Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNORGANİK KAPLAMALAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNORGANİK KAPLAMALAR."— Sunum transkripti:

1 İNORGANİK KAPLAMALAR

2 İNORGANİK KAPLAMALAR Kimyasal reaksiyonlar sonucu metal üst yüzeyinde oluşturulan koruyucu nitelikteki oksit ve tuz tabakaları ile emaye ve beton kaplamalar bu tanıma girerler.

3 İNORGANİK KAPLAMALAR Alüminyum seyreltik sülfürik asit içinde anodik oksitlenerek yüzeyinin alümina (Al2O3) ile kaplanmasını sağlanır.

4 ELOKSAL KAPLAMALAR

5 POLİSAJ MAKİNASI

6 İNORGANİK KAPLAMALAR 1 amp/dm2’den daha yüksek akımların uygulandığı bu işlem mekanik etmenlere karşı mukavemeti arttırdığı gibi, alüminanın saydamlığı ve doğal rengi ile alüminyum parçalara çekici bir görünüm kazandırır.

7 İNORGANİK KAPLAMALAR Bu nedenle mimari amaçlar için önemli ölçüde kullanım bulur. Boşluklu yapısı ile organik kaplamaların uygulanması için elverişli bir yüzey oluşturur.

8 İNORGANİK KAPLAMALAR Alüminyumun boyanmasında karşılan zorluklar bu yolla giderilebilir. Oksit tabakasının koruma değerini arttırmak için hidrolize olması ve bu amaçla buhar veya kaynar su ile yeterli süre temas ettirilerek boşluklarını doldurulması gerekir.

9 İNORGANİK KAPLAMALAR Bu işlemi kaynar seyreltik kromat çözeltileri içinde uygulayarak korozyon mukavemeti daha da arttırılabilir

10 İNORGANİK KAPLAMALAR Alüminyumun oksitleme sırasında veya bu işlemden sonra renklendirilmesi mümkündür. Anodik oksitleme için diğer bir örnek magnezyumdur.

11 İNORGANİK KAPLAMALAR Çelik yüzeyindeki oksit tabakası oluşturmak için yüksek sıcaklık oksitlenmesinden yararlanılır. Ancak daha geçerli bir yöntem sıcak bazik çözeltiler içine daldırmadır

12 İNORGANİK KAPLAMALAR Çözelti içine persülfatlar, nitratlar veya kloratlar ilave ederek çeliğin renklendirilmesi (yukarıdaki sıraya göre mavi, kahverengi ve siyah) olanaklıdır. Elde edilen oksit tabakası çok ince olduğundan koruyucu etkisi de hayli sınırlıdır.

13 İNORGANİK KAPLAMALAR Uygun bileşimde banyolar içine daldırılan metaller ortam ile reaksiyona girerek bazı tuzların yüzeyde ayrışarak bir tabaka oluşturmasına yol açarlar. Bunun en yaygın örneği fosfatlama’dır.

14 İNORGANİK KAPLAMALAR Yüzeyi temizlenmiş ve yağdan kurtarılmış çelik parçalar asit özellikle manganez veya çinko-orto-fosfat (ZnH2PO4+H2 PO4) tabakası ile kaplanırlar.

15 İNORGANİK KAPLAMALAR İri tane yapısı ve dokusundaki boşluklar nedeni ile fosfat tabakasının korozyona karşı koruyucu olması beklenemez. Ancak oksit tabakalarında olduğu gibi yağ ve benzer maddeleri emdirerek bu sakınca sınırlı ölçüde giderilebilir

16 İNORGANİK KAPLAMALAR Fosfatlama önde gelen amaç boyanacak yüzeyler için elverişli bir taban oluşturmaktır. Çizilme veya darbe sonucu boya tabakasının açılması halinde fosfat tabakanın korozyonu bir süre engellemesi beklenebilir

17 İNORGANİK KAPLAMALAR Benzer yöntemle çinko üzerine kromat kaplama uygulanır. Bunun için çinko parçalar çok kısa sürelerle asit özellikteki sodyum-di-kromat çözeltisine daldırılır.

18 İNORGANİK KAPLAMALAR Kromat kaplamaların çinko üzerindeki koruyucu etkisi özellikle atmosferik korozyon koşullarında yararlı bulunmuştur

19 İNORGANİK KAPLAMALAR İnorganik kaplamaların en yaygın uygulanan türlerinden biri de emaye kaplamalardır. Sağlanan çok yüksek korozyon dayancına karşın, mekanik darbelere hayli duyarlı olan emaye kaplamalar çatlar ve yer yer dökülebilirler.

20 İNORGANİK KAPLAMALAR Onarım hemen hemen olanaksız olan bur tür bozunmalar korozyona yol açarlar. Emaye kaplamaların çok yüksek olan koruma yeteneği metalle ortam arasında etken bir engel oluşturması, ve su ve oksijenin metal-ortam ara yüzeyine ulaşmasının kesinkes önlemesine bağlanabilir

21 İNORGANİK KAPLAMALAR Bu nedenle, gıda kimya endüstrisinde kullanılan kaplarda emaye kaplamaların çatlak ve benzeri hataları içermesine izin verilmez.

22 İNORGANİK KAPLAMALAR Ancak katodik korumanın uygulandığı kaplarda emaye kaplamanın çatlaklı olması sakıncalı değildir. Emaye kaplamaların önem taşıyan özelliklerinden biri yüksek sıcaklıklara mukavemetli olmalarıdır.

23 İNORGANİK KAPLAMALAR Atmosfer ve zeminde uzun ömürlüdürler.
Kuvvetli asit ve zayıf bazik ortamlarla ilgili olarak emaye kaplamalardan büyük ölçüde yararlanılır.


"İNORGANİK KAPLAMALAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları