KAĞNI .

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kur'an Aklımızı Kullanmamızı İster. Konuyla ilgili ayetler: 1- "Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar?
Advertisements

GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ 18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ.
KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
KEMAL ATATÜRK ( ) Milli mücadelenin önderi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, çağdaş Türkiye'nin yaratıcısı, askeri ve siyasi.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
DUYGUSAL VE ABARTILI İFADELER
Er Kadir AYDIN Er Lokman EKER Er Samet SARAÇ.
Teknolojiden Yararlanmak İçin…. Keloğlan’ın düşünde, Kaf Dağı’nın ötesinde, korkunç devler ülkesinde gezinmeyen biri mi var? Saklambaç, köşe kapmaca,
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
 Evren: Aralarındaki boşluklar ile beraber gök Cisimlerinin tümüne evren denir.
Hazırlayan:Yasin Tantürk,Alaattin Dalkıran
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
Biraz Sonra Göreceğiniz Resimler 10 Kasım saat 09:05’te çekilmiştir…
Bir milletin şiiri, devirler aşırı elden ele gezen bir meş’aledir
Şehit Öğretmenlerimize Tıklamadan, sesli izleyiniz.
Kızkardeşimin gelinliği Şehidimin son örtüsü Affet demeye yüzüm yok UTANCIMI ANLATACAK SÖZÜM YOK. Affetme bizi.
ULU ÖNDER(LİDE R) Hikmet SIRMA. lider Toplum ya da grupları yöneten, onlara yön veren kişilere lider denir. Lider kime denir?
Hazırlayan:Barış ateş. Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebeleri’ni.
KÜÇÜK İTFAİYECİ lütfen sesi açıp Tıklayınız..
Geçişler için Tıklayınız
Zaten onlarla adaştı... Adı : Gül 'dü...
KADIN Tanrı 6.günün geç saatlerine kadar kadını yaratmakla meşguldü
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
1. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
BÖLME İŞLEMİ PROBLEMLERİ
TAHTA ÇANAK Haz. İlknur Eryiğit DEM 2011.
ASELSANDAKİ SIR ÇÖZÜLDÜ. A.B.D..
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
TARİHTE EUROVISION NUR GÜLER
Bandırma Vapuru.
KONU:EŞ SESLİ KELİMELER
ATATÜRK VE ÇAĞDAŞ TÜRK KADINI.
AY.
BEYAZ BULUT YAĞMUR OLMAK İSTEDİ
Kartallardan Hayat Dersi
Slaytı kendi akışına bırakınız Hazırlayan
ELİ ÖPÜLESİ CAN ÖĞRETMENLERİM KAÇ ALIŞKANLIĞIMIZ VAR DERSİNİZ?
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
ŞİİR : Ali Uluraspa  SESLENDİREN : Bedirhan Gökçe.
Yüzmek zayıflatıyorsa balinalar neyi yanlış yapıyorlar?
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Bugün neler öğreneceğiz?
Emin misin? Yağmurun bir gün kesilmeyeceğinden,
VATANINI SEVEN HERKES SONUNA KADAR OKUSUN
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
ATATÜRK’ÜN BİR ANISI ….
ASELSANDAKİ SIR ÇÖZÜLDÜ. A.B.D..
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİTOLA veya MANASTIR Evet, yurtdışı seyahatimden sunum için bu şehri neden seçtiğimi bu resimlerde göreceksiniz. Şehir merkezindeki yayaların kullandığı.
Bu bir gizli eğitimdir…
BİR KADINI AĞLATMAK AZİZ NESİN.
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
Bazen beklemektir sevmek ;
MEVLANA.
MEVLANA.
MEVLANA.
MEVLANA.
Aşk: Ölüm kadar masum değil !!!
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Buna inanmıyor olabilirsiniz ancak verdiği öğüt harika
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

KAĞNI 

Çanakkale’de, yedi düvele karşı, Türk’ün, gök kubbede yankılandı sesi, ***** Türk’ün, gök kubbede yankılandı sesi, Vatansız kalıp kabul etmedik esareti… Yediden yetmişe doldurduk cepheyi, Düşman şaşkın, bozguna uğradı.   Kaçmakta buldu çareyi…

Kağnıda bir bebe, yanında top mermisi, ***** Kağnıda bir bebe, yanında top mermisi, Bez bağlamış acımasın diye ellerine, Başına da bağlamış bir çelimlik yemeni, Zayıf düşmüş, kağnıyı tutan kolları, Hızla sürüyordu kağnıyı…

Ana, bebesine örtmedi yorganı. ***** Ana, bebesine örtmedi yorganı. Islanırdı yoksa kağnıdaki, mermisi. Vatana lazımdı, hepsi… Kıymetli tuttu feda etti, kendisini, Yorulmak bilmiyor, sürüyordu kağnıyı…

Düşünüyordu cephedeki askerini, ***** Düşünüyordu cephedeki askerini, Vatan kurtulursa yaşardı bebesi. Yolun çamuruna, taşına aldırmadı… Ayağında parçalanmış çarığı, Sürüyordu… Sürüyordu… Sürüyordu…

Acelesi vardı, mermi bekliyordu ordusu, ***** Acelesi vardı, mermi bekliyordu ordusu, Er’i yeni şehit olmuştu, Ayırmıştı, kahpe düşman kurşunu. Er’di orduda, on beş yaşında öbür yavrusu. Sütümü helal etmem dedi,

Karşı dur, yen düşmanı, getir zafer muştusunu. ***** Karşı dur, yen düşmanı, getir zafer muştusunu. Cepheye yollarken, hiç gözyaşı dökmedi, Peşi sıra bir tas su döktü, uğurladı on beşlik yavrusunu. Vatan; kutsaldı, şerefti, namustu…

Tüm ailesi şehit olmuştu. ***** Tüm ailesi şehit olmuştu. Gözlerinin önünde yok etti, düşmanın kalleş pususu. Sağ kalmalıydı, yürekli olmalıydı. Büyüdükçe büyüdü yüreğinde, intikam duygusu. Yapayalnız kalmıştı, kağnıda uyuyan bebesi,

Bir de cephedeki on beş yaşındaki yavrusu. ***** Bir de cephedeki on beş yaşındaki yavrusu. Aldırmıyordu yağmura, sürüyordu kağnıyı, Uzun süredir ağlamıyordu, nazlı kuzusu, Acıkmıştır diye kağnıya uzandı, Kucağına almak için bebesini,

Kalan bir damla sütü emzirmekti niyeti, ***** Kalan bir damla sütü emzirmekti niyeti, Kağnıda vardı erzak, nevalesi… Lakin, cephede beklerdi askeri. Vatan kurtul sundu, tek isteği.

Dokununca bebesine, birden ürperdi. ***** Dokununca bebesine, birden ürperdi. Nazlı kuzusu uyanmadı, soğuktu bedeni, İçinden feryat etti, duyulmadı sesi, Düşman, sesini duymaması gerekirdi.

Mermi bekler, azıcık aş bekler askeri. ***** Mermi bekler, azıcık aş bekler askeri. Sessizce ağladı, içine akıttı gözyaşlarını. “Vatan sağ olsun… Vatan sağ olsun” dedi. Başı dik, göğsü dik, yüreği ezik.

Oracığa gömüverdi, öpe öpe bebesini. ***** Oracığa gömüverdi, öpe öpe bebesini. Kolları çelimsizdi, dermansızdı, bitkindi. Tuttu kağnının çek okunu, boynuna taktı hamutu Vız gelirdi; elinin beresi, boynunun yarası.

Cepheye bir an evvel ulaşmaktı, tek dileği… ********** Düşmanın boyunduruğunu, asla kabul etmezdi. Daha bir hızlandı, yüreklendi. Cepheye bir an evvel ulaşmaktı, tek dileği…  RODİ 26 Yazan: İnci SÖKEL