Trichinella spiralis.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİLARYALAR İpliksi,uzun nematodlar Lenf, Dolaşım sistemi, Deri,
Advertisements

ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Borrelia Recurrentis ÖZGE TUNÇBİLEK Borrelia lar spiroketler grubuna aittir. Spiroketler;uzun, silindir şeklinde,kendi etrafında spiral şeklinde.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
Trichinella spiralis Prof.Dr. İzzet ŞAHİN.
Program Geliştirme Modelleri
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
Boşaltım sistemi.
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ
Deri Kıvrım Kalınlıkları
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
Toxocara canis ve T.cati (visceral larva migrans)
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit.
ANTİHELMENTİK İLAÇLAR
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Menü Planlama.
ENKOPREZİS Gelişimsel olarak sfinkter kontrolünün kazanıldığı yaşa gelinmesine karşın dışkının istemli ya da istem dışı olarak, yineleyen bir biçimde uygunsuz.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
KANSER.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
Necator americanus ve Ancylostoma doudenale
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
TULUMSU YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
TEBLİGATIN İŞLEVİ Tebligatın adil yargılama hakkının sağlanması ve adaletin gerçekleştirilmesi açılarından ÖNEMLİDİR.
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
ŞEKER HASTALIĞI.
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ KUVVET SİSTEMİ BİLEŞKELERİ
HÜCRE ADAPTASYONU Fizyolojik stresler ve patolojik uyaranlarla karşılaştıklarında bunlara uyum (ADAPTASYON) gösterip, canlılıklarını ve işlevlerini koruyarak.
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
ECHİNOCOCCOSİS (Ekinokok)
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
C- EPİDOMİYOLOJİ.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
Grup A.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Beslenme İlkeleri.
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

Trichinella spiralis

Trichinosis bütün dünyada domuz eti yenen ülkelerde bu etin kalitesiyle ve az pişirilerek tüketilmesiyle ilgili olarak bulunmaktadır. Mortalitesi düşük olmasına karşın otopsi çalışmaları enfeksiyonun domuz eti yenen toplumlarda %2 sıklığında bulunduğunu göstermektedir.

Morfoloji Erişkin dişi 3.5x0.06 mm, erkek 1.5x0.05 mm boylarında, Dokulardaki larva limon şekilli bir kapsül içinde kıvrılı bir şekilde, bulunmaktadır.

Yaşam döngüsü Trichinosis kist içeren etlerin çiğ veya az pişirilerek yenmesiyle bulaşır. Larva İnce bağırsaklarda mukozaya invaze olarak erişkin şekli gelişir. Bir hafta sonra dişiler larva doğururlar (bir dişi yaklaşık 1500 larva doğurur) ve bu larvalar lenfatikler ve sistemik dolaşımla çizgili kaslara göç ederek kas iplikçiği içinde kistleşir.

Kistleşme 4-5 haftada tamamlanır ve çizgili kaslarda kist dokusu kalsifiye olarak yıllarca orada canlılığını sürdürebilir. Beyin ve kalp dokusunda kalsifikasyon olmamaktadır ve larva uzun süre canlılığını sürdürememektedir.

Hastalık ve semptomlar Trichinosis semptomları parazitin bağırsaklardaki veya kaslardaki miktarıyla ve aynı zamanda türü ile ilişkili olmaktadır. Az sayıdaki parazit asemptomatik veya orta semptomlarla seyrederken çok sayıda parazit parazitin, bulunduğu organa göre semptomlar oluşturur.

Ateş, yüzde ödem, kas ağrısı, Nörolojik, kardiolojik belirtiler, konjunktivit, ağızda hemorojiler, deri döküntüleri, diyare, eozinofıli Artmış total IgE, artmış kas enzimleri saptanabilir.

Semptomatik tanı son derece önemlidir. Hastalığın epidemiyolojisi, pişirilmeden yenen domuz eti, eozinofili ve yükselmiş serum Kreatinfosfokinaz değeri… Serolojik tamda T. spiralis karşı antikorlar ELISA, IFAT ile gösterilebilir. Biyopsi (gastreknemıus kasından) veya otopside kas dokusunda larvalar…

Tedavi ve korunma Hastalık erken dönemde yakalanırsa, bağırsaklardaki erişkinlerin elimine edilmesi için Mebendazole verilebilir. Doku formunda yatak istirahatı ve salisilatlar etkilidir. Inflamasyon tedavisi için steroidler kullanılabilir. Doku formunda mebendazole veya albendazole 5 ay süreli olarak kullanılabilir.

İnfekte olabilecek etlerin tüketilmemesi veya pişirilmeden tüketilmemesi korunmak için son derece önemlidir. Evlerdeki derin dondurucularda (-15) 3 hafta etlerin bekletilmesi genellikle larvaları öldürür.

Kan ve doku nematodları İnsanlarda kan ve dokularda enfeksiyon oluşturan ve artropod vektörler aracılığıyla bulaştırılan nematodlar flaryal parazitler olarak adlandırılır ve Wuchereria bancrofti ve Brugia malayi (elefantiasis), Onchocerca volvulus ve Loa loa (deri ve göz hastalığı) sıklıkla saptanan türlerdir.

Fil hastalığı Tanısında insan kanında veya lenf aspiratında larva saptanması temel yöntemdir. W.bancrofti en yaygın filaryal parazittir. Tropikal bölgelerd bulunmaktadır. Akdeniz iklimi hastalıgın gelişmesi için uygundur.