Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN ÖZELLİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN ÖZELLİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 MADDENİN ÖZELLİKLERİ

2 Maddeyi Tanıyalım Boşlukta yer kaplayan ve duyularımızla
algılayabildiğimiz varlıklara madde denir. Görme, işitme, koklama, tatma ve dokunma duyularımız maddelerin özelliklerini algılamamızı sağlar. Ağaç, masa, taş birer maddedir.

3 Maddenin Özellikleri Maddeler bazı özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Saydamlık ve Opaklık Parlaklık ve Matlık Pürüzlü ve Pürüzsüz Esneklik ve Berklik

4 Saydamlık - Opaklık Işığı geçiren maddelere saydam madde denir. Pencere, bardak gibi maddeler saydamdır. Buzlu cam, kağıt gibi maddeler ışığın bir kısmını geçirir. Bu maddelere ise yarı saydam madde denir. Işığı geçirmeyen maddeler ise opaktır. Demir ve duvarlar bu maddelere örnektir.

5 Parlaklık - Matlık Çelik tencere, altın ve gümüşten yapılmış maddeler, teneke kutular parlaktır. Üzerine ışık düştüğünde parlar. Odun, toprak, kum gibi maddeler üzerine ışık düştüğünde parlamaz. Bu tür maddeler mattır.

6 Pürüzlü - Pürüzsüz Yüzeyinde girinti-çıkıntı olmayan, düz olan maddeler pürüzsüzdür. Örneğin ayna ve televizyonun ekranı pürüzsüzdür. Yüzeyinde girinti ya da çıkıntı olan maddeler ise pürüzlüdür. Örneğin halı ve bazı duvarların yüzeyi pürüzlüdür.

7 Esneklik - Berklik Uzayıp kısalabilen, bükülebilen ve tekrar eski haline dönebilen maddeler esnektir. Yataklarda ve oyuncaklarda kullanılan yaylar da esnektir. Esnemeyen maddelere berk maddeler denir. Berk maddeler sağlam ve serttir. Kurşun kalem, masa, taş berk maddeye örnektir.

8 Alet Maddelere şekil vermek ya da onlar üzerinde bir iş yapmak için özel olarak yapılmış nesnelere alet denir. Marangozluk da kullanılan çekiç bir alettir. Aletler daha çok marangozluk, heykeltıraşlık gibi işlerde uğraşanlar tarafından kullanılır.

9 Malzeme Maddeler tüketim amacıyla kullanıldığında malzeme adını alır.
Malzemeler kullanıldıkça biter. Yemek yaparken kullandığımız baharatlar, yağ ve yumurta malzemedir. Malzeme; katı, sıvı ve gaz halinde bulunabilir.

10 Eşya Hayatımızı kolaylaştırdığı için evimizde, okulumuzda veya yanımızda bulundurduğumuz nesnelere eşya denir. Eşyalar uzun süre dayanır fakat zaman içerisinde eskimektedir. Kanepe, halı, ayakkabı gibi nesneler birer eşyadır.


"MADDENİN ÖZELLİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları