EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜZLEM MODELİ DÜZLEMSEL ŞEKİL.
Advertisements

Hazırlayan:Zeynep Nur Kurtpınar
Çevremizde gördüğümüz, dokunduğumuz,
MADDENİN ÖZELLİKLERİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
? HİJYEN ve SANİTASYON NEDİR ? NİÇİN ÖNEMLİDİR ?.
“Resimde İç Mekan” nedir?
Çevremizde dokunduğumuz, gördüğümüz , kokladığımız birbirinden farklı varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır. Çiçekler,
SANAT VE TARİH MÜZESİ.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
ETKİNLİĞİ HAZIRLAYANLAR
Günümüzden 2000 yıl önce İtalya’nın Pompei Bölgesi’nde insanlar,evleri süslemek amacıyla bu tarzda resimler yapmaya başlamışlardır. O yıllardan biraz.
MADDE Çevremizde dokunduğumuz,gördüğümüz,kokladığı- mız birbirinden farklı birçok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır.
MADDEYİ TANIYALIM.
Görsel Sanatlar Dersi 2. Sınıflar
GÖRSEL ESTETİK IŞIK VE RENK Yusuf Kadri Şirinkan.
Proje Çevrim Yönetimi ve Projelerimize Gerekli Ulusal Fonlar Namık Kemal Üniversitesi Doç. Dr. Ali SARIIŞIK 11 Mayıs-2012 SAN-TEZ.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
DÖNÜŞÜM GEOMETRİSİ ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELER
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
DÜNYA’MIZIN KATMANLARI
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VAR.
Gösterge Türleri ve Resim Sanatında Uygulamalar
DÜZEN KUŞAĞI Bütünde Farklılık
İÇİNDEKİLER ORGANLARIMIZ GÖRDÜKLERİMİZİ ANLADIK MI ? GÖZ KULAK BURUN
“ Festuca glauca.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
IŞIK GÖLGE Mehmet KURTBOĞAN 2014.
GÖRSEL SANATLAR 4.SINIF.
HAYAT BİLGİSİ 1.ÇEVREMİZDEKİ MADDELER 2.MADDENİN HALLERİ
MADDENİN ÖZELLİKLERİ.
Hazırlayan:Nebahat Özmen
Dersin Öğretim Üyesi: Prof.Dr. Canan ÇETİN
E Kitap Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. E kitaplar, bilgisayar, tablet, telefon, okuyucu gibi elektronik araçlarla görüntülenebilir kitaplardır.
Uzunluğu, genişliği, derinliği olan ve bu ne­denlerle evrende yer kaplayan şeye cisim de­nir. Başka bir ifadeyle bir yer kaplayan, aynı zamanda kütlesi.
GÖRSEL SANATLAR 1. SINIF.
MINIMALIZM.
DÜZLEM NEDİR?. DÜZLEM NEDİR? DÜMDÜZDÜR HAYALİDİR.
Tekstilde Tasarım Yöntemleri I Dersi Dönem Sonu Ekip Projesi
TEKNİK RESİM.
YAŞAMIN SİHİRLİ ÖRTÜSÜ RENKLER
Sürtünme Kuvvetinin Hayatımızdaki Yeri
1- RADYO TV PROGRAMCILIĞI PROGRAMI 2-BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ PROGRAMI Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet BIYIK GÖRSEL-İŞİTSEL TEKNİKLER VE MEDYA YAPIMCILIĞI.
TASARIM ÖĞELERİ.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ.
Ders 13 Okuma-yazmaya hazırlık becerileri
DİREKT BASKI.
DİREKT BASKI Esra ÇINAR.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
DESEN NEDİR ? Tahta, çini, kumaş, kâğıt gibi yüzeylerin üzerinde varlıkları, nesneleri belirli çizgilerle gösterme, betimleme. Görsel bir etki yaratmak.
RENK BİLGİSİ.
Kumaş Nedir?.
SANAT FELSEFESİSANAT FELSEFESİ Sanatçı Sanat Eserinin Özellikleri Ve NitelikleriSanat Eserinin Özellikleri Ve Nitelikleri.
TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALI RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI 6.SINIFLAR İÇİN KOLAJ TEKNİĞİ.
AFİŞ.
Resimle İlgili Meslekler
AÇIKLAMALAR Su Festivali Raporlama Şablonu’na hoşgeldiniz. Ülkenizde Su Kaşifi finalisti olabilmeniz için öncelikle bu dokümanı doldurarak başvurunuzu.
Öğretim Programı (1-4) Kazanımları Sunusu
AFİŞAFİŞ. T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Resim-İş Eğitimi.
ÇAĞDAŞ SANAT AKIMLARI EMPRESYONİZM, FOVİZM, KÜBİZM
AÇIK-KOYU / IŞIK GÖLGE.
DOKU.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KOMPOZİSYON Resimde kompozisyonun manası asrın ikinci çeyreği içinde daha genişlemiştir. Eskiden, kompozisyon kelimesi, içinde figür bulunan resimlere.
Sunum transkripti:

EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI   DOKU (6.SINIF) Ezgi KOŞTUROĞLU    Dersi Yöneten Prof. Dr. Ümran BULUT 2015

İÇİNDEKİLER 1- Doku Nedir İÇİNDEKİLER 1- Doku Nedir? 1a- Doku Türleri 2-Günlük Yaşamda Doku Örnekleri 3-Yapım Aşaması 3-a- Yapılmış Doku Örnekleri 3-b- Sanattan Örnekler 3-c- Yapım Aşaması 3-d- Doku Tekniğinin Sanatla Bağlantısı 5- Sözlük 6- Kaynakça

Doku Nedir? Tüm nesnelerin birer dış yapıları vardır. Nesne ve varlıkların dış yapı özellikleri ve bunların gerçek etkileri dokuyu oluşturur. Doğadaki tüm nesnelerin iç yapılarının işlevsel özelliklerini dışa vuran yüzeydeki etkilerdir.

Doku Nedir? Herkes üzerindeki formaya dokunsun, daha sonra sıralara, masaya ve duvara dokunsun. Nasıl bir etki yarattı, neler hissettiniz?

Doku Nedir? Dokunduğunuz nesnelerin hepsi farklı yapıda hepsinin kendine ait bir yapısı, şekli, rengi var. Değdiğimiz bu nesnelerdeki farklılıklara DOKU diyoruz.

Doku, birbirine eş ya da birbirini tamamlayan birim biçimlerinin belli sistemlerle yan yana gelmesinden oluşur. Doku Çeşitleri

Dokusal yapılar daima yüzeyseldir. Çeşitleri Dokusal yapılar daima yüzeyseldir.

Açık koyulukla doku oluşur. Çeşitleri Açık koyulukla doku oluşur.

Doku tekrarlardan oluşur. Tekrarlar aynı yönde, zıt yönlerde, aynı ölçülerde ve değişik ölçülerde gelişebilir. Doku Çeşitleri

Yüzeye dokunulduğunda sert ya da yumuşak pürüzler içerebilir. Çeşitleri Yüzeye dokunulduğunda sert ya da yumuşak pürüzler içerebilir.

Günlük Yaşamda Doku Örnekleri Ağaç Dokusu Taş Dokusu

Günlük Yaşamda Doku Örnekleri Çimen Dokusu Duvar-taş Dokusu

Yapım Aşaması

Yapılmış Doku Örnekleri

Yapılmış Doku Örnekleri

Resimlerinde doku etkisi yaratan ressamlarımızı biliyor musunuz? O halde çalışmalarında doku etkisinin görüldüğü ressamlarımızdan birkaç örnek verelim. Türk ressamlarımızdan Neşet Günal, günümüz ressamlarımızdan Mehmet Güleryüz… Yabancı ressamlarımızdan Van Gogh, Jackson Pollock…

Dokusal Çalışan Türk Ressamlar Neşet Günal, Çocuklar, 1963

Dokusal Çalışan Türk Ressamlar Neşet Günal, Duvar Dibi, 1965

Dokusal Çalışan Türk Ressamlar Mehmet Güleryüz, Sevap, 2011

Mehmet Güleryüz, Garcia Lorca Şarkıları, 2013 Dokusal Çalışan Türk Ressamlar Mehmet Güleryüz, Garcia Lorca Şarkıları, 2013

Van Gogh, Buğday Tarlası ve Kargalar, 1890 Dokusal Çalışan Yabancı Ressamlar Van Gogh, Buğday Tarlası ve Kargalar, 1890

Dokusal Çalışan Yabancı Ressamlar Van Gogh, Yıldızlı Gece, 1889

Dokusal Çalışan Yabancı Ressamlar Jackson Pollock, Mural, 1943

Jackson Pollock, Blue Poles (Mavi Direkler), 1952 Dokusal Çalışan Yabancı Ressamlar Jackson Pollock, Blue Poles (Mavi Direkler), 1952

Doku Etkisi İçin Neler Yapabilirsiniz, Nasıl Yapabiliriz? Yapım Aşaması Doku Etkisi İçin Neler Yapabilirsiniz, Nasıl Yapabiliriz? Çok çeşit malzemeden doku yapılabilmektedir. Bu örnekte mum damlatarak ve boyaları üst üste getirerek çeşitli doku etkisi yapacağız.

Yapım Aşaması Doku çalışmamızın son haline kadar kat kat boya kullandık ve kağıt üzerinde bir çıkıntı, pürüz etkisi yarattık.

Tekniğin Sanatla Bağlantısı Sizler de resimlerinizde, kıyafetlerinizde, dolabınızda vb. doku etkisi yaratmak ister misiniz?

Tekniğin Sanatla Bağlantısı Tekstil ve Moda Tasarımı, Doku Tasarımları, halı, kilim, duvar dokusu, kumaş dokusu vb. Çevremizdeki birçok nesnede dokular oluşturabiliriz.

Dokularla desenler oluşturabiliriz. Mozaikle doku yapılabiliriz.

Sözlük Doku: TDK, Bir bütünün yapısı ve özelliği. Yüzeysel: Derine inmeyen, gelişigüzel, ayrıntılı olmayan. Prüz: Bir şeyin düzgünlüğünü bozacak çıkıntı, kusur. İşlevsel: Sıfat işlevle, ilgili.

Kaynakça Pelvanoğlu, B. : Mehmet Güleryüz Artist Dergisi, 2011, s.26-33. http://www.forumalew.org/soru-lar-ve-cevap-lar/524280-gorsel-sanatlarda-doku-nedir.html http://starfairy.blogcu.com/resim-doku-ile-ilgili-bilgiler/13328812 http://www.fisilti.biz/sanat-egitimi/3389-temel-sanat-egitimi-nedir.html http://fotografya.fotografya.gen.tr/issue-12/temeltasarim/doku.html