AHİRET GÜNÜNE (HAŞRE) İMAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hüsn-ü Zan Su-i Zan.
Advertisements

Ahmet YORDAM EVRENİN YARATILIŞI
Allah’ın Huzurunda Olma Bilinci
AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
İNSANI HAM MADDE OLARAK ELE ALMAK
MELEKLERE İMAN A) MELEKLERİN TARİFİ
ALLAH’ I NEDEN ÇOK SEVİYORUM?
BAHÇELİEVLER MÜFTÜLÜĞÜ KUTLU DOĞUM PROGRAMINA HOŞ GELDİNİZ
"Bacımın İffeti Batmakta Rezilin Gözüne.
HZ. MUHAMMED GÜVENİLİR BİR İNSANDI
RAHMAN'IN HAS KULLARINDAN
4. Sınıf 1. Ünite 1.2. Allah’a Şükür

Sözünde Durmak Dürüst ve Güvenilir Olmak
KUR’AN AKLIMIZI KULLANMAMIZI İSTER
AHİRET İNANCI.
ADALET.
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik
Temel Eğitici Nitelikleri
KUL HAKKI BAŞKALARINA ZARAR VERMEK:
Dünya hayatı doğumla başlar ölümle sona erer.
KAZA VE KADERE İMAN AHİRET GÜNÜNE İMAN RABİA DOĞAN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAK. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİL. EĞİTİMİ ÖĞRT.
ÖĞRENME ALANI İNANÇ 7.SINIF 1.ÜNİTE MELEK VE AHİRET İNANCI

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
4/ KELİMEİTEVHİT VE KELİMEİŞEHADETİ ÖĞRENİYORUM
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
Kur’an’a Göre Cin ve Şeytan
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Sorumluluk Bilinci.
Ahiret inancı İslam’ın temel inanç esaslarından biridir
DEĞERLER EĞİTİMİ KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK.
Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
İslam’da Bilginin Kaynakları
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE ÇUKUROVA İLİM VAKFI SUNUMU HAZIRLAYAN MEHMET AVCI.
Şeytanın kötülüğünden korunma konusunda Kur'an'ın öğütleri
Ba‘s (Yeniden Dirilme) ve Âhiret Halleri
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Elektrik-Elektronik Yük. Müh.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi
Kur'an'da Bilgi Edinme Yolları
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
SÛRELER : CÛZ : 29 Mülk Sûresi (1 – 30)
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ
HZ. MUHAMMED (S.A.V) HAKKI GÖZETİRDİ
ECEL VE ÖLÜM BEHÇET GÜNDÜZ İZMİR
HAZRET MUHAMMED (SAV).
Bugün neler öğreneceğiz?
MELEKLERE İMAN.
ZAMANIMIZIN ALTI HASTALIĞI
ADALET NEDİR? Adalet, zulmetmemek, hak sahibine hakkını vermek, haklılık ve hakka uygunluk gibi manalara gelmektedir.
DÜNYA – AHİRET DENGESİ "Dünya, âhiretin tarlasıdır."
İNSAN NİÇİN YARATILDI?.
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
İBADET VE NAMAZIN MANASI
Öldükten sonra tekrar dirilme ve Âhiret hayatı niçin vardır?
İlk Çağrı ve İlk Müslümanlar
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
PEYGAMBER EFENDİMİZİN İSTİŞAREYE ÖNEM VERMESİ. İstişare (danışma); bir iş için bilgi veya yol-yöntem sormak, danışmak, görüş almak, fikir alışverişinde.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
ALLAH İNANCI 5. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

AHİRET GÜNÜNE (HAŞRE) İMAN

DİRİLİŞ NASIL OLACAK? Şimdi Allah’ın rahmetinin eserlerine bak! Yeryüzünü ölümünden sonra nasıl diriltiyor? Şüphesiz ki O, ölüleri elbette dirilticidir. Çünkü O, her şeye hakkıyla gücü yetendir. ( Rum suresi, 50. ayet)

DİRİLİŞ BİR ANDA OLACAK Hiç yoktan bir orduyu kuran komutan, elbette dinlenen askerleri bir düdük sesiyle kolayca toplayabilir.

EBEDİ BİR HAYAT VAR Öyle de Allah, yoktan var ettiği ordu hükmünde olan mahlûkların dağılan bedenlerini, baharı yeniden dirilttiği gibi «sur»un sesiyle tekrar diriltecektir.

Burada görüyoruz ki her şey muhafaza ediliyor. Mesela ağaçların özellikleri çekirdek ve tohumlarında, canlıların özellikleri hücrelerinde ve yumurtalarda, yaşadığımız bütün olaylar hafızalarımızda kaydediliyor ve saklanıyor. Bir şeyi kaydetmek sonra kullanmak içindir. (Dosyalarımızı kaydettiğimiz gibi.) Elbette ki insanın işlediği fiiller gibi yaptığı ibadetler, güzel işler, kötülükler, işlediği günahlar da kaydedilir. Demek ki bu kaydedilen ibadetlerin ve günahların, ebedi bir alemde karşılıkları verilecektir.

Allah’ın Hakim, Adl, Rahman, Rahim gibi isimleri ahireti gerektirir. ALLAH’IN İSİMLERİ SONSUZLUĞU İSTER Allah’ın Hakim, Adl, Rahman, Rahim gibi isimleri ahireti gerektirir.

Dünyada bile isyan edenler için hapishane denilen bir ceza yeri vardır.

Güzel hizmet edenlere de mükafatları verilir.

Nice zalim ve katil insanlar, cezasını görmeden, mazlumlar ve iman eden iyi insanlar ise mükafatlarını alamadan bu dünyadan gidiyorlar.

Öyle ise bu kainatın sultanı, insanları yeniden diriltilip gerçek adaletin tam yerini bulacağı büyük bir mahkemeyi kuracaktır.

. OKUMA PARÇASI: Çürümüş Kemikleri Kim Diriltecek?

Kureyş kabilesinin önde gelenleri toplanmış, Allah Resûlü’nün (sav) davetini görüşüyor ve bu davetin önüne nasıl geçeceklerini tartışıyorlardı. Onlar bir yandan zayıf ve kimsesiz müminlere işkence ediyor, hem müminleri dinlerinden döndürmeyi hem de diğer Mekkelilerin Müslüman olmasını engellemeyi hedefliyorlardı. Ayrıca sürekli bir araya gelerek İslâm’ın yayılışını ne şekilde önleyeceklerini konuşuyorlardı. Bir ara konu ahirete geldi. Allah Resûlü herkesin öleceğini ve bütün ölülerin bir gün diriltilerek hesaba çekileceğini söylüyordu. Bu aklın alacağı (!), kabul edilebileceği bir şey değildi. Binlerce yıl evvel ölmüş, kemikleri dahi yok olmuş insanlar nasıl dirilecekti? Übeyy b. Halef ayağa kalktı ve yüksek sesle şöyle dedi: - Bu mümkün değil, şimdi Muhammed’e gidecek, bu konuyu tartışacak ve mutlaka O’nu mağlup edeceğim.

Efendimiz hiç tereddüt etmeden cevap verdi: Eline çürümüş bir kemik alan Übeyy, Peygamberimizin karşısına çıktı ve kendinden gayet emin bir şekilde sordu:  - Ey Muhammed! Sen Allah’ın şu çürümüş kemiğe yeniden can vereceğini mi söylüyorsun? Efendimiz hiç tereddüt etmeden cevap verdi: -Evet, ben bunu söylüyorum. Übeyy kemiği ufalamaya ve tozlarını Peygamberimize doğru üflemeye başladı. Sonra alaycı bir şekilde yeniden sordu: - Şimdi Sen bunun dirileceğine gerçekten inanıyor musun? Biz ölüp kemiklerimiz bu hale geldikten sonra bizim yeniden hayat bulacağımızı mı söylüyorsun? Bunu kim yapacak, Allah mı bizi yeniden diriltecek?

Allah Resûlü, Übeyy’in yüzünebaktı ve şu cevabı verdi: Übeyy ve arkadaşları gülüyor, Efendimizle alay ediyorlardı. Zaten Efendimizden en fazla nefret eden, müminlere en çok işkence edenlerin başında o ve ağabeyi Ümeyye geliyordu. Allah Resûlü, Übeyy’in yüzünebaktı ve şu cevabı verdi: - Evet, Allah seni öldürecek, bu kemik gibi olduktan sonra seni diriltecek ve cehennemine sokacak. Allah (cc), Übeyy ve onun gibilere Yasin sûresinin son kısmında bulunan şu âyet-i kerimelerle cevap vermiştir:

77-Hem o insan görmedi mi, gerçekten biz kendisini nutfeden (hakir bir damla sudan süzülmüş hulâsadan) yarattık! Buna rağmen bakarsın ki o apaçık bir hasım (kesilmiş)tir. 78-Kendi yaratılışını unuttu da bize bir misâl getirdi: “Onlar çürümüş olduğu hâlde, şu kemikleri kim diriltecek?” dedi. 79-De ki: “Onları ilk def‘a yaratan, (yine) onları diriltecek! Çünkü O, her türlü (mahlûku ve onları) yaratmayı hakkıyla bilendir.” (Yâ-sîn suresi, 77,78,79. ayetler) http://www.siyerinebi.com/tr/curumus-kemikleri-kim-diriltecek