GIDA VE PERSONEL HİJENİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
Advertisements

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TASARRUF İŞLEMLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TASARRUF İŞLEMLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI UMUT-2 İYİLEŞTİRME.
BİLGİ VE İLETİŞİM Kurum içi ve dışı iletişimi Ekim 2015 Yrd. Doç. Ahmet Ertugan.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
6 Sigma Project, Istanbul June 2016 BORUSAN EnBW Enerji Improving the design of the Control Buildings in WEPPs.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
S. R. Ranganathan ve Bilgi Hizmetlerinin Geleneksel İlkeleri
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
“Food Safety Aspect” Şeref TAĞI. Genellikle, Her gün 3 öğün yemek yeriz Bu amaçla aşağıedaki aktivitelerde bulıunuruz, Şeref TAĞI.
Program Tasarım Modelleri
TARIM ALANI. Okulumuz serası Çukurova Kalkınma ajansı projesi kapsamında 2013 yılında yapılmıştır. Seralarımız toplam 1.5 dönüm olmak üzere iki seradan.
KİŞİSEL HİJYEN.
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
TBS’De görev tanımları
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
TBS’de DEPOLAMA.
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
TOPLU BESLENME (TB) Çeşitli nedenlerle ev dışında çok sayıda kişinin bir yemekhane, restoran veya ayaküstü sunumla, belli işlemler yerine getirildikten.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
BESLENME VE DİYETETİKTE
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
TESLİM ALMA (TESELLÜM)
Tıbbi bitkilerin kültürünün yapılmasının faydaları
BARALAR.
Sağlığa zarar veren maddeler ve toksikoloji
DAİRESEL TESTERE KULLANIM TALİMATI
ATIK YÖNETİMİ.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Yiyeceklerin soğuk ve sıcak kalmalarını sağlamak amacı ile özel saklama araçları (reşolar vb) kullanılmalıdır. Servis masaları üzerine konan yiyeceklerin.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
İKİNCİ BÖLÜM DENETİM STANDARTLARI
Uçucu Maddelerin Zararları ve Bu Maddelerden Çocukları Koruma Semineri
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
Proje Risk Yönetimi YRD. DOÇ. DR. KENAN GENÇOL.
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
TOPRAK İŞGÜVENLİĞİ DENETİM EĞİTİM SLAYTI DEMOSUNA HOŞGELDİNİZ
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğiticisi
Cerrahi El Yıkama.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ölçmede Hata Kavramı ve Hata Türleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eğitim Önemlidir İKS kadrosunun ve çiftçilerin eğitimi İKS sürecinin önemli bir bölümüdür. Hedef çiftçilerin, ve proje çalışanlarının organik çiftçiliğin.
Eğitmen Eğitimi Semineri İş Akışı
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
Sunum transkripti:

GIDA VE PERSONEL HİJENİ Emir Hilmi Üner

Kimyasal Maddeler Kimyasal zehirlenmelere karşı bir takım önlemler alınarak bu risklerin önüne geçilebilir. İlk alınacak önlem; işletmelerde kullanılan kimyasal maddeler için ayrı bir deponun düzenlenmesi ve yiyeceklerin bu depodan uzak tutulmasıdır.

Kimyasal Maddeler Ayrıca kimyasal madde deposu sürekli olarak kilitli tutulmalı ve ancak sorumlu kişiler tarafından kontrol altına alınmalıdır. Kimyasal maddeleri kullanacak personel gerekli eğitim çalışmasına katılmalı, bu maddeleri talimatları dikkate alarak kullanmalı ve yöneticiler de belirli aralıklarla kimyasal maddeleri kullanan personeli denetleyebilmelidir.

Kimyasal Maddeler Diğer önemli bir konu da yiyeceklerin güvenli tedarikçilerden satın alınmasıdır. Örneğin, veteriner kontrolü yapılmamış ve kaçak kesim yapılan yerlerden et ve et ürünleri satın alınmamalıdır.

Metaller Mutfaklarda, içinde yiyecek saklanan kapların yüzeylerindeki zehirli maddelerin çözülmesiyle metalik kontaminasyon (bulaşma) oluşabilir. Örneğin asitli yiyeceklerin bakır ve kurşun kaplarda saklanması ve yemeklerin kalaysız bakır kaplarda bekletilmesi sonucunda toksik metaller çözünerek yiyeceğe geçebilir ve sonuçta zehirlenmeler meydana gelebilir

Tarım ve Böcek İlaçları Tarım ürünlerinde verimin arttırılması için kullanılan ilaçlar bilinçsizlik ve hatalı uygulamalar sunucunda gıdaları kirletebilir. Tarım ilaçları karışmış bu besinlerin bilinçsizce tüketilmesi sonucu zehirlenmeler görülebilir. Bilindiği gibi mutfaklarda böcekler ve kemirgenler için ilaçlama uygulamaları yapılmaktadır.

Tarım ve Böcek İlaçları Bilinçsizce yapılacak ilaçlama sırasında yiyeceklere böcek ilaçları bulaşabilmektedir. Belirli aralıklarla yapılan bu ilaçlamada kaliteli böcek ilaçları kullanılmalı ve bu çalışma yetkili ve uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.

Deterjanlar Yiyeceklerimize yanlışlıkla karışan ya da iyi durulanmamış kaplardan geçen deterjanlar, vücutta birikerek toksik etkiler yaratabilir. Yiyecek- içecek işletmelerinde eğitimsiz olarak çalışan personel kimyasal deterjanları yiyeceklere bulaştırabilir. Ayrıca, mutfakta kullanılan araç ve gereçlerin kimyasal deterjanlarla bilinçsizce yıkanması ya da dezenfekte edilmesi sırasında, yiyeceklere kimyasal maddeler bulaşabilir ve bunlar da kimyasal zehirlenmelere yol açabilir.

Plastikler Plastikten yapılmış yiyecek ambalajları mutfaklarda yiyeceklerin hazırlanmasında ve yiyeceklerin muhafazasında kullanılmamalıdır. Plastiklerin bileşiminde bulunan kimyasal maddeler ve boyalar besinlerin kirlenmesine ve sağlık için zararlı hale gelmesine yol açabilir.