Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SPORCU BESLENMESİ ANKARA YÜZME AKADEMİSİ 2. Kademe Antrenör: CİHAN CANER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SPORCU BESLENMESİ ANKARA YÜZME AKADEMİSİ 2. Kademe Antrenör: CİHAN CANER."— Sunum transkripti:

1 SPORCU BESLENMESİ ANKARA YÜZME AKADEMİSİ 2. Kademe Antrenör: CİHAN CANER

2 AJANDA  SPORCU BESLENMESİ VE ÖNEMİ  SPORCU BESLENMESİNDE TEMEL ENERJİ KAYNAKLARI Karbonhidratlar Yağlar Proteinler Vitamin ve Mineraller Su Ergojenik Yardımcılar  DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KİLİT NOKTALAR

3 SPORCU BESLENMESİ  Sporcu beslenmesi, kişinin sporcu olmasından bağımsız olarak performansına yönelik beslenme ve spor bilimlerinin bir sentez içinde hem araştırılıp hem de uygulandığı bir bilim dalıdır.  Amacı; sporcu sağlığını korumak ve performansını geliştirmektir.

4 İyi beslenen bir sporcunun avantajları  Performansı yüksektir,  Yapılan antrenmanın etkinliği maksimum düzeydedir,  Üst düzey konsantrasyon ve dikkate sahiptir,  Hastalık ve sakatlanma oranı düşük, bu durumlarda toparlanma süresi kısadır,  Büyümesi ve gelişmesi beklenen düzeydedir.  Vücut ağırlığı ve vücut yağı önerilen sınırlarda veya bu sınırlara yakındır.

5 Sporcular için en iyi beslenme şekli Beslenme; sporcunun gereksinimi olan enerji ve besin öğeleri ile yeterli sıvı alımını içermelidir. Genel olarak sporcuların karbonhidrattan zengin protein, vitamin ve mineralleri yeterli yağdan sağlanan enerjinin spor yapmayan bireylerden biraz düşük olması önerilmektedir. Ayrıca sporcuların tükettikleri sıvı miktarı da fazla olmalıdır.

6 Sporcuların daha çok enerji harcamalarının nedenleri  Egzersiz sırasında; Kaslar daha güçlü kasılır, Kalp atımı hızlanır, Kalp vücuda kanı daha hızlı pompalar, Akciğerler daha hızlı çalışır. Bu nedenlerle, sporcuların sporcu olmayanlara göre günlük enerji gereksinimleri daha yüksektir

7 Hangi Besin Türleri Ne Kadar Enerji Sağlamaktadır.  1 gram karbonhidrat 4 kkal  1 gram protein 4 kkal  1 gram yağ 9 kkal

8 Enerji Dengesi  Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır.  Enerji gereksinimi; cinsiyet, yaş, vücut cüssesi ve bileşimi (boy, ağırlık, vücuttaki yağ miktarı, yağsız doku miktarı), yapılan egzersizin türü, şiddeti ve sıklığı gibi etkenlere bağlı olarak değişmektedir.  Alınan enerji ile harcanan enerjinin eşit olması durumuna enerji dengesi denilmektedir. Enerji dengesi sağlanamazsa ne olur? Yetersiz beslenmede enerji yağ depolarından sağlanır. Kilo kaybı,kas dokusunda da azalma, kuvvet - dayanıklılık ve performans kaybı. Fazla beslenmede yağ depolarında artış (kilo alma),önerilen vücut ağırlığının üzerinde olan sporcularda hareket yeteneğinde azalma ve performans kaybı.

9 Sporcular için uygun vücut ağırlığı ve vücut yağı  Erkek sporcuların vücutlarındaki yağ miktarları, kadın sporculara göre daha düşüktür.  Örneğin bir maraton koşucusu veya vücut geliştirme sporu yapan bir erkek sporcunun vücudundaki yağ miktarı % 6 civarında iken, basketbol oyuncusu veya bir güreşçinin % 6 ila % 15 arasında değişebilmektedir.  Kadın sporcularda da spor dallarına göre vücut yağ miktarları % 20 ‘ye kadar çıkabilmektedir.  Her spor dalının gerektirdiği vücut yağ miktarı farklı olsa da, erkeklerde % 5, kadınlarda da % 12 minimum değerler olarak kabul edilmektedir

10 Sporcuların Kilo Alma-Verme Dönemi  Sporcular için uygun ağırlık kazanımı ve kaybı, haftada 0.5 kg (yarım kilo) dan fazla olmamalıdır.  Kilo kaybı ve kazanımı için; Diyetisyen / Beslenme uzmanı ile birlikte; Gerçekçi ve uygun vücut ağırlığı hedefleri koyun. Performansınızı etkilemeyecek süreyi belirleyin.

11 SPORCU BESLENMESİNDE TEMEL ENERJİ KAYNAKLARI KARBONHİDRATLAR Vücuda enerji sağlamaktır ve sporcular için temel enerji kaynağıdır.  Karbonhidratların kaynakları sporcuların basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratları tüketmeleri, performansları ve sağlıkları açısından önerilmektedir. Yüksek karbonhidratlı beslenme ile glikojen depolarını yaklaşık 1.5-2 kat kadar artırabilir buda sporcunun glikojen depolarını artırıp iyi bir performans göstermesini sağlar.

12 Spor yapmayan kişilere, enerjinin karbonhidrattan sağlanan oranının % 50-55 civarında olması önerilirken, sporcularda bu değerler % 60-65’e, çok yoğun antrenmanlarda ve dayanıklılık sporcularında ise %70’e kadar çıkmaktadır. YAĞLAR enerji sağlar, yağda çözünen vitaminlerin vücutta kullanılmalarını sağlamaktadır(A-E-D-K barsakta yağlar ile birlikte çözünür) bazı yağ asitlerinin yiyeceklerle alınması, büyüme ve deri sağlığı için de önem kazanmaktadır. uzun süreli aerobik egzersizlerde enerji kaynağı olarak kullanılır. yağ alımının %15’in altında olmasının, performansı ve kan lipidlerini olumsuz etkilediği de belirtilmektedir.

13 PROTEİNLER Proteinlerin yapı taşı olan amino asitler, vücut organlarının en küçük birimi olan hücrelerin esas yapısını oluşturmaktadır. Ayrıca proteinler; Yıpranan dokuların yenilenmesinde, Vücudun dıştan gelen mikroplara karşı savunmasında, Hücre içi ve dışı sıvıların osmotik dengesinin sağlanmasında, Kırmızı kan hücrelerindeki oksijen taşıyan hemoglobinin yapısında, Enzim ve hormonların yapısında, Egzersize bağlı kas fibrillerindeki mikro hasarın onarımında, Enerji sağlamada görev yapmaktadır. Proteinler; hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunmaktadır ancak hayvansal besinlerden sağlanan proteinlerin daha etkili olduğu görülmüştür.

14 Proteinlerin egzersiz süresince enerjiye katkısı çok azdır. Spor yapmayan kişilerin protein gereksinimleri 0.8-1.0 g/kg’dır. Sporcularda ise protein gereksinimi enerjinin % 12-15’inden hesaplanabileceği gibi egzersizin türüne göre, ağırlık başına 1.2-1.8 g/kg’a kadar çıkabilmektedir. Fazla protein veya amino asit kullanımının, proteinlerin atım ürünü olan ürenin vücuttan uzaklaştırılması için idrar çıkışını artırdığı, böylece vücuttan daha fazla sıvı kaybedildiği ve dehidrasyona neden olduğu gösterilmiştir. VİTAMİNLER B vitaminlerinin, egzersiz ile iki temel nedenden dolayı ilişkisi bulunmaktadır. Tiamin, riboflavin, B6 vitamini, niasin, pantotenik asit ve biotin egzersiz sırasında enerji oluşumuna yardım etmekte, Folik asit ve B12 vitaminleri ise; kırmızı kan hücre oluşumu, protein sentezi, doku yapımı ve onarımı için gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenen bir sporcunun ekstra vitamin kullanmasına gerek yoktur.

15 MİNERALLER Sporcular için sinir iletimi, kas kasılması, oksijen taşınması gibi konularda önem kazanmaktadır.  Kalsiyum; kemik ve dişlerin gelişimi, kanın pıhtılaşması, sinir iletimi, kalp atımının denetimi ve hücre membranının taşıma işlevlerinde görev almaktadır  Demir içeren hemoglobin akciğerlerden, vücudun diğer bölgelerine ve kaslara oksijen taşır. Kasların enerji üretmesi için oksijene gereksinim vardır ve kandaki demir düzeyi düşükse, sporcu çabuk yorulmaktadır. Vitamin-mineral seçimi, sporcunun az tükettiği veya tüketmediği yiyecekler, spor branşı ve antrenman şiddeti/ sıklığı/ süresi dikkate alınarak ve gerekirse kan bulgularına bakılarak yapılmalıdır.Bu tür ürünlerde doping maddelerinin de bulunulabileceği için vitamin seçerken uzman kişilere danışılması gerekliliği unutulmamalıdır.

16 SIVI Sporcular egzersiz öncesi, sırası ve sonrasında yeterli miktarda sıvı tüketmelidir Hafif dehidrasyon (vücuttaki sıvı kaybı) bile, performansı olumsuz yönde etkilemektedir. Egzersizden önceki 24 saat içinde, bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Egzersiz başlangıcında ve sonrasında 15-20 dakika aralarla, 150- 350 ml sıvı tüketilerek, vücuttaki sıvı dengesi korunmaktadır. Egzersiz sırasında sıvı tüketiminizi artırın.

17 ERGOJENİK DESTEK Ergojenik yardımcılar (sporcu ürünleri, vitaminler, kreatin, ginseng vb.) hakkında iddia edilenler, bazen bu ürünlerin sağlığa ve performansa etkisi yönünden değerlendirilmemekte ve sporcuların boşuna para harcamasına neden olup, sağlıklarını riske atmaktadır. Bu ürünleri seçerken; yaş, cinsiyet, spor dalı, sporcunun amatör veya profesyonel olması ve diğer sağlık problemleri gibi bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca bazı besinsel ergojenik yardımcıların içerdiği uyarıcı ve doping listesine giren öğeler, gelişigüzel ürün kullanımından uzak durulmasının önemini artırmaktadır. Bu ürünler gerçekten de performans artışına neden olabilir ancak doğru ürün, doğru zaman ve doğru miktara karar verilmeli ve bu konuda profesyonel yardım alınmalıdır.

18 DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KİLİT NOKTALAR Müsabaka/Antrenman öncesi beslenme neden önemlidir? Müsabaka / antrenman öncesi beslenmenin amacı; açlığı önleme, gerekli sıvıyı sağlama ve müsabaka/antrenman sırasında gereksinim duyulan ek enerjiyi (özellikle karbonhidratlardan) sağlamaktır. Müsabaka/Antrenman öncesi yemek ne zaman yenmelidir? Bir çok sporcu müsabaka öncesi 2-4 saat önce yemek yemeyi tercih ederken, bazı sporcular 60 dakika önce miktarı fazla olmayan yiyecekleri tercih etmektedir ancak çalışmalar, müsabakadan 3-4 saat önce tüketilen öğünün 200-300 gr karbonhidrat içermesinin, performansı artırdığını göstermektedir. Müsabaka sırasında beslenme nasıl olmalıdır? Uzun süreli müsabakalarda, saatte 0.7 g/kg karbonhidrat (yaklaşık saatte 30-60 gram) tüketiminin dayanıklılık performansını artırdığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Sporcuların bu karbonhidrat tüketimine, aktivite başlangıcından kısa bir süre sonra başlamaları önerilmektedir. Egzersiz sırasında, hem sıvı hem de karbonhidrat sağlamaları nedeni ile sporcu içeceklerinin tüketilmesi önerilmektedir.

19 Müsabaka sonrasında beslenme nasıl olmalıdır? Kaslardaki glikojen depoları 1.5-2 saatlik bir egzersiz sonrasında boşalabilmekte bu depoların yerine konmasında en etkin yol, egzersiz sonrasında en kısa sürede (ilk 2 saat içinde) yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin tüketilmesidir. Egzersiz sonrası tüketilen karbonhidratın zamanı, glikojen sentez oranını etkilemektedir. Egzersizden hemen sonra karbonhidrat tüketimi (1.5 g/kg/ - 2 saat arayla), 2 saat sonra tüketime başlamaya göre daha yüksek glikojen deposuna sahip olmayı sağlamaktadır. Egzersiz sonrası en yüksek glikojen sentezi; glikojen boşalımına neden olan egzersizden hemen sonra tüketime başlayan, her 15 dakikada 0.4 g karbonhidrat/kg tüketenlerde saptanmıştır.

20 TEŞEKKÜRLER

21 KAYNAKÇA  http://beslenme.gov.tr/content/files/arastirmalar/uyelik/beslenme_bilgi_seri si/Kitaplar/a/a_03_sporcu_beslenmesi_28.pdf http://beslenme.gov.tr/content/files/arastirmalar/uyelik/beslenme_bilgi_seri si/Kitaplar/a/a_03_sporcu_beslenmesi_28.pdf Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and athletic performance, J Am Diet Assoc. 2000; 100: 1543-1556. Skinner P., Kopecky L., Seburg S., Roth T., Eich J., Lewis NM. Development of a medical nutrition therapy protocol for female collegiate athletes. J Am Diet Assoc. 2001; 101: 914-917. Coleman E., Steen SN. Ultimate sports nutrition, second edition, Publishing Company, California, 2000. Bean A. The complete guide to sports nutrition, third edition, A & C Black Publishers Ltd. London, 2000. Baysal A. Beslenme, 9. baskı, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2002. Ersoy G. Egzersiz ve spor yapanlar için beslenme, 1. baskı, Nobel Yayınları, Ankara, 1994. Ersoy G. Çocuk ve Genç Sporcular İçin Beslenme. Ata Ofset An kara 2007


"SPORCU BESLENMESİ ANKARA YÜZME AKADEMİSİ 2. Kademe Antrenör: CİHAN CANER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları