Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ETÇİ SIĞIR IRKLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ETÇİ SIĞIR IRKLARI."— Sunum transkripti:

1 ETÇİ SIĞIR IRKLARI

2 Chianina Orta İtalya Kökenli Bir Irktır. ABD’ye Götürüldüğü 1970’ li Yılların Ardından Chianina X Angus Melezi Chiangus, Chianina X Hereford Melezi Chiford, Chianina X Main Anjou Melezi Chimaine Irkları Elde Edilmiştir. Beyazdan Griye Değişen Renktedir. Vücudunun Uç Kısımları Siyah Olabilir. Yüzü Tipik Olarak Uzundur. Chianina Buzağıları Hızlı Büyür. Ancak İneklerin Memeleri Gayet Küçük Olup, Süt Miktarı Bazen Yeterli olmayabilir. Chianina Irkı Adını İtalya’ da Toskana Bölgesindeki Chiana Vadisinden Alır. Chianina Eti Yağsız Olması Sebebiyle , Yağsız Et İsteyenler Tarafından Özellikle İstenir.

3 Chianina Somatik Gigantizm geni taşıyan bir ırktır.(Dev Gibi)
Buzağıları dayanıklıdır. Adaptasyon yeteneği yüksektir. Ayak yapısı sağlam ve dayanıklıdır. Vücut genellikle beyaz olmakla birlikte kuyruk ucu ve burun ucu siyahtır. İtalya’da Floransa usulü biftek yapılan tek ırktır. (Bistecca alla Fiorentina) Etleri düşük kolestrol, yüksek protein içerir. Melezlemede(Heterosis) çok iyi sonuç verir. İri yapısına rağmen yönetimi kolay, uysal bir ırktır. Buzağıları sarımsı-kırmızı renkte doğup, beş ay içinde beyaz renk alırlar.

4 CHİANİNA

5 BELÇİKA MAVİSİ Hızlı Büyüme Ve Yemden Yararlanma Oranının Yüksek Oluşuyla Ünlü Bir Irktır. Çift Gluteus Kası Bu Irkın Tipik Özelliğidir. Belçika’nın Condroz Bölgesinde, İngiltere’nin Durham Shorthorn ırkından melezleme ile geliştirilmiş bir ırktır. Safkan ineklerin doğumu çift gluteus kası sebebiyle zor olur. O yüzden safkan ineklerin doğumunda %70 civarında sezeryan operasyonuna gerek duyulur. Melezlerinde ise böyle bir problem söz konusu değildir. Yağ değil kas ırkıdır. Et kalitesi, yemden yararlanma, uysallık, annelik iç güdüleri, erken olgunlaşma, kas gelişimi gibi karakterlerde üstün bir ırktır.

6 BELÇİKA MAVİSİ

7 ANGUS Annelik Özellikleri, Doğum Kolaylığı Ve Etindeki Mermerleşme Özelliği İle Ünlü, Orijinal Siyah Ve Boynuzsuz Bir Irktır. Dünyadaki En Büyük Etçi Irk Populasyonunu Oluşturur. ABD’de Kaliteli Et denilince akla gelen sığır ırkıdır. Kırmızı Anguslar da mevcut olup, 1954 yılından beri ayrı bir ırk olup tescillenmiştir. Ticari melezlemelerde et kalitesini yükseltmek ve doğum kolaylığı açısından çokça kullanılan bir ırk olup, HEREFORD ırkıyla melezlenmesinden elde edilen Beyaz Kafalı danalar besi çiftlikleri tarafından özellikle tercih edilirler.

8 KIRMIZI ANGUS

9 SİYAH ANGUS

10

11 HEREFORD İngiltere Kökenli Bir Irktır. Kahverengi – Kırmızı Vücudu, Beyaz Başıyla Dikkat Çeker. Gerdan Bölgesi de Çoğunlukla Beyazdır. Uzun Ömürlü , Her Koşula Dayanıklı, Kolay İdare Edilebilen (Doc = Docility) Bir Irk Olup, Boynuzlu Ve Boynuzsuz Soyları Vardır. Çabuk besi tutan, yemden yararlanma yeteneği yüksek, karkas kalitesi bakımından üstün bir ırktır. Angusla melezlenmesinden elde edilen Beyaz Kafalı’lar ticari işletmelerde özellikle tercih edilir. Enseden başlayarak karın altına doğru uzayan beyazlık simmental ırkından ayrılan en önemli özelliğidir. Baş beyaz olup, ırkın dominant(baskın) karakteridir.

12 HEREFORD

13 BLONDE DE AQUİTAİNE Fransız Kökenli Bir Irktır. Özellikle Ön Kısmının, Kaburga Bölgesinin Kaslı Olmasıyla Tanınır. Bir Çok Irkla Melezlenebilir. Karkas Randımanı Çok Yüksektir. Akitanya Sarısı olarak tercüme edebileceğimiz bu ırk Fransa etçi sığır ırkları arasında sayıca üçüncü sırada yer alır. Yemi ota çevirme yeteneği çok yüksektir. Kemik oranı düşüktür. Kasapları memnun eden bir ırktır. İngiltere kökenli ırklarla(angus,hereford) melezlendiğinde ortaya çıkan erkek danalar hızlı büyürler, karkas kalitesi yüksek olur. İnekleri yavrularını rahat besleyecek kadar süt verirler Eti yumuşak, gevrek, ince liflidir. Doğumlar kolaydır.

14 BLONDE DE AQUİTAİNE

15 LİMOUSİN Fransa Kökenli Bir Irktır. Adaptasyon Yeteneği Çok Güçlüdür. Vücudunun Uzun Yapısıyla Dikkat Çeker. Kolay Yönetilen, Altın Sarısından Kırmızıya Kadar Renkte, Kas Yapısı Kuvvetli, Et Endüstrisinin Çok Sevdiği Bir Irk Olarak Ün Salmıştır. ABD’de Siyah ve boynuzsuz Limousin ırkı elde edilmiştir. Dayanıklı, buzağıları sağlam ve gürbüz olan bir ırktır. Kolay adaptasyon sağlarlar. Angus ile yapılan Ticari melezlemeleri çok tercih edilir. İnce kemik yapısı ve bol kaslı olmasıyla, özellikle bonfilesinin büyüklüğü ile kasapların hoşlandığı bir ırktır. Buzağılama kolay olup, annelerinin sütü buzağılara yetecek miktardadır.

16 LİMOUSİN

17 ŞAROLE Fransa Kökenli Bir Irktır. Boynuzlu ve Boynuzsuz Soyları Vardır. Beside Kârlılığı Yüksek Bir Irk Olarak Bilinir. Adını Fransa’nın Charolles Bölgesinden Almıştır. Vücudu, Mermesi (Burun ucu), Tırnakları Ve Boynuzları Beyazdır. Büyük Cüsseli, Gelişmiş Kas Yapısı Olan, Sakin Mizaçlı , Hatta Tembel Denebilecek Hayvanlardır. Bu Özelliği Yemden Yararlanmayı Arttırır. Ancak; Karkas Genel Olarak Yağlıdır. Şarole Irkının Adaptasyonu Kolaydır.

18 ŞAROLE

19 PİEDMENTOSA Kuzey İtalya’nın Piedmonte Bölgesinden Köken Alan, Avrupa’nın En Eski Irklarından Biridir. Zebu Sığırıyla Akraba Oldukları Ve İlk Çıkış Noktasının Pakistan Olduğu Sanılmaktadır. Çift Kas İle Karakteristik Bir Irktır. Etinin Düşük Kolestrol İhtiva Etmesi İlgi Çekici Özelliğidir. Eti dünyada Sağlıklı Kırmızı Et veya Kalp Dostu Kırmızı Et, olarak bilinir. Etleri ince lifli, yumuşaktır. Güç doğum söz konusu değildir. Sakin, kolay yönetilen bir ırktır. Kemik oranı çok düşüktür. İneklerin sütünden özel peynirler yapılır. Çünkü sütü özel kazein içeriğine sahiptir. Hızlı canlı ağırlık artışı sağlar, Ekonomik besi ve randıman ırkıdır.

20 PİEDMENTOSA


"ETÇİ SIĞIR IRKLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları