KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SÜRÜ İDARESİ
Doğum Gebeliğin Sonu Tohumlama Gebeliğin Başlangıcı 58-60 kg 15 gün 90 gün 45 gün 58-60 kg Sıfat Öncesi 48-45 kg 50 kg 50-52 kg 48-45 kg Kuru Dönem Gebelik Dönemi Sağmal Dönem Kuru Dönem GBD GOD GİD
SÜRÜ İDARESİ A. Kuru Dönem Ayıklama Seleksiyon Damızlıkta ilk kullanma 48-45 kg Kuru Dönem (Yaşama Payı) SÜRÜ İDARESİ A. Kuru Dönem Ayıklama Seleksiyon Damızlıkta ilk kullanma Kırkım Antiparaziter uygulama Ağıllarda temizlik ve dezenfeksiyon Aşılama Tırnak bakımı
SÜRÜ İDARESİ B. Sıfat Dönemi Koyunların Tohumlanması Flaşing besleme 20 gün 15 gün SÜRÜ İDARESİ 50 kg B. Sıfat Dönemi (250-300 g ilave yem) Sıfat Sezonu Flaşing besleme Koyunların tohumlanması I-Tabi Tohumlama (Koç Katımı) Serbest Sıfat * Ekstansif yetiştirmelerde veya ticari sürülerde uygulanır. * Koçlar östrüs gösterenlerle rastgele birleşir. * Genç koça: 15 koyun Yaşlı koça: 30-40 koyun 2. Sınıf Usulü Sıfat * Damızlık koyunlar vücut yapıları ve verimlerine göre sınıflandırılır ve her sınıf için ayrılan koçlarla birleştirilir. * Genç koça: 25-30 koyun Yaşlı koça: 40-50 koyun 3. Elde Sıfat * Damızlık koyunlar numaralanır. Kızgın koyunlar tespit edilir ve koçlarla birleştirilir. Elde edilen kuzunun ana ve baba numarası bellidir. * Genç koça: 30-40 koyun Yaşlı koça: 60-80 koyun Koyunların Tohumlanması II. Suni Tohumlama
SÜRÜ İDARESİ C. Gebelik Dönemi D. Kuzulama Dönemi Doğum Bölmeleri Doğum Öncesi, Sırası ve Sonrasında Bakım Yeni doğanların bakımı Kuzularda ve Oğlaklarda Hipotermi Kuzu ve Oğlak Kayıpları (prenatal ve postnatal) Kuzularda ve Oğlaklarda numaralama Dördüz kuzulu Bafra koyunu
Numaralama IV. Tetavür ile numaralama: I. Geçici numaralama: Kuzuların boynuna takılan geçici numaralar II. Boya baskılarla numaralama: Yapağı üzerine yapılır, Merinoslarda uygulanır. III. Çentik ile numaralama: Günümüzde kullanımı çok azalmıştır. IV. Tetavür ile numaralama: Dövme ile kulağın iç yüzüne yapılan numaralama V. Küpe ile numaralama: Üzerinde numara bulunan madeni veya plastik küpelerle yapılan numaralama VI. Elektronik küpe ile numaralama: Kulağa takılan elektronik küpeler ile yapılan numaralama. Elle taşınabilen okuyucular kullanılarak bilgiler okunabilmekte
I. Analı (Doğal) Büyütme 500-1000 g İlave yem (süt verimine göre) SÜRÜ İDARESİ 50-52 kg E. Kuzuların Büyütülmesi ve Laktasyon Dönemi Doğumdan sonra ilk 4-5 günde bakım ve besleme Büyütme Kuyruk Kesme (Nekrozis oluşturma) Kastrasyon Boynuz köreltme Laktasyon Elle ve makine ile sağım Kuzuların büyütülmesinde 2 Yöntem Kuzuların ana sütü emdiği veya ikame süt ile beslendiği döneme (süt emme dönemine) Büyütme Dönemi denir. I. Analı (Doğal) Büyütme A. Normal Süre Ana Sütü Emzirme B. Erken Sütten Kesme II. Anasız (İkame Sütle) Büyütme
OTLATMA I. Otlatma Mevsimi Yılın otlatmaya elverişli dönemi II. Otlatma Olgunluğu Mera otlarının ilkbaharda ilk defa otlatılacakları olgunluk III. Otlatma Kapasitesi Belli bir mera alanında, meraya zarar vermeden otlatılabilecek koyun sayısı IV. Birörnek Otlatma Meranın kalitesine göre her taraftaki otun aynı derecede otlatılması
Otlatma Metotları 1. Devamlı Otlatma 3. Rotasyonel otlatma 2. Temiz Otlatma