Sözcükte Anlam Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir. Çok Anlamlılık: Bir sözcüğün temel anlamının yanında.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR
Advertisements

İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi SÖZCÜĞÜN VE SÖZÜN ANLAMI  Tek başına anlamı olan, belli bir anlamı olmasa da cümle içinde anlam kazanan.
1-GERÇEK ANLAM (TEMEL-İLK-SÖZLÜK) Bir sözcüğün ilk söylendiğinde aklımıza gelen anlamına gerçek anlam denir. *Biberin tadı acıydı. Dili yakan tat/ Gerçek.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1-Gerçek Anlam (Temel- İ lk Sözcük) *Bir sözcü ğ ün ilk söylendi ğ inde aklımıza gelen anlamına gerçek anlam denir. Biberin tadı acıydı. dili yakan.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
YAZIM KURALLARI.
SANAT ESERLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
COŞKU VE HEYECANA BAĞLI(LİRİK) ANLATIM
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
Soru: 1 Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yapı bakımından farklıdır? A) Korku başarısızlık nedenidir. B) Bu yazı Van’ da geçireceğim. C) Antik.
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
ANLATIMIN VE ANLATICININ TAVRI
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
TÜRKÇE DİL BİLGİSİ DERSLERİ
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
İLETİŞİM VE ETİK SUNUMU İREM KAYAHAN G İLETİŞİM SÜRECİNİN AŞAMALARI VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ.
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
B E D İ A C E Y L A N G Ü Z E L C E "Devrim, kadınların gözlerinde başlar. Bir kadın gözlerini deviriyorsa, bir şeyler değişecektir.’’
İşlev Açısından Kelime Türleri
Metinlerin Sınıflandırması
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
MORFEMLER.
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
İSTENEN DAVRANIŞLARIN DESTEKLENMESİ I
EŞ & ZIT (KARŞIT) VE EŞ SESLİ KELİMELER
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
EKLER VE KELİME YAPISI.
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
SarIyer beledİyesİ gençlİk eğİtİm merkezİ Aİle-eğİtmen buluŞmasI
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
EKLER VE KELİME YAPISI.
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
DÜŞÜNME.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Nitel Araştırmalar.
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Sözcük hazinemizi geliştirmenin en iyi yolu KİTAP OKUMAKTIR….
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

Sözcükte Anlam Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir. Çok Anlamlılık: Bir sözcüğün temel anlamının yanında yeni kavramları da karşılayacak durumda olmasıdır. Dilek havuzuna para attık. Mahkemeyi iki ay sonraya attılar. Yaz gelince kazakları attık. Sınav konularını sana mesaj attım. *Çok anlamlılıkla sesteşlik karıştırılmamalıdır. Sesteş sözcüklerde anlam tamamen faklıdır. Çok anlamlılıkta ise anlam ilgisi devam eder.

Gerçek Anlam (Temel Anlam): Bir sözcüğün aklımıza gelen ilk anlamıdır, sözlük anlamıdır. Yan Anlam: Bir sözcüğün temel anlamından tamamen uzaklaşmadan kazandığı yeni anlamlardır. Mecaz Anlam: Bir kelimenin gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı anlamdır. dağın eteği (yan anlam) etek (gerçek anlam) (benzerlik ilgisi) etekleri zil çalmak (mecaz anlam)

burun (gerçek anlam) ayakkabının burnu (yan anlam) (benzerlik) geminin burnu (yan anlam) burnunun dikine gitmek (mecaz anlam) (benzerlik)

Somut ve Soyut Sözcükler Beş duyu organımızdan en az biriyle algılayabildiğimiz varlıkları karşılayan sözcüklere somut, beş duyu organımızla algılayamadığımız ama var olduğuna inandığımız kavramları karşılayan sözcüklere soyut sözcükler denir. ev kitap ağaç rüzgar hava koku (somut) hayal sevinç rüya hayal öfke endişe (soyut) Somutlaştırma (Somutlama) Soyut bir kavramı, somut bir sözcükle anlatmaktır. Benzetmeden yararlanılır. Yine hayallerim suya düştü. Bunu yapmaya yürek ister, bu her babayiğidin harcı değil.

konuk-misafir ıslak-yaş vatan-yurt Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler: Yazılışları aynı anlamları farklı olan sözcüklerdir. kır yüz dolu Eş Anlamlı (Anlamdaş) Sözcükler: Yazılışları farklı anlamları aynı olan sözcüklerdir. konuk-misafir ıslak-yaş vatan-yurt Zıt (Karşıt) Anlamlı Sözcükler: Anlamca birbirinin karşıtı olan sözcüklerdir. genç-ihtiyar açık-kapalı acı-tatlı gece-gündüz **Olumsuzluk ,zıtlık değildir. tatlı olumsuzu – tatsız zıttı- acı ağlamak olumsuzu- ağlamamak zıttı- gülmek **Bazı sözcüklerin cümle içindeki kullanımlarına göre zıt anlamları değişebilir. Ak akçe kara gün içindir. (kara sözcüğünün bu cümlede anlamı kötü) Bu ince davranışın için teşekkür ederim. (ince sözcüğünün bu cümlede anlamı nazik)

Terim Anlamlı Sözcükler Bir bilim, sanat, meslek dalıyla ilgili özel ve belirli bir kavramı karşılayan sözcüklerdir. *Bilim, sanat, meslek dallarının isimleri terim değildir. Sıfat, özne, tümleç – Türkçe Açı, dörtgen – Matematik Perde, suflör- Tiyatro Yansıma Sözcükler Doğadaki seslerin taklit edilmesiyle oluşmuşlardır. vızıltı pat güm güm şırıltı *Ses taklidi değilse yansıma değildir: parıltı, ışıltı vb. İkilemeler Güçlü kuvvetli abuk sabuk Ses seda akıl fikir Hızlı hızlı çoluk çocuk Eğri büğrü yalan yanlış

Nitel ve Nicel Anlamlı Sözcükler Sayılabilen, ölçülebilen özellikler nicelik; sayılamayan, ölçülemeyen özellikler nitelik bildirir. Bu elmaların kırmızı olması, yaprakların yeşil olması, lezzetli olması niteliktir. Bu elmaların kilosu, kaç tane olduğu niceliktir.

Genel ve Özel Anlamlı Sözcükler Anlam olarak daha geniş kapsamlı olan sözcükler genel, anlamı daha dar kapsamlı olan sözcükler özeldir. varlık – canlı- bitki- çiçek- papatya kedi- hayvan-canlı-varlık Antalya, Akdeniz Bölgesi’nde bulunur. En sevdiğim şair Orhan Veli’dir.

Dolaylama Bir sözcükle karşılanabilen bir kavramı birden çok sözcükle ifade etmektir. Hayat arkadaşı-eş Ege’nin incisi-İzmir Bacasız sanayi-turizm Beyaz altın -pamuk File bekçisi-kaleci Derya kuzusu-balık Güzel Adlandırma İnsanlarda olumsuz duygular uyandıran kelimeleri daha güzel kavramlarla anlatmaktır. Son yolculuk-ölüm İyi saatte olsunlar-cin Üç harfli-cin İşitme engelli-sağır Tahta at-tabut

Ad Aktarması Bir sözcüğün benzetme amacı güdülmeden başka bir sözcük yerine kullanılması. Uçak az önce Ankara’ya iniş yaptı. Bütün mahalle sabaha kadar uyumadı. Batı bu konuda uzlaşmaya varacağını bildirdi. Orhan Veli’yi mutlaka okumalısın. Tabağını çabuk bitir. Bu tiyatroyu 10/A sınıfı hazırladı. İmza gününde usta kalemler bir araya geldi. Bütün gözler onun üzerindeydi. Adresi şu markete sorar mısın?

Deyim Aktarmaları Doğadan İnsana Aktarma Sınavı kazandığını duyunca sevinçten havalara uçtu. Aslanım, bunu başarabilirsin! İnsandan Doğaya Aktarma Yaralı bir gemi, hırçın denizin dalgalarında kayboldu. Anahtarı masanın gözünde bulamadım. Doğadan Doğaya Aktarma Karlar uçuşuyordu gecede, rüzgarlar uluyordu camlarda. Duyular Arası Aktarma Yumuşak sesiyle salondakileri büyüledi. Sokaktan acı bir çığlık duyuldu.