SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Advertisements

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Uzaktan Eğitim Sürecinde Materyal Ortam ve Teknoloji Tasarımı Yusuf DOĞANAY.
Etkileşimli Tahta Sorumlu Firma Vestel Sorumlu Firma Yöneticisi Yereldeki Vestel Yetkili Servisleri Arıza Kaydı Vestel Çağrı Merkezi: Fatih.
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
Bina İçi Atık Su Tesisatı
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 3 Ömer Seytepe – Amina Majetic 1.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
YOZGAT TAPU VE KADASTRO XXII. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Takım Lideri : Elvan SİVAS Takım Raportörü : İsmail AKSOY Takım Üyeleri :Seval ŞAHİNER Onur EREN Hakan.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A.
KİŞİSEL HİJYEN.
ARAZİ TESVİYESİ.
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
TBS’De görev tanımları
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
Kanatlılarda kesim.
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
İl Danışma Meclisi Formatı (Basına Açık Bölüm)
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
1. RİP Kıyıdan / Plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.
GENEL MUHASEBE.
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Öğretimin Uyarlanması
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİM PROGRAMI
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
Mastitislerden Korunma Yöntemleri
TEMİZLİK YÖNTEMLERİ.
Alakart kuverde bulunması gereken servis takımları nelerdir?
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
KANSER.
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ.
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
Kırınım, Girişim ve Müzik
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
Ergonamik önlemler ve ilk yardım
EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
KİŞİSEL HİJYEN.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
BESİ SIĞIRCILIĞI.
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
Hasta Mahremiyeti (Gizlilik)
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Cerrahi El Yıkama.
ABD’den Açıklamalı Çiftlik Fotoğrafları
Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Sunum transkripti:

SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el ile sağımında, (bir sağımda) 1250 kez sıkım yapmak gereklidir.

Sağım son derece dikkat gerektiren bir iştir. Temiz bir süt ancak hijyenik şartlarda, sağlıklı memelerden düzenli temizliği ve bakımı yapılan bir sağım makinası ile sağılır. El ile sağımda memelerin, sağımcının ellerinin ve sağım kaplarının temizliğini kontrol etmek, her zaman mümkün olmaz.

Sağım işleminde dikkat edilmesi gerekli önemli noktalar şunlardır; 1.İnekler İçin Temiz ve Stressiz Bir Ortamın Sağlanması Sağım öncesi sütün indirilmesini, sağımhanedeki stres oluşturan faktörler olumsuz etkilemektedir.

2. Sağımcının Hazırlıkları Sağım yapan kişi, sağım hijyeni ile meme sağlığı ve süt kalitesi arasında yakın bir ilişki olduğunu iyi bilmelidir ve sağım öncesi ve sırasında, ellerinin temizliğine aşırı özen göstermelidir. Sağımcı mutlaka tek kullanımlık lateks eldivenler giymeli, eldivenler her inekte değiştirilmelidir.

3. Ön Sütün Muayenesi Ön sütün muayenesi ile yeni gelişmiş klinik mastitisler kolaylıkla belirlenebilir. Mikroorganizmalar kirli ve enfekte strip kap ile yayılabilirler, bu nedenle her sağımdan sonra strip kap temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

Ön sütün muayenesi sağımhanenin zeminine veya strip kap içine süt sağılarak yapılmalıdır. Ön sütün muayenesi asla avuç içinde yapılmamalıdır.

4. Meme Başlarının Yıkanması veya Sağım Öncesi Teat Dipping Solüsyonuna Daldırılması Sağım başlıkları takılmadan önce meme başları uygun bir dezenfektan solüsyon ile temizlenmelidir. Bu amaçla germisid etkili teat dipping solüsyonları kullanılabilir (%1’lik iyot solüsyonları gibi).

5.Meme Başlarının Kurulanması Meme başları sağım öncesinde yıkandıktan veya bir dezenfektan solüsyona daldırıldıktan sonra mutlaka kurulanmalıdır. Meme başları veya meme lobları ıslak kaldığında mastitis riski ve tank sütü bakteri sayısı artmaktadır.

Sağım başlıkları takılmadan önce memeler temiz ve kuru olmalıdır. Sağım öncesi kullanılan iyot solüsyonu sağım başlıkları takılmadan önce iyice meme başından silinmez ise süte iyot karışabilir. O nedenle sağım öncesi meme başlarının kağıt havlular ile özenle silinmesi faydalı olmaktadır.

Dakika İçinde Takılması 6. Sağım Başlıklarının Memelerin Hazırlanmasını İzleyen 1-2 Dakika İçinde Takılması Süt indirilmeye başladıktan sonra mümkün olan en kısa sürede sağım başlıkları meme başlarına takılmalı ve sağım başlamalıdır. Sağım başlıklarının takılması sırasında özen gösterilmeli ve sisteme aşırı hava girişi önlenmelidir.

7. Sağım Başlıklarının Doğru Takılması Sağım başlıkları meme başlarına takılır iken dikkat edilmeli ve doğru takıldığından emin olunmalıdır.

Düğmesinin Kapatılması 8. Sağım Başlıkları Çıkarılmadan Önce Vakum Düğmesinin Kapatılması Sağım tamamlandıktan sonra sağım başlıkları, sağım pençesi üzerindeki vakum düğmesi kapatıldıktan sonra çıkarılmalıdır.

Vakum düğmesi açık iken sağım başlıkları çıkartılır ise meme başının son kısmında travmaya neden olur. Bu durumda meme başı kanalının kapalı tutulmasını sağlayan kaslar zarar görür, daha sonra bu kaslar iyi kapanmaz ve süt akıtır.

Otomotik sağım sistemlerinde sağım bittikten sonra sağım başlıklarını meme başından kendiliğinden uzaklaştırılır.

9. Sağım Sonrası Teat Dipping Sağım tamamlandıktan bir süre sonrasına kadar meme başı kanalı açık kalmaktadır. Bu süre içinde meme başı bir patojen ile karşı karşıya gelir ise patojen kolaylıkla meme başı kanalından içeri girmekte ve enfeksiyona sebep olabilmektedir.

Sağım sonrası meme başlarının %75’i (2/3’ü) meme başı kanalını dışarıdan kapatma özelliği olan bir dezenfektan solüsyona daldırılmalıdır.

Meme başı kanalını kapatan bariyer oluşturulan maddelerin uygulanmasıdır.

Sağım sonrası ise alınacak yönetimsel önlemler; 10. Sağım Sonrası İneklerin Yönetimi Sağım sonrası ise alınacak yönetimsel önlemler; İneklerin ayakta tutulmalarının sağlanması ve