Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ"— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
SAĞLIK İŞLETMELERİNDE FİNANSAL YAPI Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ

2 KONULAR SERMAYE YAPISI SERMAYE YAPISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
OPTİMAL SERMAYE YAPISI

3 1. SERMAYE YAPISI Sermaye yapısı bir işletmenin sermayesinin ne oranda özkaynak ve ne oranda yabancı kaynakla finanse edildiğini ifade eder. Başka bir anlatımla işletmenin borç özsermaye bileşimini ortaya koyar. Sağlık kurumları yöneticileri de tüm yöneticiler gibi borç ve öz sermaye kalemlerinden hangilerine ne kadar yatırım yapacakları konusunda bir karar vermek durumundadır. Bu kararı verirken de sermaye yapısını optimum bir bileşime ulaştırmak zorundadır.

4 Risk Sermaye Maliyeti Karlılık Öz kaynak Yabancı Kaynak Kısa Vadeli YK Uzun Vadeli YK

5 Örnek 1: X Hastanesinin 2010 yılı Proforma Bilançosu aşağıdaki gibidir
Örnek 1: X Hastanesinin 2010 yılı Proforma Bilançosu aşağıdaki gibidir. Bilançodaki özkaynak ve yabancı kaynak bileşimini dikkate alarak sermaye yapısını değerlendiriniz. Yabancı Kaynaklar Toplamı = Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar + Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar Yabancı Kaynaklar Toplamı = = TL Özkaynaklar = TL Toplam Kaynaklar = Yabancı Kaynaklar + Özkaynaklar Toplam Kaynaklar = = TL X Hastanesi’nin toplam kaynakları TL olup TL’si (%50 ) yabancı kaynaklardan, TL’si (% 50) ise özkaynaklardan (özsermaye) finanse edilmiştir. Bu durumda hastane dengeli bir finansman gerçekleştirilmiştir.

6 Örnek 2: Y Hastanesinin 2010 yılı Proforma Bilançosu aşağıdaki gibidir
Örnek 2: Y Hastanesinin 2010 yılı Proforma Bilançosu aşağıdaki gibidir. Bilançodaki özkaynak ve yabancı kaynak bileşimini dikkate alarak sermaye yapısını değerlendiriniz. Yabancı Kaynaklar Toplamı = Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar + Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar Yabancı Kaynaklar Toplamı = = TL Özkaynaklar = TL Toplam Kaynaklar = Yabancı Kaynaklar + Özkaynaklar Toplam Kaynaklar = = TL Y Hastanesi’nin toplam kaynakları TL olup TL’si (% 75) yabancı kaynaklardan, TL’si (% 25) ise özkaynaklardan (özsermaye) finanse edilmiştir. Bu durumda hastane yabancı kaynak ağırlıklı bir finansman gerçekleştirmiştir.

7 Örnek 3: Z Hastanesinin 2010 yılı Proforma Bilançosu aşağıdaki gibidir
Örnek 3: Z Hastanesinin 2010 yılı Proforma Bilançosu aşağıdaki gibidir. Bilançodaki özkaynak ve yabancı kaynak bileşimini dikkate alarak sermaye yapısını değerlendiriniz. Yabancı Kaynaklar Toplamı = Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar + Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar Yabancı Kaynaklar Toplamı = = TL Özkaynaklar = TL Toplam Kaynaklar = Yabancı Kaynaklar + Özkaynaklar Toplam Kaynaklar = = TL Y Hastanesi’nin toplam kaynakları TL olup TL’si (% 25) yabancı kaynaklardan, TL’si (% 75) ise özkaynaklardan (özsermaye) finanse edilmiştir. Bu durumda hastane öz kaynak ağırlıklı bir finansman gerçekleştirmiştir.

8 2. SERMAYE YAPISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Yöneticilerin Borca Karşı Tutumu Finansman İmkanlarının Varlığı Vergi Uygulamalarından Faydalanmak Kaynakların Risk ve Maliyet Düzeyi

9 3. OPTİMAL SERMAYE YAPISI
Bir firmanın optimal sermaye yapısı, en düşük ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti ile sonuçlanan, firmanın hisse senetlerinin fiyatını maksimize eden borç ve sermaye karışımıdır. Optimal sermaye yapısına ulaşmak için borç ve özkaynak bileşimini oluştururken finansal kaldıraç kullanımının hissedarların karında yarattığı artış avantajı ile neden olunan risk artışının dengelenmesi gerekmektedir. Bu dengede, firmanın ağırlıklı ortalama sermaye maliyetini minimum ve hisse senetlerini fiyatını maksimum yapan sermaye bileşimi söz konusudur.

10 Optimal Sermaye Yapısı


"Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları