hasat zamanlarında fındık turpuna ait bazı kalite özelliklerinin durumu Hasat Dönemi Asitlik (TA) (%) Ağırlık (g) Renk L a b Görünüm Acılık Koflaşma 1.Hasat 0,060 c 231,89a 29,84 c 24,60 b 2,96 b 3,90 a 3,20 a 0,40 b 2.Hasat 0,077 b 206,43a 37,95 b 33,33 a 12,93 a 3,00 b 3,40 a 1,20 a 3.Hasat 0,090 a 65,12 b 47,74 a 37,93 a 10,79 a 4,20 a 1,00 ab Ortalama 0,08 167,81 38,51 31,95 8,89 3,30 3,60 0,87 LSD(%5) 0,009 64,17 4,10 6,30 3,48 0,66 Ö.D. 0,89 Materyal ve Yöntem Çalışma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’ne ait ısıtmasız cam serada 2012 yılı ilkbahar döneminde yürütülmüştür. Cherry Belle ticari turp çeşidine ait tohumlar, sera içindeki parsellere 30 Mart 2012 tarihinde 3 sıraya bölünerek yapılmıştır. Sıra arası mesafe 40 cm, sıra üzeri mesafe 15 cm olarak belirlenmiştir. Fide çıkışlarını takiben bitkilerde sıra üzerinde 15 cm mesafe kalacak şekilde seyreltme ve gerekli bakım işlemleri yapılmıştır. Hasat 3 farklı dönemde (8 gün ara ile) yapılmıştır. 1. Dönem: 17 Mayıs; 2. Dönem: 25 Mayıs ve 3. Dönem: 2 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Hasattan sonra tesadüfen alınan 5’er adet yumruda bitki boyu (cm), yaprak genişliği (cm), yaprak uzunluğu (cm), yaprak sapı kalınlığı (mm), yumru boyu ve genişliği (cm), yumru ağırlığı (g), yumruda suda çözülebilir kuru madde SÇKM (%) titre edilebilir asitlik (TA) (%) ve renk (L, a, b) değerleri belirlenmiştir. Analizlerin ve renk ölçümlerinin kolorimetre cihazı kullanılarak yapılmasında Anonymous (1992), Altan (1989) ve Karaçalı (1990)’ın açıkladığı yöntemler izlenmiştir. Turpların bitkisel özellik ve kalite kriterleri UPOV (1999) esaslarına göre incelenmiştir. Duyusal değerlendirmeler, 5 panelist yardımıyla yapılmıştır. 1-5 (1: çok kötü, 2: kötü, 3: orta, 4: iyi, 5: çok iyi) arasında verilen puanlama sistemiyle çatlama, koflaşma, acılık ve görünüm/albeni kriterleri değerlendirilmiştir (Bal ve Çelik, 2008). Şekil 1. Fındık turplarının arazideki görünümü Şekil 2. Hasat sonrası fındık turplarında yapılan ölçümler Tartışma ve Sonuç Ankara ilinde ilkbahar yetiştirme döneminde ısıtmasız serada Bahçe Bitkileri Bölümü son sınıf öğrencileri ile birlikte yürütülen bu çalışmada; ekim derinliği ve sıklığının fındık turpunda yumru şekli üzerine önemli düzeyde etki yaptığı gözlemlenmiştir. Sık ekimde yumrular uzun şekilli olmuş ve çeşit özelliği kaybolmuştur. Deneme koşullarında Mart ayı sonunda ekim yapıldığı takdirde en uygun hasat zamanının, Mayıs ayının ikinci haftasından son haftasına kadar olan dönem olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Örtüaltı koşullarında Mayıs ayı sonunda ve Haziran ayı başında sera içi hava sıcaklıkları yükselmesiyle birlikte turp oluşumu ve gelişimi olumsuz etkilenmiştir. Duyusal değerlendirmeler açısından da 1. ve 2. hasat zamanı, fındık turplarının albenisi ve pazar kalitesinin yüksekliği bakımından uygun bulunmuştur. Geç yapılan hasatta (3. dönem) yumru irilikleri azalmış, koflaşma, acılık artmış, şekil bozuklukları belirginleşmiş ve daha düşük verimler elde edilmiştir. Geciken hasat, turpta pazarlanabilir özellikte kaliteye sahip ürün miktarını olumsuz etkilemektedir. Çizelge 1. Farklı hasat zamanlarında fındık turpuna ait bazı bitkisel özelliklerin durumu Hasat Dönemi Uç yaprakçık boy (cm) Uç yaprakçık en Bitki gövde uzunluğu Yumru (mm) çap Yaprak sapı kalınlığı Kuru madde (% brix) 1.Hasat 7.56 a 7,07 a 21,0 a 45,53a 35,84a 4,36 a 7,00 a 2.Hasat 6,73 a 7,13 a 21,43 a 42,85a 33,70a 4,32 a 5,60 c 3.Hasat 6,40 a 5,30 b 14,47 b 37,10b 28,77b 3,83 a 6,03 b Ortalama 6,90 6,50 18,97 41,83 32,77 4,17 6,21 LSd(%5) Ö.D. 0,56 2,91 5,24 3,74 0,13 Kaynaklar Tüik, 2011. Türkiye’de Turp Üretim Miktarı. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul, Erişim: Ağustos .2012. Anonymous, 1992. Minolta, Precise Colour Communication. Colour Control From Feeling To Instrumentation. Hand Book. Printed by Minolta Camera Co. Ltd. Japan. Altan, A. 1989. Laboratuvar Tekniği. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Yayını, No. 36, s.172. Karaçalı, İ. 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayını, No. 494, s. 413. Upov, 1999. Turplarda Morfolojik Özellikler. www.upov.int/edocs/tgdocs/en/tg064.pdf. Erişim: Ağustos 2012. Bal, E. ve Çelik, S. 2008. Hasat Sonrası UV-C Uygulamalarının ‘Giant’ Erik Çesidinin Meyve Kalitesi ve Soğukta Muhafazası Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 14/2, s: 101-107.