Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Toplumsal Grup, Yığın Kategori

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Toplumsal Grup, Yığın Kategori"— Sunum transkripti:

1 Toplumsal Grup, Yığın Kategori

2 Sosyoloji toplumla ilgilenir
Sosyoloji toplumla ilgilenir. Ancak toplum kavramı içinde pek çok öğeyi barındıran bir kavramdır. Bunlar, toplumsal gruplar, toplumsal yığınlar ve toplumsal kategorilerdir.

3 Toplumsal Grup; en az iki kişi arasında oluşan ve aralarında etkileşim olan ve belirli bir amaç etrafında bir araya gelmiş göreli sürekliliği olan insanlardan oluşur. Aile, arkadaşlık…vb buna örnek olarak verilebilir.

4 Toplumsal Grup

5

6 Toplumsal Yığın; Fiziksel olarak bir arada olmalarına rağmen, aralarında sosyal ilişki olmayan insanlardan oluşur. Kırmızı ışıkta bekleyenler..gibi.. Ayrıca geleneksel toplumdan modern topluma geçişle birlikte insan ilişkilerinde değişim yaşanmıştır. Köylerde insanlar birbirlerini tanırlar ve etkileşim içerisine girerler. Ancak özellikle büyük şehirlerde aynı apartmanda yaşayan insanlar bile, çoğu kez birbirini tanımamaktadır. Bu sebeple, bu birbirini tanımayan insanlar artık toplumsal grupları değil, toplumsal yığını oluşturmaktadırlar.

7 Toplumsal Yığın

8 Bir insan topluluğuna yığın, ya da grup diyebilmemiz için, aralarında etkileşim olup olmadığına bakmamız gerekir. Toplumsal Kategori: Fiziksel olarak bir arada olmamalarına rağmen, ortak birtakım özelliklerine göre insanların gruplandırılması. Yaş, eğitim, meslek gibi ölçütlere göre kategoriler oluşur.


"Toplumsal Grup, Yığın Kategori" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları