KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TATVAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSTATİSTİK BİLGİLERİNİN GİRİLMESİ.
Advertisements

Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
/ 91 Beyin Fırtınası Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI 1-TANIMI VE KAPSAMI işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri,
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Pazarlama İlkeleri.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Prof. Dr. Arslan TUNÇBİLEK
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
2. OTLATMA MEVSİMİ Mera bitkileri yıllık hayat devrelerinin her döneminde otlatmaya karşı aynı derecede duyarlı ve dayanıklı değillerdir. Genel olarak.
ÇAYIR VE MERA.
Devlet Muhasebe Standartları
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Koyun ve Keçilerde Abortus Sorunu
KABA YEMLER.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
TEMİZLİK YÖNTEMLERİ.
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
1-Proje Yönetİmİne Gİrİş
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
DÖL VERİMİ Koyunlarda ve keçilerde döl verimiyle ilgili temel özellikler Döl veriminin yetiştiricilikteki önemi Döl veriminin ıslah çalışmalarında önemi.
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
GELİR VERGİLERİ -Kişiler -belli zaman -elde edilen kazanç ve iratlar
KUZU BESLEME.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
KABA YEMLER.
1. SEXÜEL SİNKRONİZASYON
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME.
MANDA Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ
Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
İMALAT İŞLEMLERİ II Doç.Dr. Mustafa Kemal BİLİCİ Eposta:
KOYUN IRKLARIN SINIFLANDIRILMASI
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
HAYVAN YETİŞTİRME VE BESLEME
Sunum transkripti:

KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SÜRÜ İDARESİ

Doğum Gebeliğin Sonu Tohumlama Gebeliğin Başlangıcı 58-60 kg 15 gün 90 gün 45 gün 58-60 kg Sıfat Öncesi 48-45 kg 50 kg 50-52 kg 48-45 kg Kuru Dönem Gebelik Dönemi Sağmal Dönem Kuru Dönem GBD GOD GİD

SÜRÜ İDARESİ A. Kuru Dönem Ayıklama Seleksiyon Damızlıkta ilk kullanma 48-45 kg Kuru Dönem (Yaşama Payı) SÜRÜ İDARESİ A. Kuru Dönem Ayıklama Seleksiyon Damızlıkta ilk kullanma Kırkım Antiparaziter uygulama Ağıllarda temizlik ve dezenfeksiyon Aşılama Tırnak bakımı

SÜRÜ İDARESİ B. Sıfat Dönemi Koyunların Tohumlanması Flaşing besleme 20 gün 15 gün SÜRÜ İDARESİ 50 kg B. Sıfat Dönemi (250-300 g ilave yem) Sıfat Sezonu Flaşing besleme Koyunların tohumlanması I-Tabi Tohumlama (Koç Katımı) Serbest Sıfat * Ekstansif yetiştirmelerde veya ticari sürülerde uygulanır. * Koçlar östrüs gösterenlerle rastgele birleşir. * Genç koça: 15 koyun Yaşlı koça: 30-40 koyun 2. Sınıf Usulü Sıfat * Damızlık koyunlar vücut yapıları ve verimlerine göre sınıflandırılır ve her sınıf için ayrılan koçlarla birleştirilir. * Genç koça: 25-30 koyun Yaşlı koça: 40-50 koyun 3. Elde Sıfat * Damızlık koyunlar numaralanır. Kızgın koyunlar tespit edilir ve koçlarla birleştirilir. Elde edilen kuzunun ana ve baba numarası bellidir. * Genç koça: 30-40 koyun Yaşlı koça: 60-80 koyun Koyunların Tohumlanması II. Suni Tohumlama

SÜRÜ İDARESİ C. Gebelik Dönemi D. Kuzulama Dönemi Doğum Bölmeleri Doğum Öncesi, Sırası ve Sonrasında Bakım Yeni doğanların bakımı Kuzularda ve Oğlaklarda Hipotermi Kuzu ve Oğlak Kayıpları (prenatal ve postnatal) Kuzularda ve Oğlaklarda numaralama Dördüz kuzulu Bafra koyunu

Numaralama IV. Tetavür ile numaralama: I. Geçici numaralama: Kuzuların boynuna takılan geçici numaralar II. Boya baskılarla numaralama: Yapağı üzerine yapılır, Merinoslarda uygulanır. III. Çentik ile numaralama: Günümüzde kullanımı çok azalmıştır. IV. Tetavür ile numaralama: Dövme ile kulağın iç yüzüne yapılan numaralama V. Küpe ile numaralama: Üzerinde numara bulunan madeni veya plastik küpelerle yapılan numaralama VI. Elektronik küpe ile numaralama: Kulağa takılan elektronik küpeler ile yapılan numaralama. Elle taşınabilen okuyucular kullanılarak bilgiler okunabilmekte

I. Analı (Doğal) Büyütme 500-1000 g İlave yem (süt verimine göre) SÜRÜ İDARESİ 50-52 kg E. Kuzuların Büyütülmesi ve Laktasyon Dönemi Doğumdan sonra ilk 4-5 günde bakım ve besleme Büyütme Kuyruk Kesme (Nekrozis oluşturma) Kastrasyon Boynuz köreltme Laktasyon Elle ve makine ile sağım Kuzuların büyütülmesinde 2 Yöntem Kuzuların ana sütü emdiği veya ikame süt ile beslendiği döneme (süt emme dönemine) Büyütme Dönemi denir. I. Analı (Doğal) Büyütme A. Normal Süre Ana Sütü Emzirme B. Erken Sütten Kesme II. Anasız (İkame Sütle) Büyütme

OTLATMA I. Otlatma Mevsimi Yılın otlatmaya elverişli dönemi II. Otlatma Olgunluğu Mera otlarının ilkbaharda ilk defa otlatılacakları olgunluk III. Otlatma Kapasitesi Belli bir mera alanında, meraya zarar vermeden otlatılabilecek koyun sayısı IV. Birörnek Otlatma Meranın kalitesine göre her taraftaki otun aynı derecede otlatılması

Otlatma Metotları 1. Devamlı Otlatma 3. Rotasyonel otlatma 2. Temiz Otlatma