DÜĞME NEDİR ? Düğme ; kapama ve süsleme amaçlı giysiye tutturulan üç boyutlu bir malzemedir ve giysiyi kapamak için bir ilikten geçirilir . Düğmeler ,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ISIL İŞLEM TÜRLERİ.
Advertisements

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
TELA VE SORU İŞARETLERİ ? ? ?.
MEKANİK TESTLER MEKANİK TESTLER.
VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir.
Çalışma sırasında kırılma
PULTRÜZYON YÖNTEMİ CİHAT OKTA YAVUZ ÜNAL
DÖKÜM PRENSİPLERİ VE TEKNİKLERİ DERSİ
Bal Peteği (honeycomb) Kompozitler
CNC TEL EROZYON Tel erozyon ile işleme, elektrot olarak bobin şeklinde makaraya sarılan iletken telin, sürekli olarak yukarıdan aşağıya doğru ilerletilmesi.
BASMA VE ÇEKME DENEYLERİ ÇAĞDAŞ BAŞ MEHMET DURMAZ ÖZHAN ÇOBAN
ALÇI KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
“YAN SANAYİ OLMADAN TAM SANAYİ OLMAZ” TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
BÖLÜM 6.
KOROZYONDAN KORUNMA.
MAKİNE ELEMANLAR DERSİ YILİÇİ PROJESİ
MERDİVEN KAPLAMALARI.
İMALAT YÖNTEMLERİ Bölüm- 3 Endüstrİ Ürünlerİ TasarImI bölümü.
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
KONFEKSİYON TEKNOLOJİSİ
MOBİLYA ÜRETİMİNDE KULLANILAN AKSESUARLAR VE GEREÇLER
GÖRSEL TASARIM.
BÖLÜM 12 MEMBRAN FİLTRASYONU. BÖLÜM 12 MEMBRAN FİLTRASYONU.
ELEKTRİK İLETİM SİSTEMLERİ
Bölüm 1 Yapısal Tasarım Çeliğin Malzeme Özellikleri Profiller
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
MİKROMETRELER Kumpaslara nazaran daha hassas olan ve okuma kolaylığı sağlayan ölçü aletleridir. Genellikle silindirik parçaların çaplarının ve ya düz parçaların.
ÇEKME DENEYİ.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 1 GİRİŞ.
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı
HÜNER GROUP Companies HÜNER GROUP Companies SERT LEHİMLEME Hazırlayan ; Ümit KARAMAN.
GÜRÜLTÜ KONTROLÜ Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
Biyoseramik Kaplamalar ve Uygulamaları
Ders 2 Kavram Öğrenmeyi Etkileyen Etmenler
Doğal lİfler Esra ÇINAR.
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
PATLAMA MUKAVEMETİ TESTİ
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Tekstil Mühendisliği Bölümü TEK 4070 Seminer II Dersi İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KULLANILAN TEKNİK TEKSTİL MALZEMELERİ.
Temel Örme Kumaşlar.
DİREKT BASKI Esra ÇINAR.
Yaka Teknik Çizimleri.
HAZIRLAYAN BURCU TÜLÜCÜ
BLUZ DİKİMİ.
POLYESTER.
T A Ş L A M A OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Can ÇINAR
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
VATKA Elbise, ceket, palto gibi giysilerin omuz kısmını desteklemek, istenen biçimi,formu vermek amacıyla kullanılır. Giysiye dikilerek monte edilir. Pamuklu,
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
TELA ve ÇEŞİTLERİ.
Konfeksiyon yardımcı malzemeleri
PAKETLEME MALZEMELERİ
SUNİ (REJENERE) LİFLER
Kumaş Nedir?.
MERDİVENLER 8. HAFTA.
Metallere Plastik Şekil Verme
SAYA VE ASTAR KESİMİNDE DİKKAT EDİLECEK ANA MADDELER
*SAYA YAPIMINDA KULLANILAN TAKVİYE MALZEMELERİ
METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI
KÜREK SETİ.
EÜT 242 ÜRETİM TEKNİKLERİ DÖKÜM TEKNOLOJİSİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PLASTİK KÜTLE ŞEKİL VERME
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
HAZAL TİMUR 11/A 517 SÜMEYYE GÖÇEN 11/A. + Genellikle üst taraf (üst yan)kırık, çıkık ve burkulmaları düşme, çarpma gibi darbelere bağlı olarak gelişir.Kırıklar,
28 N/mm2 (oda sıcaklığında)
Kural – 1 Oyun Alanı.
Sunum transkripti:

DÜĞME NEDİR ? Düğme ; kapama ve süsleme amaçlı giysiye tutturulan üç boyutlu bir malzemedir ve giysiyi kapamak için bir ilikten geçirilir . Düğmeler , ceket ,palto önlerinde , kol manşetlerinde , gömlek ve bluzlarda fonksiyonel olarak , ceket ve paltonun kollarında süsleme amacı ile kullanılır .Yuvarlak şeklinde olan düğmeler süsleme amaçlı günümüzde farklı şekillerde üretilebilmektedir . Örneğin ; köşeli , oval , küresel , çubuk şeklinde vb. modellerde üretim yapılabilmektedir .

DÜĞMELERDE KULLANILAN HAMMEDDELER Düğme hammeddesi giysinin kullanım yerine göre seçilmelidir . Piyasada doğal ve yapay hammeddelerden yapılan düğmeler kullanılır . Düğme yapımında kullanılan hammeddeler : Düğmelerde kullanılan doğal malzemeler tahta , inci , kumaş , sedef , kemik , kabuk , boynuz , cam , kauçuk , deri , pirinç , nikel , bakır , gümüş , kalay_kurşun alaşımı olabilir .

DÜĞME SEÇİMİ

DÜĞME SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! GİYSİ BAKIMI ÖZELLİKLERİNE GİYSİNİN TASARIM VE STİLİNE KUMAŞ YAPISI VE AĞIRLIĞINA İLİK TİPİNE SÜS DÜĞMESİ OLUP OLMADIĞINA KULLANILACAK DÜĞME SAYISI DÜĞMENİN KULLANILACAĞI YER DÜĞMENİN ŞEKLİ, TASARIMI VE BOYUNA DİKKAT EDİLMELİDİR .

DÜĞME TİPLERİ : ş

DELİKLİ DÜĞMELER : Giysiye tutturulmaları için genellikle iki veya dört delikleri vardır . AYAKLI DÜĞMELER : Giysiye tutturulmalarını gizleyen ; plastik , metalik kumaş veya iplik ile düğmenin alt kısmından giysiye bağlantıyı sağlayan düğme çeşididir . Kalıplı dökülüp tek parça olarak veya iki parça şeklinde üretilip Sonra birleştirilerek oluşturulan düğmelerin dikiş gözü bulunan alt parçasına düğme ayağı denir .

Düğmelerin bazıları kendi orijinal renginde bazıları ise kumaşa uygun veya aynı renkte kullanılır . Kumaşla aynı renkte istenen düğmeler boyanır . Boyama işleminde düğmelerinin renginin solma ve akma dayanımına sahip olmasına dikkat edilmelidir . Yaygın kullanımda erkeklerde düğmeler sağda , kadınlarda solda bulunmaktadır .

DÜĞME ÖLÇÜLERİ Düğme ölçüsü ifade edilirken Düğmenin çapı , kalınlığı delik Büyüklüğü olmak üzere üç boyut kullanılır . _ Ayaklı düğmelerde ise ayrıca ayak uzunluğu ve kalınlıkları belirtilmelidir . _Düğme boyutları , uygulanacak giysinin modeli , giyside kullanılması düşünülen düğme sayısı gibi kriterler göz önünde tutularak belirlenir .

DÜĞMELERİN SINIFLANDIRILMASI & YAPILARINA GÖRE ; & HAMMEDDELERİNE GÖRE ; & KULLANIM AMACINA GÖRE ; & KULLANILDIKLARI YERE GÖRE ; ayrılmaktadır .

YAPILARINA GÖRE DÜĞME ÇEŞİTLERİ Tekstil yüzeyine tutturulmayı kolaylaştırmak için merkezden eşit uzaklıkta iki veya dört deliği bulunan düğmelerdir . KULLANIM ALANLARI : & Yassı , ince düğmenin kullanışlı olduğu belde kemerli kapamanın altında ; & Arka kapamalarda & Bant kapamalarında ; & Pijamalarda & Çocuk ve bebek giyiminde ; & Erkek gömleklerinde ; Takviye düğmesi olarak kullanılır .

DELİKLİ DÜĞMELER Giysiye tutturulmaları için Genellikle iki veya dört Delikleri vardır .

AYAKLI DÜĞME Giysiye tutturulmalarını Gizleyen , plastik , metalik Kumaş veya iplik ile Düğmenin alt kısmından Giysiye bağlantıyı Sağlayan düğme çeşitidir .

ALTTAN DİKİLEN AYAKLI DÜĞMELER Alt kısmında bulunan bölümü metal , kumaş veya plastikten oluşmuş kendinden ayaklı olarak veya iki parçadan oluşturulan , dikiş gözü ayak bölümünde bulunan düğmelerdir .

ÇOBAN DÜĞME Çoban düğme : Plastik , bambu kaplamalı çubuk şeklinde yapılan kapama malzemesidir .

ÇAKMA DÜĞME Nikel ve pirinç gibi madenlerden değişik boy ve yüzey şekillerinde sabit ya da oynar başlıklı olacak şekilde üretilen düğmelerdir .

HAMMEDDELERİNE GÖRE DÜĞME ÇEŞİTLERİ Düğme yapımında çok sayıda doğal veya yapay maddeler kullanılabilir .

Kemik düğme At veya sığır gibi hayvanların kemiklerinden veya geyik boynuzundan çeşitli şekillerde ve boylarda yapılan düğmelerdir .

Metal düğme Paslanmaz çelik veya diğer metal alaşımlarından kullanılarak üretilen gümüş ya da altın renginde düğmelerdir .

Sedef düğme Midye ve diğer kabuklu deniz ürünlerinden elde edilen bir düğmedir. Her renge boyanabilen ve kullanım alanı hazır giyimden ev tekstiline kadar uzanan değerli bir üründür

Deri düğme Hakiki , suni veya pres deriden çeşitli boyut ve şekillerde yapılan düğmelerdir . Deri düğmenin kullanıldıkları yer genellikle şık bayan ve erkek ceketleridir .

KULLANIM AMACINA GÖRE DÜĞMELER KAPAMA DÜĞMESİ : Kapama düğmesinin içerisinde kullanılmasının asıl görevi kapama işlevinin gerçekleştirilmesidir . & Takviye Düğmesi & Sahte Düğme & Çift Düğme

DÜĞME KALİTESİ Düğme dikişinin sağlamlığı düğme mukavemet testi ile ölçülür , bu amaçla kullanılan mukavemet cihazları mevcuttur . Genel olarak mukavemet cihazında düğmeye uygun çeneler kullanılarak yapıla bilir . Düğme iki çene arasına yerleş tirilir ; çekme ve dönme kuvvetleri uygulanarak düğme dikişinin sağlamlığı ölçülür .

DÜĞMENİN MUKAVEMETİ Düğmenin sağlam dikilip dikilmediğini belirlemek için düğme kopma dayanımı ölçülür . Gelen düğme dikkate alınarak ütü ile yapıştırılmış tela ve kumaşın üzerine dikilir . Düğme mukavemet test cihazı ile test edilir .

ÜTÜ TESTİ Alınan düğmeler beyaz bir kumaş parçasına dikilir .İşletme koşullarında düğme üzerine ütü ile buhar uygulanır . Düğmelerin renginin değişip değişmediğine ve kumaş üzerine renk geçip geçmediğine bakılır .

YIKAMA TESTİ Düğmelerin yıkama sonrası renginde solma olup olmadığı ve dikildiği parçayı boyayıp boyamadığını test etmek için yapılır .