3. Polisiklik Aromatik Hidrokarbonların (PAHs) Biyoremediasyonu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Advertisements

ŞİRKET-DÜZEYİNDE STRATEJİ: BÜYÜME/PÖRTFOY IV: İç Çevre: Firmanın Üstünlük ve Zayıflıkları Kimileri yıldızlara bakarken çukura düşerler…
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ARAZİ TESVİYESİ.
Seraların sınıflandırılması
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
EKOLOJİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Savana(lar) Tropikal yağmur ormanları Tropikal yağmur ormanları Alpin tundrası Tundra Tropikal yağmur ormanları Çöl Çöl.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
İn situ biyoremediasyon
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
Kirletici Biyoremediasyonunda Rekombinant DNA Teknolojisi
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ
Klorlu Bileşiklerin Biyoremediasyonu
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
Ksenobiyotiklerin Biyoremediasyonu
Alifatik ve Aromatik Hidrokarbonların Biyodegredasyon Yolları
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
Biyoremediasyon Oranını Etkileyen Faktörler
HALİM GÜNEŞ.
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
Hazırlayan : Serkan ÇAM
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
Mikrobiyel Degredasyon
Madde 2: Tanımlar Bu Sözleşmenin amaçları bağlamında,
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
TEKNİK RESİM KESİT ÇIKARMA.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
KORELASYON VE DOGRUSAL REGRESYON
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
Petrol hidrokarbonları 4 ana grupta toplanır:
Biyoinformatik.
Gübreler ve Gübreleme:
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
MADDEYİ TANIYALIM.
Hücrelerin ve embriyoların farklı kryoprezervasyon yöntemleriyle ve değişik protokollerle saklama çalışmaları 40 yıldan fazladır sürdürülmektedir. Bu kryoprezervasyon.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi, 24-30/11/2008 Antalya
Hastalıkların Biyokimyasal Temeli
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
FOTOSENTEZ.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
MADDEYİ TANIYALIM.
Sunum transkripti:

3. Polisiklik Aromatik Hidrokarbonların (PAHs) Biyoremediasyonu Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAHs) toprakta, sedimentlerde ve suda en yaygın bulunan organik kirleticilerdir. PAHs potansiyel karsinojen, mutajen ve teratojen (fetal büyümeyi bozan) bileşikler olarak kabul edilmiştir.

Bu bileşiklerin moleküler ağırlıkları artıkça parçalanmaya karşı dirençleri de artar. Düşük molekül ağırlıklı PAHs suda daha yüksek seviyelerde çözünür ve böylece degredasyon potansiyelleri daha fazladır. Yüksek molekül ağırlıklı PAHs daha düşük çözünürlüğe sahip olup çevrede daha kalıcı olurlar.

PAHs hidrofobik karakterde olduğu için dip sedimentlerde birikerek organik maddeye bağlanır. Örneğin, kıyılarda gel-gitlerin olmasıyla mangrov (tropikal kuşaktaki kıyı ve bataklıklarda yetişen bir bitki cinsi) sedimentlerinde PAHs birikir. Bu ekosistemlerde, PAHs konsantrasyonu oldukça yükselir ve bentik kommuniteler olumsuz etkilenir. Denizler gibi göller ve akarsular da PAHs ile kirletilmektedir.

Toprakta ve Sedimentlerde PAHs Biyoremediasyonu Kontamine toprakta ve sedimentlerde PAHs arıtımının, basit, ucuz, çevresel risklerinin az olması, daha başka kontaminasyona izin vermemesi ve en önemlisi yerinde ve in situ olarak uygulanması avantajlarıdır. PAHs arıtımında sınırlayıcı faktörler, uzun zamanda arıtım, degredasyon yapabilen mikroorganizmaların varlığı, optimal gelişme için besinlerin yeterli olup olmadığının tam bilinememesidir.

Buna ek olarak, sedimentin jeokimyasal özellikleri de biyodegredasyonun gelişmesini kontrol eder. Bu jeokimayasal özellikler: a) sedimentlerdeki metal varlığı ve konsantrasyonu b) kontaminantın ortamda ne kadar uzun kaldığı c) Kontaminantın organik maddeye tutunması Bu sınırlamaların üstesinden gelmek için biyostimülasyon (besin eklenmesi veya yığın oluşturmak için çeşitli atıkların eklenmesi) ve biyoagümantasyon (degredasyon yapan mikroorganizma eklenmesi) uygulanır.

PAHs biyoremediasyonu aerobik veya anaerobik koşullarda yapılabilir. Aerobik olarak PAHs ile kontamine olmuş toprak ve sedimentlerin arıtımda kompostlaştırma landfarming mikrobiyel degradasyon (alglerle, funguslarla ve bakterilerle) fitoremediasyon kullanılır.