ELİT SPORCULARDA BESLENMENİN ÖNEMİ VE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN İLKELER
Sporcuların Diyetlerindeki Ortak Noktalar: Günlük enerji ve protein gereksinimi karşılanmalıdır. Kas glikojen depolarında doygunluk sağlanması için yeterli karbonhidrat içermelidir. Yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır. Öğün sayıları arttırılmış (3 ana öğün, 2-3 ara öğün).
Sporcuların Diyetlerindeki Ortak Noktalar: Temel besin öğeleri öğünlere dağılmış olmalı öğün atlanmamalı. Antrenman ve müsabakaya yönelik olmalı.
Siklet sporlarında müsabakadan 3 gün öncesine kadar vücutta su tutucu özelliğinden dolayı çok az yada hiç tüketilmemesi gereken yiyecekler vardır, bunlar:
Müsabakada 3 gün öncesine kadar yenilmemesi gereken yiyecekler: Tuzlu kraker, patates cipsi vb. Kaşar, tulum, zeytin. Tuzlanmış, kızarmış et ve et suyu. Hardal, turşu, ketçap. Bütün konserve yiyecekler. Tereyağ, kuruyemiş, kakao. Hazır salata ve et sosları Hazır çorbalar.
Müsabakadan 2 gün öncesine kadar bütün sporcular için gaz yapıcı ve bağırsaklarda kalış sürelerinin uzun olmasından dolayı yenilmemesi gereken yiyecekler vardır, bunlar:
Müsabakadan 2 gün öncesine kadar yenilmemesi gereken yiyecekler: Kızartmalar Kuru yemişler Kuru meyveler Acılı baharatlı yiyecekler Çiğ sebze ve meyveler ( lahana, karnabahar)
TEŞEKKÜRLER.......