KÖY MANTALİTESİ = KÖY DÜŞÜNÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

İşaret: işaret bir varlığı, bir durumu anlatmak için kullanılan şekillerdir. Toplumsal paylaşım:İnsanların Birbirleriyle acı ve sevinçlerini paylaşmaları.
Spor Sosyolojisi Nedir? İlgili Temel Kavramlar
KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI KREŞLER MÜDÜRLÜĞÜ
MALİ SOSYOLOJİ
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
PAZARLAMA YÖNETİMİ: ÜNİTE 3
HEMŞİRELİK FELSEFESİ HATİCE OLTULUOĞLU.
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Y aratıcılık Neden Önemlidir? Bilgi çağında k avram, kuram, patent, lisans üretemeyenler üretenlere bağımlı hattâ tutsak duruma düşmektedirler.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
ALGILAMA YÖNETİMİ BÖLÜM 7.
Kültür.
KÜRESEL ORTAM:BÖLGELER VE ÜLKELER
FELSEFENİN ÇEŞİTLİ ALANLARLA
KİŞİLER ARASI İLETİŞİM -2-
9. Sınıf Dil ve Anlatım MAYIS.
İLKÖĞRETİMDE EĞİTİM PROGRAMLARI
Eğitim Sosyolojisi Genel Giriş
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
SOSYOLOJİ DERSİ 3.ÜNİTE TOPLUMSAL DEĞİŞME PANT REEE
DİL VE KÜLTÜR.
 bireyin gelişimi ve olgunlaşma düzeyi  bireylerin yetenek düzeylerindeki farklılıklar  Güdülenme  yetişilen sosyo- kültürel çevre  alınan eğitim.
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
ÖĞRETMEN: BETÜL KARAVELİOĞLU
Kültür ve Dil Hüdayi Can Çankırı, 2014.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 6. SINIFLAR
ÖNYARGI Hazırlayan : F.Büşra ÖZGÜN Değerler Eğitimi Merkezi.
FARKLILILAR.
TOPLUMSAL BARIŞ.
1 Sağlık SlaytlarıSağlık Slaytları Sağlık Slaytları
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
ÖĞR. GÖR. MEHMET AKİF BARIŞ
ÖĞR. GÖR. MEHMET AKİF BARIŞ
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
 Öğrencinin; 1. Adı:Ahmet Fatih 2. Soyadı:Seven 3. Sınıfı:9/C 4. Numarası:1339  Öğretmenin; 1. Adı:Ramazan 2. Soyadı:  Okul:Ali Güral Lisesi.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Önyargının Gücü Ve Doğası Önyargının Sosyal Kaynakları Nelerdir? Önyargının Motivasyonel Kaynakları Nelerdir? Önyargının.
EĞİTİMİN POLİTİK TEMELLERİ
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
Toplumsal Sapma ve suç SOSY103.
VII. Ünite SİYASET FELSEFESİ
SOSYOLOJİK TEORİLER VE TANIMLARI
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
Kurumsal Kültür Yapılandırma Projesi
İŞLEVSELCİLİK ÇOK ANLAMCILIK.
Sosyal Hizmet Etiği Dersine Giriş Etik Nedir Ne Değildir?
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
KALIPLAŞMIŞ TUTUMLAR (Kalıpyargılar)
C SPORUN TOPLUM ÜZERINDEKI ETKILERI. Yeni bir gün ve faaliyete istekli ve kuvvetli başlamayı sağlar. Toplumsal sorumluluğu geliştirir. Kendini kontrol.
ŞİDDET.
ANTROPOLOJİ Kelime anlamı olarak antropoloji; “insanla ilgili düzenli bilgi” anlamındadır. Antropoloji, biyolojik yapısıyla insanı ve insan davranışlarını.
Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi
Toplumsal değerlerin temel özellikleri şunlardır: Toplumsal değerler, toplumun bütünü ya da toplumsal grup üyeleri tarafından bilinir, benimsenir ve bunlara.
KÜLTÜR ÇEŞİTLERİ.
“TEARUF” Kavramı ve İlişkili Görülen Kavramlar Açısından Metin Analizi- Kuruluma esas olan metin: M. Selçuk, Birlikte Yaşamaya Kur’anî Bir Yaklaşım ( Kültürel.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
İKNA SÜRECİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK.
İletişim nedir Temel İletişim. Bir aklın, başka bir aklı etkileme sanatıdır. İletişim.
Sunum transkripti:

KÖY MANTALİTESİ = KÖY DÜŞÜNÜ

Kavram ve düşüncelerin bireye göre farklılık göstermesidir Kavram ve düşüncelerin bireye göre farklılık göstermesidir. Yani köy düşünü kırsal alandaki halkın kendine özgü davranış, ilişki veya yargı biçimlerini inceler. Köy düşünü bireyden bireye, toplumdan topluma ve bölgeden bölgeye değişebilen bir nitelik gösterebilir. Çoğu zaman köy toplumunda köy mantalitesinden sapmalar sosyal çatışmalara, gerilimlere neden olabilir.

Köy Düşünü Oluşturan Temel Unsurlar 1) Din Kuralları Ve İdeolojiler: 2) Yargı Ve Önyargılar: 3) Sosyal Değerler: Kişilerin düşüncelerine, inançlarına ve mantalitelerine göre uğrunda bir çaba sarf ettikleri ve gerçekleştirilmesi için belirli ilişkilerin göze alındığı görüş ve düşüncelerdir. Sosyal değerler toplumdan topluma, bireyden bireye göre değişebilir. Köylerde sosyal değerler çoğu zaman maddi ve manevi varlıklara yönelebilir.

4) Tutumlar, Davranışlar, Alışkanlıklar: Tutum, bireyin sosyal, politik, ekonomik ve kültürel olaylar karşısındaki fiziksel ve düşünsel eylemlerini yansıtan bir hareket biçimidir. Bireyin içinde yaşadığı toplumun genel düzeyi tutum ve davranışlar üzerinde doğrudan etkide bulunur. Davranış bireyin bazı konulardaki düşünceleridir. Çoğu zaman tutum ve davranışlar toplumsal eğilimi yansıtır ve yaptırım gücüne de sahip olabilir.

Köylerdeki tutum ve davranışlar: a) Gerçekçiliğe karşı tutumlar: Bu daha çok kırsal alandaki insanlara değişimleri, yenilikleri geç kabullenmesinde ortaya çıkar. b) Kazanca karşı tutumlar: Kırsal halkın kendisine yetecek kadar bir kazanca sahip olmasından ileri gelir. c) Düşünceye karşı tutumlar: Genelde ön yargılar egemen durumda ve anlık düşünceler söz konusudur. d) Çalışmaya karşı tutumlar: Genelde kırsal halk iş olduğu sürece düşük verimde olmasına rağmen çalışkandırlar. e) Dine yönelik tutumlar: Çoğu zaman dine karşı sorgulamasız, katıksız bir bağlılık söz konusudur. f) Öğrenmeye yönelik tutumlar: Genelde kırsal halk yeni şeyler öğrenmeye karşı isteklidir ancak bunun sonuçları kendisine kısa sürede ekonomik açıdan bir getiri sağlıyorsa.