ASİT BOYARMADDELERLE BOYAMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
A) Polyester Macun Polyester macun dolgu işleri için kullanılır
Advertisements

BOYAMA İŞLEMLERİNDEN SONRA KULLANILAN TEKSTİL KİMYASALLARININ VE DİĞER TERBİYE İŞLEMLERİNİN HASLIK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Prof. Dr. Abbas YURDAKUL.
Restaurant Yönetim Sistemi
BİR BASKI İŞLEMİNİN ADIMLARI
Güneş Sistemi ve Ötesi:Uzay Bilmecesi
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
Kalıtım ve Çevre.
Nötralleşme Titrasyonları
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR III
PULTRÜZYON YÖNTEMİ CİHAT OKTA YAVUZ ÜNAL
RENK.
İNORGANİK KAPLAMALAR.
PES VE PAMUK BOYAMADA İŞLETME TECRÜBELERİ
Deney No: 3 Sıcaklığın Tepkime Hızına Etkisi
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
KNO3 Çözünürlük Bulunması
BİRBİRİ İÇİNDE ÇÖZÜNEN SIVILARIN HACMİNİN ÖLÇÜLMESİ
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
ASİTLER VE BAZLAR.
Ece Duran, İlayda KARADUMAN
ATIK KAHVE TELVELERİNİN BOYAMA ÖZELLİĞİNDEN YARARLANILARAK YÜNLERİN BOYANMASI GİRİŞ DENEYSEL TARTIŞMA -SONUÇ Akar, D., (2006), Doğu Akdeniz Bölgesinde.
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
TUZLAR.
TABAKLAMA TEKNOLOJİLERİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
1. ASTAR BOYA VE MACUNLAMA
ewa
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 4
İPEĞİN ÖN TERBİYESİ - SERİSİN UZAKLAŞTIRMA Hazırlayan Sema MUTLU
Bulut çeşıtlerı.
POLYESTER BOYAMA MERYEM YİĞİT.
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
Doğal lİfler Esra ÇINAR.
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
Öğretim teknolojileri ve öğretim materyal tasarimi
DİREKT BASKI.
DİREKT BASKI Esra ÇINAR.
Hayvansal Lifler.
SELÜLOZ LİFLERİNİN DİREK BOYARMADDE İLE BOYANMASI
LEVENT BOYAMA MAKİNESİNDE BOYAMA
POLYESTER.
ÖN TERBİYE PROSESİ HAZIRLAMA
REAKTİF BOYAR MADDELERLE BASKI YAPMA
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
PİGMENT BOYARMADDELERLE BASKI YAPMA
Boyalar Mikroteknikte kullanılan boyalar üç gruba ayrılır.
KİR ÇEŞİTLERİ.
REAKTİF BOYAR MADDELERLE BASKI YAPMA
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE ÖĞRETİM MATERYAL TASARIMI
SÜRTÜNME HASLIĞI TESTİ
4. GRUP KATYONLAR (Ba+2, Ca+2, Sr+2).
Konfeksiyon yardımcı malzemeleri
BİTKİSEL LİFLER (Sisal, Manila Keneviri(Abaca), Koko Lifi )
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
BİTKİSEL LİFLER.
BOYARMADDE VE RENK Yrd. Doç. Dr. RASİM BAŞAK RENK ÇEMBERİ
Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı.
METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
Kozmetikler
Ahşap: yenilenebilir, sürdürülebilir malzeme
Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)
POLYÜREA MASTİK.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÖRÜNÜR IŞIK Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya.
Sunum transkripti:

ASİT BOYARMADDELERLE BOYAMA Boyama teknikleri ASİT BOYARMADDELERLE BOYAMA

POLİAMİD LİFİNİN BOYANMASI İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER Poliamid lifleri hidrofob yapıdadır, normal koşullarda %4 higroskopik nem içerir. Asit boyarmaddeler ile normal atmosfer basıncında 98 ºC’de boyanabilir. Poliamidin boyanmasında karĢılaĢılan en önemli sorun; çizgili, yollu boyamadır. Bu sorun, barre-efekti olarak adlandırılır. Çizgili boyama, poliamid elyafını meydana getiren makromoleküllerin düzgünsüzlüğünden kaynaklanmaktadır. Asit boyarmaddeler ile yapılan boyamalarda bu sorun ortadan kalkar.

Asit Boyar Maddeleri Molekülünde azo grubu içeren bir renkli kısım yanında anyonik bir grup bulunur. Suda çözünen anyonik boyar maddelerdir. Asit boyar maddeler poliamide asidik ortamda bağlanır. Poliamidin boyanmasında monosülfonat (büyük moleküllü boyar maddeler) ve disülfonat (küçük moleküllü boyar maddeler) tipi asit boyar maddeler kullanılır. Boyar madde molekülleri ne kadar büyükse poliamide afinitesi o kadar fazla olur

ASİT BOYARMADDELERİN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI Ucuzdur. Işık haslıkları iyidir. Canlı ve parlak renkler elde edilir. Dezavantajları; Yıkama haslıkları bazı tiplerinde iyi değildir. Kuru temizleme haslıkları kötüdür. Ter haslıkları düşüktür.

ASİT BOYARMADDELERİN SINIFLANDIRILMASI Asit boyar madde moleküllerinin büyüklükleri poliamid liflerine bağlanış şekilleri bakımından kendi aralarında farklılıklar gösterir. Bu nedenle boyar madde molekülleri arasındaki farklılıklar, boyama şartlarına ve düzgün boyamayı elde etme etkisine göre üç ayrı gruba ayrılır. Nötr veya hafif asidik ortamda boyayan asit boyar maddeleri Orta kuvvette asidik ortamda boyayan asit boyar maddeleri Kuvvetli asidik ortamda boyayan asit boyar maddeleri (Egalize asit boyar maddeleri)

ASİT BOYARMADDELERLE POLİAMİDİN BOYANMASI Asit boyarmaddelerle boyama reçetesi % 1 Egalize maddesi % 1 Barre-efekti önleyici madde % 1 Tamponlayıcı madde %x Asit boyar madde pH 5–5,5 Asetik asit ile

ASİT BOYARMADDELERLE BOYAMA DİYAGRAMI

Boyama işleminin yapılışı Boyanacak kumaşı tartınız. Boyama reçetesi olarak faaliyet içinde öğrendiğiniz kimyasal madde miktarlarını ve boyama grafiğini kullanınız. Hesaplamaları yapınız. Kullanılacak flotte, boyar madde ve kimyasal maddeleri hesaplanan oranlarda hazırlayınız. Mamulü banyoya koyunuz ve sıcaklığı 40°C’ye getiriniz.

BOYAMA İŞLEMİNİN YAPILIŞI Boyama için gerekli olan kimyasal maddeleri reçeteye göre tartıp (egalize maddesi, barre-efekti önleyici madde, tamponlayıcı madde) banyoya ilave ediniz ve 5 dakika çalışınız pH’ı 6’ya ayarlayınız ve 5 dakika çalışınız. Boyama banyosu içine asit boyar maddeyi ilave ediniz ve 10–15 dakika çalışınız. Sıcaklık artışı 1°C/dakika olacak şekilde banyo sıcaklığını 80°C’ye çıkarınız.

BOYAMA İŞLEMİNİN YAPILIŞI 80°C’de pH’ı 5’e ayarlayınız. Sıcaklık artışı 1°C/dakika olacak şekilde banyo sıcaklığını 105°C’ye çıkarınız. 105°C’de boyanacak rengin tonuna göre 45–60 dakika arasında bu sıcaklıkta çalışınız. Boyama süresi tamamlandığında flotte sıcaklığını 1°C/dakika olacak şekilde 80°C’ye düşürünüz.

BOYAMA İŞLEMİNİN YAPILIŞI İstenen renk tutturulmuşsa banyoyu boşaltıp durulamalara geçiniz. Haslık artırma işlemi için gerekli kimyasal maddeleri tartarak banyoya ilave ediniz. Yıkama banyosunu boşaltınız. Mamulü makineden çıkarıp kurutunuz Kullandığınız laboratuvar araç gereçlerini yıkayınız. Bütün malzemeleri yerine kaldırınız.

Materyal tasarımı numune boyama makinasI