EĞİTİM NEDİR? Kişinin yaşadığı toplum içinde değeri olan , yetenek, tutum ve diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçlerin tümüdür. Eğitim, önceden.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Eğitimde Hedefler ve Hedef Türleri
Advertisements

IFMB202: FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMI VE PLANLAMA 2016-Bahar Dönemi 2. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
Program Tasarım Modelleri
ÖĞRENME SINIF YÖNETİMİ
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
MONTESSORİ EĞİTİMİ I Günlük Yaşam Beceri Materyalleri ve Çalışmaları
EĞİTİMDE DRAMA.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Uluslararası Pazarlama Araştırması
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Kişisel-Sosyal Rehberlik
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
Öğretimin Uyarlanması
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ VE ÖĞELERİ
Drama ile İlgili Terimler / Eğitim Öğretim Sürecinde Drama
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
Bütünleştirme uygulamaları
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
SarIyer beledİyesİ gençlİk eğİtİm merkezİ Aİle-eğİtmen buluŞmasI
Program Tasarım Modelleri
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
MİLLİ BİLİNCİ OLUŞTURMAK İYİ İNSAN, İYİ VATANDAŞ YETİŞTİRMEK
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
Eğitim; bireyin davranışlarında, kendi yaşantısı yoluyla,
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Öğretimle İlgili Temel Kavramlar
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Okul Öncesi Eğitim.
ÖĞRENME STİLLERİ.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Ne tüketirsen sen osun “ucuz bir ceket ucuz bir adam demektir” Veblen (1934)
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Gelişim ve Temel Kavramlar
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Araştırma Önerisi ve Hazırlanması
Pedagojİk Formasyon Sertifika programI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta V Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

EĞİTİM NEDİR? Kişinin yaşadığı toplum içinde değeri olan , yetenek, tutum ve diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçlerin tümüdür. Eğitim, önceden saptanmış esaslara göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkiler sürecidir. Eğitim sürecinde bireyin kendi yaşantıları esastır.

Eğitim; bireyin davranışlarındaki yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak ve isteyerek değişme meydana getirme sürecidir. Bir Çin Atasözü bunu doğru bir biçimde tespit etmektedir: -Eğer bir yıl ötesi için planlıyorsanız hububat ekin, -Eğer on yıl ötesi için planlıyorsanız, ağaç dikin, -Eğer bin yıl ötesi için planlıyorsanız, insanlar ekin, işte eğitim insan vasıtasıyladır ki insanlar ekilir ve asırlar inşa edilir.

EĞİTİMİN SÜRECİ Eğitimin üç temel öğesi vardır EĞİTİMİN SÜRECİ Eğitimin üç temel öğesi vardır. 1- Amaç 2- Öğretme ve öğrenme etkinlikleri 3- Değerlendirmeler Eğitim amaçla başlar, öğretme-öğrenme etkinlikleriyle devam eder ve değerlendirme ile son bulur. Sürecin bu mantığı bütün kültürler için aynıdır. Amaçların içeriği ve öğrenme için kullanılan öğretme yöntemleri kültürden kültüre göre değişebilir, fakat sürecin doğası değişmez.

KURUMSAL BAŞARIDA EĞİTİMİN ÖNEMİ “Mademki biliyorsun, niye öğretmiyorsun” Ludingirra (sümerli eğitmen ve şair Günümüzden 4000 yıl önce) Bilindiği gibi, insanın eğitimi doğduğu andan itibaren başlar ve ölünceye kadar devam eder. Okul öncesi ve okul sürecinde devam eden eğitim, mesleğe atıldıktan sonra da sürer gider. İşe başlamakla kişinin eğitimi tabii ki sona ermez, görevinin gerektirdiği, kendisinden hizmet beklenen konularda sürekli eğitim görmezse başarılı olması mümkün değildir. Kısacası kişinin sistematik eğitim sürecine dahil edilmesi gereklidir.

HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI Çok boyutlu hale gelen küreselleşme süreci, yeni eğitim ve işgücü fırsatlarını da beraberinde getirmektedir. Bu süreç sayesinde iş alanları da değişmekte ve beceri sahibi olmadan yapılan farklı işler yok olmaktadır. Bu küreselleşme sürecinde teknolojinin çağa damgasını vuran etkileri, iş piyasasında talep edilen iş gücü niteliklerinin farklılaşması, hayat boyu öğrenme kavramını daha da önemli hale getirmektedir. İnsanlar işlerini tam anlamıyla yapabilmek için daha fazla bilgi ve beceriye ihtiyaç duymakta ve formal eğitimlerini tamamladıktan sonra da eğitimlerine devam etmek ve kendilerini geliştirme ihtiyacı duymaktadırlar. Bu da hayat boyu öğrenmeyi bir bakıma zorunluluk haline getirmektedir. EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI Mesleki ve Teknik Eğitim Kursları 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname ile yaygın eğitim ve öğretim programlarını hazırlamak görevi genel müdürlüğümüze verilmiştir. Genel Müdürlüğümüzce hayat boyu öğrenme kapsamında her yaş düzeyinden ve her gruptan bireylere mesleki ve teknik eğitim kursları ile genel kurs programları düzenlenmektedir. Kurs programları, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin 48. Maddesi gereğince Genel Müdürlük ve Genel Müdürlüğümüze bağlı kurumlar tarafından hazırlanmakta ve Bakanlığın Onayından sonra uygulanmaktadır. Mesleki ve teknik eğitim kurs programları modüler yapıda hazırlanarak yayımlanmaktadır. EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI Kurs Programları Kurs programları, Bakanlığın Diğer Öğretim Daireleri, Federasyonlar, Sivil Toplum Örgütleri ile işbirliği çerçevesinde ve Ulusal Meslek Standartları ile Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi referans alınarak Talim ve Terbiye Kurul Başkanlığı 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı Onayı ile yürürlüğe giren Yaygın Eğitim Çerçeve Kurs Programı, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı, Yaygın Eğitim Kurumları Yabancı Diller (A1 Seviyesi) Çerçeve Kurs Programı ve Yaygın Eğitim Kurumları Yabancı Diller (B1 Seviyesi) Çerçeve Kurs Programı diğer öğretim dairelerinin Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilen programlara göre hazırlanmıştır. EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

NEDEN EĞİTİM ?

Eğitim, insanın gereksinmelerini karşılaması için araçtır. Neden eğitim? Eğitim, insanın gereksinmelerini karşılaması için araçtır. İnsanın yaşamındaki temel amacı, mutlu bir yaşam sürmektir. Bunun için gereksinmelerini karşılamak zorundadır.

Fizyolojik / Biyolojik Gereksinmeler Sosyal / Toplumsal Gereksinmeler İnsanın genel olarak üç tür gereksinmesi vardır. Fizyolojik / Biyolojik Gereksinmeler Sosyal / Toplumsal Gereksinmeler Psikolojik Gereksinmeler Başarılı olma, kendini anlatabilme, kendini geliştirme, kusurlarını düzeltme, engelleri yenme, amacına ulaşma, kendini gerçekleştirme, özgüvene ve özdenetime ulaşma Sevilme, beğenilme, benimseme, arkadaş- dost edinme, kümeye üye olma, övülme, toplumda yer edinme, önder olma, başkalarını yönetme Yemek, içmek, sıcaktan- soğuktan korunmak, tehlikeden sakınmak

Eğitimin İşlevleri Bireyin kendini gerçekleştirmesine yardım etme. Bireyin insan ilişkilerini geliştirmesine yardım etme. Bireyin ekonomik etkinliğini geliştirme. Bireyin yurttaşlık sorumluluğunu geliştirme.

Eğitim, bireyin davranışında, kendi yaşantısı Eğitim, bireyin davranışında, kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istendik değişme oluşturma sürecidir. İçinde yaşanılan toplumca istenen davranışların bireylerde oluşturulması süreci. İnsanları belli amaçlara göre yetiştirme süreci. Bu süreçten geçen insanların kişilikleri farklılaşır. Bu farklılaşma eğitim sürecinde kazanılan bilgi , beceri, tutum ve değerler yoluyla gerçekleşir.

Kültür, doğanın yarattıklarına karşılık Kültür, doğanın yarattıklarına karşılık insanoğlunun ortaya koyduğu maddi, manevi her şeydir. Örf, adet, gelenek, görenek, yemek yeme alışkanlığı, giyinme diğer bir deyişle insanla ilgili her şey kültürü oluşturmaktadır. doğumdan sonra kazanılır ve öğrenilir.

Toplumun bireyleri, kendi kültürünün istek ve beklentilerine uyacak biçimde etkilemesi ve değişmesine kültürleme denir. Eğitim, toplumdaki kültürleme sürecinin bir parçasıdır. Eğitim, kasıtlı kültürleme sürecidir. Eğitim, kültürlemenin kasıtlı olarak yapılan kısmıdır. EĞİTİM = KÜLTÜRLEME

KÜLTÜR

KÜLTÜR “ Bir grup insanı diğerlerinden ayıran zihinsel programlamadır.” G. Hofstede “Bir toplumun üyesi olarak insanın kazandığı bilgi, sanat, gelenek-göreneklerle, beceri ve alışkanlıkları içeren karmaşık bir bütündür. “ F. Taylor “Bir toplumun tüm hayat biçimidir.” R. Linton

KÜLTÜR NEDİR? Kültür: İnanç, değer, norm, "davranışlar ve bir nesilden diğer bir nesile aktarılan maddi ve manevi öğelerden oluşan bir bütündür. Toplumda yaşayanların öğrendikleri ve paylaştıkları her şeyi kapsar. Toplumda yaşayan insanlara rehberlik eder, insanlar arasındaki ilişkileri yönlendirir. Kültür, Toplumda paylaşılan ortak ürünlerden oluşur. Toplum ise, ortak kültürü paylaşan ve birbirleriyle etkileşimde bulu­nan insanlardan meydana gelir.

Toplumda Kültür Öğeleri a) Maddi Kültür Öğeleri: Binalar, her türlü araç-gereç, giysiler, okullar, kitaplar, mimari eserler vb. b) Manevi Kültür Öğeleri: İnançlar, gelenekler, normlar, düşünce biçimleri, din, dil, eğitim, politik hayat, ahlak, estetik, yasalar, vb.

KÜLTÜRÜN ÖZELLİKLERİ Kültür öğrenilir. Kültür değişkendir. Kültür tarihsel bir boyuta sahiptir ve süreklidir. Kültür ihtiyaçları karşılayıcı ve tatmin sağlayıcıdır.

Özellikleri Kültür görelidir. Yani her toplumun kendine özgü kültürü vardır. Kültür tarihseldir. Yani geçmişten günümüze süregelmektedir. Kültür insan eseridir. İnsanlar hem kültürü oluştururlar hem de kültürden etkilenirler. Kültür durağan değildir. Zaman içinde değişir. Maddi öğeler daha hızlı değişir. Ayrıca her toplumda kültürel değişim hızı birbirinden farklıdır.

Kültürün kazanılması İnsanların toplumları, ülkeleri birbirinden farklı da olsa biyolojik olarak birbirlerine benzerler, ama inanç, düşünce, tutum ve olayları algılayış tarzı bakımından farklıdırlar. Bu farklılığı ortaya çıkaran etkenlerin başında içinde yetiştikleri kültürel yapıdır. Bireyler, kültürü sosyalleşme süreciyle kazanırlar.

Sosyalleşme (Toplumsallaşma): Birey, içine doğduğu kültürel ortamın özellikleri ana-babasından, yakınlarından, arkadaşlarından, okuldan, sokaktan ve iş ortamından öğrenir. Ömür boyu süren bu öğrenme ve uyma sürecine sosyalleşme denir.

Birey sosyalleşme süreciyle içinde yaşadığı toplumun bir üyesi olur Birey sosyalleşme süreciyle içinde yaşadığı toplumun bir üyesi olur. Olayları algılayış tarzından giyim tarzına, düşünüş tarzından davranış biçimine kadar her konuda kültürden etkilenir. Sosyalleşme süreci, aynı toplumdaki bireyleri genel olarak birbirine benzetir. Ancak aynı kültürel ortamda da yaşasa her insanın yaratılış özellikleri farklı olduğu için kişilikleri birbirinin aynısı değildir.

Kültürleme: Toplumun, kendi kültürel özelliklerini yeni kuşaklara sosyalleşme yoluyla aktarmasıdır. Örnek: Türk toplumunda yetişen bir kişi Türk gibi düşünür, davranır ve giyinir.

Kültürleşme: Farklı kültürlerin karşılıklı etkileşime girmesiyle gerçekleşen kültür alış-verişidir. Kültürleşme süreci sonunda her iki toplum da yavaş ya da hızlı değişir. Örnek: Aynı mahallede oturan Türk ve Kürt toplulukların zamanla birbirini etkilemesi, Avrupa birliğine üye ülkelerin kültürel etkileşime girmesi

Kültürel Yayılma: Bir kültürde ortaya çıkan maddi veya manevi kültür öğesinin dünyadaki başka kültürlere yayılmasıdır. Örnek: Spagettinin İtalya’dan, ulusçuluk fikrinin Fransa’dan, tütün içmenin Kuzey Amerika yerlilerinden, yoğurdun Türklerden dünyaya yayılması gibi…

Kültürel Şok: Kendi kültür ortamından başka bir kültür ortamına katılan bireylerin yaşadıkları bunalım ve uyumsuzluk durumudur. Örnek: Almanya’ya giden ilk Türk işçilerin uyum sorunları, kentten köye gelin olan bir kızın uyum sorunu, Doğuda bir köye atanan yeni İzmirli öğretmen vb…

Kültür Emperyalizmi: Emperyalizm, bir ülkenin başka bir ülkenin kaynaklarını sömürmesi demektir. Kültür emperyalizmi, gelişmiş ülkelerin az gelişmiş diğer kültürleri özellikle kitle iletişim araçlarıyla etkilemesi ve kendine benzetmesidir. Kültür emperyalizmi, sömürgeciliği kolaylaştırır. Örnek: Batı kültürü, TV programları ve filmleriyle diğer kültürleri giyim, eğlence ve tüketim alışkanlıkları bakımından kendine benzetmektedir. Böylece Batı, ürettiği ürünlere daha çok pazar bulacaktır.

Kültürel Yozlaşma: Yabancı kültürlerin olumsuz etkisi ve toplumun kendi öz değerlerine yeterince sahip çıkmaması sonucu meydana gelen kültürel bozulmadır. Örnek: Gençlerin batı kültürüne özenmesi, yardımlaşmanın yerini çıkarcılığın ve duyarsızlığın alması, anadilin yabancı kelimelerle yozlaşması, dini bayramların özünden uzaklaşıp tatile dönüşmesi, işyeri isimlerinin yabancı kelimelerden seçilmesi

Kültürler Arası Etkileşim Doğal akışı içinde yaşayan çeşitli kültürlerin birbirleriyle etkileşim içinde bulunmalarından kaçınılmaz. Çünkü hiçbir kültür ürettiği değerler açısından tek başına gelişme için yeterli bir düzeyde değildir. Kültür etkileşimi çeşitli yollarla sağlanır. Bu yolları iki ana grupta toplayabiliriz. a) insanların barış içinde özellikle ekonomik zorunluklar nedeniyle başka kültürlerden gelenlerle ilişki kurmalarıdır. b) insanların savaş, zorunlu göç gibi nedenlerle, birbirleriyle istekleri dışında ilişki içine girmeleridir.

• Kültür nasıl kazanılır?   Kültürel Katılma: İnsanın içinde yaşadığı toplumun, kültürünü kazanma ve kazandırma sürecini ifade eder. Bir derneğe üye olma veya zorunlu eğitim süreci kültürel katılma örnekleridir.  Kültürel katılma genellikle üç şekilde gerçekleşir:  Kültürün genel unsurlarına katılma: Kültüre katılma ana dilin öğrenilmesiyle başlar. Birey, içinde bulunduğu toplumun giyim tarzını, inanç sistemini, genel davranış kalıplarını öğrenerek bu genel unsurlara katılır. Kültürün genel unsurlarına katılma kendiliğinden gerçekleşir ve uyulması zorunludur.

Seçenekler yoluyla kültürel unsurlara katılma: Kültüre katılmanın zorunlu olmayıp isteğe bağlı olarak gerçekleştiği durumlar da vardır. Bireye birçok kültürel seçenekler sunulmaktadır. Birey ekonomik, sosyal, siyasal çıkarları doğrultusunda bu değişkenleri seçer. Bireyin, yeteneği ve ilgisi doğrultusunda çeşitli mesleklere yönelme özgürlüğü vardır. Birey ilgisi, zevkleri, çıkarları doğrultusunda toplumsal gruplar aracılığıyla istediği kültürel unsurlara katılabilir. Örneğin; bireyin istediği bir partiye, bir sendikaya, bir sanatsal etkinliğe katılması

KÜLTÜR Kültür bir milletin kimliğidir. Onu diğer toplumlardan ayırır. İnsanların dilleri, inançları, giyim şekilleri, yemek kültürleri,sanat eserleri ve yaşam biçimleri farlı farklıdır. Bu farklılıklar milletlerin zenginlikleridir. Milletlerin kültür birikimleri o milletlerin mirasıdır. Sahip çıkılıp korunmalıdır.

KÜLTÜRLEME KASITLI KÜLTÜRLEME KASITSIZ KÜLTÜRLEME

Kasıtlı Kültürleme: Kültürel değerlerin planlı, maksatlı bir şekilde bireylere aktarılması sürecidir. (Örneğin, okullarda yapılan her türlü eğitim)

Kasıtsız Kültürleme: Belli bir eğitim amacıyla düzenlenmemiş, yaşam içinde kendiliğinden oluşan davranış değişiklikleridir. Kültürel değerlerin, bireylere gelişigüzel yollarla kabul ettirilmesi sürecidir. (Örneğin, dini bilgilerin gençlere gelişigüzel yollarla öğretilmesi)

KASITLI KÜLTÜRLEME KASITSIZ KÜLTÜRLEME EĞİTİM KÜLTÜRLEME FORMAL EĞİTİM (Kasıtlı) İNFORMAL EĞİTİM (Kasıtsız) Okuliçi Okuldışı Ailede Okulda Sokakta Arkadaş grubunda Amaçlıdır Programlıdır Planlıdır Öğretmen tarafından yapılır Öğrenme, öğretme yoluyla gerçekleşir Süreklidir Denetimlidir Değerlendirmelidir Özel düzenlenmiş ortamlarda yapılır. Amaçsızdır Programı yoktur Plansızdır Öğrenme kendiliğinden gerçekleşir (Kişi farkına varmadan öğrenir) Sürekliliği yoktur Gelişigüzeldir Denetlenmez Belli bir ortamı ve zamanı yoktur

FORMAL EĞİTİM (Kasıtlı) Okuliçi Okuldışı Örgün Eğitim Yaygın Eğitim Okulöncesi Eğitim İlköğretim Ortaöğretim Yükseköğretim Halk Eğitimi Çıraklık Eğitimi Hizmetiçi Eğitim Askerlik Eğitimi Aşamalıdır Yaş gruplarına göre düzenlenir Belli süreleri vardır Kısa sürelidir Yaş sınırı yoktur Gereksinime göre yapılır

Eğitimin sonunda bir davranış değişikliği oluşur. Formal Eğitim,önceden hazırlanmış bir programa göre, amaçlı ve planlı biçimde, öğretmen tarafından, özel olarak düzenlenen bir ortamda, belli bir süre içinde yapılan, bireyin öğrenmesinin öğretme yoluyla gerçekleştiği, izlendiği, denetlendiği ve değerlendirildiği bir eğitim sürecidir. Formal Eğitimin Temel Özellikleri Eğitim bir süreçtir. Eğitimin sonunda bir davranış değişikliği oluşur. Davranış değişikliği bireyin kendi yaşantıları yoluyla gerçekleşir. Eğitim yoluyla bireyde istendik davranışlar geliştirilir. Eğitim süreci kasıtlı, programlı ve planlıdır. Formal eğitim okullarda ve okul dışında verilir. Okullarda verilen eğitime Örgün Eğitim, okul dışında verilen eğitime Yaygın Eğitim denir.

Örgün Eğitim: Belli bir yaş grubundaki bireylere, ulusal eğitimin amaçlarına göre hazırlanmış eğitim programlarıyla okul çatısı altında düzenli olarak yapılan eğitimdir. Genel, mesleki ve teknik eğitim programlarının uygulandığı örgün eğitim sistemi, okulöncesi eğitim ilköğretim ortaöğretim ve yükseköğretimden oluşur.

EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI FORMAL EĞİTİM Hizmet içi eğitim: Kişilerin hizmetteki verim ve etkinliklerinin artırılmasını, gelişmeye yol açan bilgi, beceri ve tutumların zenginleştirilmesini amaç edinen ve kurumların genel çalışma düzenini sürekli olarak etkileyen eğitimdir. Sargın eğitim: Sargın eğitim, örgün ve yaygın eğitim dışında kalan, bireylerin günlük yaşamda içinde belli bir eğitim almadan kendiliğinden gerçekleştirdiği öğrenme faaliyetleridir. EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI FORMAL EĞİTİM Hizmet öncesi eğitim: Kamu kurum veya kuruluşlarında çalışmaya hak kazanmış ancak henüz işe başlamamış bireylere yapacakları işi pekiştirmeleri için verilen eğitimdir. Halk eğitimi: Yetişkinlerin hayat standartlarını yükseltmek, sorunlarını çözebilmelerine ve yaşadıkları toplumun kalkınmasına katkıda bulunmalarına yardımcı olmak amacıyla düzenlenen eğitimdir. EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş, bu sistemin herhangi bir basamağında bulunan veya bu basamaktan ayrılmış olan kişilere ilgi ve gereksinim duydukları alanlarda yapılan eğitim biçimidir. İnformal Eğitim: Bireyin yaşantısında kasıtlı, amaçlı, düzenli, sürekli ve belli bir ortamı olmayan, rastlantısal olarak gerçekleşen öğrenmeleri kapsayan eğitim süreçleridir.

EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI FORMAL EĞİTİM Hizmet içi ve hizmet öncesi eğitimi, halk eğitiminden ayıran temel fark; bir kurumun kendi çalışanları için iş öğretme amacıyla (kendi mesleklerinin direkt gerektirdiği bilgi ve becerilerle ilgili) bir program çerçevesinde bu eğitimlerin gerçekleşmesidir. Oysa halk eğitimde bireyler daha çok istihdam edildikleri meslekler dışında bir eğitim almaktadır. EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI