DERMATOLOJİ DİSİPLİNİNİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YENİDEN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bibliyometri BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan
Advertisements

Bologna Sürecinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Deneyimi Doç. Dr. Sema ERGÖNÜL MGSÜ BEK üyesi MSGSÜ ADEK Koordinatörü 28 Mayıs 2010.
YAYIN TARAMA VE VERI TABANLARI Tacettin İnandı. Kapsam Veri tabanı Sınıflandırmalar İndeksler Atıflar.
Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
BAŞLIK Makale Künyesi: Yılı, Yazarları, Yayınlandığı Dergi, sayfa sayısı ( gibi)
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
BİBLİYOGRAFYA (Bibliography) Tanım: Kitapları, özellikle fiziksel özellikleri ve içeriklerine göre niteleme sanatı; kitapların fiziksel nesneler ve.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
Journal, Magazine, Periodical, Bulletin Dergi (Journal) Tanım:  Düzenli aralıklarla yayınlanırlar(haftalık,aylık vb)  Çeşitli yazarlar tarafından yazılmış.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
MATHS: REAL OR FICTION (MATEMATİK: GERÇEK YA DA KURGU)
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 2
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Arş. Gör. EDİP KAYA, Dr. Ebru İnal
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
Bitlis Eren Üniversitesi
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
ÖRGÜTSEL BAĞLILIK.
Bibliyometrik Yasalar ve Derme Yönetiminde Kullanımları
TAŞKINLARIN ÖTELENMESİ
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
Kaynak Gösterme Teknikleri
İK MAKALESİ.
MİKRODENETLEYİCİ KONTROLLÜ KOŞU BANDI
Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Güz Yarıyılı
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
Diğer Teknikler II Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
Kemal AKYOL, Şafak BAYIR, Baha ŞEN
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Türkiye Atıf Dizini nedir?
metaHUN a web tool for Meta Analysis
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
Ampirik (Görgül) Araştırmaların Raporlanması
Tezin Olası Bölümleri.
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel Araştırma Süreci
Poster Başlığı Birinci YAZAR Bulunduğu eğitim düzeyi (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora), Lisans için bulunduğu sınıf, öğrenim gördüğü kurum, lisansüstü öğrenciler.
Uzm. Dr. Kemal Türker ULUTAŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Marmara Üniversitesi Kütüphane Bibliyometri Uygulamaları
TÜRKİYE’DEKİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMLERİNDE YAPILAN BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN KURUMLARA VE KONULARA GÖRE DAĞILIMI Arş. Gör. Rifat KURBAN Erciyes Üniversitesi.
Boğaziçi Üniversitesi Network Araştırma Laboratuvarı (NETLAB)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Buraya, sadece sunumu yapan yazarın e-postası yazılmalıdır.
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Kültürel Bellek Çalışmalarının Görsel Bir Haritası Güleda Doğan
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
POSTER BOYUTLARI: Genişlik: 50 cm, Yükseklik: 70 cm
Bilimsel bir Bildiri veya Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?
Sunum transkripti:

DERMATOLOJİ DİSİPLİNİNİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YENİDEN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ Sibel Baysallar - İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Haydar Yalçın - İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi

İÇİNDEKİLER Giriş Çalışmanın Yöntemi Dermatoloji Alan Literatürüne İlişkin Başlıca Bibliyometrik Göstergeler Dermatoloji Alanının Disiplinlerarası Araştırma Alanları ile İlişki Ağı Haritası Sonuç

Giriş Birçok çeşitli şekilde uygulanabilen bibliyometrik yöntem, istatistiksel metotlar kullanarak belirli bir araştırma alan literatürü içerisindeki çalışma konularının dağılımını ve araştırmaya konu olan literatür ile ilgili niceliksel verileri ortaya çıkarmaya olanak sağlayan bir yöntemdir. Bu çalışma bibliyometrik yöntem kullanılarak Web of Science veri tabanının dermatoloji araştırma alanı içerisinde yer alan ve 1980-2015 dönem aralığını kapsayan bilimsel literatürün başlıca bibliyometrik göstergelerle incelenmesini içermekte ve temel olarak dermatoloji alanının disiplinler arası ilişkilerine odaklanmaktadır.

Çalışmanın Yöntemi Araştırmada Web of Science (WOS) veri tabanı kullanılmıştır. Analizde kullanılan veriler WOS’un dermatoloji araştırma alanındaki bilimsel literatürü kapsayacak şekilde aşağıdaki sorgu kullanılarak elde edilmiştir: “SU=dermatology AND PY=(1980-2015)” Veri seti 1980-2015 dönem aralığındaki makale veya inceleme yayın türlerini kapsamaktadır ve toplam 157.174 bilimsel yayını içermektedir. Başlıca bibliyometrik göstergeler BibExcel programı kullanılarak elde edilmiştir. Ağ analizleri ve görselleştirmeler için ise Pajek ve Gephi programları kullanılmıştır.

Dermatoloji Literatürüne İlişkin Başlıca Bibliyometrik Göstergeler Literatür Yayın Dilleri Literatür Yayın Türü Dünya dermatoloji literatürünün yayın dili %88.8 oranında İngilizcedir. Literatürün ağırlıklı yayın türü ise 146.420 sayısıyla makale olarak karşımıza çıkmaktadır.

Literatür Çoklu Yazar Sayısı Literatür Ortalama Yazar Sayısı Dermatoloji literatürünü oluşturan bilimsel yayınların çok yazarlılık durumunun incelendiği araştırmada 28.613 yayın ile en çok üç yazarlı çalışmaların yer aldığı gözlenmiştir. Çalışmada incelediğimiz 1980-2015 dönem aralığında yıllara bağlı olarak ortalama yazar sayıları genel itibariyle doğrusal artış seyri izlemiş, ortalama yazar sayısında sadece 2000 yılında 0.1 seviyesinde azalış ve 2012 yılında 0.6 seviyesinde artışa rastlanılmıştır.

H- Index Değeri En Yüksek İlk On Dergi Dermatoloji alanına niceliksel olarak en çok katkı yapan ilk üç derginin “Journal of The American Academy of Dermatology”,”British Journal of Dermatology” ve “ Journal of İnvestigative Dermatology” olduğu görülmüştür. Bu üç derginin dergi yaşı (35) aynı olmakla birlikte dermatoloji alanındaki dergiler arasında h- indeks değeri en yüksek olan dergi, 10091 yayın ile Journal of Investigative Dermatology dergisidir.

Dermatoloji Alanının Disiplinlerarası Araştırma Alanları ile İlişki Ağı Haritası

Dermatoloji alanının diğer araştırma alanları ile ilişkilerinin ortaya konduğu görsel haritaya bakıldığında, birlikte bulunma analizine göre dermatoloji alanı ile en yoğun ilişkiye sahip çalışma alanı 16.553 yayın ile “surgery” araştırma alanıdır. “Surgery” yalanını takiben dermatoloji alanı ile yoğun ilişki içerisinde çalışılan diğer dört alan ise yayın sayıları ile birlikte “infectious diseases” (5,454), “allergy” (4,976), “pathology” (4,926), “general internal medicine” (4,698) olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sonuç Ortaya konan bu çalışmada dermatoloji alanı 1980 sonrası literatürünün başlıca bibliyometrik göstergeleri analiz edilmiştir. Böylece alanın bilimsel literatürdeki temel dinamikleri ortaya konularak alan için tanımlayıcı verilere ulaşılmaya çalışılmıştır. Disiplinlerarası çalışma alanları ile ilişki ağının görselleştirilmesi ile ise dermatoloji alanının bilimsel çalışmalardaki alan işbirliklerini ortaya koymuştur. Sonuç olarak temel bibliyografik veriler ve ortaya konulan disiplinler arası ilişkiler ile gelecekte yapılacak çalışmalarda araştırmacılar için veri kabul edilebilecek sonuçlara ulaşılmıştır.