Sığır Besiciliği.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
Advertisements

TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR
KABA YEMLER.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
KARKAS ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
AÇIK BESİ İŞLETMESİ.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 28 Ağustos 2014.
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 17 Temmuz 2014.
Sütçü üreme-beslenme ilişkisi Prof.Dr.Yavuz Öztürkler
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
26 Ağustos 2010 AB Sığır ve Dana Eti Pazar Durumu.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 19 Mart DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 21 HAZİRAN ÜRETİM % DEĞİŞİM BAŞ % DEĞİŞİM BAŞ BOĞA ÖKÜZ İNEK DÜVE DANA Toplam Sığır Ocak-Mart 12/11 GENÇ SIĞIR.
22 Mart 2012 AB Sığır ve Dana Eti Pazar Durumu. 2 AB Büyükbaş Hayvan: Toplam (Aralık 2011) AB Üretimi.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 20 Eylül AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 21 Şubat ÜRETİM AB % BAŞ DEĞİŞİM TON AB % BAŞ DEĞİŞİM TON BOĞA ÖKÜZ İNEK DÜVE BUZAĞI GENÇ SIĞIR Sığır Eti Ocak.
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEMLER VE YEMLEME İLKELERİ
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 29 Ağustos 2013.
BESİN MADDELERİ.
Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Nisan DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI.
Sığırcılıkta Irk Islahı
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 23 Ocak AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ VARLIĞI CANLI HAYVAN Mayıs / Haziran Araştırması CANLI HAYVAN Mayıs / Haziran Araştırması.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Mayıs AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN Aralık Araştırması CANLI HAYVAN Aralık Araştırması.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 11 Aralık 2014.
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
ET VE ET ÜRÜNLERİ.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 27 Ağustos 2015.
Türkiye Süt,Et,Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 6 Kasım DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 19 Kasım AB % BAŞ DEĞİŞİMİ ÜRETİM BOĞA BAŞ ÖKÜZ İNEK DÜVE BUZAĞI GENÇ SIĞIR Büyükbaş Hayvan Eti.
DENGELİ BESLENME.
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
Kuzu ve toklu besİsİ.
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
KOYUNLARIN BESLENMESİ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal
Pedigri Bilgisi Düve pedigrileri.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
HAYVANCILIK.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
İŞLETMELERİN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
Sığır yetiştiriciliğinin önemi
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
6. İŞLETMENİN PERFORMANSI
SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
NİĞDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞI
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
BESİ SIĞIRCILIĞI.
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
ETÇİ SIĞIR IRKLARI.
Besicilikte Kullanma Melezlemesi (Ticari Melezleme)
Civcivlerin bakımı Kaz civcivlerinin davranışları da diğer kanatlılar gibi sıcaklık konusunda bilgi verir. Bulundukları yer soğuksa ısı kaynağının altında.
Sunum transkripti:

Sığır Besiciliği

Sığır Besiciliği Genç hayvanlar, Uygun bakım ve besleme, Pazar isteğine uygun kalitede, En düşük maliyet ve en kısa sürede, Yüksek enerjili rasyonlar kullanarak, Kesim olgunluğuna getirilmesidir.

Sığır Besiciliğinin Yararları Et verimi ve kalitesi, İnsan beslenmesi, Sanayiye hammadde, Yemler ile artık ürünler, Tabii gübre,

Sığır Besiciliğinin Avantajları: Fazla yatırım gerektirmez. Sermayenin devir hızı yüksektir (3-10 ay). İşçilik ihtiyacı ve gideri daha azdır. Ölüm riski daha azdır Kesim ağırlığına ulaşmış veya yaklaşmış bir sığır her zaman kesilerek değerlendirilebilir. En az yatırım ile istihdam sağlayan bir sektördür.

Besi Yöntemleri: Beside kullanılan kesif yem miktarına, besinin süresine, mevsimine, yem kaynaklarının durumu ve ekonomik kriterlere göre değişen besi yöntemleri bulunur. Yem Kaynaklarının Durumuna ve Ekonomik Kriterlere Göre; 1- Ekstansif Besi ( Mera Besisi ) 2- Yarı Entansif Besi ( Mera ve Ahır Besisi ) 3- Entansif Besi ( Ahır Besisi )

Besi Süresine Göre Sığırın yaşı, cinsiyeti, ırkı ve kondisyonu besi süresini etkiler. 1- Kısa Süreli Besi: 2- Orta Süreli Besi: 3- Uzun Süreli Besi:

Beside Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar 1- Sığırlar genotip, yaş, cinsiyet ve beden yapısı, 2- İç-dış parazit mücadelesi, aşılamalar, 3- Dengeli rasyon, 4- Yem maliyetleri, 5- Tartım, 6- Barındırma, 7- Besi sonu ağırlığı, 8- Besi hayvanlarının alımı,

Besi Performansı Canlı ağırlık artışı Yemden yararlanma GCAA (kg/gün)= A2-A1 / Besi süresi (gün) A2= Dönem sonu canlı ağırlık A1= Dönem başı canlı ağırlık Örnek: Besi başında 250 kg olan bir dana 60 günlük besi süresi sonunda 316 kg canlı ağırlığa ulaşmıştır. OGCAA=360-250 / 60 =1100 gram

Yemden Yararlanma Kabiliyeti Besideki bir sığırın bir kg canlı ağırlık artışı için tükettiği yem miktarıdır. Kuru Madde cinsinden veya kesif, kaba ve toplam yem üzerinden hesaplanabilir. Pratik olarak 1/7, 1/10, 1/15 şeklinde gösterilir. YEMİ CANLI AĞIRLIĞA ÇEVİRME ORANI’da denir. Örnek: Besi süresince 330 kg yem tüketen bir dana toplam 45 kg canlı ağırlık kazandığında yemden yararlanma kabiliyeti 330/45= 7.3 kg’dır. YYO= 1/7.3’tür. Yani bu sığır 1 kg CA için 7.3 kg yem tüketmiştir.

Besi Performansının Değerlendirilmesi Besi performansı sadece CAA veya YYO’na göre değerlendirilmez. Satışlar karkas üzerinden yapıldığı için bir kg karkas üretimi için ne kadar yem tükettiği hesaplanmalıdır. Örnek: A sığırı 1200 g GCA almış, YYO ise 1/10 olmuş, B sığırı 1000 g GCA almış, YYO ise 1/8 olmuş olsun. Bu sığırların 1 kg karkas için tükettikleri yem miktarı, %60 randıman üzerinden hesaplandığında; A sığırı 10 x 1/0.60 = 16.6 kg yem/ kg karkas B sığırı 8 x 1/0.60 = 13.3 kg yem/ kg karkas olur. B sığırının besi performansı daha iyidir denilir. Ancak genelde GCA fazla olan sığırların, YYO da fazla olur.

Besi Performansını Etkileyen Faktörler 1- Hayvan ve hayvanla ilgili faktörler 2- Yem ve yemle ilgili faktörler 3- Ortam ve barınakla ilgili faktörler 4- Management ile ilgili faktörler 5- Sağlık ve hijyen ile ilgili Faktörler

1- Hayvan ve hayvanla ilgili faktörler Genotip Yaş Cinsiyet Kondisyon Beden Yapısı Besi Başı Ağırlığı

Genotip Yerli Kara Boz Irk DAK GAK

Şarole Limosin

Değişik Sığır Irklarında Besi Performansı B.Başı Ağ.(kg) Ağ.Art(kg) GCAA (gram) YYO Kaynak DAK 112 106 708 1/23 Alpan,1983 Yerli Kara 108 94 625 1/24 Alpan,1990 Boz Irk 153 122 811 - “ Kilis 141 130 866 Esmer 169 159 1060 1/19 Kb. Esmeri 187 182 1214 1/22 Holştayn 129 152 1016 1/20 Simental 151 300 1106 1:8KM Akcan ve ark.,1992 258 1172 1:10KM Akcan ve Alpan,1984 H x Kilis (G1) 254 1046 1:13KM

Cinsiyet Tosun, düve, kastre ve inekler besiye alınabilir. Tosunların besi performansı en iyidir. Bunu kastreler ve düveler izler. Tosunların GCAA ve YYO’nı daha iyidir. Ayrıca besi sonundaki canlı ağırlıkları ve dolayısıyla ürettikleri et miktarı da fazladır. Tosunların etleri parlak kırmızıdır(tercih edilir).

Kastre ve düvelerin Karşılaştırılması Özellik Kastre Düve Hay. Sayısı 56 57 B.Başı-kg 222 172 B.Sonu-kg 522 422 GCAA-kg 1.012 0.853 YYK-kg 8.21 8.64 Kar.Yağ-% 28.2 30.1 Karkas Ağ-kg 316 255

Cinsiyetin Besi Performansına Etkisi GCAA - g/gün YYO - kg/kgCAA Düve 1090 7.5 Kastre 1135 6.9 Tosun 1362 6.7

Yaş ve Besi Başı Ağırlığı Büyüme hızı yaşa göre değişir. GCAA’nın en fazla olduğu dönem kemik dokusunun büyümesini tamamlamakta olduğu dönemdir ki aynı zamanda bu dönemde kas dokusunun büyüme hızı da en fazladır. Beside genç hayvanların kullanılması ve besinin 2 yaşında bitirilmesi önerilir. Genç hayvanlarda birim CAA’da protein oranı çok yüksektir. Yaş ilerledikçe birim artışta yağ oranı yükselir. Yaşlandıkça YYO azalmaktadır. Besi için en uygun yaş 6-10 ay arasındadır. Hızlı canlı ağırlık kazanan genç sığırlarda but ve bel kasları iyi gelişir. YYO; 0-1 yaşlı sığırlarda 1/5; 1-2 yaşlılarda 1/11; 2-3 yaşlılarda 1/17; 3-4 yaşlılarda ise 1/23 olarak hesaplanmıştır. Ağırlığı fazla olanlar daha fazla yem tüketirler. Canlı ağırlık yaşla da ilişkilidir. Besi başı ağırlığı düşük danalar ile besi yapıldığında besi süresi uzar.

Kondisyon ve Beden Yapısı Çok zayıf kondisyondaki hayvanlar besiye alınmamalıdır. Yetersiz beslenen hayvanlar uygun koşullar bulduğu zaman çok hızlı ağırlık artışı sağlayabilirler. Yani telafi büyümesi gösterirler. Böyle hayvanların alım fiyatı da düşüktür. Besiye alınacak sığırların et tutma özelliği yüksek olmalıdır. Bunun için baş küçük ve kısa, bacaklar kısa, göğüs derin ve geniş, butlar kas tutmaya elverişli yapıda olmalıdır.

Yemin Kalitesi 2- Yem ve yemle ilgili faktörler Yemin Fiziksel Özellikleri Yemin Sağlığı Kaba Yem Kalitesi Yem kalitesi beside karlılığı 1. derecede etkiler. Sığırlara verilecek yemler ince olmamalıdır. Yemler ıslatılmadan verilmelidir. Gelişmiş ülkelerde yemler preslenerek verilmektedir