LAW 201 INTRODUCTION TO LAW

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HUKUK KURALLARI HUKUK KURALLARI HUKUKUN MÜEYYİDESİ HUKUK TÜRLERİ
Advertisements

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
Serbest muhasebeci mali müşavir sigortası. Serbest muhasebeci mali müşavir sorumluluk sigortası Bu sigorta ile Sigortacı, Sigortalının vermekte olduğu.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
HUKUK METODOLOJİSİ-3 YRD.DOÇ.DR. AHMET K. MASTI. NORMLAR HİYERARŞİSİ ANAYASA KANUN, KHK TÜZÜK YÖNETMELİK YÖNERGE, TALİMAT EMİR.
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
2 Çevre sorunlarındaki artış aynı zamanda çevre ile ilgili tedbir alınması gerekliliğini de ortaya çıkarmış, çevresel değerlerin hukuki güvence altına.
KAMU ZARARI. Kamu zararı tanımı Türk mali sistemine köklü değişiklikler getiren “5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu” ve bu çerçevede oluşturulan.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
İDARİ YARGI SİSTEMİ VE DENETİMİNİN KAPSAMI-SINIRLARI
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı ekonomik rekabetin kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin, markaların taklit edilmesi,
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDAHazırlayan Hamdi KARAMUSTAFA Fatsa T.S.O. Genel Sekreteri Fatsa T.S.O. Genel Sekreteri Aralık 2012 Aralık 2012FATSA.
VAGON ÖRNEĞİ HUKUKA AYKIRILIK UNSURU MANEVİ UNSUR MADDİ UNSUR SUÇ.
Öğr.gör.İdil yıldırım arı
Sendikaların Uluslararası
Bağımsızlık/Özgürlük
KARŞI TARAFIN AVUKATIYLA GÖRÜŞME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Tarım Hukuku 1.
Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
1. TEMEL HUKUK BİLGİLERİ.
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
Madde 102 (5510).
TEBLİGATIN İŞLEVİ Tebligatın adil yargılama hakkının sağlanması ve adaletin gerçekleştirilmesi açılarından ÖNEMLİDİR.
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
Tebliğ edilecek evrak farklı türlerde olabilir.
KİŞİLER HUKUKU Kişiler hukukuna hakim olan temel ilkeler şunlardır:
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
Lokavt Kavramı, Unsurları ve Sonuçları
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
DAVA İŞLEMLERİ 13 – 17 ŞUBAT 2017.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
İRADE İLE BEYAN ARASINDA İSTENİLMEDEN MEYDANA GETİRİLEN UYUMSUZLUK
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
Terör Suçları ve Türkiye
İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT
Aşağıdakilerden hangisi her suçta mutlaka bulunması gerekli maddi unsurlardan biri değildir? A. Mağdur B. Suçun konusu C. Netice D. Fail E. Fiil.
EVLİLİĞİN SONA ERMESİ I. EŞLERDEN BİRİNİN ÖLÜMÜ: Eşlerden birinin ölmesiyle herhangi bir işleme gerek kalmaksızın evlilik kendiliğinden sona erer. II.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
Sporun Çeşitli Hukuk Dallarıyla İlişkileri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL CİNSİYET PROBLEMLERİ VE HUKUK
ALACAKLININ TEMERRÜDÜ Alacaklının ifaya katılmadan borçlu tarafından kendisine sunulan edime haklı gerekçesi olmadan kabulden kaçınmasıdır. Borcun konusu.
TOPLUMU DÜZENLEYEN KURALLAR VE HUKUK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İNSAN HAKLARI AÇIK EĞİTİM MATERYALLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ceza Hukukunun Temel İlkeleri
HUKUK BAŞLANGICI 2.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Müracaat ve Şikayetler
SUÇ ve CEZA.
HUKUK BAŞLANGICI 4.
Aile Hukuku-19. Hafta.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Oyunda kargaşa olur. Oyunda anlaşmazlıklar olur
BORÇ.
VERGİNİN YAPISI Devletin kamu hizmetlerini yerine getirmek üzere, vatandaşlarından zora dayanarak aldığı iktisadi değerler olarak tarif edilebilir. Kamu.
Başlangıç Hükümleri- 7. Hafta
Toplumsal Düzen Kuralları
Sunum transkripti:

LAW 201 INTRODUCTION TO LAW fundamental concepts of LAW Res. Asst. [*]

MÜEYYİDE KAVRAMI Müeyyide, bir hukuk kuralının ihlaline tepki olarak gösterilen ve hukuk düzeni tarafından öngörülen cebirdir. Unsurları: Müeyyide hukuk kuralının ihlaline tepki olarak gösterilir. Müeyyidenin özünde cebir vardır. Cebir kişinin yaşamına, sağlığına, özgürlüğüne, malvarlığına verilen zarardır. Hukuk kuralının ihlaline tepki olarak gösterilen bu cebir, hukuk düzeni tarafından öngörülmüş bir cebirdir.

MÜEYYİDE ÇEŞİTLERİ Müeyyide Çeşitleri Özel Hukuk Müeyyideleri Geçersizlik Yokluk Butlan Tazminat Cebri icra Kamu Hukuku Müeyyideleri Ceza H. İdare H. İptal

ÖZEL HUKUK MÜEYYİDELERİ/PRIVATE LAW SANCTIONS 1. GEÇERSİZLİK (INVALIDITY) YOKLUK (Nonexistence): Bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü kurucu unsurlarından en az birine uyulmaması halinde o işlemin oluşmamış sayılmasıdır. MK m. 141-142 BUTLAN/HÜKÜMSÜZLÜK (Nullity): Bir hukuki işlemin baştan itibaren hukuki sonuçlarını meydana getirmemesi veya sonradan da geçerli kılınamaması demektir. Mutlak Butlan- TBK m. 27 Nispi Butlan

ÖZEL HUKUK MÜEYYİDELERİ/PRIVATE LAW SANCTIONS 2. CEBRİ İCRA(Compulsory execution): bir borç ilişkisinde borcunu rızasıyla yerine getirmeyen borçlunun, devlet gücü aracılığıyla bu borcunu zorla yerine getirmesini sağlayan bir müeyyide çeşididir. Örneğin çocuğun velayeti babadan alınıp anaya verilmişse ve baba çocuğu anaya bırakmıyorsa yetkili makamlar tarafından çocuk babadan zorla alınıp anaya teslim edilebilir.

ÖZEL HUKUK MÜEYYİDELERİ/PRIVATE LAW SANCTIONS 3. TAZMİNAT (Compensation/damages/indemnity) Tazminat, bir kimsenin hukuka aykırılık teşkil eden kusurlu bir davranışı sonucunda başkasına verdiği zararın o kişiye ödettirilmesidir. TBK m. 49- 112

KAMU HUKUKU MÜEYYİDELERİ (SANCTIONS IN PUBLIC LAW) 1. CEZAİ MÜEYYİDELER (Penal Sanctions) -ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası/heavy life sentence -müebbet hapis cezası/life sentence -süreli hapis cezası/penalty of imprisonment -adli para cezası/judicial fine

KAMU HUKUKU MÜEYYİDELERİ (SANCTIONS IN PUBLIC LAW) 2. İDARİ MÜEYYİDELER( Administrative Sanctions) Özel Kişilere Karşı Müeyyideler: idare hukuku alanında özel kişilere karşı idari para cezası, mülkiyetin kamuya geçirilmesi, el koyma, yıkım, sürücü belgesinin geri alınması, işyerinin kapatılması, barodan kaydın silinmesi, meslek ve sanatın icrasından men gibi çok çeşitli idari müeyyideler vardır. İdareye Karşı Müeyyideler Yokluk İptal Tazminat