Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Advertisements

VİTAMİNLER.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Esansiyel yağ asitleri
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
MENOPOZ VE BESLENME.
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
DEMİR METABOLİZMASI VE ANEMİLER I
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
Amino asid azotunun Metabolizması ve ÜRE SİKLUSU
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ ÜNİTE 6 SPOR VE BESLENME.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
VİTAMİNLER.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
PROTEİNLER.
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Sağlıklı Beslenme.
Muhammet Karahasan Protein Nedir ? Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
VİTAMİNLER.
ERGOJENİK BESİNLER.
Sporcu Beslenmesi Konusunda Yapılmış Araştırmalar
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
SPORCU BESLENMESİ.
Sağlıklı Beslenme.
PROTEİNLER 2.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Besin Destekleri 1996 yılında Amerika’ da genel nüfusun % 50’sinin, kolej sporcularının % 76’sının, vücut geliştirme sporu yapanların % 100’ünün besin.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
SPORCU BESLENMESİ ANKARA YÜZME AKADEMİSİ 2. Kademe Antrenör: CİHAN CANER.
Sunum transkripti:

Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri kalanı ise diğer dokulardadır. Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının %16-18 kadarı proteindir. İki amino asit molekülü bir amit bağı ile kovalent olarak birbirine bağlandıklarında bir dipeptit oluşur. Bu bağın oluşumu için bir amino asidin α-karboksil grubundan ve diğer bir amino asidin α-amino grubundan bir molekül suyun ayrılması gerekir.

ÇOCUKLAR İÇİN Bir amino asidin esansiyel olduğu, deney hayvanında oluşturulan besinsel eksikliğin, büyüme gelişme bozukluklarına yol açmasından anlaşılmaktadır.

Her gün vücut proteinlerinin %1-2 kadarı yenilenmektedir Her gün vücut proteinlerinin %1-2 kadarı yenilenmektedir. Bu olay sırasında serbest kalan aminoasitlerin %75-80’i yeniden protein sentezinde kullanılırken geriye kalanı glukoz, keton cisimleri ve azotlu bileşikler oluşturur.

Proteinlerin vücut çalışması için görevleri şunlardır; Kas, diğer dokular ve enzimlerin yapı taşlarıdır. Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Doku yapımı ve onarımından sorumludur. Kan proteini hemoglobin ve hormonların yapımından sorumludur. Son yıllarda yapılan çalışmalar organizmanın aminoasitleri de yakıt olarak kullandığını göstermektedir. Özellikle dayanıklılık egzersizlerinde, enerji oluşumunda aminoasitlerden löysin, izolöysin ve valin, % 5–12 oranında katılabilmektedir.

Sporcular için proteinlerin önemi nedir? Proteinlerin, egzersiz süresince enerjiye katkısı çok azdır. Sadece uzun süreli egzersizlerde özellikle dallı zincirli amino asitlerin enerjiye katkısı artmaktadır (%2-5 oranında). Ancak, yukarıda belirtilen proteinlerin tüm görevleri sporcular için büyük önem taşımaktadır.

SPORCULARIN PROTEİN GEREKSİNİMİ American College of Sport Medicine (ACSM) Dayanıklılık Sporcuları Kuvvet/Güç Sporcuları 1,2-1,4 gr/kg/gün 1,2-1,7 gr/kg/gün International Society of Sports Nutrition (ISSN) Genel Sağlık Yaşlı Bireyler Orta Düzeyde Fiziksel Aktivite Yüksek Yoğunluklu Fiziksel Aktivite 0,8-1,0 gr/kg/gün 1,0-1,2 gr/kg/gün 1,0-1,5 gr/kg/gün 1,5-2,0 gr/kg/gün International Olympic Committee (IOC) Sporcular için (Genel) 1,3-1,8 gr/kg/gün 1,6-1,7 gr/kg/gün IOC, ACSM ve ISSN verileri göz önünde bulundurulduğunda ise sporcular için günlük protein alımının genel olarak 1,2-2,0 gr/kg/gün arasında olması gerekir.

Aşırı protein alan sporcularda yüksek üre atımına bağlı olarak ikincil dehidratasyon, gut, karaciğer ve böbrek hasarı, şişkinlik ve ishal gibi sağlık problemleri görülebilir. Ayrıca yüksek protein alımı idrarla kalsiyum kaybını arttırarak osteoporoz riskinde artışa neden olabilir. Bunlara ek olarak yüksek protein alımı ürik asit ve kalsiyum taşı oluşma riskini de arttırmaktadır.

!!! Yüksek proteinli diyet veya diyete ek olarak protein almak, kas gücü ve kitlesini arttırmaz. Sadece, sağlıklı diyet ve düzenli egzersiz ile kas gücü ve kitlesi arttırılabilir.

Yağlar Yağların vücuttaki en temel görevi enerji sağlamak olmakla birlikte yağda eriyen vitaminlerin emilimini sağlarlar. Vücut yağı, başlıca enerji deposudur ve trigliserit şeklinde depolanır. Vücuttaki yağ depoları, kas çalışmasında gerekli olan enerji için çok iyi bir kaynaktır. Sporcularda ise özellikle uzun süreli aerobik egzersizlerde, enerji elde etmek amacıyla kullanılır. Kısa süreli (45 saniyeden, iki dakikaya kadar) ve orta süreli (iki dakikadan on dakikaya kadar) dayanıklılık gerektiren sportif aktivitelerde karbonhidratlar ve yağlar karışık, uzun süreli (bir saatin üzerinde) sportif faaliyetlerde de yağlar temel enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. (0,5 kg yağ dokusu=3500 kcal enerji)

Sporcular için diyetle alınması gereken yağ miktarı normal bireylere göre daha fazla olup sporcunun sağlığının korunması, enerji dengesinin sürdürebilmesi, esansiyel yağ asitlerinin ve yağda çözünen vitaminlerin yeterince alınabilmesi, intramusküler triaçilgliserol depolarının yenilenebilmesi için diyetle yeterli miktarda yağ tüketmesi gerekmektedir. ACSM önerilerine göre sporcu diyetlerinde yağdan gelen enerji %20-35 arasında değişebilir. Bu oran %10 doymuş yağ asitleri, %10 tekli doymamış yağ asitleri ve %10 çoklu doymamış yağ asitlerinden gelecek şekilde düzenlenmelidir. Sporcuların diyetlerinde yağdan gelen enerjinin %20’nin altında olmaması önerilmektedir. Bu durum yağda çözünen vitaminlerin emilimi ve esansiyel yağ asitlerinin alımında azalma ile sonuçlanmaktadır.

Sporcular için esansiyel yağ asitlerinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Omega-6 yağ asidi hücre membranının yapısında bulunup deri sağlığının sürdürülmesi için gereklidir. Omega-3 yağ asidi ise nörolojik fonksiyonlar ve büyümenin devamı için önemli yere sahiptir. Ayçiçek, mısır, soya, susam, kabak yağları omega-6 yağ asidi bakımından zengin iken soğuk su balıkları, balık yağı, fındık, keten tohumu ve ceviz omega-3 yağ asidinden zengin besinsel kaynaklardır.

Omega-3 yağ asidinin kan dolaşımını hızlandırması ile birlikte oksijen ve besin ögelerinin kaslara daha hızlı yayılmasını sağlaması sonucunda enerji oluşumunu hızlandırma, egzersiz, açlık ve uyku gibi durumlarda salgılanan büyüme hormonu salgısını arttırıp antrenman veya müsabaka sonrası toparlanma süresini kısaltma, kaslardaki inflamasyonu azaltarak antrenman veya müsabaka boyunca oluşacak olan kas hasarını en aza indirgeme gibi etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle sporcular için önemli olarak nitelendirilen omega-3 yağ asidinin günlük 1-2 g alımı önerilmektedir.