KOMMAGENE KRALLIĞI M.Ö. 290 – M.Ö. 163 – M.Ö. 72 Ş E N O L H A M Z A.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ESKİ ÇAĞLARDA TÜRKİYE VE ÇEVRESİNDEKİ
Advertisements

LİDYALILAR AYŞE EGE DOLANBAY 9-B 464
ANADOLU.
İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI.
Anadolu Uygarlıkları Lidyalılar.
İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ
Medeniyetlerin kesişim noktası
ÇALINAN HAZİNELERİMİZ
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDEKİ TURİSTİK YERLER
ANADOLU SELÇUKLULARI VE HAÇLILAR
Kapadokya
EGE VE YUNAN UYGARLIKLARI
Avrupa Hun Devleti.
MISIR MEDENİYETİ.
MISIR MEDENİYETİ.
OSMANİYE.
ANADOLU MEDENİYETLERİ
Hitit Kaya Anıtları, Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının ve doğal geçitlerin yakınında bulunan stratejik noktaların çevresinde yer almaktadır. Hitit.
İSKENDER İMPARATORLUĞU
ANADOLU MEDENİYETLERİ
MUTE SEFERI
BİRİNCİ BÖLÜM ( ) “Senin adın da Mustafa,benim adım da;
SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
ÇİN MEDENİYETİ.
Ülkemizin Güzel Yerleri
Salih Zeki Anadolu Lisesi
ANADOLU UYGARLIĞI HİTİTLER UYGARLIGI (MÖ 1700-MÖ700)
Baransel KUMBUL ve Tuna EDİZ
ANADOLU MEDENİYETLERİ
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ DÖNEMİ.
ATATÜRK’Ü TANIYALIM Ayten IŞILDAĞ.
Hititlerrr!.
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
HAÇLI SEFERLERİ.
,.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
ADIYAMAN.
ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA
10. Ege ve Yunan Uygarlığı Ege ve Yunan uygarlığı, Ege Denizi’ndeki adalar, Yunanistan, Makedonya, Trakya, Batı ve Güney-Batı Anadolu’da yaşayan toplulukların.
ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
2D. EGE VE ESKİ YUNAN UYGARLIĞI
Abbasi Tarihi Berat Köse.
OSMANLI KÜLTÜR VE UYGARLIĞI
Marcus Antonius Berat Köse.
Büyük selçuklu devletİ
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
ASYA HUN DEVLETİ.
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
İSKENDER İMPARATORLUGU- ROMA İMPARATORLUĞU-BİZANS İMPARATORLUĞU
İstanbul’un Fethi.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
Persler (MÖ ) Ahamenişler Büyük Kyros Satraplar İmar (mouseleum) 483 atina kuşatması, Donanma yenildi Sparta kralı Pausanias Delfi’ye 3 ayaklı.
G Ö R S E L S A N A T L A R KINGDOM OF COMMAGENE S E N O L H A M Z A
Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219. Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük.
MISIR SANATI M.Ö Mısır sanatının düşünsel olarak temeli, tanrıların onurlandırılmasına dayanır. Buna tanrılaştırılmış ölü krallar da dahildir.
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
Efes. İlk çağlarda,Batı Anadoolu’nun en önemli şehirlerinden birisidir. Efesos, Ege Bölgesi kıyılarının hemen orta kısmında, Küçük Menderes (Kaystros)
BABİL HALKININ HAYATI VE TARİHİ ESERLERİ HAZIRLAYAN=FATİH KILIÇ.
Batı Medeniyeti Batı Roma. BATI ROMA İMPARATORLUĞU Batı Roma İmparatorluğu, Büyük Roma İmparatorluğu'nun M.S. 395 yılında İmparator Theodosius tarafından.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
Resmi dil: Farsça Başkent: Tahran En büyük şehir: Tahran Yüzölçümü: km² Nüfusu: 75 milyon Para birimi: İran Riyali.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GAZİANTEP KÜLTÜRÜ VE TIP EĞİTİMİ
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

KOMMAGENE KRALLIĞI M.Ö. 290 – M.Ö. 163 – M.Ö. 72 Ş E N O L H A M Z A

TARİHİ M.Ö. II. YY’DA BÜYÜK İSKENDER’İN HÜKMETTİ TOPRAKLARIN BİR PARÇASI OLAN UYGARLIKTIR. HANEDAN MENSUPLARI; BATIDA KİLİKYA VE KUZEYDE KAPADOKYA BÖLGELERİNDE M.Ö. 290 – M.Ö. 163 YILLARI ARASINDA SELEVKOSLAR DEVLETİ (SELEUCİD İMP.) İÇİN BİR SATRAP (BEYLİK) OLARAK BULUNMUŞLARDIR.

TARİHİ M.Ö. 163 YILLARINDA SELEVKOS İMPARATORLUĞU ÇÖKMEYE BAŞLADIĞINDA, SATRAP OLAN PTOLEMAİS, KRAL ÖLDÜKTEN SONRA BAĞIMSIZLIĞINI İLAN EDİP KOMMAGENE ADINDA YENİ BİR KRALLIK KURAR.

TARİHİ DOĞUSUNDA PERSLER VE BATISINA ROMALILAR İLE KOMŞUYKEN, KUZEY KISMINDA İSE ERMENİ BİR UYGARLIK BULUNMAKTAYDI. ÇEVRESİNDEKİ TOPLULUKLAR TAMAMEN BİRBİRİNDEN AYRI KÜLTÜRLERİ BARINDIRDIĞI İÇİN, KOMMAGENE’NİN KÜLTÜRÜDE ÇOKLU BİR KÜLTÜRE SAHİPTİ. DOĞU – BATI SENTEZİ KRAL SAMOS => OĞLU MİTRADATES => TORUNU ANTİOKHOS

TARİHİ KRAL I. MİTRİDATES, BÜYÜK PROPAGANDALARLA HELENİSTİK HANEDANLARLA BAĞLANTISINI İLAN EDİP, HELENİSTİK SURİYELİ PRENSES VII. LAODİCE TEA İLE EVLENDİ. BÖYLECE KRALLIK HEM PERSLERİ HEMDE HELENLERİ ASIL KABUL ETTİ.

TARİHİ KRAL MİTRADATES’İN DAMADI, PARTLARLA BİR OLUP, ROMA İMPARATORLUĞUNA SALDIRINCA, ROMA İLE DOSTLUKLARI BOZULDU. MİTRADATES, DAMADININ YANINDA YER ALINCA, ROMA İLE SAVAŞMAK ZORUNDA KALIYORLAR. KRAL ÖLÜNCE YERİNE OĞLU ANTİOKHOS I. GEÇTİ.

TARİHİ ANTİOKHOS, ATALARI VE BABASI MİTRADATES İÇİN, ARSAMEA (MERKEZ)’DA BİR ANIT MEZAR YAPTIRDI. BU MEZARDA HALA BİR KABARTMA GÜNÜMÜZE KADAR ULAŞMIŞTIR. TOKALAŞMA STELİ

TARİHİ ANTİAKHOS’DA ROMALILARLA SAVAŞMAK ZORUNDA KALDI. ANCAK ROMA İMPARATORLUĞUNUN MARCUS ANTONIUS KOMUTASINDAKİ ORDUSUNU BOZGUNA UĞRATTI. VE ZAFER KAZANDI. BİR KEZ DAHA ROMALILARLA BARIŞ ANLAŞMASI YAPTILAR.

TARİHİ KENDİSİNİ BU BÜYÜK ZAFERİN ARDINDAN TANRILARLA BİR TUTMAYA BAŞLADI. ÖLÜMÜNDEN SONRA GÖMÜLMEK ÜZERE KENDİSİ İÇİN, BÜYÜK BİR TÜMÜLÜS YAPTIRMAYA KARAR VERDİ. KENDİNİ O KADAR BÜYÜK GÖRÜYORDU Kİ, YAPTIRDIĞI ANITIN 2 TARAFINDA TERASLAR ÜZERİNDE, TAHTLARDA OTURMUŞ 4 TANRININ YANINA HEYKELİNİ YAPTIRDI.

TARİHİ ANTHİAKHOS’UN YERİNE DE OĞLU II.MİTRADATES GEÇTİ. II.MİTRADATES ANNESİ VE KIZ KARDEŞİ İÇİN KARAKUŞ TÜMÜLÜSÜNÜ YAPTIRDI. GÜNÜMÜZDE KADIN ANIT MEZARI OLARAKTA BİLİNİR. TÜMÜLÜSTEKİ SÜTUNLARIN ÜZERİNDE KARTAL HEYKELLERİ OLDUĞU İÇİN KARAKUŞ TÜMÜLÜSÜ OLARAK ADLANDIRILMIŞTIR. KENDİSİ İÇİNSE SESÖNK TÜMÜLÜSÜNÜ YAPTIRMIŞTIR.

TARİHİ ROMA İMPARATORU VESPASİAN, KOMMAGENE KRALLIĞINA GÜVENMEDİĞİ İÇİN M.S 72 TARİHİNDE KOMMAGENE’Yİ, SURİYE’DEKİ TOPRAKLARINA DAHİL EDEREK, 230 YILLIK KRALLIĞA SON VERMİŞLERDİR. ADINIDA EURPHATASİ OLARAK DEĞİŞTİRMİŞLERDİR.