Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Blog: www.hakanozyildiz.com E-posta: hakanozyildiz@gmail.com BİLANÇO RİSKLERİ 2018 Web: www.hozyildiz.com Blog: www.hakanozyildiz.com E-posta: hakanozyildiz@gmail.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Blog: www.hakanozyildiz.com E-posta: hakanozyildiz@gmail.com BİLANÇO RİSKLERİ 2018 Web: www.hozyildiz.com Blog: www.hakanozyildiz.com E-posta: hakanozyildiz@gmail.com."— Sunum transkripti:

1 Blog: www.hakanozyildiz.com E-posta: hakanozyildiz@gmail.com
BİLANÇO RİSKLERİ 2018 Web: Blog: E-posta:

2 BDDK’ya göre risk Bir işleme ilişkin parasal kaybın ortaya çıkması veya giderin ya da zararın vuku bulması nedeniyle ekonomik faydanın azalması olasılığı.

3 Riskleri ortaya çıkaran faktörler
Artan rekabet Daralan marjlar Kredi portföy kalitesi Kanuni düzenleme gereksinimleri Döviz kuru, faiz oranı ve hisse senedi değişkenliği, Şeffaflık Teknolojik değişiklikler Finansal piyasaların dünyaya açıklığı,

4 Risklerin nedenleri Mikro nedenler Makro nedenler
Mali deregülasyonun etkileri Mali yeniliklerin bankacılık ve ekonomi üzerindeki etkileri

5 Mikro bazlı riskler Sermaye yeterliliği ile ilgili göstergeler
Bankaların aktif kalitesi Yönetim yapısının kalitesi Banka karlılığı Likidite Sektörün risklere olan duyarlılığı Devletin sektöre müdahalesi Mevduat sigorta sistemine ilişkin göstergeler

6 Makro ekonomik bazlı göstergeler
Ekonomik büyüme Faiz ve döviz kurlarındaki değişim, Enflasyon Sermaye hareketleri (kambiyo rejimi) ve finansal serbestleşme Dış ticaret ve ödemeler dengesindeki değişmeler, Dışsal faktörler Uluslararası kuruluşların etkileri Baka kredi ve varlık fiyatlarındaki değişmeler

7 Riskler Likidite riski, (Mevduat sahiplerinin ani para çekim istekleri karşısında bankaların bu talepleri karşılama riski – Bir bankanın likiditesini sağlayabilmesi için en önemli kaynak bankanın aktifidir) Piyasaya ilişkin likidite riski: bankanın piyasaya gerektiği gibi girememesi, bazı ürünlerdeki sığ piyasa yapısı ve piyasalarda oluşan engeller nedeniyle pozisyonlarını uygun bir fiyata, yeterli tutarda ve hızlı olarak kapatamaması ve pozisyonlardan çıkamaması durumunda ortaya çıkan zarar olasılığı, (Büyük montanlı bireysel veya kurumsal fonlama/mevduatın yapısı bankaları piyasadaki gelişmeler karşı çok hassas hale getirir) Fonlamaya ilişkin likidite riski: Nakit giriş ve çıkışlarındaki düzensizlikler ve vadeye bağlı nakit akımı uyumsuzlukları nedeniyle fonlama maliyetini makul bir maliyet ile potansiyel olarak yerine getirememe olasılığı, Kredi riski, (Verilen krediler ile satın alınan menkul kıymetlerin vaat ettiği nakit akımlarının tam olarak alınamaması – Banka müşterisinin yapılan sözleşme gereklerine uymayarak, yükümlülüğünü kısmen veya tamamen zamanında yerine getirememesinden dolayı bankanı karşılattığı durum) – Kurumsal kredi derecelendirmesi !? Teknoloji ve operasyonel riskler, (Bankanın iç kontrol süreçlerinin, insan kaynaklarının veya mevcut sistemlerinin yetersizliği veya işleyişindeki sorunlardan kaynaklanan riskler – Yasal risk, suiistimal riski, ahlaki risk ve itibar riski)

8 Risklere devam Faiz riski, (Faiz oranlarında oluşan ters yönlü hareketlerin, bir bankanı mali yapısında yarattığı etki. Bunun anlamı faizin inişi veya çıkışı değil, hareketlerin bilançoda yarattığı etkidir. Örn. Vade uyumsuzluğu; Vade eşitlemesi? – Türev ürünlerle hedge etmek)

9 Döviz kuru riski Basit bir yöntem:
Döviz kuru riski, (Döviz kurunda meydana gelen değişimler nedeniyle bankaların yabancı para varlık ve yükümlülüklerinin değerinin değişmesi nedeniyle uğrayabileceği zarar – bankaların taşıdıkları pozisyonlara bağlı olarak yerli paranın yabancı paralar karşısında değer kazanması veya kaybetmesi durumunda ortaya çıkan bir piyasa riski) Açık (Short) Pozisyon Fazla (Long) Pozisyon «0» pozisyon Devalüasyon Zarar Kar - Revalüasyon Basit bir yöntem: Net risk = (döviz cinsinden aktifler – döviz cinsinden pasifler) + (döviz satışı – döviz alışı)

10 Riskler 4 Piyasa riski (Varlık ve yükümlülüklerin değişimi yani ticari amaçlarla kullanılması esnasında döviz kurunda, faiz hadlerinde ve varlık fiyatlarında meydana gelen değişme nedeniyle ortaya çıkan riskler)

11 Riskler 5 İflas riskleri, (Bankaların yükümlülüklerine nazaran varlıklarının değerinde ortaya çıkan ani düşüşlere karşı yeterli sermayeye sahip olmamaları) – Sermaye yeterlilik rasyosu? Bilanço dışı riskler, (Bankaların şarta bağlı varlık ve yükümlülüklerinden kaynaklanan riskler. Örn. Kredi mektupları-akreditifler – Kredi taahhütleri, türev ürünlerdeki pozisyonlar)


"Blog: www.hakanozyildiz.com E-posta: hakanozyildiz@gmail.com BİLANÇO RİSKLERİ 2018 Web: www.hozyildiz.com Blog: www.hakanozyildiz.com E-posta: hakanozyildiz@gmail.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları