SİGARANIN ZARARLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SİGARA BİLGİLENDİRME AMAÇLI QUIZLER SERİSİ QUIZ 2 QUIZ’İ BAŞLAT
Advertisements

Hazırlayan:Yunus Başaran
SİGARANIN ZARARLARI.
* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
DÜZKÖY TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ. SİGARA NEDİR ? Zehirli bir bitki olan tütünün ince bir kağıt içine sıkıştırılarak sarılmış halidir.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
Bizi hasta eden mikroorganizmalar neler? 1- Bakteriler 2- Virüsler 3- Mantarlar 4- Parazitler.
LOGO. HÜCRE NEDİR? Vücudumuzda tüm organlar hücrelerden oluşur. Hücreler vücudumuzun en küçük yapıtaşlarıdır.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
Kalıtımsal Bakteri Virüs Parazit Mantar
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu nedir ? 2. Ne sıklıkla görülür ? 3. Tanısı nasıl konulur ? 4.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Sigara Ve Alkolün Zararları
Boşaltım sistemi.
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
SİGARA VEYA SAĞLIKLI YAŞAM Dr. Ebru GÜRLEYİK AÜTF Biyokimya AD,2008.
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
PNÖMONİ.
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
Performans Değerlendirme
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
Dışa Atım Bozuklukları
p=0,005 Odds Ratio (Kanser/Diğer) 9,456 (% 95 CI 2,795-31,991)
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
SOLUNUM SİSTEMİ.
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
UYUŞTURUCUNUN ZARARLARI
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
KANSER.
1. sağlık ve sağlığın girdileri
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
ŞEKER HASTALIĞI.
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Yeşilcan’la Temiz Hava İlkokul
Sigara sağlığa zararları
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
Doğum Öncesi Gelişim.
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Gelişim ve Temel Kavramlar
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
TEMEL DİNİ BİLGİLER SİGARA İÇMENİN ZARARLARI. Sigara ve insan Sigara ve Zararları Sigara bağımlılık yapıcı bir madde olması ve serbest satılabilmesi nedeniyle.
YEŞİLAY HAFTASI 1-7 MART.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sunum transkripti:

SİGARANIN ZARARLARI

Sigaranın Vücudumuza zararları nelerdir? Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok insan bunu bile bile kullanmaya devam etmektedir.En yaygın görülen zararlı maddelerin içinde başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre kullanımda geri dönüşü mümkün olmayan hastalıklar görülmektedir.

Sigaranın zararlarını maddeler halinde sıralayacak olursak: •Cilt bozukluğu,ciltte kararma ve yaşlılık görülür. •Dişleriniz kirli ve pis görünümlü olmakla beraber diş eti hastalıkları görülür. •Ağız ve yutakta tat alma eksikliği başlar ve kanser riski artar. •Gırtlar ve nefes borusunda iltihaplanma oluşur. •Ses telleri zarar görür. •Kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi sakıncalar ortaya çıkar. •Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) görülür. Her nefeste 50bin hücrenin ölümüne sebep olur. •Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük meydana gelir. •Burunda koku alma duygusu azalır. •Akciğerlerde kansere yakalanma, Bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana gelir. •Mide ve yemek borusunda karama, ülser ve kanser oluşumunu fazlalaşır.

•Pankreas kanseri riski artar. •Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur. •Testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir. •İdrar kesesinde mesane kanseri meydana gelir. •Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülür. •Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelir. •Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşur. •Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (Burger hastalığı) kadar varan hastalıklar oluşur. •Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur. • Hamileliğinde sigara içen hanımların bebekleri %10-15 eksik kilolu doğdukları gibi zeka eksiklikleri de görülür. •Burunda koku alma duygusu azalır.

Sigaranın kanser ile ilişkisi nedir ? Kanserin çevresel nedenleri arasında kuşkusuz en önemli olanı sigara içilmesidir. Sigara içenlerde akciğer kanseri başta olmak üzere çok sayıda kanser daha fazla meydana gelmektedir. Sigara ile kanser arasındaki ilişki ilk kez geçtiğimiz yüzyılın ortalarına doğru dikkatleri çekmeye başlamıştır. O yıllarda bazı doktorlar akciğer kanserli hastaların çoğunun sigara içen kişiler olduğunu gözlemlemişler, buradan hareketle de akciğer kanserinin meydana gelmesinde sigara içmenin etkisi olabileceğini düşünmüşlerdir. İlk gözlemlere göre toplum genelinde sigara içme sıklığının %50-60 dolayında olduğu o yıllarda akciğer kanseri olan hastaların %90 kadarının sigara içiyor olması dikkatleri çekmiştir. İzleyen yıllarda bu konuyu incelemek amacı ile çok sayıda bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların bir bölümünde akciğer kanserli hastaların sigara içme davranışları sigara içmeyen kişilerle karşılaştırılmıştır. Bu incelemeler sonucunda kanserli hastalar arasında sigara içenlerin çoğunlukta olduğu ve kanserli hastaların, kanseri olmayan diğer hastalardan daha fazla sigara içmiş oldukları saptanmıştır.

Bu çalışmalarla birlikte bir başka yaklaşımla sigara içen ve içmeyen kişiler yıllar boyunca izlenmiş ve zaman içinde bu kişilerde akciğer kanseri görülme sıklığı karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda sigara içenlerde akciğer kanserinin sigara içmeyenlere göre daha fazla görüldüğü net bir şekilde ortaya konmuştur. Bu konuda İngiltere’de yapılan bir çalışmada sigara içen ve içmeyen doktorlar uzun yıllar izlenmiş ve sigara içen doktorlar arasında akciğer kanseri nedeniyle ölme olasılığının, sigara içmeyen doktorlara göre fazla olduğu saptanmıştır. Sigara içenlerin içtikleri sigara sayısı arttıkça kanserden ölme olasılığı daha fazla olmaktaydı. Örneğin günde 10 tane dolayında sigara içenlerde kanserden ölme olası- lığı sigara içmeyenlere göre 7 kat artarken, günde 1 paket ve daha fazla sayıda sigara içenlerde akciğer kanseri nedeniyle ölme olasılığı 12 kat veya 25 kat artmaktaydı.

Sigara İçen ve Sigara İçmeyen Doktorlarda Akciğer Kanseri Nedeni ile Ölme Olasılığı (İngiltere) Akciğer kanseri ölümleri(yüz binde) Risk artışı Sigara içmeyenler 7 1.0 Sigara içenler Günde 15 taneden az içenler 47 Günde 15-24 tane içenler 86 12 Günde 25 tane ve daha fazlasını içenler 166 25

Akciğer Kanserinin Belirtileri: •Hastalık oldukça ileri aşamalara gelene kadar önemli şikayete yol açmayabilir. Bu sinsi karakter, akciğer kanserini bu kadar tehlikeli yapan en önemli faktördür. Eğer sigara kullanan ve buna bağlı kronik bronşiti olan biriyseniz, •Mevsimsel öksürük ve balgam şikayetlerinin süreklilik kazanması,balgamda kan görülmesi, giderek artan nefes darlığı,özellikle sırtta kürek kemiklerinin arasına veya omuzlara yayılan batıcı nitelikte göğüs ağrısı kanser için şüphe uyandırması gereken şikayetlerdir. Hastalığın ilk aşamalarında, çoğunlukla bunların hiçbiri olmadan,iştahsızlık,halsizlik,kilo kaybı ve terleme gibi şikayetler görülmektedir.

Nasıl tedavi edilir? Küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisi: •Hastalığın erken evrelerinde (evre I ve II, bazı evre III hastalar) ameliyatla tümörlü doku, etraftan bir miktar sağlam doku çıkarılarak, bazen tüm bir akciğer lobu alınarak temizlenebilir. •Genel olarak ameliyatla tamamen çıkarıldığı ve çevrede hiç hastalık kalmadığı durumlarda başka tedaviye gerek yoktur. • Ameliyat sonrası hekiminiz sizi düzenli aralıklarla kontrole çağıracaktır. •Nadiren ameliyat sonrasında bazı hastalara ışın tedavisi (radyoterapi) tavsiye edilebilir.