Yrd. Doç. Dr. Serkan Kıvrak

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Advertisements

Dr. Şeyda Serdar-Asan İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü
İşbirliğine Dayalı Öğrenme
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Proje Şube Müdürlüğü.
SEM MÜHENDİSLİK & MİMARLIK tel: www. semmuhendislik
Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi
Öğretim İhtiyacını Belirleme
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
Bozok Üniversitesi Kütüphane Binası
Prof. Dr. Kerim Edinsel YETERLİLİKLER “UYGULAMA SÜRECİ” ÇALIŞTAYI UYGULAMASI SONUÇLARI Çalışma Grubu 1: Makine Mühendisliği Programı Yeterlilikleri 1 -
BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ Kasım 2009 Ziraat Fakültesi.
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
Nesneye Dayalı Programlama
MTS 3022 TÜNEL AÇMA Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
24. MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI Mayıs 2012, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Eğitiminde Tasarım Dersleri Prof. Dr.
Eda ARISOY Eda ARISOY Bilkent Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Mezunu 1998 – 2000 ADOR TURİZM 2000 – 2004ALABANDA TURİZM 2004 – 2006MANGO.
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
YANSITICI DÜŞÜNME.
AKTS/DE ve TANINMA ÇALIŞTAYI -HEDEFLENEN ÖĞRENME ÇIKTILARI- Naci CANGÜL Çalıştaylara katılanlar; Program çıktıları, ders amaç ve hedefleri, öğrenme çıktıları,
Projelerin inşaat ihalesine hazır duruma getirilmesini sağlamak, yatırımcı kuruluşlardan gelen projelerin tetkik ve tasdik işlemlerini yürütmek, devam.
PEER SUPPORT TEAM.
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
ÜNİTE ÖZETİ Öğrenciler çevrelerinde gördükleri teknolojik araçlar hakkında bilgi edinecekler. Yeni teknolojik araçlar tanıyacaklar. Tanıdıkları araçların.
YETKİN MÜHENDİSLİK PANELİ MUSTAFA ÇOBANOĞLU MÜDEK MAK ÜYESİ.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
FIZ 111/183/187 FİZİK I - MEKANİK Ders Notu
FENBİLGİSİ DERSİNİN ÖNEMİ
PROGRAM YETERLİLİKLERİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ 1.Belli bir alanda genel ortaöğretimde kazanılan bilgi, beceri ve.
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
Çocuğun Eğitiminde Disiplin ve Sınırlar
Bilişim Etiği.
MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENME MODELLERİ
DOSYAMA BAKIYORUM Kazanım: “Eğitsel ve Mesleki Planlama Dosyası” ndan yararlanarak yükseköğretim programı seçer. 12. Sınıf 119 nolu kazanım etkinliği.
7. BÖLÜM KAVRAM, BECERİ ve SOSYAL BECERİ ÖĞRETİMİ ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
BETONARME YAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ DERSİ
BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
ÖRNEK KİRİŞ TASARIMI.
1EROL YETER BUGÜNKÜ ÖĞRETİM ŞEKLİ ESKİ ve YENİ YAKLAŞIMLAR.
BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler. BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler.
Öğretim Stratejileri Sunuş Yoluyla Öğrenme Buluş Yoluyla Öğrenme Araştırma İnceleme Yoluyla Öğrenme Dr. Kerim Karabacak.
BETONARME TEMELLER İMO Gaziantep Şubesi Meslekiçi Eğitim Semineri
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
KARİYER YÖNETİMİ DERSİ EGZERSİZLERİ Prof. Dr. Serkan Bayraktaroğlu
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
İNŞ 239 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE HUKUKSAL YAKLAŞIMLAR VE ETİK Ders Notları-1 Yrd. Doç. Dr. Serkan Kıvrak.
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
STAJ İŞLEMLERİ T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ
Yüzüncü Yıl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ MMF 202 SAYISAL YÖNTEMLER DERSİ DERS BİLGİLENDİRMESİ.
ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SUNUSU
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
Mühendislik Ekonomisi
İyileşmenin hedefi.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Yaygın eğitim 1.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Problem Çözme ve Algoritmalar
GRUP İLETİŞİMİ.
Yapay Zeka Nadir Can KAVKAS
Dr.Öğr.Üyesi Serkan Kıvrak
Dr.Öğr.Üyesi Serkan Kıvrak
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Yrd. Doç. Dr. Serkan Kıvrak İNŞ 239 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE HUKUKSAL YAKLAŞIMLAR VE ETİK Ders Notları-2 Yrd. Doç. Dr. Serkan Kıvrak

Dersin Amacı Mühendislik mesleğindeki etik kuralları özümseme ve uygulama alışkanlığı yetkinliği kazandırma Mühendislik problemlerinin çözümünde etik ve hukuksal boyutları kavrama ile ilgili bilgileri verme

Neden etik dersi? Öğrencilerin mezun olduklarında iş yaşamlarında etik kodları izlemeleri beklenir Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan problemleri ahlaki açıdan irdelemeleri İş yaşamında etik ile ilgili karşılarına çıkacak problemlerin çözümü

Öğrenme Çıktıları ve Alt Beceriler Ders sonunda öğrenci, 1. Mesleki ve etik sorumluluk bilincini sorgulayabilir. 1.1. Mühendislik uygulamalarındaki iş ahlakını tanımlayabilir. 1.2. Etik konular ortaya çıktığında karar verme yeteneğini kazanabilir. 1.3. Yaşam boyu öğrenmenin mühendislikteki gerekliliğini açıklayabilir. 2. İnşaat projelerinde hukuksal kavramları öğrenebilir. 2.1. İnşaat projelerindeki anlaşmazlıkların tiplerini öğrenir. 2.2. Yapım sürecinde anlaşmazlıkların çözümünde en uygun alternatif metodları uygulama konusunda bilgi sahibi olur.  

Statik dersi size Statik öğretir Betonarme dersi size Betonarme öğretir Etik dersi size Etik olmayı öğretir mi?

Profesyonel etik için neden ders alıyorum? Profesyonel etik, kişisel etikten farklı bir kavramdır

Yetenekli ve başarılı bir mühendis olsanız bile, etik bir probleme dahil olduğunuzda iş yaşamınız (ya da itibarınız) sona erer

Teknoloji-İnovasyon Teknik açıdan herşey doğru Sosyal ve ekonomik etkileri?

ÖRNEK Sabah saat 9’da Etik dersiniz var. Arkadaşınız da bu dersi alıyor. Arkadaşınız derse gitmek yerine evde kalıp uyumak istiyor. Sizden yoklama kağıdına kendisi yerine imza atmasını istedi. Ne yapardınız?

A. İmzalarım ve dersi veren öğretim üyesine arkadaşımın yerine imza attığımı söylerim B. İmzalarım. Hocamız zaten yoklama listesine bakmıyor C. İlgilenmem. Bu benim işim değil. D. Arkadaşıma kendisi yerine imza atamayacağımı söylerim.

ÖRNEK Bir makina montaj atölyesinde çalışıyorsunuz. Yeni alınacak bir makina için binanın bir bölümünün temelinin güçlendirilmesi gerekmektedir. İşvereniniz sizden bunun projelendirilmesini ve maliyetinin belirlenmesini istedi. Projenizi hazırladınız, fiyat tekliflerini topladınız ve uygulama için 25000 TL gerektiğini buldunuz. İşveren ise “sadece 20000 TL harcayacağım, ne yaparsan yap bu projeyi ucuza maletmek zorundasın” diye talimat verdi. Ne yapardınız?

A. Zemin analizlerini önünüze alıp makinanın zemin güçlendirme spesifikasyonları ile oynayarak, proje daha ucuza gelecek şekilde daha az güçlendirme yaparsınız B. Zemin analizlerini yeniden yaptırır, daha uygun yeni veriler elde etmeye çalışırsınız C. Belediyenin kontrol mühendisini arayıp, patronunuzun sizi kötü yola sevkettiğini ihbar edersiniz D. Temel tasarımında yapılan hesapları gözden geçirip makinanın spesifikasyonlarına uygun, ama daha ucuza malolacak yeni bir tasarım yapmaya çalışırsınız

Bu dört seçenekten A ve C uygun değildir, B ve D ise bütünleştirilebilir ve uygun sonuca doğru yönlenmenize yardımcı olabilir. B ve D şıklarını birleştirip yeni bir seçenek (E) yarattığınızda bu hepsinden daha doğru olur. Hatta daha başka seçenekler ve kombinasyonlar da düşünebilirsiniz. Seçenek C ise işverenin gerçekten kötü niyetli olduğunu öğrendiğiniz takdirde en son başvuracağınız, ama bu doğruysa mutlaka başvurmanız gereken çaredir.