Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMİZLİK YÖNTEMLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMİZLİK YÖNTEMLERİ."— Sunum transkripti:

1 TEMİZLİK YÖNTEMLERİ

2 1. Süpürme: Yüzeylerdeki toz ve döküntülerin alınmasıdır. İşlem elektrik süpürgesi, paspas, fırça ve ot süpürge ile gerçekleştirilebilir. Süpürme, fiziksel, kuru ve vakumla temizlik kapsamında yer alır. 2. Toz Alma: Yüzeylerin tozdan arındırılmasıdır. toz alma metodu kuru ve fiziksel temizlik kapsamında yer alır. Toz alma işlemi kuru olabileceği gibi nemli olarak da yürütülebilir. Bu durumda nemli temizlik kapsamında düşünülür.

3 3. Vakumlama: Yüzeydeki toz ve kırıntıların elektrik süpürgesi ya da bir vakum makinesi ile emilmesidir. Vakumlama, ulaşılması güç olan köşeler ve yüksekliklere ulaşılmasında etkili olur. 4. Silme: Kirin nemli bir bez ile temizlenmesidir. Nemli toz alma metoduyla temelde aynıdır. Silme usulü ile temizlik yapıldığından paspaslama da bu grup içinde düşünülür.

4 5. Ovma: Kir ve lekelerin aşındırılarak temizlenmesidir. Fırça, tel, bez vb. temizlik araçları ile birlikte yüzey üzerine bastırılarak kir ve leke aşındırılır. Aşındırılan kir ve leke, silme veya yıkama yöntemi ile yüzeye yapışmadan temizlenmelidir. 6. Yıkama: Toz, kir ve lekelerin bol su kullanılarak temizlenmesidir. Yıkama, sudan zarar görmeyen her tür yüzeyin temizliğinde kullanılan bir yöntemdir. Islak temizlik kapsamındadır.

5 7. Durulama: Yüzeyin, temizlik maddelerinden su ile arındırılmasıdır. Yüzeyin sadece su ile tekrar yıkanarak ya da silinerek elden geçirilmesi şeklinde gerçekleştirilir. 8. Şampuanlama: Şampuan kullanılarak elle ya da makine ile yapılan yıkamadır. Özellikle halı türü döşemelerin temizliğinde kullanılan bir yöntemdir. Şampuanlama nemli ve ıslak temizlik kapsamındadır.

6 9. Kuru Temizleme: Özel temizlik maddesi ile yapılan susuz temizliktir. Yıkandığı ya da silindiği zaman bozulabilecek yüzeylerin temizliğinde kullanılan yöntemdir. Daha çok giysi ve mefruşat temizliğinde kullanılır. Toz alma, kuru silme, lekelerin kimyasallarla yıkanmadan çıkartılması da bu grupta yer alır. Islak temizlikten farklı olarak su, çözelti, temizleme ürünü kullanılmaz. 10. Cilalama: Yüzeyin cinsine uygun cila maddesinin yüzeye sürülmesi ve parlatılmasıdır.

7 11. Parlatma: Cila sürülmüş yüzeylerin ya da kendiliğinden cilalı (granit) gibi yüzeylerin cilasız olarak parlatılması için yapılan kuru ovmadır. 12. Spreyle Temizlik: Cilalanmış yüzeylerin temizliği için uygulanan yöntemlerden biridir. Zemin temizliği yanında, spreylerle koltuk, elbise, halı temizliği de yapılabilir. Bu temizlik türü aynı zamanda kuru temizlik olarak da tanımlanmaktadır.

8 TEMİZLİK PROGRAMI Temizliğin hangi yöntemle, nerede, hangi amaçla, kim tarafından, ne kadar sürede ve hangi malzemeler kullanılarak yapılacağının planlanmasıdır. Etkin bir temizlik için gereklidir. Temizlikle ilgili konuların önceden planlanmasına ve işlerin daha kolay yürütülmesine yardımcı olur.


"TEMİZLİK YÖNTEMLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları