YÖNETİMİN ARACI: ÖRGÜT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E Ğ İ T İ M DENETİMİ Dr. Mustafa Aydın BAŞAR Eğitim Denetimi-I.
Advertisements

S.Ü. BESYO REKREASYON DERS NOTLARI Selçuk BUĞDAYCI ögr.görev.
Geçmişten günümüze “BİRLİK GRUBU”. Cemiyetten Birlik Grubu’na Ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin, ilk fakültemizin kuruluşuyla (1908) başlamasından kısa.
PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
OKUL YÖNETİMİ Dr. Mustafa Aydın BAŞAR.
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
Cenevre''de 1923 yılında 40 ülke delegelerinin toplanmasıyla "Uluslararası Çocukları Koruma Birliği" kuruldu ve sonradan UNISEF adını aldı.
SINIF YÖNETİMİNİ ETKİLEYEN ETKENLER.
SİSTEM YAKLAŞIMI Çağdaş yönetim ve organizasyonlar sistem yaklaşımından esinlenerek tasarlanır. Günümüzde, sistem kavramına yer vermeyen bir yönetim ve.
Çağın Gidişine Göre Öğretmen Nasıl Olmalı?
YÖNETİM Toplum içinde yaşayan insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. İhtiyaçları karşılayacak olan mal ve hizmetlerin.
KÜLTÜREL ÇEVRE VE ÇALIŞAN İNSAN
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Sistem Geliştirme Sistemin tanımı. Sistemin Temel özellikleri
Toplumsal Grup, Yığın Kategori
Yazışma Teknikleri Doç. Dr. Hüseyin Odabaş. Yönetimde Bilgi Üretim ögeleri, 3M [insan (men), para (money), hammadde-malzeme (materials)] olarak sınıflandırılırken,
SPOR SOSYOLOJİSİ. SOSYOLOJİ: Kelime anlamı toplumbilimidir. Latince toplum anlamına gelen Socius ile Yunanca bilgi demek olan logos sözcüklerinin birleşmesinden.
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
Dağıtım Kanalları PAZARLAMA İLKELERİ
Bilgi ve Yenilik İktisadı
HAZIRLAYAN: DİLEK BEZGAL
9.BÖLÜM İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
BİR SOSYAL KURUM OLARAK
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
TAKIM RUHU NEDİR? 12-h.
Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün Kaynak: H. Erkan (1998); Kültür Politikamızda Yeni Boyutlar KÜLTÜREL ALAN EKONOMİK ALAN P.SÜREÇ S.SÜREÇ K.SÜREÇ DIŞ.
TOPLUM VE KURUMLAR KAZANIMLAR: 1-TOPLUMUN TEMEL İHTİYAÇLARIYLA BU İ
İŞLETMELERİN KURULUŞU
AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI ( EKİM)
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Öğretim Yılı Bahar Dönemi
Doç.Dr. Sebahattin DEVECİOĞLU Fırat Üniversitesi
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
Bu bölümün sonunda şu amaçlara ulaşmanız beklenmektedir: Hayat bilgisi dersinde öğrencilerin özelliklerini tanıyabilme,
Türk Eğitim Sisteminin Yapısı ve Yönetimi
BÖLÜM 12 Örgütlerde Grup Süreçleri. BÖLÜM 12 Örgütlerde Grup Süreçleri.
OKUL. Okul genel anlamda “toplumun ve bireylerin eğitim gereksiniminin planlı, programlı ve istendik bir biçimde karşılanabilmesi için kurulmuş formal.
GRUP VE İLETİŞİM.
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
Okullarda Rehberlik Hizmetleri
Yönetim Nedir? Yönetim, toplumsal gereksinmelerin bir bölümünü karşılamak üzere kurulan bir örgütte, örgütün varlık nedeni olan amaçlarını gerçekleştirecek.
TOPLUM İÇİN ÇALIŞANLAR
DERS;SOSYAL BİLGİLER KONU; ÜLKEMİZDE GÖÇ ADI;ALKAN SOY ADI;DÜZLÜ SINIF; 7/A NO;34 ÖĞRETME’NİN ADI;EMRAH SOY ADI;KASKATI.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
PAZARLAMANIN ÖNEMİ.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMI ve GELİŞİMİ
ÖRGÜT VE YÖNETİM KURAMLARI
YÖNETİM VE YÖNETİCİLİK
Örgüt Nedir? Neden Vardır?
7 TEMEL İLKE İlkyardım Eğitimi.
ÖRGÜTSEL DEĞİŞİME SİSTEM YAKLAŞIMI
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
DERSİN AKIŞI VE TEMEL KAVRAMLAR: ÖRGÜT
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
Mitoz bölünme sonucunda kromozom sayısı sabit kalmış 2 hücre oluşur. Oluşan hücreler kalıtsal olarak birbirinin aynısıdır. Mitoz bölünme sayesinde insanlarda.
Toplumsal değerlerin temel özellikleri şunlardır: Toplumsal değerler, toplumun bütünü ya da toplumsal grup üyeleri tarafından bilinir, benimsenir ve bunlara.
TÜRK MİLLÎ EĞİTİM SİSTEMİNİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Toplumsal Gruplar. Toplum sınırları belli bir doğal çevrede ortak amaçlar için bir araya gelen, birbiri ile ilişki, iş birliği ve dayanışma içinde olan.
YÖNETİM VE YÖNETİCİLİK. NELERDEN BAHSEDECEĞİZ.  YÖNETİMİN TANIMI.  YÖNETİMİN KAVRAMI.  YÖNETİCİNİN TANIMI.  YÖNETİCİNİN KAVRAMI.  İYİ BİR YÖNETİCİ.
Sunum transkripti:

YÖNETİMİN ARACI: ÖRGÜT Başaran, İ.E. (2000). Yönetim. Umut Yayım Dağıtım.Ankara.

Örgüt mü önce? Yönetim mi? Tek gerçek, insanların ortak amaçların gerçekleştirilmesi için bir araya gelerek güçbirliği yapmasıdır. İnsanlar tek tek amaçlarını gerçekleştirmeleri zordur. İşbirliğine ve lidere ihtiyaçları var.

Örgütler Nasıl Ortaya Çıkar? Sorunların tek başına çözülememesi, işlerin süreklilik gerektirmesi, dayanışma ihtiyacı örgütü gerekli kılmıştır. Bu zorunluluklar insanların bir toplum olarak örgütlenmesini, sonrada toplumda farklı işlevleri olan örgütlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu yüzden örgütlenme doğal, doğal olduğu kadar da evrenseldir.

Örgüt mü? Yönetim mi? Örgütlenme ve yönetim iç içe geçen; insanların eylemleri ile geçekleşen olgulardır. Örgütlenme de yönetim de insanların bulgularıdır. Örgütlenmeden yönetim, yönetmeden örgüt olamaz. Örgüt, insanların ortak amaç için el ele verdiklerinde aralarında oluşan etkileşim ve ilişkilerin ortaya çıkardığı bir dokudur. Yönetim ise bu dokuyu bozmadan amaca etkili olarak yönlendirmedir. Böylece örgüt yönetimin bir aracıdır.

Örgütün Yapısal Öğeleri Örgüt, toplumsal gereksinimlerin bir kesimini karşılamak üzere önceden belirlenmiş amaçları gerçekleştirecek işleri yapmak için güçlerini gönüllü ve düzenli olarak eşgüdümleyen insanlardan oluşan toplumsal açık bir sitemdir. Örgütün ömrü, girişim, yerleşme ve gelişim olmak üzere üç evreden oluşur. Kendini sürekli yenileyen örgütün ömrü, yüzyıllarca sürebilir.

Örgütün Kişiliği Örgütün kişilik özellikleri; Yasallık Amaçlılık Toplumsallık Biçimsellik Karmaşıklık, Açıklık Özyeterlik Tutuculuk Düzgün işlemek ve büyüme isteği Kendini korumak

Örgütlerin sınıflandırılması Örgütler mal, hizmet, güvenlik, meslek ve aracı örgütler olarak sınıflanabilir. Çevreye uyarlanmaları bakımından mekanik ve organik olarak ikiye ayrılır.

Örgütün Yapısını Oluşturan Öğeler Örgütsel amaçlar Görevler İşakımı Yetke akımı