Eğitimde Teknoloji Kullanımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Derslere Etkin Teknoloji Entegrasyonu
Advertisements

Tam Öğrenme Modeli (Mastery Learning)
Duran Uygur
ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Öğretim Etkinlikleri Modeli
EĞİTSEL YAZILIMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SEÇİMİ
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
ÖRNEK OLAY.
Eğitim Öğretimde Planlama
Başlıca Öğrenme Stratejileri
ÖĞRETİMİ TASARLAMA: STRATEJİLER
TAM ÖĞRENME MODELİ Hazırlayan Güzide BAŞDAĞ Ankara 2003.
Üst Düzey Düşünme Becerilerine Bir Bakış
Üst Düzey Düşünme Becerilerine Odaklanma
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLER
Derya Duygu KARSLI
Bilgisayar Destekli Öğretim
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
EGIT 450 Öğrenci Merkezli Eğitim
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Öğretim Durumlarını Planlama
YANSITICI DÜŞÜNME.
Programs of the Intel Education Initiative are funded by the Intel Foundation and Intel Corporation. Copyright © 2007 Intel Corporation. All rights reserved.
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
EĞİTİM SİSTEMİ VE ÖLÇMENİN SİSTEMDEKİ YERİ
Mimio İle İnteraktif Eğitim
Bilgisayar Destekli Eğitim
KLASİK DÖNEM BESTECİLERİ
ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİ MODELİ
İçerik Öğrenme Öğrenme Teorileri
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
PROBLEM ÇÖZME YAZILIMLARI
Bloom’un (bilişsel) Taksonomisi
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 15 Fen Bilimlerinde Bilişsel Yaklaşımlar.
BASAMAKLI ÖĞRETİM MODELİ
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
Prof. Dr. Ahmet Arıkan (Hilal Gülkılık’tan alınmıştır)
BASAMAKLI ÖĞRETİM PLANI
Öğretim Yazılımları Hiper metin Hiper ortam Zeki Öğretim Sistemleri Yapay ZekaBenzetişim Sanal Gerçeklik.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
Bölüm IV Öğretimde Görsel İşitsel Araçlar
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Yrd. Doç. Dr. Süleyman AKYÜREK
Erken çocukluk dönemi fen ve matematik eğitimi için ortam hazırlama
Materyal Geliştirme Aracı Olarak Bilgisayarlar
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ Problem çözme yöntemiyle öğrenme yaklaşımı, bilimsel araştırma yöntemini temel almaktadır. Bu yaklaşımın özü John dewey’ in genel.
21. YY BECERİLERİ.
Sunum transkripti:

Eğitimde Teknoloji Kullanımı Giriş

Teknoloji nedir? mal veya hizmetlerin üretiminde veya buna yönelik amaçların gerçekleştirilmesinde kullanılan beceriler, yöntemler, işlemler, tekniklerin derlenmesi veya bilimsel araştırmalardır. "zanaat, beceri, el sanatları";

Öğretmenlerin Eğitimde Teknoloji Kullanımına İlişkin Bazı Soruları Teknoloji ders sırasında nasıl ve ne zaman kullanılacak? Teknoloji kullanırken öğrenciler hangi becerileri öğreniyor? Teknolojinin sınıfta kullanımı yarar sağlıyor mu? Teknolojiyi en iyi şekilde nasıl kullanabilirim? Yazılımları öğrenmek çok zamanımı alır mı?

Eğitimde teknoloji kullanımı kendi başına bir amaç değildir, Neden TEKNOLOJİ? Öğrenci başarısında kullandığınız stratejilerin etkisi vardır. Ne kadar etkili bir strateji kullanırsanız, öğrenci başarısı o kadar fazla olur. Eğitimde teknoloji kullanımı kendi başına bir amaç değildir, amaçlarımıza ulaşmamızın bir yoludur.

Neden TEKNOLOJİ? Teknolojinin öğrenme üzerinde etkili olması için, teknolojiyi kullanmadan önce öğrenme hedeflerinin belirlenmesi gereklidir. Etkili bir şekilde kullanıldığında, teknoloji Öğrenciyi öğrenmeye yönelik güdüler. İşbirlikçi öğrenmeyi destekler. Eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerinin gelişimini destekler. Öğrenmeyi arttırır. Anlamayı arttırır. Başarıyı arttırır.

Neden TEKNOLOJİ? Öğretime teknolojinin entegre edilmesi sınıfı öğrenci-merkezli – yapılandırmacı duruma getirir. Öğrenciler işbirliği ile çalışma eğilimi gösterirler. Seçim yapmak için daha fazla olanakları vardır. Öğrenmelerinde daha etkin rol oynarlar Öğretmen Merkezli Öğrenme Öğrenci Merkezli Öğrenme

Neden TEKNOLOJİ? Farklı hazır-bulunuşluk , ilgi ve öğrenme stillerine hitap ederek öğrenmeyi bireyselleştirir. Sık ve anlık geri-dönütü kolaylaştırır. Farklı duyu organlarına hitap eder. Eleştirel değildir. Hayat-boyu öğrenme becerilerini geliştirir.

Neden TEKNOLOJİ? Oluşturma Değerlendirme Analiz Uygulama Anlama Bilgi Kavrama Uygulama Analiz Sentez Değerlendirme Oluşturma Değerlendirme Analiz Uygulama Anlama Hatırlama Bilişsel Süreçler olarak Benjamin Bloom’un Öğrenme Taksonomisi

Etkili Öğretim Stratejileri Kategori Tanım 1. Benzerlikleri ve farklılıkları belirleme Benzer ve farklı maddeleri belirlemeye yönelik zihinsel süreçleri meşgul ederek öğrencilerin bilgiyi anlama ve kullanma becerilerini geliştirir. 2. Özetleme ve not alma Ana fikirleri ve destekleyici bazı unsurları yansıtacak şekilde öğrencilerin bilgiyi sentezleme ve düzenleme becerilerini geliştirir. 3. Çabayı pekiştirme ve takdir sağlama Öğrencilerin öğrenmeye yönelik tutum ve inanışlarını ele alarak öğrencilerin çaba ve başarı arasındaki ilişkiyi anlamasını destekler. Öğrencilere hedeflerin kazanılması durumda ödül veya övgü sağlar.

Etkili Öğretim Stratejileri Kategori Tanım 4. Ev ödevi ve uygulama Öğrencilere bilgiyi gözden geçirme ve uygulama olanakları sunar. Öğrencinin beceri veya süreç için istenilen düzeye ulaşma becerisini destekler. 5. Sözel olmayan gösterim Öğrencilerin bilgisini zihinsel resimleri kullanarak temsil etmesini ve derinleştirmesi becerisini geliştirir. 6. İşbirlikçi öğrenme Grup içerisinde öğrencilerin bilgilerini geliştirmeleri için öğrencilerinin birbirleri ile etkileşimde bulunmasına olanak sağlar.

Etkili Öğretim Stratejileri Kategori Tanım 7. Hedefleri belirleme ve geri dönüt sağlama Öğrencilerin performanslarını geliştirmeleri için öğrenme hedeflerine yönelik ne kadar iyi olduklarına ilişkin bilgi edinmeleri ve öğrenmeleri için yönlendirme sağlar. 8. Hipotez oluşturma ve test etme Öğrencilerin hipotez oluşturması ve test etmesi için gerekli zihinsel süreçleri geliştirerek bilgiyi anlama ve uygulama becerilerini geliştirir. 9. İpuçları, sorular ve ön hazırlayıcılar Öğrencinin konu ile ilgili sahip olduğu bilgiyi hatırlama, kullanma ve organize etme becerilerini geliştirir.

Öğretim için 4 Planlama Sorusu Bölüm Planlama Sorusu Öğretim Stratejisi I Öğrenciler ne öğrenecek? Hedefleri belirleme II Hangi stratejiler öğrenme bulguları sağlayacaktır? Geri dönüt sağlama Takdir sağlama III Hangi stratejiler öğrencilerin bilgiyi almasına ve bir araya getirmesine yardım edecek? İpuçları, sorular ve ön hazırlayıcılar Sözel olmayan gösterim Özetleme ve not alma İşbirlikçi öğrenme Çabayı pekiştirme IV Hangi stratejiler öğrencilerin bilgiyi gözden geçirmesine ve uygulamasına yardım edecek? Benzerlikleri ve farklılıkları belirleme Ödev ve uygulama Hipotez oluşturma ve test etme

Teknoloji – Öğretim Stratejisi Eşlemesi Önce öğretim stratejisi belirlenmeli, sonra bu stratejiyi destekleyecek teknoloji belirlenmeli. Teknoloji Tanım Örnek Kelime İşlemci Uygulamaları Kullanıcıların metin yazmalarına ve düzenlemesine olanak sağlayan yazılım Microsoft Word, LibraOffice, Google Docs Hesap Tablosu Yazılımı Kullanıcıların sayıları yazmaları ve düzenlemesine olanak sağlayan yazılım Microsoft Excel, LibraOffice, Google Spreadsheets Düzenleme ve Beyin Fırtınası Yazılımı Kullanıcıların fikir haritaları, KWHL çizelgeleri ve kategori haritaları oluşturmasına olanak sağlayan yazılım Inspiration, Kidspiration, BrainStrom Çoklu Ortam Kullanıcıların bir üründe resim, metin ve ses oluşturmasına veya erişmesine olanak sağlayan yazılım Microsoft Movie Maker, Powerpoint, Impress, Prezii Veri Toplama Araçları Kullanıcıların veri toplamasını sağlayan yazılım ve donanım Probeware, sınıf cevap sistemleri Web Kaynakları Kullanıcıların kavramları uygulaması ve bilgi toplamasına olanak sağlayan Web’teki kaynaklar Görsel turlar, bilgi, videolar, resimler, simulasyonlar İletişim Yazılımı Kullanıcların metin, sunum, ses veya üçünün birleşimi yoluyla iletişim kurmasını sağlayan yazılım Blogs, e-mail, VOIP, podcast, wikis

Teknoloji – Öğretim Stratejisi Eşlemesi Araçlar ne zaman kullanılacak? Nasıl kullanılacak? Hangi görev için hangi araç en iyisidir? Planlama Sorusu Öğretim Stratejisi Kelime İşlemci Hesap Tablosu Düzenleme ve Beyin Fırtınası Veri Toplama Araçları Çoklu Ortam Web Kaynakları İletişim Yazılımı Öğrenciler ne öğrenecek? Hedefleri belirleme X Hangi stratejiler öğrenme bulguları sağlayacaktır? Geri dönüt sağlama Takdir sağlama Hangi stratejiler öğrencilerin bilgiyi almasına ve bir araya getirmesine yardım edecek? İpuçları, sorular ve ön hazırlayıcılar Sözel olmayan gösterim Özetleme ve not alma İşbirlikçi öğrenme Çabayı pekiştirme Hangi stratejiler öğrencilerin bilgiyi gözden geçirmesine ve uygulamasına yardım edecek? Benzerlikleri ve farklılıkları belirleme Ödev ve uygulama Hipotez oluşturma ve test etme