Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LEVENT BOYAMA MAKİNESİNDE BOYAMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LEVENT BOYAMA MAKİNESİNDE BOYAMA"— Sunum transkripti:

1

2 LEVENT BOYAMA MAKİNESİNDE BOYAMA
Bu makinelerde, çektirme yöntemine göre boyama gerçekleşir. Çektirme yöntemi; tekstil materyalinin uzun flotte oranında bir banyo içerisinde uzunca bir süre muamele edilmeleri esasına dayanan boyar madde aktarma yöntemidir. Kısaca çektirme yöntemi, tekstil materyalinin ağırlığına oranla yüksek miktarda sıvı içinde boyandığı metottur. Ayrıca çektirme yöntemi kesikli (diskontinü) bir terbiye yöntemidir. Bu yönteme uzun flotte yöntemi ya da tam flotte yöntemi de denilmektedir.

3 Çektirme yönteminin iki önemli özelliği vardır:
Uzun muamele süresi - Uzun flotte oranı (1/3’ten uzun)

4 Bu iki önemli özellik çektirme yönteminin karakteristiğidir
Bu iki önemli özellik çektirme yönteminin karakteristiğidir. İşlem görecek mamul flotte içine konur ve terbiye maddesini çekmesi beklenir. Mamul üzerindeki terbiye maddesi ve flotte içindeki terbiye maddesi arasında denge sağlanıncaya kadar işlem sürdürülür. Mamulün terbiye maddesini çekme hızı; lifin cinsine, boyar maddenin veya terbiye maddesinin difüzyon hızına, boyama ve terbiye işleminin şartlarına (flottenin hareketi, ısı, süre) bağlıdır. Bu etkenler kullanılan yardımcı maddelerle farklı yönlerde geliştirilebilir.

5 Kumaşı Leventlere Sarma
Kumaş sarılan leventlerin değişik çapta olanları mevcuttur. Leventler sağlam yapılı olmalıdır. Kumaş ağırlığına, boyama, su giderme ve kurutma işlemlerine dayanıklı olmalıdır. Kumaş sarma levendinin üzerinde, her iki ucun 20 cm içerisinden itibaren banyo geçişine imkân sağlayan delikler mevcuttur. Uzun bir leventte, 5 mm çaplı birkaç bin tane delik bulunur. Levendin bir ucu kapalıdır, diğer ucu banyo iletim borusuna bağlanmıştır.

6 Makinenin Çalıştırılması
Levent boyama makinesinin çalıştırılmasına geçmeden önce yapılması gereken işlemleri yukarıda belirtmiştik. Bunlar: Kumaşların leventlere sarılması Reçete hesaplarının yapılması Reçeteye uygun boyar madde ve yardımcı kimyasalların hazırlanması Bu işlemler yapıldıktan sonra, makinede daha önce kullanılan boyar maddenin rengi koyu bir renk ise makineye bir temizlik işlemi yapılır. Temizlik işleminin ayrıntıları, “Makinenin işlem Sonrası Bakım ve Temizliği” konu başlığı altında detaylandırılacaktır.

7 ÖRNEK BOYAMA REÇETESİ Reçete: 1. Flotte oranı: /13 2. Kumaş ağırlığı: kg (1500 m) 3. Asetik asit: mƖ/Ɩ (pH 4,5) 4. Dispergatör: mƖ/Ɩ 5. Ön yıkama malzemesi: g/Ɩ 6. Kırık önleyici: g/Ɩ 7. Dispers Bm: % 3 8. Sıcaklık: °C

8 Makinenin işlem Sonrası Bakımı
Levent boyama makinelerinin bakımı, makinenin kullanım sıklığı ve üretim tarihiyle ilişkilidir. Oldukça dayanıklı makinelerdir. Sık sık bozulma veya parça değişimi gerektirmez. Hassas makinelere uygulanan periyodik bakımları yoktur. Ancak gerektiği durumlarda müdahale edilir. Örneğin, iletim borularında delinmeler olduğunda ya da tahrik motorunda sorun yaşandığında müdahale edilir. Kısaca bir sorun çıktığı zaman, sorun nerede ise (elektrik aksamında ya da mekanik aksamda vb.) ilgili kişi bu bakım ve onarımı yapar.


"LEVENT BOYAMA MAKİNESİNDE BOYAMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları