FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“ UFRS İLE UYUMLU FİNANSAL RAPORLAMA ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER: TÜRK VE AVRUPA SİGORTA ŞİRKETLERİ ” Dr. Can Öztürk 1 Ankara, 6-7 Haziran.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
 6. Hafta: Faiz Oranları ve Sıcak Para  İktisatta iki farklı «Faiz» tanımı vardır. 1.Sermaye faktörünün üretimden aldığı pay ve 2.Paranın fiyatı.  Bu.
Çalışma Sermayesi Yönetimi Bir Önceki Haftadan (ProForma Tablolar ile) Devam...  Dynastatic Corporation bugüne kadar büyüme göstermemesine.
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir.
HİSSE SENEDİ.  Anonim şirketler  Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler  Özel kanunla kurulmuş kurumlar (T.C. Merkez Bankası, Kamu İktisadi.
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
F.Dilvin Taşkın.  Nakit akışı tahminlerinde kavramsal konular.
Fiyat ve Fiyatlandırma
Ulusların Rekabet Üstünlüğü. Küresel rekabetin öneminin artması ulusların önemini yitirmesine mi sebep oldu? – Ulusal değerler, kültür, ekonomik yapılar,
Pazarlama Çevresi.
KKTC’DE GİRİŞİMCİLİK PROJESİ Girişimcinin Adı Soyadı, Başvuru Kodu İş Fikri Adı Sunum Tarihi NOT: NOT: Sunumda yer alan başlıklar değiştirilmeden, tablolar.
KKTC’DE GİRİŞİMCİLİK PROJESİ Girişimcinin Adı Soyadı, Başvuru Kodu İş Fikri Adı Sunum Tarihi.
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
PARA VE BANKACILIK.
Yatırım Projelerini Değerlendirme Yöntemleri
FİNANSMAN ve MUHASEBE İşletmelerin faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürütebilmeleri, ihtiyaç duydukları fonu sağlamalarına bağlıdır. İşletmelerin.
GİRİŞİMCİLİK, SOSYAL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON
Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Hazırlayan : İbrahim Gökhan Uzun
ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
GENEL MUHASEBE.
BARALAR.
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
İŞLETME FİNANSI.
FİNANSAL PLANLAMA.
ÜRETİM YÖNETİMİ.
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
GELECEK PİYASASI İŞLEMLERİ
Proje Risk Yönetimi YRD. DOÇ. DR. KENAN GENÇOL.
HASAR ETKİN FON YÖNETİMİ AÇISINDAN HASAR ÖDEMESİ VE HASAR BİRİMLERİ ARASINDA KOORDİNASYON.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
BANKALARDA FON KAYNAK VE KULLANIM YAPISI
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Düsseldorf - Köln.
Öğretim Görevlisi Selin COŞKUN
4. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal yönetimin temel amacının, işletme değerini maksimize edecek kararlar vermek olduğu ilk ünite belirtilmişti. Piyasa değeri.
LOJ436 Lojistik Yönetimi Ders – I
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ 2018 Web: Blog: E-posta:
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
Uluslararası İşletme Yönetimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Kısa – Orta – Uzun Vadeli Borç Kaynakları
İÇİNDEKİLER FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER Finansal Tabloların Analizinin Önemi Oran (Rasyo) Analizi Finansal Oranların.
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
Ürün ve Hizmetler İçin Kapasite Planlaması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
YATIRIM KARARLARI.
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim
Sunum transkripti:

FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS Yrd.Doç.Dr Hasan BAKIR

FİNANSAL YÖNETİM ve FİNANS YÖNETİCİSİ Finans, kişi ya da kurumların faydalanabileceği para, fon, kaynak ya da sermaye anlamına gelir. Finansman fonların sağlanmasını ifade eder. Finansal yönetim ise, fonların sağlanması yanında sağlanan fonların kullanımını da kapsamaktadır.

TEMEL KAVRAMLAR

TEMEL KAVRAMLAR Kısa ve Uzun Dönemli Ne Tür Yatırımlar Yapılmalı? (Yatırım Kararları) Sermayenin uzun süreli varlıklara yatırılması kararı sermaye bütçelemesi olarak adlandırılır. Bu kararlar, uzun süreli ve büyük miktarlarda sermayeyi gerektirmesi nedeniyle işletmenin başarısında büyük etkiye sahiptir. Yapılacak yatırımın faydaları gelecekle ilgili olması nedeniyle risk içerir ve vade uzadıkça risk artar.

Yatırım Kararları Sermaye bütçelemesi faaliyetleri sadece sabit varlıklarla ilgili harcamalar için değil, araştırma geliştirme harcamaları, reklam kampanyaları, kiralama, satın alma, diğer işletmelerle birleşme gibi işletmeye uzun dönemde fayda sağlayan yatırımlarla ilgili kararları da kapsar. İşletmelerde uzun süreli varlıklar yanında kısa süreli varlıklarla ilgili yatırım kararları da önemlidir. Kısa süreli varlıklar, çalışma sermayesi, işletme sermayesi veya dönen varlıklar olarak adlandırılır.

YATIRIM KARARLARI Kısa süreli varlıkların temel özelliği, bir yıl içinde en az bir kez bir türden diğer türe dönüşmesidir. Örneğin; Ürünlerin peşin satışlarıyla elde edilen para kasaya, vadeli satışlar yapıldığında alacaklara dönüşecektir. Dolayısıyla nakitten başlayan döngü tekrar nakde dönüşerek tamamlanmaktadır. Bu süreç üretimin niteliğine bağlı olarak kısa ya da uzun olabilecektir. Bu döngüye faaliyet döngüsü, nakitten tekrar nakite dönüşünceye kadar geçen süreye de nakde dönüşüm süresi denir.

YATIRIM KARARLARI İşletmelerin toplam varlıkları içinde duran varlıkları arttıkça risk artacaktır. İşletmelerin toplam varlıklarının ne kadarı kısa vadeli, ne kadarı uzun vadeli olacağı önemlidir. Uzun vadeli yatırımların riski yüksek olduğu için getirisi de yüksek olmalıdır. Dolayısıyla kısa ve uzun vadeli varlık bileşimi belirlenirken risk ve getiri değişimi dikkate alınır.

Fon İhtiyacı Nereden, Nasıl ve Ne Zaman Karşılanacaktır Fon İhtiyacı Nereden, Nasıl ve Ne Zaman Karşılanacaktır? (Finansman Kararları) Finans yöneticilerinden, işletmenin fon ihtiyacını belirleyerek, ihtiyaç duyulan fonların nasıl karşılanacağı konusunda kararlar almaları beklenir. Yatırım kararlarında olduğu gibi finansman kararlarında da finansal amaç, işletme değerini maksimize edecek finansman bileşimini oluşturmaktır.

YATIRIM KARARLARI İşletmeler sermaye ihtiyaçlarını borç ve öz kaynaklar olmak üzere iki kaynaktan karşılayabilirler. Öz kaynak ve borç toplamı işletmenin toplam sermayesini, bu kaynakların bileşimi sermaye yapısını oluşturur. İşletmelerin öncelikle varlıkların ne kadarını borçla ne kadarını öz kaynaklarla finanse edileceğine karar vermeleri gerekir. Sermaye yapısının belirlenmesinde içsel faktörler yanında dışsal faktörlerin de etkileri vardır.

FİNANSMAN KARARLARI • İşletmenin varlık yapısı, Sermaye yapısını belirleyen başlıca içsel faktörler; • İşletmenin varlık yapısı, • İşletmenin kârlılık durumu, • İşletmenin büyüklüğü, • İşletmenin risk derecesi, • İşletmenin likidite derecesi, • İşletmenin borçlanma maliyeti, • Vergi politikası gibi faktörler sayılabilir. Sermaye yapısını etkileyen işletme dışı faktörler ise finansal piyasalara ilişkin faktörler ve makro ekonomik faktörlerdir.

TEŞEKKÜRLER…