Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ"— Sunum transkripti:

1 HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ
DERS 9 Doç.Dr. Hüseyin TUR

2 OŞİNOGRAFİ Oşinografi, okyanus ve denizleri çalışan disiplinler arası bir bilimdir. Birbirine bağlı birçok alandan oluştuğu için oşinografi ile ölçülen parametreler veya çalışmalar neredeyse sınırsızdır. Tüm bu parametreler projenin ihtiyacına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak en çok kullanılan oşinografik veriler CTD (sıcaklık, iletkenlik, tuzluluk, yoğunluk ve derinlik), akıntı hız ve yönü, dalga yüksekliği, gelgit, su seviyesi gibi parametrelerdir. Derinsu, müşteri ihtiyaçlarına bağlı olarak tüm oşinografik parametrelerin ölçümlerini sağlar.

3

4 Okyanuslar ve onlarla ilişkili ekosistemleri, kimyevi ve fiziksel süreçleri inceler. Deniz kaynaklarının geliştirilmesine, kullanılmasına ve denizlerin natürel özelliklerinin savunmasına katkıda bulunur. Deniz suyunun fiziksel özelliklerini doğrudan gözlemlerle açıklamaya çalışan fiziksel oşinografinin alt bölümüne tanımsal (sinoptik) fiziksel oşinografi denir. Sinoptik fiziksel oşinografi deniz suyunun fiziksel özelliklerinin yatay (horizontal) ve dikey (vertikal) dağılışdurumlarını ve buna ait kuralları açıklar.

5 TANIMSAL (SİNOPTİK) FİZİKSEL OŞİNOGRAFİK ÖLÇÜMLER
Okyanus ve denizleri tüm yönleriyle bilimsel olarak inceleyen ve tanımlayan bilim dalına oşinografi denir. Deniz suyunun fiziksel özelliklerini doğrudan gözlemlerle açıklamaya çalışan fiziksel oşinografinin alt bölümüne tanımsal (sinoptik) fiziksel oşinografi denir. Sinoptik fiziksel oşinografi deniz suyunun fiziksel özelliklerinin yatay (horizontal) ve dikey (vertikal) dağılış durumlarını ve buna ait kuralları açıklar.

6 Sıcaklık (Temperatür) ve Okyanuslardaki Dağılışları
Sıcaklık (Temperatür) Ölçüm Yöntemleri Su sıcaklığı ve bunun okyanuslardaki değişimleri, diğer pek çok faktörü etkilediğinden oşinografi araştırmalarda büyük önem taşır. Su sıcaklığının ölçümünde değişik gereçlerden yararlanılmasına rağmen tümünün esası termometreye dayanır. Yüzey sularının sıcaklığı basit yapılı termometrelerle ölçülebilir. Çeşitli derinliklerdeki sıcaklıklarda Nansen şişesi adı verdiğimiz örnek alma kaplarına monte edilmiş Reverzing termometrelerle ölçülmektedir). Reverzing termometreler biri basınçtan korunmuş diğeri korunmamış iki termometreden ibarettir. Günümüzde ise elektronik digital termometrelerle sıcaklık ölçümleri daha kesin ve doğru olarak ölçülebilmektedir.

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26 Akıntılar kendilerini yaratan etmenlere göre aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:
a) Rüzgâr Akıntıları: Bu akıntılar yüzeyden esen etkin rüzgârlara bağlı oluşur. b) Termohalin Akıntılar: Okyanuslarda oluşan sıcaklık ve tuzluluk değişimleri yoğunluğu direkt etkiler. Böylece bölgesel yoğunluk farkları oluşur ve bu fark akıntılara neden olur. Bu tip akıntılara termohalin akıntı denir. Bunu en iyi şu örnekle açıklayabiliriz; su içeren dikdörtgen bir kap düşünelim. Bunun bir yüzeyini ısıtalım karşı yüzünü de soğutalım. Bir süre sonra ısınan ve yoğunluğu azalan su genişleyerek soğuk tarafa doğru akacak, karşı yüzde soğuyan ve yoğunluğu artan su ise dibe doğru çökecektir ve bu döngü sürüp gidecektir. c) Boğaz (Yoğunluk) Akıntıları: Boğazlar okyanuslarla denizler ya da denizlerle denizler arasında bağlantıyı sağlayan geçitlerdir. Bu geçitlerde oluşan akıntılar başlıca iki ana faktörün kontrolünde gelişir: Bunlardan birincisi; boğaz ile ilişkili olan deniz veya okyanuslardaki yağış, buharlaşma ve akarsuların etkisi gibi hidrolojik değişimlerdir. Örneğin; Cebelitarık Boğazıyla Atlas okyanusuna, Çanakkale ve İstanbul Boğazlarıyla da Karadeniz’e ilişkili olan Akdeniz’in yıllık su (1.202 km3) kaybettiği sudan (3.618 km3) az olduğundan her yıl su seviyesinin yaklaşık bir metre düşmesi gerekirdi. Akdeniz hem Atlantik hem de Karadeniz’den devamlı su alarak seviyesini korur. Zira Karadeniz’in yıllık aldığı su( yağmur ve akarsularla km3) kaybettiği sudan ( buharlaşma yoluyla km3) fazladır. İkincisi ise boğazın şekli, genişliği ve kıvrım durumudur. Bazı istisnalar dışında boğaz akıntıları biribirine zıt iki akıntı

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48


"HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları